epineprin' Alıntı:
...
-cold steel srk için ne düşünüyorsunuz.ben fiyatının yüksek olduğunu düşünüyorum

ciddi olarak kampta işimi ne kadar görür.
...
Cold Steel SRK görünüşe göre öyle atla deve bir ürün değil. Bu bir tüketici ürünü. Sıradan proseslerle üretilmiş ama kullanışlı, mantıklı bir bıçak.
Bıçağın biçimi bence olumlu yanlarından biri. Sapı da, ağzı da uçuk kaçık değil de kullanışlı gibi duruyor. Buna karşılık ticari bir ürün olduğunu bir çok şekilde belli ediyor. Ürün kendisine verilen parayı haklı gösterecek bir görüntüye büründürülmüş ancak, çeliği, sap malzemesi, finişi üreticinin maliyet avantajı gözlenerek seçilmiş. Yani bıçak doğru ama fiyat biraz yanlış gibi geldi bana. Gerçi Türkiye fiyatı sanki biraz daha yanlış gibi mi ne?
AUS-8A çeliğini kabaca 440B ile 440C arasında bir noktadaki bir çelik olarak görebiliriz. Kısaca bu bir paslanmaz çelik. Zaten paslanmaz olan bir çeliği de siyah kaplamanın zımparalama ve cilalama maliyetinden kaçmaktan başka hiç bir açıklaması olduğunu zannetmiyorum. Kendini bir savaşçı gibi hissetmek isteyene belki bir faydası olur tabii...
Bir bıçağın nasıl zımparalanarak saten bir görünüşe kavuşturulacağını, bunun nasıl emek gerektiren bir çalışma olduğunu Bodrum'dan Emre ustanın keyif verici anlatımıyla açıklamak mümkün:
Bkz.:
Emre KİPMEN - Eğim vermeden kabzaya; adım adım
AUS-8A'ya çamur atmış olmayayım. Çünkü bu bıçağı bana verirseniz hiç itiraz etmem. Kötü bir bıçak değil kesinlikle. Ancak benim tercihim karbon çelik olurdu. Yani özellikle çok para verecek, tercihimi yönlendirecek bir çelik değil bu.
Bu bıçak eğer şam çeliği, ocak kaynağı, wootz çeliği gibi isimlerle anılan zahmetli usullerle elde yapılsaydı çok daha büyük bir emek gerektirirdi ve maliyetli olurdu.
Durukan TÜRE - 500 kat Şam çeliği (damascus) (
Bkz.)
Sefa Çabuk -- Çelik, 160 kat damascus ve meneviş. Ahşap, ceviz ve movengui (
Bkz.)
Bıçağın kalınlığı... Bu bıçak biraz üst noktalarda bir kalınlıkta. Halihazırda yaptığım bıçak da 5 mm kalınlıkta ve bu bıçak ile diğer bazı ölçüleri de benzeşiyor. Bıçağın taşlama açılarını belirlerken böyle bir kalınlık biraz sıkıntı kaynağıdır. Bu bıçakta bu konuda bir sıkıntı olmayacakmış gibi. Ancak sağlamlık amacıyla bazen kullanışlılık ve keskinlik feda edilebilir o yüzden daha da kalın bir bıçak için iyi nedenleriniz olmalıdır. Buna karşılık 3-4 mm de kalınlık olarak gayet uygun.
Sap derseniz plastik kullanışlı bir malzemedir. Kaymaz, kırılgan değildir. ...ama ucuzdur. Fiyatı yüksek bir ürüne bu sap malzemesi gerekçe olamaz.
Evlerimizdeki boyanıp cilalanıp koyu bir kahverengini alan mobilyalara fazla mı alıştık ne? Gerçek rengi koyu olan, dayanıklı ve ağır bir ahşabı gördüğümüzde uyduruk bir şey sanıyoruz. Egzotik ağaçlar dediğimiz başta Afrika, Güney Amerika, Asya kaynaklı ağaçları ve ahşabını tanımıyoruz. Abanoz, pelesenk, gül ağacı, wenge gibi ismi saymakla bitmeyecek ahşabı görünce ayırt bile edemiyoruz. Bu bahsettiğim ahşabın bir çoğu suya atınca batacak kesafette. Alıştığımız uyduruk tahtalar değil bunlar. Dünya ürün anlatımında "Turkish walnut" deyip alameti farika olarak cevizi sunuyor. Kendi cevizimizin, zeytinin farkında mıyız? Hayır tabii ki.
Yüksek bir fiyat aklıma doğal olarak plastikten ziyade kaliteli bir egzotik ahşap, stabilized wood denilen kararlı hale getirilmiş ahşap, boynuz, deri, mantar, el yapımı mikartayı getiriyor.
Ceviz sap - Gökhan BAKLA (
Bkz.)
Mikarta Sap / Mazı yumrusu sap (thuya burl) - Emre KİPMEN (
Bkz.)
Kısaca bu bıçak kötü değil, makul bir fiyata düşürürseniz alın derim. Ama istisnai bir para etmeyecek kadar maliyet göze alınarak üretilmiş bir ürün. Kampta ise işinizi göreceğini düşünüyorum.
Saygılarımla