Campervan Yapımı Ve Yasal İşlemler

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan sbsky Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 17
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,192

sbsky

Yeni Üye
Mesajlar
13
Tepkime Puanı
5
Merhaba Arkadaşlar,

Benzer konular daha önce açılmış ve belli bilgi paylaşımları yapılmış ama konuya biraz daha farklı bir bakış açısı ile yaklaşmak istedim. Malum motokaravanların zorunlu trafik sigortası aşırı yüksek. Bu yüzden bir panelvan alıp çok fazla motokaravan kategorisine sokmadan campervana dönüştürüp kullanmayı amaçlıyorum. Bu iş için planladığım araç 13m3'lük bir Fiat Ducato.

Şimdi öncelikle araç içinde bir duş ve tuvalet olsun istemiyorum. Hem motokaravan kategorisine girmemesi, hem yer kaplamaması, hem de olası koku ve nem ihtimaline karşı duş ve tuvalet için araçların arkasına ilave bagaj olarak takılan bagaj kullanmayı planlıyorum. Araştırlamalarıma göre bu bagajların farklı ölçüleri mevcut. Yani istediğimi sağlayabilecek ölçülerde bir ürün alabilirim. Ve hatta özel bir ürün bile yaptırabilirim. Araç arka kapılarının açılmaması benim fikrime göre önemsiz. İlave bagajın içini duş ve tuvalet olarak düzenlediğimde girişi çıkışı da dışardan direkt olarak bagajın içine yapmayı planlıyorum.

Diğer bir konu ise temiz su deposu. Temiz su deposunu araç üstüne bagaj sepeti takarak bu sepetin üzerine yatay formda plastik su depolarından koymak. Tabi gerekli izolasyonu da yapmayı planlıyorum. Planladığım 200 litrelik bir su deposu. Temiz suyu bir hortum aracılığıyla depoya aktararak depoyu doldurmayı planlıyorum. Doğal kaynak suyu vb gibi yerlerde de 12V mini dalgıç pompa kullanmak. Bu sayede araç içini daraltmadan, hidrofor kullanmadan suyun kendi cazibesi ile musluklara gelmesini sağlamayı hedefliyorum.

Yemek pişirmek için ocak kısmını da yapmayı planladığım küçük bir mobilya dolabın yarısını lavabo yarısını ocak olarak kullanacağım. Ocak olarak planladığı kısmının üst tarafına ve içine estetik bir şekilde piknik tüpü koymak ve üstünü kapak ile kapatmak. Ocağı kullanacağım zaman kapağı açıp ocağı kullanmak ve işim bitince kapağı kapatıp üzerini mutfak tezgahı olarak kullanmak. Yani sabit bir ocak olmayacak. Soran olursa orası piknik tüpü koyma yeri Mutfak lavabosunu da çok basit bir formatta ve yine üzeri kapaklı yapmayı planlıyorum.

Yatağı da çok basit ve katlanabilir bir formatta yapmayı planlıyorum.

Planladığım formata göre araç içinde olabildiğinde fazla alan bırakıp yaşam alanının ferah olabilmesini sağlamak istiyorum.

Asıl amacım ise trafik denetimlerinde ya da tüvtürk araç muayenelerinde motokaravan şartlarını sağlayacak unsurlardan olabildiğince uzak bir campervan yapmak. Bu bahsettiğim şartlarda bir araç ortaya koyduğumda olası trafik denetimlerinde ve tüvtürk araç muayenelerinde sorun çıkar mı? İşleyiş ve mevzuat hükümleri nasıldır?

Konuya katkı sağlamak isteyen tüm Gezenbilir ailesi üyelerine şimdiden teşekkür ediyorum.











 

yatay formlu su tankları ile ilgili görsel eklemek istedim. kafamda tasarladığım ocak ve lavabo için fikrime yakın bir görsel de ekledim.



 

yatay formlu su tankları ile ilgili görsel eklemek istedim. kafamda tasarladığım ocak ve lavabo için fikrime yakın bir görsel de ekledim.
 

merhaba, dışarıda duş ve tuvalet güzel fikir ancak, gece tuvalet ihtiyacı için dışarıya çıkmak biraz zorlaştırıyor kullanımı, ikincisi de, dış bagajda ısıtma olmayacağı varsayımıyla duş ve tuvalet ihtiyacı esnasında özellikle kışın çok zorlanabileceğiniz, tabii bir de duş için sıcak su sorunu var..

gri su problemini düşündünüz mü?
 

selamlar,bende trafik sigortası sebebiyle camper yapmaktan vazgeçtim,bundan kurtulmak için çeşitli düşünceler var kafamda,mesala yatakların kaldırıldığında duvara sabitlenmesi böylece muayeneye girebilmek,ama tuvalete çözüm bulamadım,portatif kullansak bile duvar ve kapıları ne olacak,hanımlar için gece dışarı çıkmak zor olacağı için tuvalet şart,perdeli bir sistemse koku ve ses bakımından olmaz,bunun gibi sebepler beni camperden uzaklaştırdı,trafik sigorta sorunu çözülmeden yapmayıda düşünmüyorum.
 



Selamlar konu ilgili yazılanları takip ettiğinden ve bu tür araçların ticari boyutta olanını kullanmaktayım. Daha önce şayet kullanmadıysanız tavandaki 200 lt'lik bir sıvı önlem almazsanız aracınızın dengesini inanılmaz bozar, kaldı ki aracın içi alabildiğince boş ise daha da vahim olur sıvının hareketlenmesi ile eğer dalgakıran vs yoksa aracı devirmeniz söz konusu olabilir. İlave bagaja banyo tuvalet çok akıllıca gözüküyor koku mahremiyet vs ancak mevcut üretimlerle bunu yapmak zor, derinlik artırılarak olabilir bu kezde önden çekişli bir araçta o da sıkıntı yaratır,birde yukarıda arkadaşların yazdığı gibi gece ulaşımı soğuk vs iyi hesap edilmeli. Bu tarz (önden çekişli) araçlar için ağırlık merkezini olabildiği kadar öne taşımanız denge yakıt yol tutuşu olumlu etkiler. Çalışmalarınızda başarılar.
 

Merhabalar. Soğuk zamanlarda dışarıya çıkıp tuvaleti kullanmak içerideki tuvaletlere göre kesinlikle daha konforsuz olacak. Ancak koku, hijyen, rahat tuvalet yapabilme vb faydaları düşününce daha kullanışlı olabileceğini düşündüm. Duş ve mutfak lavabosu için sıcak suyu Webasto ile çözebileceğimi düşünüyorum. Duş alırken alan küçük olacağı için suyun buharı ile ortam ısısı belli bir seviyeye gelir. Tuvalet içinde artık soğuğu çok dert etmeyiz diye düşünüyorum. Gri su için mutfak lavabosu altına bir bidon koymayı düşünüyorum. Aynı şekilde duş ve tuvalet lavabosu giderlerini bir noktada birleştirip araç dışına bir bidon koymayı düşünüyorum. Duş ve tuvaleti araç park halindeyken kullanacağım için sorun olmayacağını düşünüyorum. Şu an kafamda genel detayları projelendirme, araştırma, fikir alma ve öğrenme aşamasındaydım. En büyük problem bu şekilde bir aracın tüv araç muayenesinde ve trafik denetimlerinde sorun yaratıp yaratmayacağı konusu. Eğer sorun yaratacaksa bu tür bir işe girişmeyeceğim.
 

Merhabalar. Bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim . Tavan bagajındaki temiz su tankını 100 + 100 litre iki parça olarak koymayı düşünüyorum. Uzun yolda dolu tutmak sorun yaratabilir. Daha çok aracı durdurup kamp yapacağım alanlara yaklaştığımda doldurmayı düşünüyorum. Ilave bagaj konusuda biraz araştırma yaptım. Hazır olanlar fikrime çok uymuyor. Bu yüzden çekme karavan yapılan malzemeler ile kendim yapmayı düşünüyorum. Yaptığım ağırlık hesabına göre 100 - 120 kg aralığında bir ağırlığa sahip olacak. Bu ağırlık çekişi ve yakıtı ne kadar etkiler bilmiyorum. Soğuk havada tuvalet duş kullanımı konusunu önemsemiyorum. İç mekandaki konforum çok daha önemli benim için. Katkılarınız ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
 

Bu tip bir karavan yapsam tüv araç muayenelerinde ve trafik denetimlerinde sorun yaratır mı?
 

Merhabalar. Benimde en çok dert ettiğim konu sigorta. Bu yüzden yapacak olduğum campervanın karavan şartlarına uymaması için tuvalet duş kısmını ilave bagaj ile, yatak kısmını bahsettiğiniz şekilde, ocak kısmını da güzel bir tasarım yapıp piknik tüpü ile çözmeyi düşünüyorum. Geriye birtek buzdolabı ve lavabo kalıyor. Onları da gerekirse muayene öncesi araçtan sökerim. Bu fikrime göre bir campervan yapsam sorun yaşar mıyım, konu hakkında detaylı bilgisi olanlardan bilgi almak için bu başlığı açtım.
 



Camper konusunda sayfaları takip edenler bilir bence bu işi duayeni Atilla Dinçer bey , bu sene yine eski kasa ducato yaptı projelendirme yasal işlemler ve proje konusunda çok deneyimi ve uygalamışlığı var eğer onu takip ederseniz birçok sorunuza cevap bulabilirsiniz.
 

karavan sigortaları evet yüksek ama kamyonet ve minibüs sigortaları düşük mü?Aradaki fark bu kadar uğraşmaya değer mi?Araç üstüne su deposu koymayı aklınızdan çıkarın,bu olacak iş değil.
 

Su deposu konusunda denenmiş bir uygulama ile ilgili bilgi veren olmadı şu ana kadar. Ben aslında deneyen birinin görüşlerini merak ediyorum. 5 tonluk su tankı koymayı düşünmüyorum bu arada. Max 100 + 100 = 200 litre. O da yolculuk sırasında mümkün olduğunca boş olacak.
Diğer konuya gelince. Forumu biraz karıştırın sigorta konusunda herkes ne kadar muzdarip bi bakın isterseniz. Sizin hesapsız paranız olabilir ama benim yok. Ben uğraşacağım. Yardımcı olmak isteyenlerin değerli görüşlerini merakla bekliyorum.
 

Sevgili arkadaşlar, karavan dünyasına yeni katıldım. Aracı baştan sona oto elektrik ustası arkadaşım ile yaptık. Ruhsat aşamasında gerçekten profesyonel desteğe ihtiyaç var. Ben bu işi Çorum 'da hallettim. Öyle 2000 3000 TL masraf falan da çıkmadı. Dileyen olursa toplamda 1000 TL civarı bir masrafla proje+TSE onay süreci hallediliyor. Mühendisimin adı Burak Kaya. Konuya ve mevzuata oldukça hakim. Sıkıntılarınızı halledeceğinden eminim. İhtiyaç duyarsanız telefon numarası 05453267250,Burak Kaya, Makina mühendisi.
 

Neden kimse tavan da su deposu taşımıyor acaba?Sakın aracın dengesini virajlarda bozmasın!Sakın aşırı derecede rüzgar tutmasın!Sakın bozuk yollar da 200lt lik bir ağırlık tavana,direklere zarar vermesin.Yani bu kadar basit bir şeyi anlayabilmek için çok üstün bir zekaya sahip olmak gerekmiyor.Sigorta meselesine gelince,ilk defa kamyonet sigortası yaptıran ortalama 2500 tl ye yaptırırken,karavan sigortası ortalama 3500 tl ye yapılıyor.ben sigortalar için ucuz yazmadım sadece aradaki farkın bu kadar uğraşmaya,trafik polisinin ağzına bakmaya değer mi diye yazdım.
 




Efendi gibi bir başlık açtım, zeka meka muhabbeti yapma bana kardeşim. Senle uğraşmak istemiyorum. Sen benim başlığıma yazma, bana da cevap verme. Kalp kırmak istemiyorum.