Çatıya 5/8 lik 6 Metre CB Anten Kurulumu Nasıl Olur?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan erenatac Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 53
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 32,784
Ynt: Çatıya 5/8 lik 6 Metre CB Anten Kurulumu Nasıl Olur?

Röle olmadan şehir içi cb'de en fazla kaç km görüşülebilir.Normal Araç antenleri ile.

Etiketler

Duruma göre çok değişkenlik gösteren bir konu görüşme mesafesi . 10 km iki araç cihazı görüşebilir . Mesela 1 wattla 40 km görüştüğümğzde oldu 2 el cihazı ve şehir içinde . Coğrafi ve hava şartları çok etkiliyor ne yazık ki...

O zaman bu iş tamamen tesadüf ve şans işi :-\

Tam olarak öyle değil ama sürprizlerle dolu . Aslında bu konuda nekadar mesafeden görüşür ? sorusu pekte uygun değil . Çünkü çok fazla parametre var .

Şu cihazlar ve antenlerle , şurdan şuraya görüşmek istiyorum görüşür mü ? Desek bir cevap bulunabilir . Yada şurdan şuraya , şu amaçla nasıl görüşebilirim sorusunun bir cevabı olabilir .

Dediğim gibi sürprizler hep vardır özellikle ormanda . Mesela 1500 metredeki bir noktayla 1200 rakımlık bir noktadan mükemmel ulaşırken 1600 metrelik bir başka noktadan hiç ulaşamayabiliriz . Halbuki detay haritalarda incelendiğinde 1200 ile görüşmek zor 1600 ile rahat görüşülür diye düşünürken .

Ancak sonuçta , gezilere katılan tüm arkadaşlarda cb bulunmalı diyorum .

Barış selam
Malesef çatıda bu koca anteni sabitleyebileceğim sadece 1 adet sağlam metal boru var onada iki adet eski tv anteni takılı.Benim ev 1.katta ve balkon çok arada derede kalıyor.Yani işin özeti anteni çatıdan başka yere taşıma,metallerden uzaklaştırma lüksüm pek yok.

Aslında CB anteninin etrafında bu sabit su borusu ve ona monteli olan eski iki tv anteni dışında metalde yok.Bizim 5/8 liği mecburen tv antenlerinin olduğu boruya aşağıda çizdiğim şekilde taktım.CB anteninin dibindeki sarmal kısımın metal tv anteni borusuna deymemesi için aralarını Duck tape ve naylon poşet sararak izole ettim.Sarmallar deymiyor ama antenin orta kısmı boruya temas ediyor.Daha doğrusu anteni ortasından su borusuna kelepçeleyerek sabitledim.

Kablo konusuna gelince 30 metre anca yetiyor çatıdan 1.kata.Ne kadar kaliteli olduğunu bilmiyorum ama metresini 4 tl ye almıştım,sıyrık veya katlanma yok.

Cihaz konusuna gelince cihazı 0 aldım 5 ay önce.Herhangi bir arızasının olduğunu sanmıyorum araçta gayet başarılı çalışıyor.

Aşağıdaki çizime bakacak olursak kaybettğim gücü telafi etmek için 100 watt lık ufak bir lineer kullansam işler yoluna girer mi? Yolsa bu kurulum düzenine göre ne yapsam boşa mı olur?

10 seneden berı cb telsız kullanıyıyorum buna takoz da dahıl bu zmana kadar kımseden sıkayet gelmedı 4 watllık cıhaz la almanya veya baska bır uzak yerle gorusmenız ımkansız hawa sartları olustugu zaman hava akımı dıyoruz anca o zman goruse bılırsısınız bu gorusmelerde saglıklı deyıldır gelıp gecıcı gorusmelerdır .

Eren selam tekrar . Montaj şekli çok yanlış ne yazık ki . Antenin orta kısmına başka bir metal temas etmemeli .Alttaki sabitleme kısmından sabitleme yapılmalı . Ortadan temas eden metal de anten gibi davranacak ve kesinlikle antenin tüm ışıma düzenini bozacaktır . Anteni direğin ucundan sabitlemen gerekli yada en azından üstteki kelepçeyi kaldırmalısın . Acaba baca destekli falan bir montaj imkanı yok mu ? Gerçi dikkat bazen bacalarda sağlam olmuyor elinde kalmasın

100watt lık ufak bir takoz mu ? Aman abi 100 ciddi bir rf gücü . Yani küçük falan değil sağlam bir güç bahsettiğimiz . Gücü arttırmak he li bu pozisyonda SWR ve ışıması bozuk bir antende bol bol sarkma-enterferans olarak geri döner diye düşünüyorum . Daha önce bahsettiğim yasal sebepler ile de yüksek gücü tavsiye etmiyorum . Dahası bu kablo uzunluğu ve anten durumu almanı da olumsuz etkileyecektir .

Düzgün bir anten konumu ve iyi anten kablosu ile iyileşme sağlanacaktır . Tabi bir miktar ek maleiyet söz konusu olacak . Ne yazık ki herkes bu anten - telsiz işlerinde konum açısından şanslı olmuyor . :-\

emre bey selamlar ,
Size bir şikayet gelmemiş olabilir ama HF frekanslarında yüksek güçlerde sarkma-enterfernas oluşabiliyor . çatıya koca anteni dikip yasal olmayan bir güçte çıkış yaparken, sevimli bir komşu yada başka biri şikayet etse ve ölçüm yapılsa durum kötü olacaktır . İlgili kurumun ölçüm yaptığının bile farkına varılamaz aşağıdan 10 saniyede ölçüyorlar emr şiddetini . Üstelik son yıllardaki değişikliklerle emr konusu ciddi yaptırımlara bağlandı . Bu şekilde bir yakalanma olursa kaçak bir baz istasyonu gibi işlem sözkonusu olabilir . CB ile görüşmek için bukadar sıkıntıya değer mi ? Bence değmez bende bu sebeple dostlarıma ve buradaki arkadaşlara bunu tavsiye etmem . Başka birine göre bunları göze almaya değerdir belkide , buna tabi ki birşey diyemem . Özetle sizinde belirttiğiniz gibi takoz tabir edilen yükselticilerle bu cihazlar kullanıldı ve kullanılıyor , hepsi yakalanıyor mu ? Hayır . Yada herkes sarma yaşıyor mu? Hayır . Ama sonu sonu Kanunların dışına çıkmış ve risk almış oluyor muyuz ? Evet . Özetle bu yolları kendi adıma tavsiye edemem

Barış ilgine teşekkür edrim.Anlaşılan bacalardan birine uygun bir ayak yaptırıp tekrar denememiz gerekecek.
Lineer konusunda bilgisiz olduğum ve piyasada satılan 300 - 500 watt lıkların içinde en küçüğü 100 watt olduğu için bu tarz düşündüm.

Rica ederim .Elimden geleni yapmaya çalışırım herzaman .

Yer değişikliği ile başla bakalım ama sonrasında kablo mesafesinden yine randıman alamama ihtimalin var . Yada kaliteli kablo konusu düşünülebilir . O zaman bakarız ...

Kolay gelsin ...

Yardımcı olan arkadaşlara tekrar teşekkür ederim.Gelişmeleri yazacağım.

Bugün çatıdaki bacaların birisinin kenarına çanak anten ayağı monte ettim.Cb antenimide bu ayağa sağlamca kelepçeledim.Şu an anten mümkün olan en iyi şekilde ve hiç bir yere temas etmeden çatıda dikili vaziyette.Deneme sonuçlarına gelince görüşme mesafesi ilk montaj şekine nazaran inanılmaz fark etti.Şu an Ankara içi sabitten mobile kuş uçuşu,7 km si çok net olmak üzere maksimum 8.5 km konuştuk.

Önce sağda görünen anten direğine kelepçeliydi

Daha sonra baca kenarına saplamalarla tutturduğum çanak anten borusuna aşağıdaki gibi kelepçeledim

ssbman bey pekı bu konuya kım onem gosterıyor bırakalım hf amator frekanslarda uyulmuyor hıc kımse hıc bırsey dort dortluk deyıldır

Sonuç

Şimdi esas merak ettiğim konuya gelirsek,bu 8.5 km yi lineer kullanarak ne kadar arttırabilirim? Anteni aldığım yer Ankarada bu işle profesyonel olarak uğraşan bir kaç yerden biri.Yaptığım görüşmede bu antenin SWR ayarının yapılı olduğunu ve en uçtakı parçanın gövdeye ne kadar girmesi gerektiğini belirten bir çizgi olduğunu ve uç parçanın boyunu bu çizgiye göre ayarlarsam ayarın tamam olduğunu söyledi.Dediklerini aynen yaptım.Kullandığım kablonun ise kötü bir kablo olmadığını ve piyasada en çok kullanılan malzeme olduğunu belirtti.

1) Çatıya montajı en iyi şekilde yaptığımı düşünüyorum
2) Kullandığım cihazın çıkışları sağlam ve 4 watt gücünde
3) 30 metre rg 58 kablo kullanıyorum ve boyunu kısaltmam mümkün değil,anca yetti.
4) Aracta kullandığım ekipman piyasada bulunanların en iylerinden ve montajı doğru yapıldı,swr si ayarlı.

Bu şartlar altında eve ve araca 100 er wattlık lineer taksam görüşme mesafesi tahminen ne kadar artar? Bu arada çatıda benim CB antene 5 metre uzaklıkta ve daha kotta kalan sadece bir tane çanak anten var,takacağım 100 lük lineer bu çanağı etkilermi?

Zahmet edipte cevap yazan arkadaşlara şimdiden teşekkür

Selamlar ,
Montaj güzel olmuş eline sağlık .

Kablo elbette kaliteli olabilir ama sonuçta rg 58 dir RF tekullanılan giriş seviyesi ve kaybı hemen hemen en yüksek kablodur . Kablona laf etmedim yani kızma

100W la mesafe hayli uzar diye tahmin ediyorum . Arada ciddi bir güç farkı var . Ama yasal olmadığını üzülerek tekrar ediyorum . Neyi nekadar etkileyeceğini yada hiç etkileyemeceğini kestirmek güç .Sadece çanağı değil , telsiz telefonları , direk televizyonları vs etkileyebiliyor . Stndby konumunda televizyonun hoperlorunden anonsların duyulduğunu bilirim aynı yapı içinde . Dolayısıyla pek kestirilebilir bir durum değil .

Emre bey Uymayanlar var diye bizde mi uymayalım ? Kurallara uyup uymamak herkesin kendi tercihi birşey diyemem . Ama ben burda herhangi bir konuda yazarken işin hukuki boyutunu buradaki arkadaşlara belirtmek zorunda hissediyorum kendimi . Burdan bir arkadaşa al tak birşey olmaz desek durumu izah etmeden ve sonra bir skıntı yaşasa ben kendi adıma çok üzülürüm canım sıkılır ... Haklısınız kural ihlalleri olabilir ama su i misal emsal olmaz ilkesine göre hareket etmeliyiz diye düşünüyorum

Saygılarımla ...

Aman Barış kızmak ne kelime.. Sayende öğreniyoruz bu işin doğrusunu yanlışını.. Ben sadece kötü kablo şıkkını eleyebiliriz anlamında yazmıştım ama şimdi iyisindende kayıp olabildiğini öğrendim yine senin sayende Ya açıkcası bu işi çok taktım kafaya,en azından Ankara içi bir 15 - 20 km yarı çapa ulaşmak istiyorum.Ama tabi diğer komşularımıda olumsuz etkilemek istemem.

Peki bu haliyle 8.5 km ye ne diyorsun? Normal mi? Anteni aldığım adam eskiden Kızılaydan Elmadağa 4 wattlık cihazla görüşebildiğini anlatmıştı.Onun dükkanıyla çatısının arası benden yüksek hemde.. En az 40 metre kablo kullanmıştır diye tahmin ediyorum.
Rg 58 den başka daha iyi nasıl bir kablo önerirsin? ne diye aramalıyım?