Ynt: Çatıya 5/8 lik 6 Metre CB Anten Kurulumu Nasıl Olur?
Eren selam ,
Güzel bilgiler verilmiş birşeyler de ben ekleyeyim .
Öncelikle yasal Çıkış Gücü Cb de 4 wattır arkadaşlar . Takoz lineer gibi cihazlarla güç yükseltmek yasal değil . Heleki evde kurulu bir cihazda güç yükseltmek büyük ihtimal birçok Tv ve radyayo sarkmak anlamına gelecektir . Bir şikayet vs olursa çok başın ağrır .
Anten Mümkün olduğunca açık alanda olmalıdır . Yakınında metal başka malzemeler yada beton bulunmasa iyi olur . Sen başka bir antene değerek monte ettim demişsin . Performans kaybının önemli bir nedeni bu olabilir .
30 Metre Kablo mu ? 4watt ve 30 metre rg58(ki piyasada inanılmaz kalitesiz kablolar dolmuş) antenden pekbirşey çıkmıyor demektir . Kaliteli kablo kullanılabilir ama yinede mesafe hayli uzun .Kabaca bir hesap yapalım . RG58 in katalog kayıp değeri 50mhz de 100metre için 10db civarındadır . Biz 27 mhz de 30 metre kullanıyoruz . Konnektrö kayıplarını vs de katarsak ortalama iyi ihtimalle 4-5 db kaybımız var . Bu demektir ki tam 4watt çıktığında diğer tarafta kablo ucunda 1Watt civarında ancak görürsün . Tabi bunlar standartları tam , ezilmemiş dolaşmamış kablo , 20 derece sabit sıcaklık gibi neredeyse lab. şartlarında . Antende oluşabilecek küçük yaıpları , küçük bile olsa SWR yani geri dönen güç durumlarını hesaba katmıyoruz tabi . Bunarı hesaba katarsak pek birşey çıkmıyor gerçekten antenden .
Bu kayıp RG8 gibi bir kablo kullanılarak yarı yarıya düşürülebilir belki . Ama Kaliteli bir rg8 yada 213-214 kablonun metresi 5 lira civarında olmalı . Heliax türü bir kablo da kayıp hayli az olur ama metresi 15 milyondan az değildir . Bunlar tahmini fiyatlar yakın zamanda incelemediğim için bir miktar yanılgı olabilir .
Ama bence mesafe çok uzun , Tabi göndermenin yanında duymanı da zayıflatıyor bu kayıplar .
Basitten kontrole başlamak lazım . Mesela önce anteni çevredeki metallerden vs uzağa taşımayı dene . Zaten her halükarda yapılması gereken bir iş . Sonra kabloya ve diğer kısımlara geçersin . Cihazın sağşam ve 4watt çıktığını varsayıyoruz bu arada ...
Eren kaçıncı kattasın ? Balkonun çok mu kapalı ? Acaba Balkonda bir çözüm bulunamaz mı diye düşünüyorum .
Kolay Gelsin ...