Çatıya 5/8 lik 6 Metre CB Anten Kurulumu Nasıl Olur?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan erenatac Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 53
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 32,763
Ynt: Çatıya 5/8 lik 6 Metre CB Anten Kurulumu Nasıl Olur?

Aman abi abartmayalım bildiğimce yazıyorum işte :smiley:

Şimdi eldeki seçeneklere bakalım :
1-Anten bir miktar yükseltilebilir 1-2 metre . Zor bir iş . Birde şimdi başlıycam antenin yüksekliğinden taktın barış antene diye içinden geçirebilirsin . Geçir haklısın :D

2-Kablo daha az kayıp bir kablo ile değşebilir . Örnekleyelim :
Mesela 50 mhz de zayıflama etkileri :
rg-58 : 100feet/4-4.5 db
rg-213:100fett/1.5db
rg-8/u: 100feet/1.2db
Heliax(standart):100feet/0.6-0.7 db

RG-214 ü eklemeyi unutmuş . Değerleri rg-8 ile benzerdir . Bu kabloda seçenekler arasında değerlendirilebilir .

Konya sokaktan temin edilebilir . Berksana falanda bakmak lazım . Ama almaya niyet ettiğinde mutlak fiyat araştırması yapılmalı . Burda tercih fiyata börede bakılarak 218 ve rg 8 den yana olabilir . Heliax en iyisidir ancak tuzludur, gerek yok .

Şimdi eskiden konuşuyorduk afaki bir kavram . O gün şartlar atmosferik şartlar nasıldı vs birçok değişken var . Birde şu var . Bahsettiğimiz elmadağ kaya merkezinin olduğu elmadağ ise oranın zirvesi gerçekten yüksektir ve tüm Ankarayı direk gören bir noktadır . Hatta Çanağınıda aşan bir noktadır . Yani referans olarak almamak lazım o noktayı . Bence şu durumla kuş uçumu 8.5 km fena değil .

Etiketler

Tamam.. şimdi tabloya bakacak olursak bendeki Rg 58 in kaybı Rg 8 e göre hemen hemen 4 kat fazla.. Yani ben bu 30 metrelik kabloyu Rg 8 ile değiştirsem,sonuçta konuşma mesafem 4 kat artar gibi bir düz mantık kursam, doğru olur mu? Yani 8.5 km x 4 = 34 km eder ki buda bana yeter.. ?? Birde bu kablo değişimi araç içinde gerekir mi? (toplam 5 metre civarı kablo döşendi araca)

Barış ve Eren,
Konuyu ilgiyle takip ediyorum... Süpersinizzzz...

Çok alaklı değil ama,
Barış, Konya sokak demişsin ya,
Anfi besleme kablosu almaya gittim. 3.5 saat Konya sokak ve civarındaki bütün pasajları, sokakları gezdim... En az 20 kablo satan dükkana sordum. İstisnasız hiç biri kablonun rulosunda yazan G değerinin anlamını bilmiyor. Konya sokağın ortasında, etraf elekrtonik ve elektrikçi dolu iken oraya buraya tel edip öğrendim. Abart mıyorum! bunların yarısı, kablonun plastik rolo ambalajının üstünde yazan 8 G' yi 8mm zannediyor ayrıca....

Saygılar...

Eren iyileşme olacaktır ama 4 kat olur yada 4 kattan fazla olur , az olur diye birşey söylemek gerçekçi olmuyor ne yazıkki . Antenin değişik wattlardaki ışıma etkisinin değişiminden tutta , çevresel faktörlerin(binalar,atmosfer vs ) değişik şartlarda gösterdiği değişik davranışlara kadar birçok durum sözkonusu . RF ne yazık ki çok bilinmeyenli net çözümü biraz zor bir denklem .

Araçta pek ferekli değil . Mesafe kısa . Zaten bu az kayıp kablolar nerdeyse 2-3 katı rg58 in kalınlık olarak . Yani araca döşenmesi de pek mümkün olmaz :smiley:

Kablo değiştirmeye niyet edersen ben arkadaşlara bir sorayım son zamanda memnun kaldıkları markaları yada yakın zamanda nerden kaça aldıklarını falan .

Sayın alfonse abartma bizi utandırma :smiley:
Abi ne yazık ki durum dediğin gibi . Bir kısım esnafta varki memlekette ne malzeme sorsan o yok ama bundan var aynı işi görür diye ne varsa satmaya çalışıyor . Tabi iyi niyetli ve düzgün çalışan esfanta var o ayrı . Konya sokak'ın eski esnafları yok artık yaşlandılar , işi ya bir yakınlarına yada çocuklarına devrettiler . Durum böyle alınca yılların elektronik satıcıları bir bir ortadan kayboldu . Eh ne yazık ki bizim esnafımızda en azından sattığı mal konusunda kendini geliştrimeye hiç çabalamıyor . Aslında bu genel bir durum . Heryere önceden araştırmış ve ne alacağını bilerek gitmekte fayda var ;)

8G yazanları ölçseydin 8mm mi diye ;D

Birde Konya sokakta dedin mi park meselesi var . Ben uzun zaan önce oraya arabayla gitmeyi bıraktım . Dolmuşla gidiyorum rahat rahat dolanıyorum . Giden arkadaşlarada uyarı ... Ya tepenin başına kale otoparkına koyacaksınız yada zeka oyunu misali araba parkedebilen otoparklara anahtar bırakacaksınız . Hatta bazen Kale otoparkında bile aşırı doluluk sonucu anahtar bırakmak gerekbiliyormuş . Kal otoparkıyla konya sokak aracı sanırım 300-400 metre ama tamamı sıkı yokuş ;) Tabi Bunu Eren gibi atletik arkadaşlar için değil benim gibi göbekli arkadaşlar için söyledim ;D

ssbman' Alıntı:
8G yazanları ölçseydin 8mm mi diye ;D

Birde Konya sokakta dedin mi park meselesi var . Ben uzun zaan önce oraya arabayla gitmeyi bıraktım . Dolmuşla gidiyorum rahat rahat dolanıyorum . Giden arkadaşlarada uyarı ... Ya tepenin başına kale otoparkına koyacaksınız yada zeka oyunu misali araba parkedebilen otoparklara anahtar bırakacaksınız . Hatta bazen Kale otoparkında bile aşırı doluluk sonucu anahtar bırakmak gerekbiliyormuş . Kal otoparkıyla konya sokak aracı sanırım 300-400 metre ama tamamı sıkı yokuş ;) Tabi Bunu Eren gibi atletik arkadaşlar için değil benim gibi göbekli arkadaşlar için söyledim ;D

Hemen oracıkta ölçtüm, hepsi 6 mm çıkıyordu, 4 mm çıkan da oldu. Sadce kıvırttırıyorlar. Birisi dediki, kablonun kalınlığı sarılmadan öncekki değermiş ??? off yaaaa...... yani kablo sarıldığı için incelirmiş, adamı o kabloyla boğasım geldi. ;D

Sonra, yukarıda jameson' dan 10mm buldum, 4g olması lazım.

Ben sebze haline gelmeden soldaki otoparka bırakıyorum. Veriyorum 5 lira. Şansıma genelde de anahtar bırakılmayacak boş yer oluyor. Bende asla anahtar bırakmam, asla....
Bu göbekle Kale' ye araç bırakmak, aşağı inmek, orada burada dolanmak, sonra da yukarı geri tırmanmak... Öffff, düüncesi bile zorluyor beni ;D

Tamam bak orada da yer bulunabiliyor bazen . Posta caddesinden yukarı çıkarken hel gelmeden sağ taraf .

Tabi sarıldıkça incelir ;D Bari abi hava serin büzülmüştür yazın sıcakta 8mm oluyor :D

En güzeli anahtar bırakmamak abi . Gerçi bazen millet diyorki adam 200 milyarlık arabasını bırakıyor seninkine ne olacak. O 200 milyarlık arabaları parkçıların neler yaptığını nasıl lastik yaktığı . Bu saçma düşünceyi anlamıyorum , araba nekadarlık olursa olsun , ordaki vatandaş alsa biryere yada daha vahimi birine çaksa ne farkeder arabanın fiyatı ... Neyse en güzeli parkedip kilitleyip gitmek :smiley:

ssbman' Alıntı:
Tabi Bunu Eren gibi atletik arkadaşlar için değil benim gibi göbekli arkadaşlar için söyledim ;D

;D ;D ;D Valla gururum okşandı ! Yıllardır kimse bana atletik dememişti Barış.. sağolasın dostum! Bu arada bende 95 kilo civarında geziniyorum,gerçek atletikler kızmasın sonra :D

Barış açıkcası kabloyu değiştirip değiştirmeyeceğimi bilmiyorum şu an.Nette araştırdım biraz 30 metre için ciddi rakamlar çıkıyor rg 8 de..

Alfonse' Alıntı:
Birisi dediki, kablonun kalınlığı sarılmadan öncekki değermiş ??? off yaaaa...... yani kablo sarıldığı için incelirmiş, adamı o kabloyla boğasım geldi. ;D

Alp seni elindeki kabloyu adamın boyuna dolamış sıkarken düşündüm birden ;D ;D

Abi eğer acelen yoksa ben haftasonuna kadar bir araştırayım kablo konusunu . Uzun zamadır kablo almadım piyasa nedir var mıdır uygun fiyatlıalınabilecek yerler bir bakalım . En azından fikir edinmiş oluruz .

Ben kendime göre değerlendiriyorum valla gerisini bilmem . Gezilerde beraber gezelim herkes saana atletik desin . Kilo sorunu olan arkadaşlara hem tavsiye ederim yanıımda dolaşın zayıf görünün :D

ssbman' Alıntı:
Abi eğer acelen yoksa ben haftasonuna kadar bir araştırayım kablo konusunu . Uzun zamadır kablo almadım piyasa nedir var mıdır uygun fiyatlıalınabilecek yerler bir bakalım . En azından fikir edinmiş oluruz .

Ben kendime göre değerlendiriyorum valla gerisini bilmem . Gezilerde beraber gezelim herkes saana atletik desin . Kilo sorunu olan arkadaşlara hem tavsiye ederim yanıımda dolaşın zayıf görünün :D

Hayır ;D
Senin Elvis karizmanın yanında ben sönük kalırım... ;) İşime gelmez....

Arkadaşlar, özellikle Ankaar' da olduğunuz için Eren ve Barış... Konuyu dağıtmak istemem ama kısaca değinelim. Özelden veya yeni konu ile devam ederiz gerekirse...

Gürcistandan veya Almanya' dan Cb telsiz getirme şansımız var. Ne yapayım?

Eren' in tavandaki mıknatıslı antenini çok beğenmiştim.

Eren, gerçekten verimli mi? Gelir mi bu oralardan?

Bu Eren' in tavan anteni hakkında ne düşünüyorsun Barış?

Eren telefon non çalışmıyor ;D Sen galiba tüm iletişimini telsize vurdun ;D

Almanyadan , gürcistandan gelmesine gelir ama nasıl ? Biri mi getirecek yoksa kargo falan mı ? Kargo işin içine girdimi +kargo ücreti ekleniyor , birde 100 doları aşarsa sorun yaşanma ihtimali var . Tabi yaşanmama ihtimali de var ;) Niye bu ülke merak ettim ?

Erenin anteni inceleyemedim ne yaızk ki acaba markası modeli nedir? Mıknatıslı antenler(mıknatıslı diplikler) Gayet verimlidir bir sorun yaşamazsın . Yurtdışından gelir tabi ama yeteki getirecek adam olsun :smiley:

Amazonu bir kontrol etsene abi , orda kargoda fena olmuyor bazen . En son güzel CB setleri vardı anten falan içinde ...

Bu arada Eren okursan özeline kablo ile ilgili birşeyler yazdım . Bir firma tavsiyesi aldım ama burdan yazmamayım dedim direk .

Alp selam
Geç cevap için kusura bakma,bir iş için İstanbuldaydım,foruma giremedim bir kaç gündür.
Kullandığım antenin markası Sirio,modeli ML 145.Teknik özelliklerini Barış daha iyi bilir ama ben gayet memnunum,rahatlıkla tavsiye ederim.Mıknatıslı dip ise üniversal bir malzeme,ayrı satılıyor,markasını hatırlamıyorum ama alacağın zaman nereden kaça temin edeceğini tarif ederim,hatta beraber gideriz hem görüşme bahanemiz olur :smiley:

Barış Selam
Özelime baktım ama yeni mesaj görünmüyor,sistemsel bir hata olabilir,zahmet olmazsa tekrar yazabilirmisin? Veya telefonda konuşalım?

ssbman' Alıntı:
Almanyadan , gürcistandan gelmesine gelir ama nasıl ? Biri mi getirecek yoksa kargo falan mı ? Kargo işin içine girdimi +kargo ücreti ekleniyor , birde 100 doları aşarsa sorun yaşanma ihtimali var . Tabi yaşanmama ihtimali de var ;) Niye bu ülke merak ettim ?

Erenin anteni inceleyemedim ne yaızk ki acaba markası modeli nedir? Mıknatıslı antenler(mıknatıslı diplikler) Gayet verimlidir bir sorun yaşamazsın . Yurtdışından gelir tabi ama yeteki getirecek adam olsun :smiley:

Amazonu bir kontrol etsene abi , orda kargoda fena olmuyor bazen . En son güzel CB setleri vardı anten falan içinde ...

Bu arada Eren okursan özeline kablo ile ilgili birşeyler yazdım . Bir firma tavsiyesi aldım ama burdan yazmamayım dedim direk .

Gürciden gelirse kargo margo yok.... Elde gelecek...

Almanyadan olursa ithalat ihracat firması var tanıdık, onlar yardım edecek...

Hem Eren' e, hem sana sorayım....

Bu vitaranın üstündeki anten sert büyük taşların veya katur kutur yolda kurtuluyormu yapıştığı yerden.

Denedin mi bunu Eren...? Teşekkürler....

Yok yok hiç kafana takma,elinle bile zor kopartıyorsun tavandan.Zaten kutusundada 140-150 km hıza mukavemetli olduğu yazıyor.
Sadece 1 kere ayrıldı tavandan,ağacın altına park ederken antenin varlığını unutmuşum ve anten kalın bir dala dayanmış.Aracı hareket ettirince mıknatıs pat diye ayrıldı tavandan.Ama bunu bir nevi sigorta gibi düşün,ayrılmasaydı anten kesin kırılırdı.

Sirio Güzel bir markadır . Ben Cb değilse de başka bandlarda antenlerini ve manyetik dipliklerini kullandım . Alfonse devrilme konusunuda sorun olacağını bende sanmıyorum . Belki çok sert uçma düşme sırasında sorun olur . Bunun dışında engebede yada yolda diğliğin ayrılması pek olası değil . Eren in dediği gibi yüksekliğe dikkat etmek lazım . Yukardan gelen tangırtı ile ikaz geliyor sonra ... :D

CB cihazları getirilebilir kişisel kullanım için ama fiyatlar önemli , Bakmak lazım . En uygun ABD . Sonra Almanyaya bakmak lazım ama açıkçası Gürcistanda fiyatları bilmiyorum . Gümrükte vs sorun çıkacağını sanmam . Zaten artık ruhsat ve izin gerektirmeyen(standartlar dahilinde) yasal bir ürün konumunda .

erenatac' Alıntı:
Yok yok hiç kafana takma,elinle bile zor kopartıyorsun tavandan.Zaten kutusundada 140-150 km hıza mukavemetli olduğu yazıyor.
Sadece 1 kere ayrıldı tavandan,ağacın altına park ederken antenin varlığını unutmuşum ve anten kalın bir dala dayanmış.Aracı hareket ettirince mıknatıs pat diye ayrıldı tavandan.Ama bunu bir nevi sigorta gibi düşün,ayrılmasaydı anten kesin kırılırdı.

Ok, çok hoş oldu bu bilgi.... Orayı burayı delmeden, ayak mayak uğraşmadan sert hızlı offroad da kullanılıyor yani... teşekkürler...

Valla Barışçım, sana ulaşamadım gene... ;D

Eren sağolsun midland v.s. gibi bi kaç marka verdi...

Trabzondan abimiz halledecek, benimde bir iki gece trabzon gürcistan olayım var onunla beraber, koşullarımı ayarlayabilirsem...

Zaten eski telsizciymiş, Erenle konuştuktan sonra öğrendim. Motorola diyor bide, ne dersiniz. Bence iyi marka öyle değil mi?

150 tlden fazla ise almayalım dedim ona, bakacak...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,071
Kayıtlı Üye Sayımız
166,819
Kaydolan Son Üyemiz
Karalı

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR