Merhaba ben de 2018 Mayıs ayı itibarı ile yeni çeki demiri taktırdım Örnek olması için paylaşayım dedim.
Önce demir takacak olan firmaya gidiyorsunuz. Firma aracınıza uygun demir ve diğer işlemler için fiyat veriyor.
Benim aracım Nissan Pathfinder 2007 2.5. Onun için araca özel Bosal marka çeki demiri, takma ve mühendisilik projesi için 1300 TL peşin fiyat verdiler. Takma işlemi iki saat kadar sürdü. Arka tamponda görünmeyen bir kesim yapılması gerekti. Montaj yapan kuruluş ruhsat bilgilerini alarak mühendislik firmasına iletti.
Bir kaç gün sonra aracın uygunluk belgesine (AT belgesi, tip onay belgesi falan da deniyor) ihtiyaç olduğu söylendi. Allahtan satın aldığım aracın ilk sahibi ne varsa bir dosyada toplamış. İkinci sahibi de aynı şekilde yapmış. Dosya bana geldiğinde içinde uygunluk belgesi vardı. Şöyle birşey;
Burada sanıyorum proje için önemli olan şu bölümü.
Bu bilgilere göre şöyle bir rapor ve proje dosyası hazırlanıyor.
Dosyada, başvuru formu, kontrol formu, ruhsat, araç künyesinin resmi, takılan demirin motaj şeması, demire ait uygunluk belgesi, demirin künyesinin resmi, demir ile birlikte aracın resmi, araç uygunluk belgesi, yüklerin hesaplandığı proje hesap özeti, mühendislik firmasının montaj uygunluk beyanı, fatura ve gümrük makbuzları yer alıyor.
Bu dosya ile birlikte TSE'ye bağlı AKM'ne (Araç Konrol Merkezi) gidiyorsunuz. 275 TL uygunluk kontrol harcı var. İstanbul'da Sancaktepe'de var. Diğerlerinin listesi burada:
https://www.tse.org.tr/IcerikDetay?ID=2288&ParentID=7823
Çok uzadı devam edeceğim...