Çeşit Çeşit Peynir Var

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan YOL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 19
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 24,642

YOL

SEDAT AÇIL
Yer
İstanbul, Acıbadem
Web
www.sedatacil.com
Telsiz Çağrı Kodu
TB2FKL
243597.jpg
Doymuş yağlar açısından zengin olmasına karşın, protein, D vitamini, kalsiyum ve çinko açılarından da zengin bir besin peynir. Tabii işin bir de kalori yönü var. Bu nedenle çeşitli peynir tiplerine, ne kadar sağlıklı olduklarına bir göz atalım istedik.

Peynir, uzun zamandır kahvaltılık bir malzeme olmaktan çıkıp, ana yemeklere kadar girdi, şarabın tamamlayıcısı oldu. Evde yiyecek pek bir şey bulunmadığı zamanlarda yaptığımız makarnayı peynirle çeşnilendirdik, ya da karnabaharla fırına verdik. Yani peynir, artık tüm öğünlerin ayrılmaz bir parçası.

Aşağıdaki oranlar 30 gram, yani yaklaşık bir kibrit kutusu büyüklüğündeki peynire göre yapılmıştır.

İSVİÇRE PEYNİRİ
243584.jpg

120 kalori, 9 gr yağ, 290 mg kalsiyum
Protein ve mineral açısından son derece zengindir. 30 gramında, günlük olarak alınması tavsiye edilen kalsiyumun üçte birinden fazlası ve çinkonun da yaklaşık onda biri vardır. Çinko, sağlıklı bir cilt, bağışıklık ve üreme sistemleri için gereklidir.
Sağlık değerlendirmesi: 8/10

BRİE
243585.jpg

96 kalori, 8gr yağ, 162 mg kalsiyum
Çoğunlukla brie’nin en yağlı peynirlerden biri olduğu düşünülse de, içerdiği yağ kaşar peynirinden azdır. Ayrıca yüksekçe bir oranda da kalsiyum içerir. Ayrıca içerdiği çinko da az olmayan brie’nin kabuk kısmı B1 vitamini açısından zengindir. Bu vitamin, hücrelerin enerjiyi açığa çıkarması için gereklidir.
Sağlık değerlendirmesi: 6/10

CAMEMBERT
243586.jpg

89 kalori, 7gr yağ, 105 mg kalsiyum
Camembert’de sert peynirlere oranla üçte bir oranında daha az yağ ve dörtte bir oranında da daha az kalori bulunur. Vücudun alyuvar üretmesini sağlayan folik asit açısından zengindir.
Sağlık değerlendirmesi: 5/10

PARMESAN
243587.jpg

136 kalori, 9.8 gr yağ, 360 mg kalsiyum
Çok zengin bir kalsiyum deposudur. Makarna üzerine koyacağınız sadece bir çorbakaşığı parmesan, tavsiye edilen günlük kalsiyum miktarının yüzde 15’ini içerir. Fazlaca tuzludur ancak tüm peynirler içinde en çok çinko içerendir.
Sağlık değerlendirmesi: 9/10

SÜZME PEYNİR
243588.jpg

29 kalori, 1.2 gr yağ, 22 mg kalsiyum
Gerçekten çok az yağ içerir ve kilo vermeye çalışanlar için de idealdir. Ancak kalsiyum açısından zengin sayılmaz.
Sağlık değerlendirmesi: 5/10

KAŞAR
243589.jpg

124 kalori, 10.3 gr yağ, 216 mg kalsiyum
En yağlı peynirlerdendir, ancak iyi bir kalsiyum ve çinko kaynağıdır.

YARIM YAĞLI KAŞAR
243590.jpg

78 kalori, 4.5 gr yağ, 252 mg kalsiyum
Normal kaşara oranla protein, kalsiyum ve çinko açısından daha zengin olmasına rağmen, daha az A ve D vitamini içerir.
Sağlık değerlendirmesi: 9/10

KREM PEYNİR
243591.jpg

132 kalori, 14.2 gr yağ, 29 mg kalsiyum
En sağlıksız peynir. Neredeyse yarısı yağdan oluşan krem peynirde ayrıca çok az kalsiyum bulunuyor.
Sağlık değerlendirmesi: 2/10

KEÇİ PEYNİRİ
243592.jpg

59 kalori, 4.7 gr yağ, 57 mg kalsiyum
İnek peynirine oranla az kalorili ve kemikler için gerekli olan D vitamini açısından zengindir. Ancak kalsiyum, ya da çinko açısından zengin olduğu söylenemez.

BEYAZ PEYNİR (KOYUN SÜTÜNDEN)
243594.jpg

75 kalori, 6 gr yağ, 108 mg kalsiyum
Yarım yağlı kaşardan daha az kalori içerir. Kalsiyumsa ne çok, ne de azdır. Tuzludur ve D vitaminince zengindir.
Sağlık değerlendirmesi: 7/10

MOZZARELLA
243595.jpg

90 kalori, 7.5 gr yağ, 155 mg kalsiyum
Orta yağlı olmasına rağmen doymuş yağ oranı yüksektir. Ancak iyi bir kalsiyum deposudur.

RİCOTTA
243596.jpg

56 kalori, 4.4 gr yağ, 63 mg kalsiyum
Nispeten daha az yağ ve tuz içerir. Kalsiyum açısından çok zengin değildir.

KAYNAK: kadinca.mynet.com

Ynt: Çeşit Çeşit Peynir Var

Peynir peynir olsun da, larva içermeyen olsun da, fazla kokmasında her zaman yemeye çalışırım.

Bu konuda kafamı kurcalayan bir şey var: Yurtdışında domuz sütünden peynir yapılıyor olabilir mi? Yurtdışında bilmeden domuz sütlü peynir yemek istemem doğrusu.

o halde alışveriş yapacağın yada yemek yiyeceğin yerin "helal" yada "kosher" standartlarında olmasına özen göstereceksin. müslümanların helal standardı ile yahudilerin kosher standardı uygulama olarak aynı, sadece (mesela kurban kesimi sırasından) okunan dualar gibi küçük farklar var. kısaca yurtdışında çıktığında tüm müslüman ve yahudilerin yaptığı gibi helal yada kosher standardını arayacaksın.

Yahudiler Müslümanlardan daha temiz hayvansal ürün yiyorlarmış. Hayvanın sadece bir bölgesindeki yağı yemek için kullanıyorlarmış. Dediğin gibi koşer standardına uygun besinleri yemek çok daha makbul geçer.

Şimdiki dönemde ise ülkemizde bile yediğimiz salam sucuklara domuz eti katılıp katılmadığından endişeleniyoruz. Bu yüzden kaliteli ürün almak zorundayız. Yoksa depo dolmuyor, saksı çalışmıyor.

Ayrıca TR'deki en lezzetli beyaz peynirlerinin büyük çoğunluğu Trakya bölgesinde Edirne,Kırklareli illerinde üretilmektedir. Çünkü hayvanlar 12ayın büyük çoğunluğunda yeşil ot yemektedir bu yüzden sütleri kuru ot veya yem yiyen hayvanlara nazaran daha zengin kalsiyum içermektedir. Batı Trakya'ya (Bulgaristan-Yunanistan) doğru gidildikçe bu oran daha da yükselmektedir. Birde TR'de kaşar peyniri yapım aşamasında daha uzun süre saklanabilsin diye üzerinde oluşan köpük alınmaktadır bu yüzden lastik gibi olmaktadır oysa Bulgaristan'da bu köpük alınmadan imal edildiği için kaşar peyniri daha yumuşak ve lezzetlidir ama kısa sürede küflenmektedir.

Sormayın özellikle bazı çeşitler müthiş gaz yapar ve ekşi ekşi ööfff,ıyy :-X :-[

ben alisveris merkezleri sarkuterilerinde koy peyniri diye satilan peyniri cok seviyorum.
bir de Fas'ta cok guzel bir peynir yemistim. gorunum olarak ricottaya benziyor,burada ki fotograftan daha buyugu seklinde sunuluyor ve buzluktan cikartip veriyorlar. enfes bir peynir cok hafif, cok guzel.

gaz oluşumu kişisel bir problem olabilir .yani vücudunuzun laktoza verdiği tepkiye bağlı sanırım.Laktaz eksikliği olanlarda bağırsaklarda gaz yapar.Bu söylediğim süt ve süt ürünleri için geçerli.

Gazını bilmem, domuz sütünden hiç anlamam, madem peynir dediniz ben de 1-2 laf katayım istedim,
İzmir tulumu ve Bursa'nın Mihaliç peyniri (bazıları mâlıç peyniri der) benim unutulmazlarımdandır. Ama her şey gibi onlar da bozuldu artık, hiç alakasız peynirlere bu isimleri verip satıyorlar. Tabii bir de standartı olmayınca beyaz peynir diye satılan neredeyse onlarca çeşit peynir var ama beyaz peynirle alakası yok. Ben rakılık sert yağlı beyaz peyniri tercih ediyorum. İlginçtir bazı yerlerde "Rakılık Beyaz Peynir " diye isim bile vermişler..

ariktekin' Alıntı:
Gazını bilmem, domuz sütünden hiç anlamam, madem peynir dediniz ben de 1-2 laf katayım istedim,
İzmir tulumu ve Bursa'nın Mihaliç peyniri (bazıları mâlıç peyniri der) benim unutulmazlarımdandır. Ama her şey gibi onlar da bozuldu artık, hiç alakasız peynirlere bu isimleri verip satıyorlar. Tabii bir de standartı olmayınca beyaz peynir diye satılan neredeyse onlarca çeşit peynir var ama beyaz peynirle alakası yok. Ben rakılık sert yağlı beyaz peyniri tercih ediyorum. İlginçtir bazı yerlerde "Rakılık Beyaz Peynir " diye isim bile vermişler..

Gönen'in de Mihaliç peyniri vardır, belki de sadece Gönen'de vardır :smiley:

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,916
Kayıtlı Üye Sayımız
166,696
Kaydolan Son Üyemiz
BiSQuiT.

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR