Ceyhan Yılan Kale Kampı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan meseregan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 34
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,244

meseregan

Silence is a Heavy Stone
Mesajlar
1,080
Tepkime Puanı
1
Yer
Trabzon
Web
www.meseregan.com
Merhaba arkadaşlar geçenlerde Ceyhan yakınlarında ki yılan kaleye gittik. Kamp niyetimiz yoktu fazla bir hazırlık yapmadım o yüzden mekinemi alıp gitim. Akşam üstü resim çekerim falan derken bir gece kaldık orada. Makinenin şarjı bitene kadar çektiğim resimler.
Umarım begenirsiniz.







 

Etiketler

Ynt: Ceyhan Yılan Kale Kampı

çok pardon arkadaşlar yılan kale hakkında bir kaç bilgi, Wikipedia'dan.

Yılankale, Ceyhan'a 13 km. mesafede E-5 karayoluna 3 km. dir. Çok sarp bir tepe üzerine Ceyhan Ovası'na tamamen hakim şekilde kurulan bu kalenin Bizanslılar zamanında yapıldığı sanılmaktadır. Yöre halkı tarafından Şahmeran kalesi olarak da adlandırılmaktadır.

Yılankale ortaçağda Çukurova'nın Haçlı işgali döneminde 12. yy'da Ceyhan Nehri kenarındaki hakim tepeye yaptırılmış. Hem ovayı hem de tarihi İpek yolunu kontrol etmiş, bulunduğu doğal kaynaklarla bütünleşmiş. Sağlam surları kale meydanına, üç kapıdan sonra ulaşılabilmesi ve kapıları birbirine bağlayan portatif merdivenlerin kullanılmış olması ile fethedilmesi çok güçleştirilmiş. Ramazanoğlu Beyliği döneminde 1357'den itibaren terk edilen kalenin adı Kovara iken ünlü Türk gezgini Evliya Çelebi 17. yy' da yörede Şahmaran Efsanesi'nden dolayı Şahmaran Kalesi adını vermiş. Daha sonra Yılankale adını alan kale Anavarza, Tumlu ve Kozan Kalelerinin görüş ve alanı içinde yer alıyor.

Arkeolog Edwards, Yılan Kale'nin planı üç avluya ayırarak incelemiştir. Edwards'a göre, daha alt kısımda bulunan iki avlu, güneydoğudaki kanadı korumak amacıyla tasarlanmıştır. Son derece zeki biçimde tasarlanan ve yerleştirilen surlar ile burçlar, dik yamaçların da yardımıyla saldırıyı oldukça güçleştirmektedir. Avluların her birinin tek bir giriş kapısı vardır. Üstte kot farkı zeminden biraz daha yükseltili, korunaklı bölüme, her yönden birer merdivenle ulaşılabilmekte ve her yöne gidiş geliş kolay olmaktadır. Bu kısım en geniş ve yoğun biçimde savunulan birimi oluşturmakta ve garnizona ev görevi yapmaktadır.

En yüksek ve en kuzeydeki birimlerinde sarnıçların büyük bir kısmı ve bir şapel bulunmaktadır. Yılan Kale'nin güneye bakan bir demir kapısı vardır. Kalenin beden duvarları adeta dantel gibi işlenmiştir. Yapı üzerinde Bizans, Haçlı ve Ermeni onarımlarına ait duvar kalıntıları göze çarpar. Ermeni onarımları, pervaz, pencere ve kapı üstü tonozlarında kendini gösterir; bu onarımları belgeleyen bir Ermeni yazıtı da yapı üzerinde mevcuttur.

Ceyhan Nehri kıyısında Misis'in kuzeydoğusundadır. Dört cepheli olan kalenin çevresi 700 metredir. Araları mazgallı olan sekiz burç ikişer katlıdır. Sarp kayalar üzerine yapılmış olan kalenin önemli bir sanat değeri vardır. Yol tarafında yukarı doğru açılan büyük bir kapısı olup, burası mazgallarla korunur. Kapıdan düz bir meydan olan kale iç sahasına girilir. Buradan gitmek istenilen yere düzgün merdivenlerle ulaşılır.
 





Ynt: Ceyhan Yılan Kale Kampı

Güzel kaleymiş. Tam kamp yeri .. merakla takip ediyorum...
 



Ynt: Ceyhan Yılan Kale Kampı

Her zaman derim eskiler işi biliyormuş nefis bi yer... ;D
 

Ynt: Ceyhan Yılan Kale Kampı

Bunlar son Gezgen Bey.

Kalenin hemen dibinde bir çok yer var kamp için uygun. Cidden güzel bir yer.

Tüm ovaya hakim.
Aslında bu bölgede mükemmel bir kale sistemi var. Denizden gelen bir düşmanın haberi Kayseri ye 20 dakikada gidebiliyordu. Boş bir vaktimde bütün bu kaleleri gezip bir kaç yazı yazmayı düşünüyorum



 



Ynt: Ceyhan Yılan Kale Kampı

Böyle bi yerdeyken hep şunu merak etmişimdir acaba o devirde günlük hayat nasıldı o koridor ve şapellerde nasıl bi yaşam vardı giyimleri falan opencereden kimler baktı ovaya...? Genel tarih iyide ben işin bu yönünü çok merak ediyorum...selamlar.
 

Ynt: Ceyhan Yılan Kale Kampı

Merhaba Gezgen Bey, Arkeolojik kazılarda 100 lerce mezar kazıp iskeletler çıkarttık. Yanlarında mezar hediyeleriyle. Bu hediyeler hayatlarını anlatıyor bize o insanların .
Tıp kı bizler gibiler. Ama kalelerde genelde asker ve devlet büyükleri yaşıyor.,Sosyal yaşantılarını birbirleri ile ilişkilerini bende hep merak etmişimdir.
İstr istemez bizim gibi olduklaraını düşünüyorum
 

Ynt: Ceyhan Yılan Kale Kampı


Gerçekten güzel bir yer.Bir sabah kalkıp güneşin ilk ışıklarının ovaya vurduğu o anı görmek isterdim.

Paylaşım için teşekkürler.
 

Ynt: Ceyhan Yılan Kale Kampı

Murat bey çok gittim yılankaye, misafirde götürdüm, güneşin doğuşunuda izlledim kamp yapmak hiç aklıma gelmemişti, güzel olmuş paylaşım için teşekkürler
 

Ynt: Ceyhan Yılan Kale Kampı

Ben teşekkürederim arkadaşlar, güneşin doğuşuda batışıda bir harika. Ama dediğim gibi hazırlıklı gitmedik. Makinemin pili bitii. Telefona kaldım ama onlarda bir şeye yaramaz

Bir gece kalmayı herkese tavsiye ederim. Ayrıca hemen kalenin dibinde bir şeyler yiyip içebileceğiniz çok da güzel bir yer var.Bölgede arıcılar da var onlarlada baya muhabbet ettik .Hakiki bal alabilirsiniz .

Reklam gibi oldu yawwwww
 



Ynt: Ceyhan Yılan Kale Kampı

Merhaba,

Dediginiz gibi yilankale cok guzeldir ancak unutulan bir detay daha var ki, yilankalenin guneyindeki bazalt kayalardan olusan alanda da cok eski tarihlere dayanan yerlesim yerleri ve kalintilar mevcut. Cok cok eski (belki 2000 yil) oralarda da cok guzel doga yuruyusu yapma inkani vardir.

Bilgilerinize.