CNG (Sıkıştırılmış Doğal Gaz), Alternatif Ucuz Yakıt

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan phobios Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 38
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 27,104
Ynt: CNG (Sıkıştırılmış Doğal Gaz), Alternatif Ucuz Yakıt

Jeepcj7' Alıntı:
Değerli bilgiler için teşekkürler Erhan Bey..Yani tabi biz Türküz o yüzden ben hemen en önemli soruyu sorayım : ben bunu bizim mutfaktan doldurabilirmiyim? Deneyen kesin olmuştur :smiley:

Malesef dolduramıyoruz :D Şehir şebekesinin ana hattından 19 bar dan aldığımız gazı (mutfağa gelene kadar bu basınç çok çok daha aşağı düşüyor), kompresör ile 220 bar a çıkarıp öyle dolduruyoruz. Bu işin 4 - 5 dakikada yapılmasını sağlayabilecek kompresörün odası, bizim oturma odasından az büyük :D

Etiketler

tüh büyük rahatlık olurdu ;D şu anda Istanbul trafiğinde kaç araç CNG'li ve yeni istasyon açılma olasılığı nedir? çalışmalar var mı?

Bildiğim kadarıyla Avrupa'da normal şebekeden doğal gaz doluma yapılmasını sağlayan cihazlar var, ancak o dolum saatlerce sürüyor diye biliyorum. Gece garajda tak, sabah dolmuş olarak kullan. ;D

Yeni istasyonların açılması için yer arayışlarımız sürüyor. Uygun arsası olan varsa hemen değerlendirmek isteriz. Lakin İstanbul'da yakında adım atacak boşluk kalmayacak gibi görünüyor :D

Önceden bahsi gecen 2 istasyon calısırken 300 e yakın CNG li araç vardı. Kapanınca, bunlar LPG ye geri dönmek zorunda kaldı.

Biz istasyonda hizmete ve dönüşümlere yeni başladık. Şu an 15 civarı aracımız var. Birkaçı dışında ticari araçlar.

BolbuzJack' Alıntı:
Bildiğim kadarıyla Avrupa'da normal şebekeden doğal gaz doluma yapılmasını sağlayan cihazlar var, ancak o dolum saatlerce sürüyor diye biliyorum. Gece garajda tak, sabah dolmuş olarak kullan. ;D

Aynen öyle, akşamdan bağlıyorsunuz, 12 - 15 saat içinde dolmuş oluyor. Lakin bunların Türkiye'de yasal ve mali boyutları çok havada. Evdeki gaza ÖTV ödemeye başlayabilir, ya da kaçak dolumdan işlem görebilir kullanıcı, mevzuat net olmadığından. :D

Erhan bey Ankarada durum nasıl? faal istasyon varmı hali hazırda varsa kaç tane?

erhan bey gnc istasyonuna bayrampaşanın ne tarafında sistemi gelip yerinde incelemeimkanımız varmı ?

erenatac' Alıntı:
Erhan bey Ankarada durum nasıl? faal istasyon varmı hali hazırda varsa kaç tane?

Ankara'da bizimle bağlantısı olmayan bir dolum istasyonu mevcut.

reis28' Alıntı:
erhan bey gnc istasyonuna bayrampaşanın ne tarafında sistemi gelip yerinde incelemeimkanımız varmı ?

Bayrampaşa vergi dairesinin (maltepe vergi dairesi diye de gecebilir adı) çaprazında.

Orta Mahalle, Topkapı-Maltepe Yolu 34 numara.

Arkadaşlar,

Yeni getirdiğimiz kitler ile 1,6 lt lik bir aracın km de sarfiyatını 13 krş a düştüğünü gördük. Arazi araçlarında tabii ki durum biraz farklı olacaktır, ancak yine de LPG'ye oranla daha avantajlı olacağı kesin.

Bu vesile ile, Bayrampaşa civarında yaşıyor veya çalışıyorsanız ve çok km yapıyorsanız, 4 silindirli veya 6 silindirli 3 araca sadece montaj işçiliği ve ruhsat vs işleme masraflarını alarak montaj yapmayı planlıyoruz. Kitlere ve tanklara ücret almayacağız, emanet edeceğiz :D Hem tanıtmak hem de büyük araçlardaki avantajlarını göstermek amacımız. Bilgilerinize...

küçük bir not da ben yazayım hani türküz ya aklımız hem cinliğe çalışır ya.dalış tüpleri 200 bar basınçla çalışır ya işte onlara hava basan elektrikli bir kompresör alıp evimizin garajında rahatlıkla aracımızın deposunu doldurabiliriz son günlerde kafamı bu işe yoğunlaştırdım ve maliyet hesabı yapmaya başladım.ilgilenenlere duyrulur.birazcık teknik bilgi gerekiyor tabi ve ayrıca öyle bir montaj olmalı ki araç benzin gaz ve cng ile çalışmalı bunun içinde lpgve cng tabkını ortak kullanmalı ve dolum ağzı tek olmalı yada iki ayrı bağlantılı nolmalı ve beyin olarak tabir edilen işlemciyi devreye sokup çıkaracak teknik bilgiye sahip olmak gerekiyor.çok karmaşık ve imkansız gibi bişey görünmesin herşey mümkündür

Dalış tüpüne doldurulabilir ama gerek yok, CNG tankları daha büyük hacimli ( bu da daha çok km demek) ve birim maliyeti daha düşük.

Garajda dolum yapan kompresörler mevcut, ancak şu an maliyeti biraz yüksek gibi, ve dolum güçleri de bir aracı 5 - 6 saatte doldurabilecek seviyede.

Dönüşüm yapılan araç hem benzin hem CNG veya hem benzin hem LPG kullanabilir, dediğiniz doğru, ama deney yapıp LPG tankına CNG basmaya kalkmanızı tavsiye etmem :D Malum basınç farkı :D

Dolum ağzı: benzin deposu ve CNG dolum valfi olarak iki şekilde olacak mecburen.

Elektronik aksamı ile icat yapmaya gerek yok, en verimli şekilde farklı araçlar için olanlarını ecnebi yapmış zaten. Kristof Kolomb'un seyahat masraflarını üstlenmeye gerek yok :D :D :D

Bir de işin yasal boyutu var tabi, evde yapıp montajladığımız aksamlar ile trafiğe çıkamıyoruz :D :D

phobis dostum ben dedim ki dalış tüpüne dolum yapan kompresörün basıncını söyledim yani o tüpe dolum yapalım demedim ve ayrıca yasal olmadığını bende çok iyi biliyorum şimdi sadece arazide kullancağımız bir canavar yapsak bu trafiğe bile kayıtlı olmasa sorun yok bence

bahcivankurt' Alıntı:
phobis dostum ben dedim ki dalış tüpüne dolum yapan kompresörün basıncını söyledim yani o tüpe dolum yapalım demedim ve ayrıca yasal olmadığını bende çok iyi biliyorum şimdi sadece arazide kullancağımız bir canavar yapsak bu trafiğe bile kayıtlı olmasa sorun yok bence

Aradan hayli zaman geçti ve...
Artık yasal ve fiyatı da birazcıcık yüksek !!!
[attachment=1]

igdaş.jpg

Cng doğalgaz şu anda fiyatını nasıl öğrenebilirim ?
pompada fiyat nasıl hesaplanıyor ? m3 mü yoksa litre mi ?
cng için eskisine göre artış var mı ? diğer akaryakıtlar gibi ötv bindirildi mi üzerine ?
benzinli bir araç 45 litrelik deposuyla benzinle 600 km yol yaparken cng ile güncel karşılaştırmasını nasıl yapabiliriz ?

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,645
Kayıtlı Üye Sayımız
170,343
Kaydolan Son Üyemiz
x_ml

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR