Dağ Bisikleti İçin Ankara Rotaları

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AYDURAN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 4
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,039

AYDURAN

Zirve
Yer
İstanbul / Maltepe
www.antrak.org.tr adresinde sayın Ali Akyol'un hazırladığı bu güzel rotayı sizlerle paylaşmak istedim...Özelliklede Ankara da oturan çift teker tutkunlarının hoşuna gidecek bir rota...Sayın Ali Akyol ve antrak.org.tr'ye teşekkür ederiz...

AYDURAN

Dağ Bisikleti İçin Ankara İçinde Bir Rota (Koru Sitesi'nden İncek'e)

Benden ısrarla yazı isteyen yazı işleri müdürümüzü daha fazla sıkıntıda bırakmamam gerektiğini düşünerek sizlere aşağıdaki yazıyı hazırladım. Yalnız önceden söyleyeyim, yazının başlığından da anlaşılacağı gibi bu yazının amatör radyoculuk ile hiç bir ilgisi yok. Tamamen bisiklet ile teknik detaylı bir gezi rotası anlatılıyor. Gazeteye yeni bir hava verir mi, beğenen olur mu, yoksa olmaz mı? Eleştirilerinizi beklerim.

Bu tur için gerekenleri hepimiz bilmemize rağmen tekrar bir hatırlatmakta yarar var; Kask, gözlük, 1,5 lt su kabı, yedek iç lastik veya tamir takımı, karnı çabuk acıkanlar için de çikolata bar gibi yiyecekler.

1.gif

Noktalar arası mesafeler, ölçekler harita üzerine işlenmiştir. GIF veya DXF formatında download edip kullanabilirsiniz. Krokide üşgen işareti üzerindeki ok sembolü yolu o yönde yokuş aşağı veya yokuş yukarı olduğunu gösterir. Noktalar arası mesafe, mavi renkli toplu iğne benzeri sembol ile bu semboller arasına km cinsinden yazılmıştır.

Rota tarifi için başlangıç yeri Koru sitesi kavşağı olacak, tabi isteyen istediği noktadan başlayabilir. Rotanın toplamuzunluğu gidiş dönüş 39 km, bunu daha da uzatmak veya kısaltmak mümkün. Bisikletlerini araba ile getirenler arabalarını Konutkent Çayyolu kavşağında bırakabilirler.

2.gif

Turumuza Koru sitesi kavşağından başlarsak Konutkent kavşağını geçip Alacaatlı köyü (haritalarda Alaçatı olarak geçiyor, yol levhalarında ise Alacaatlı) yönünde devam ediyoruz. Sırası ile Pazar kavşağı, Mobil benzin istasyonu ve iki adet muhtelif kooperatiflere giden yol kavşaklarını geçtikten sonra ikinci kavşaktan Alacaatli yol kavşağına kadar 1,5 km yolumuz kalıyor. Bu kavşağa 200 mt kadar yaklaşırken biraz dikkat, yolun sağındaki çiftlikte bisikletçilerle arası pek iyi olmayan bir köpek ailesi yaşıyor, buradan ya çok yavaş geçin ya da min 35 km hızla. Alacatlı yol kavşağına geldiğinizde Alacatlı yönünde (kavşaktan sağa) giderseniz ağaçlıklı piknik alanlarının yanından 600 mt kadar sonra köye varırsınız. Eğer burayı tercih ederseniz köyü geçtikten sonra köy çıkışında yol ikiye ayrılır, taşocağı ve Dodurga köyüne gider. Biz Alacaatlı köyü
tarafına sapmıyor, soldan devam ediyor, köpek çiftliğinin hemen yanından sapıyoruz.

3.gif

Bu kavşağa kadar yolumuz asfalt idi, buradan yolun sağındaki TIR parkına kadar ise bozuk asfalt, çünkü bu yol artık taş ocağına giden komyonların kullandığı bir yol. TIR parkından sağa saparsak Alacaatlı köyünün çıkışına varırız. TIR parkından sonra sola vadi içine giren yol toprak.. Buradan 0,31 km sonra yolun sağında ilk çeşmemize varıyoruz. Köpek evinden çeşmeye kadar yol hafif yokuştur. Eğer çeşmede kendinizi yorgun hissetmiyorsanız ve de kondisyonunuz yerinde ise buradan sonra sizi zorlu bir yokuş bekliyor ortalama %6 eğimle 200 mt kadar yükseklik çıkacağız. Çeşmeden itibaren 1,16 km lik mesafe vadi içinden gider ve eğer yaz mevsiminde iseniz pek sık bir trafik olmasa da yanınızdan geçen kamyonlar sizi toza bularlar. Vadi çıkışında yol tekrar asfalttır ve yokuşun eğimi Yeşil Barış Yapı Koop.'e kadar sizi soluklandıracaktır.
Asfalt yol bitiminde solda taşocağı şantiyesi vardır, sağdan devam ediyoruz 50 mt kadar sonra yol sola döner tam bu noktada bir de sağa ayrılan bir yol vadır. Bu yol Alacaatlı köyü çıkışındaki taşocağı şantiyesinin tam içine gider. Buradan gitmenizi pek önermem çünkü yol taşocağının içinden geçer ve burada da taş ocağı için dinamit patlatma işlemleri pek bir güvenlik önlemi alınmadan olur olmaz zamanlarda yapılmaktadır. Kaskınızı almış mıydınız?

4.gif

Yeşil Barış'tan sonra 1,6 km lik yokuş sizi bekliyor. Bu yokuşun sonunda haritada tepe olarak gösterilen noktaya vardığınızda Çeşmeden itibaren gösterilen %6 lık yokuşu bitirdiniz demektir. Dönmek isteyenler yada devam etmek isteyenler için burası iyi bir soluklanma yeridir. Buradan İncek'i görebilirsiniz. Toprak yoldandevam ediyor ve Ahlatlıbel den gelen asfalta çıkıyoruz, sağa dönünce İncek yolundayız, yaklaşık 1 km sonra da İncek deyiz. Buraya geldiğinizde sağda piknik alanı, suyu bitenler için çeşme ve hafta içi dahil her gün açık olan gözlemeci teyze nin çadırı, acıkanlara şiddetle tavsiye edilir.

7.gif

Hala devam etmeyi göze alanlar için burdan itibaren yaklaşık 3 km kadar sonra yolun solunda bir çeşmemiz daha var. 1,32 km sonrada Ankara çevre yoluna kavşağına varıyoruz. Bu yoldan Ankara'ya veya Gölbaşı'na gitmeyi düşünenlerede burayı önermem, hem tehlikeli hem de trafik kuralları açısından çevre yolunda bisiklet yasak. Düz devam edince Şehitali köyüne gideriz. Benzicinin hemen karşısından yola paralel toprak bir yol gider, buradan devam ediyoruz. Burası önce çevre yoluna paralel olarak devam eder sonra ayrılır ve bir tarlanın içinden geçerek Hacılar köyüne giden toprak yola çıkar. İşte buradan sonra 3,5 km lik nefis Mogan manzaralı bir iniş sizi bekliyor, tadını çıkarın. Hacılara geldik. Muhtarlığın hemen yanındaki otobüs durağından Mogan tarafına giden yolu göreceksiniz, burası Gölbaşı Haymana yoluna çıkar. (Yolu uzatmak isteyenler ve inişin tadı kursağında kalanlar için.) Köyün içinden geçen toprak yoldan devam edince şimdiye kadar aktığına rastlamadığım çeşmenin yanından geçip etrafı yüksek duvarlarla çevrili Dünya Ticaret Klübü'ne varır ve köyden çıkarız.
İniş devam ediyor, ilerde çevre yolunu görebiliriz, toprak yol çevre yolunun altından geçer ve ikiye ayrılır, sağ taraftan gidersek Ahlatlıbel İncek yolu üzerindeki Taşpınar köyüne çıkarız. Hem uzun hem de bıktırıcı bir yokuştur.
Soldan gidersek te yokuş çıkacağız ama biraz daha kısadır. Taşocağına kadar 2 km miz var. Bu yol da taşocağının tam içine çıkar fakat burası artık kullanılmamaktadır. Bekçi evinin yanından geçip önce soldan sonra sağdan gidersek tekrar Ahlatlıbel İncek yoluna çıkarız. Buradan sonrası da malum, geldiğimiz yola çıktık artık.

Evet Ankara içinde oldukça uzun, asfalt ve toprak yollardan oluşan, zaman zaman toza bulandığımız, baharda yemyeşil tarlaların içinde geçtiğimiz, inişli çıkışlı bir tur.

Yol arkadaşı ararsanız hafta sonları genelde bu rota üzerinde beni bulabilirsiniz.

İyi eğlenceler.

Ali Akyol

www.antrak.org.tr

Rotaya ait çizimlerin DXF veya GIF olarak dosyalarını indirmek için:
http://www.antrak.org.tr/gazete/101998/ali.htm

Ynt: Dağ Bisikleti İçin Ankara Rotaları

Bu güzel rotayı yazan Ali beye gönderdiğim mail vede ondan gelen cevap;

Sayın Ali Akyol merhaba... http://www.antrak.org.tr/gazete/101998/ali.htm adresinde yer alan yazınızı çok beğendim ve yöneticisi olduğum www.gezenbilir.com sitesinde Bisiklet bölümünde adres ve isim belirterek yayınladım...''Yayınlanan Yazılar, Yazarının Kişisel Görüşüdür, Antrak'ı Bağlamaz. Aylık Olarak Sadece İnternette Yayınlanır. Parasal bir kazanç amacı gütmez.Kamu Yararına Dernek olan ANTRAK'ın bir hizmetidir. Tüm Hakları Antrak Derneğine aittir. Kaynak Göstermek şartıyla alıntı yapılabilir.'' diye yazdığı için sizden izin alma gereği duymadım...Ancak bu maili size göndermemdeki amacım hem size teşekkür etmek, hemde sitemize davet etmek içindi...Bu güzel rotayı hazırladığınız için teşekkürler ve dediğim gibi sizide sitemizde görmek isteriz...

Görüşmek ümidiyle...

Sevgi ve Saygılarımla...

Merhabalar Ayduran bey

Yazımın sitenizde yayınlanmasından büyük sevinç duydum, teşekkürler. Sitenizi tesadüf eseri öğrenmiştim, zaman zaman bakıyordum, sanırım bundan sonra daha sık bakarım.

Antrak dergisinde bisiklet ile ilgili başka yazılar daha var, linklerini aşağıda veriyorum, bilginize

http://www.antrak.org.tr/gazete/111998/ali.htm

http://www.antrak.org.tr/gazete/121998/ali1.htm

iyi çalışmalar

Ali Akyol

Dağ Bisikleti İçin Ankara İçinde Bir Rota (Bölüm 2)

Bu ay Alacaatlı kavşağından İncek tarafına sapmadan, doğrudan Alacatlı köyü üzerinden çevre yolu üzerindeki İncek kavşağına kadar olan kısmını tarif edeceğim. Bu kavşaktan İncek yolu kavşağına kadar olan mesafe yaklaşık 11 km. Hemen belirtmekte yarar görüyorum, geşen ay ki rotaya nazaran dah az yokuş çıkıyoruz. Geçen ay ki yazıyı okumayanlar için, Alacaatlı kavşağına kadar olan kısmını ANTRAK gazetesinin Ekim sayısından bulabilirsiniz.

Yaz1.gif

GPS ile çıkarılmış olan haritaya sizin de gördüğünüz gibi her türlü açıklama işlenmiş durumda. Kısaca da olsa açıklamak gerekirse; Çayyolu tarafından geliyorsak bakkal ve köpekevi' nin olduğu sapaktan düz devam ediyoruz, zaten yol levhaları da Alacaatlı köyünü göstermekte. Köyün içinden geçip Taşocağı, Dodurga ve İncek kavşağına geldiğimizde sağa sapıyoruz, buradan sonrası toprak yol. Bu sapaktan 3 km sonra Dodurga' ya geliyoruz. Şirin bir köy, tipik köy evlerine tezat teşkil edecek kadar büyük ve modern camisinin önünden geçip köyden çıkıyoruz.

Yaklaşık 2,4 km sonra taaa İncek kavşağına kadar sürecek olan yokuşa geliyoruz. Öyle bunaltacak kadar uzun değil sadece 3,3 km kadarcık. Size uyarıda bulunacağım tek nokta haritada da gösterildiği gibi yolun bir taş ocağının tam içinden geçmesi. Bizim gitmekte olduğumuz yol her iki yönde de kamyonların kullanığı bir yol, dolayısiyle eğer bir ocak açma çalışması için dinamit atılacaksa gerekli önlemleri alacaklarını umuyorum. Şimdiye kadar ben herhangi bir dinamit çalışmasına ratlamadım. Bu yolu kamyonların kullanması sizi endişelendirmesin, trafik yok denecek kadar az ve geçen ay ki rota kadar da tozlu değil.

Yaz2.gif

Yokuş sona erdiğinde İncek yoluna çıkmış oluyorsunuz. İncek yolu artık asfaltlanmış ve biraz da genişletilmiş durumda, daha önceden bozuk bir asfalt vardı. Bu haritayı geçen ay ki harita ile birlikte kullanırsanız rota gözünüzün önünde daha iyi canlanır. Gelecek ay daha ilginç bir rota da buluşmak dileği ile.

İyi eğlenceler.

Ali AKYOL

www.antrak.org.tr

Rotaya ait çizimin DXF olarak dosyası:
http://www.antrak.org.tr/gazete/111998/ali.htm

BİSİKLETÇİLER! Biraz da Ankara Dışına Çıkalım

Bu ay sizlere anlatmaya çalışacağım rota Polatlı - Haymana - Ankara güzergahı. Bu geziyi İnternet üzerinden tanıştığım Tuğrul'un önerisi ile birlikte yaptık. Zevkli ve uzun bir gezi oldu. Başlangıç noktası olan Polatlı'ya Ankara'dan Boğaziçi Ekspresi ile gittik. Saat 8.00 de kalkıyor ve 1 saat 20 dakika sonra Polatlı'dasınız. Ankara Polatlı arası numaralı bilet ücreti kişi başı 350.000 TL, numarasız bilet alırsanız biraz daha ucuz, bisikletleri en öndeki bagaj vagonuna vermek zorundasınız, Polatlı'ya kadar bisiklet için 150.000 TL ücret bagaj vagonunda tahsil ediliyor. Bagaj vagonunun bir kısmı numarsız biletliler için ayrılmış bir vagon, eğer erken gelirseniz oturacak yer bulabilirsiniz. Haymana sapağı Polatlı'nın Ankara çıkışındaki benzincinin hemen yanından. Bu arada merak edenler için rotanın toplam uzunluğu 125 km kadarcık! Yok yok vallahi o kadar uzun değil, tabi ki bir günde bitirebilirsiniz, o da neymiş öyle demeyin, yol asfalt, trafik yok denecek kadar az, sağlı sollu tarlalar, 3 - 5 km de bir çeşmeler, harika, harika daha ne diyeyim.

Polatlı Haymana arası 42 km. Haritada Polatlı'nın denizden yüksekliği 875 mt, Haymana'nın ise 1225 mt olarak gösterilmiş, bu da doğal olarak Haymana'ya kadar yokuş demek anlamına gelse de Haymana'ya bir kaç kilometre kala bu yükseklik farkını daha çok hissediyorsunuz. Haymana'ya kadar genel olarak inişli çıkışlı bir yol. Biz Polatlı Haymana arasını iki saat onbeş dakikada aldık. Haymana içinde veya Haymana çıkışındaki (benzincinin olduğu) kavşaktan sola saptığınızda ilk binanın altındaki kahvehanede öğle yemeği molası verebilirsiniz. Hemen yanında da bakkal var. Biz burada durduk, meraklı bakışlar arasında çayımızı içip yemeğimizi yediğimiz kahvede bu kılıkta buralarda ne aradığımızı bize taze çay servisi yapmaya çalışan kahveciye izah ederek tabi ki. Bu arada bize iyice ısınan kahveci dışarıda bisikletlerin başında toplanan mahallenin tüm çocuklarını kovalama işini de kendine iş edinmişti. Eee buraya kadar gelmişken bir de şu kaplıcasını ziyaret edelim derseniz, kaplıca çıkışı Ankara'ya dönüş biraz zor olur endişesi içindeyim, ama yine de sizin bileceğiniz bir şey. Kime sorsanız size yerini gösterir.

Haymana çıkışı yine inişli çıkışlı bir yol. Tuğrul'un tur bisikleti var dolayısiyle benden daha hızlı, yokuşlarda tek başıma kalıyorum, yol kenarında otlayan ineklere laf atıyorum, ipledikleri yok. Yokuştaki halime acıyıp takılmam için korna ve ışık ile beni uyaran kamyoncuyu kırmıyorum. Yukarıya kadar beni yedeğine alıp çıkarttıktan sonra tepede durup yanıma geliyor. Bir yandan yediği kabak çekirdeklerini yere tükürmeye çalışırken bir yandan da tüm sevimliliği ile soruyor ''gardaş nireye giden? Hele atla gamyona ben de Angara'ya gidiyom, götürem seni'' sorularına ve isteklerine gerekli açıklamaları
yaptıktan sonra teşekkür edip yanından ayrılıyorum, yokuş aşağı beni solarken tüm fiyakası ve sevgiyle çaldığı havalı kornası ile beni uğurluyor.

Sizlere bu gezi boyunca GPS ile kayıt etmeye çalıştığım yol haritasını pil sorunu nedeniyle ne yazık ki veremiyorum, en gerekli yerde pili biteceği tuttu aletin. Ama karayolları haritasına bakarsanız şimdi bahsedeceğim köyleri bulabilirsiniz. Haymana'dan yaklaşık 20 km sonra Oyaca, 12 km sonra da İkizce. İşte burası stratejik açıdan çok önemli bir yer. Şöyle ki;
eğer Çankaya, GOP, ORAN taraflarında oturuyor ve bu yüzden Gölbaşı üzerinden Ankara'ya gidecekseniz ve Ahlatlıbel yokuşunu da çıkmayı göze aldıysanız anayoldan ayrılmayın, yaklaşık 30 km sonra Gölbaşı'ndasınız. Ama Ümitköy, Bilkent, ODTÜ taraflarına gidecekseniz İkizce'de anayoldan ayrılıyoruz, artık toprak yoldayız. İkizce'nin içindeki tek bakkalın yanından sola sapıyor, hemen soldaki kahvehaneyi geçip sağa dönen toprak ve kestirme bir yoldan Topraklı'ya geliyoruz. Eğer İkizce'deki anayoldan ayrılmazsanız 6 km sonra Topraklı'ya sapan bir yol daha var. Topraklı'dan sonra yaklaşık 1-2 km sonra sağa ayrılan ve nispeten kullanmakta olduğumuz toprak yoldan daha az kullanıldığı anlaşılan daha toprak bir yol
sapağına geliyoruz. ''Bilmediğin iyi yol, bilmediğin kötü yoldan daha iyidir'' özdeyişini göz ardı ediyoruz veee.... Evet bu hiç bir yere gitmediği izlenimi veren yolu kullanacağız. ''Yok arkadaş ben işlek olduğu anlaşılan anayoldan gideceğim, hiç bir yere sapmam'' derseniz kendinizi bir anda olmasa da uzunca bir süre sonra Polatlı - Haymana ya da Polatlı - Ankara yolunda
bulabilirsiniz. Bu toprak yola saptıktan 5-6 km sonra bir başka köye tepeden iniş yapıp içinden geçer ve tekrar tepeye tırmanırsanız, 2 km sonra bir asfalt yola çıkarsınız. Buradan sola sapıyoruz, gideceğimiz yer Hallaçlı köyü ve de sadece 4 km.

Hallaçlı köyü girişinde, eğer çok yorgun değilseniz yolun sağındaki bir konak hemen dikkatinizi çekecektir. Sanki buraya asırlar öncesinden konmuş bir perili köşkü andıran konağın tek uyumsuz tarafı buradaki diğer standart köy evlerinden sırıtan yapısal farklılığı dışında, hayaletlerin barındığına inandığım kulesindeki uydu anteni. Fark edilmemesine imkan yok, sırf bunu görmeye bile gidilir bunca yol. Neyse, bu konağın yanından sağa dönüp yokuş yukarı çıkan toprak yola dönüyoruz. Eğer dönmez ve düz devam edersek, köyün içinden geçip Şehitali köyüne giden ve oradan da Eskişehir yoluna ya da Torumtaş köyüne giden yoldan devam etmiş oluruz, bu da bize sonuna yaklaşmakta olduğumuz turda yolu uzatmaktan
başka bir yarar getirmez. İşte sevgili bisikletçiler bu yüzdendir ki o perili köşkün yanından sağa sapıyor ve yaklaşık 7 km sonra Torumtaş'a varıyoruz. Bilmeyenler için bu köy Eskişehir Gölbaşı çevre yolunun hemen yanındadır ve daha önceki aylarda yazdığım yazılardaki İncek yoluna çıkar. Buradan sonrası size kalmış ister Dodurga üzerinden, ister İncek üzerinden Ankara'ya ulaşabilirsiniz.

Biz bu yolu dağ bisikleti ile toplam sekiz saat kırkbeş dakikada tamamladık. Kırkbeş dakikası mola ile geçti. Eminim tur bisikletleri ile daha kısa sürede tamamlanabilir, veya ters yönde denemek de bir hız getirir.

İyi eğlenceler.

Ali AKYOL

NOT: Eğer ANTRAK Gazetesi Ekim sayısını takip edebildiyesiz, buradaki rotalardan bir parkurun yol şartı değişmiş bulunuyor. Kooperatifçiler daha çok müşteri çekebilmek için asfaltlama çalışmalarına hızla devam ediyorlar. Alacaatlı İncek yol ayrımından itibaren Yeşil Barış! kooperatifine kadar çıkan yol asfaltlanmış durumda. Eğer yazın geçerseniz yanınızdan geçen kamyonlar sizi toza bulamayacaklar demektir. Ama bunun dışında isterseniz buraları görmek için biraz acele edin, zira yakında yeşil ile barışık olduğunu idda eden kooperatifler ve belediyeler etrafta yeşil bırakmama
kararındalar.

www.antrak.org.tr

Ali Beye yeni rotalar için bir kez daha teşekkürler...Umarım bundan sonraki rotaları vede aktiviteleri, aramıza katılarak kendisi yazar...Vede bu güzel aktivitelere ait fotoğraflar ekler...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,013
Kayıtlı Üye Sayımız
166,760
Kaydolan Son Üyemiz
Stronger

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR