1. Bu soruyu iki şekilde ele almalıyız. Birincisi performans, ikincisi yakıt tüketimi. Malumunuz ülkemizde benzin fiyatları yüksek ve benzinli araçlar dizel araçlara göre daha fazla yakıt tüketiyor. Bu sebeple insanlar dizeli tercih ediyorlar. Fakat performans açısından baktığınızda benzinli v8 motorlar oldukça kuvvetli ve bir çok aracın erişemeyeceği güce sahipler. TDI ve V8 kıyaslaması yaptığımızda performans olarak v8 yakıt tüketimi olarak da TDI araçların başarılı olduğunu görüyoruz.
Aslında bir defender kullanıcısı için 300TDI motorlu bir araç fazlasıyla yeterli oluyor. Fakat düz dizel ve düz benzinli diye tabir ettiğimiz 2.5 litre eski kara düzen motorlar yetersiz kalmakta. Bu da kullanıma bağlı tabii ki. Size yetebilir de. Çoğumuz düz motorlar kullanarak başladık. Sonra günlük kullanmak isteyişimizden ve otobanlarda rampalarda bayılmamak isteyişimizden ötürü.
Bunlar haricinde dizel defender daha değerlidir. Benzinli daha az değerlidir. Bu benim görüşüm değil bu arada. Benim için her defender değerlidir fakat piyasadaki fiyatları ve satışları göz önünde bulundurarak söylüyorum.
2. Kullanım amacına bağlı olarak değişir. Örneğin sadece kasaba veya köy içinde kullanacaksanız, sadece arazide kullanacaksanız düz dizel size yetecektir. Fakat genel tercih TDI’dır her zaman. Daha güçlü, rampalarda bayılmaz, ortalama otomobil konforu yaşatabilir. Otobanlarda daha rahat seyredersiniz.
3. Tercihiniz her daim orjinalden yana olmalı. En iyi her zaman orjinaldir. Fakat BD30 da iyi sağlam bir motor. Ekonomik duruma göre BD30 şu sıralar en makul olanı. İnsanların bütçesi motor değişikliği sırasında 300TDI veya 200TDI a yetemeyebilir. Zira orjinal bir TDI motoru çıkma alıp atmak size 15-18 bin lira arası bir rakama mal olabilir. Fakat BD30 maksimum 10 bin liraya atılabiliyor her şey dahil.
4. Taktığınız motorun faturası varsa işletebilirsiniz. İnternette bununla alakalı prosedürler yazıyor. Biraz araştırmayla öğrenebilirsiniz.
5. Offroad için 90lık daha idealdir. Aks aralıkları daha kısa olduğu için daha rahat edilir. Kamp için kullanılacaksa 110 tavsiye ediyorum. Yeri geliyor arabanın içinde yatıyoruz. Webasto’nuz da varsa tadından yenmez kış aylarında. Ayrıca ıvır zıvır daha rahat sığıyor. Portbagajı da daha büyük olduğu için kullanım alanınız daha büyük oluyor. Araçüstü çadır, jerry can, çeşitli saklama kutuları vs.
6. Hazır araç almak daha hesaplı olur her zaman. Fakat kendi zevkinize göre yapmak istiyorsanız daha fazla parayı harcamayı göze alıp toplamalık bir araç almalısınız. Sanayi ile aranız iyiyse, yakın ustalarınız varsa belki daha hesaplı bile yapabilirsiniz ama genelde daha fazla harcanır. Örneğin ben toplamalık bir defender aldım. Kendi zevkime göre yapmak istediğim için. Dediğim gibi sizin kararınıza bağlı.
7. Bu işi yapan kaportacı Türkiye’de iki elin parmağını geçmez. Maliyeti yüksek olacaktır. Ruhsatta koltuk sayısı önemli. 1+1 koltuk ruhsatı olan aracı 5 kapı yaptığınızda problem olmaz. Ama koltuk yine 1+1 olmalı. Sonuç olarak ruhsatta kapı adeti yazmıyor. Ancak tenteli dendiyse üzerini sadece tenteyle kapabilirsiniz.
8. İngiliz üretimi defender’ların şöför alanı biraz daha dardır eski tip. Sonraları hafif genişlettiler. İngiliz veya otokar fark etmez Defender olsun yeterli
Fakat teknik olarak İngiliz’in bir takım avantajları var. Bir takım kaporta parçaları (motor ve kabin ortasındaki kısım) galvanizli olduğu için paslanması güç. Otokarda ise durum farklı bildiğimiz sacdan üretildiği için çabuk paslanabiliyor.
9. Bu çok güzel bir soru. Yeri geliyor araç kozmetik olarak bakımlı olduğu için alıyoruz yeri geliyor üzerinde çok iyi bir motor var diye kozmetiği yok sayarak alıyoruz. Yürüyen, motor bir tık daha önde diyebilirim. Fakat defender’ın kaporta ve boya işçiliği cidden zor olduğu için bunu da göz ardı etmemek gerekir. Kısaca çıkan fırsatları değerlendirmek lazım. Tertemiz bir araç çıktı karşınıza ama motor düz tip, o zaman motor atma maliyetlerini hesaplayıp bir plan çizersiniz. Tamamiyle karşınıza çıkan fırsatlarla alakalı.
Ben 2 ay önce TDI motorlu ama kozmetik olarak bakımsız bir defender aldım. Çünkü uygun fiyatlıydı. Bu fırsatı böyle değerlendirdim örneğin.
10. Buna net cevap vermemiz pek mümkün değil. Sonuçta kaporta boyaya 10-15 bin lira isteyen çok değerli ustalarımız var. Ama 3 bin liraya kötü işçilikle yapanlar da var. Güzel bir şey yapmak istediğinizde 20 bin lira gibi bir rakam harcarsınız.
Sevgiler
Baybars Kirman