Öncelikle hayırlı olsun. Sanayideki ustanızı iyi seçin, uzun vadeli bir ilişkiye hazır olun (burada ne demek istediğimi 2 yıl sonra anlayacaksınız ;-) ).
Araç '88 modelse motor atmosferik dizel dir. 11J-12J....-15J kodlu motorlardan biridir (2,5n/a), bizim askeriye çıkması defenderlardaki motor olması lazım. Fabirka ayarı 68beygir bir motordan ve 2 tonluk, bir araçtan bahsediyoruz (araç 110 kasaysa). Performansı %40 artsa bile 95 beygir olur, ki bu da bir mucize olur. 200Tdi motor '89 sonrası arçlarda var, daha sonra 300Tdi, sonra Td5'ler var. Sonra galiba Ford puma motorlar konmaya başladı. Td5'e kadar olan bütün motorlar mekanik pompalı, yani bunların performansını yazılımla, chip'le filan arttıramazsınız.
Bu kodlu motor için aftermarket bir turbo kit var mı bilmiyorum ama motor ömrünü çok kısaltır. Pistonlar, krank, gömlekler, sübaplar filan değişmesi lazım,netice de iyi olmayabilir. Öncelikle aracın VIN kodundan orijinal dizel olup olmadığına bakın. Sonradan atma dizelse, aktarma organlarındaki dişli oranları benzinliye göre kalmıstır büyük ihtimalle, bunları dizel oranına çevirirseniz biraz düzelir. Sizin isteğiniz azami sürati arttırmak değil, ivmelenmeyi arttırmak diye anlıyorum. O zaman torku arttıracak yollara gitmeniz lazım.
En ucuz ve kolay yol enjektörler, pompa ve egzoz değişimiyle olur, bunlar la da %5-10 arası bir artış alırsınız. Yurt dışı forumlardan "injector pump tweak" diye arayın. Önce sizin pompa modelinizi öğrenin tabii ki. Birşeyler bulursanız burada yapacak usta aramaya başlarsınız. Egzozuda monifolddan itibaren 7,5cmlik borudan yaptırırsanız biraz işe yarar. Ama harcadığınız para/performans oranı sizi tatmin etmeyebilir.
Şanjumanı Disco-1 şanzumanına değiştirirseniz (RN380 kodlu) araç daha seri olur, 1-2. vites arası daha yakındır. Son olarak da ayna mahruti oranlarını değiştirirebilirsiniz veya lastik ebadını küçültebilirsiniz.
Transfer kutusundaki high range dişli oranıyla oynayabilirsiniz belki. Galiba 1,2:1 dişli konulabiliyor, orijinali 1:1 olması lazım. Bu aracı yavaşlatır ama tork artar.
Ancak unutmayın bu bir arazi aracıdır, yol performansını arttırırken arazi performansını düşürebilirsiniz. Neticede bu araç otobanda da 90km/h le gider, arazide de.
Burada biraz bilgi var:
more power from 2.5n/a
Konuyu ben de merak ediyorum, bulgularınızı paylaşırsanız hepimiz faydalanırız,