Defender'da Üst Sepet ve Rüzgar İlişkisi ?..

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan turk357 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 12
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,141

turk357

NEVER BRİNG A KNİFE TO A GUNFİGHT...
Yer
İstanbul
Herkese kolay gelsin,Defender' a üst sepet taktıracağım, sepet rüzgar engeli yapar mı,yaparsa ne tür bir problem olur,yada araçla asvalt yolda gitme olsun bitsin mi?
Birde sepetin,avantaj ve dezavantajlarını siz üstadlardan duymak isterim.TEŞEKKÜRLER...

Etiketler
Ynt: Defender'da Üst Sepet ve Rüzgar İlişkisi ?..

Selamlar,
üst sepet rüzgar sesi yapar ama yapısına çok bağlı (aerodynamic yapısı) . Ancak, daha da önemlisi aracın üstüne sepet takmak kanunen biraz karışık bir konu ve bilgiğim kadarı ile trafik polisleri dert çıkartabiliyorlar.. ayrıca, bilmiyorum sizin için önemli mi ama park yerlerinde hep "tavan" ile fazla samimi olmanız gerekiyor

Avantajı ise malum, malzeme koymak veya üstüne çadır kurmak çok akılcı... iyi günler dilerim, reha

aerodynamic yapısı ile ilgili olarak,

Araçın kesitini % kaç oranında büyütürseniz, Rüzgar(hava) direnciniz de o oranda artacaktır.

Örnek verecek olursak;

A= Taktığınız sepetin Kesiti (Önden bakılınca Kare şeklinde gözüken alan, Yükseklik x Genişlik(Genişlik genellikle araç ile aynı uzunluktadır) )

B= Aracın Genişlik ve yerden yükseklik çarpımı

% lik Direnç artışı = A / B * 100

Şeklinde olacaktır. Bu şu demek oluyor; Sizi karşılayan kuvvet % lik olarak artacağından motor daha fazla zorlanacak ve yakıt tüketimi artacaktır.

Ek olarak Direnç kat sayısını da Sepetin şekliyle oynayarak olması gerekenden daha aza indirebilirsiniz. Bu sayede kaybettiğiniz performansın bir kısmını tekrar geri kazanabilirsiniz.
Direnç kat sayısını değiştirmek Havanın araca ne şekilde çarptığı ile alakalıdır(rüzgar sesinin de büyük kısmı bununla alakalı). Mümkün olduğunca Aracın görünümüne yakın şeklide sepet seçmek en mantıklısı olacaktır.

Ve son olarak Sepetsiz giderken yaktığınız yakıt miktarının aynısını sepetle giderken yakmak isterseniz hızınızı biraz azaltarak yapabilirsiniz. Çünkü Direnç Hızın Karesi ile doğru orantılıdır.

Örnek verecek olursak X bir araç 50 Km de giderkenki karşılaştığı direnç ile 150 KM hızla gireken ki direnç yaklaşık 9 kat civarında artacakdır. Buda size ek maliyet olarak geri döner.
Sepetle bunu ilintilersek, Sepet takınca hızınızı olması gerekenden biraz daha azaltıp aynı miktar enerji ile seyahat edebilirsiniz.

Şimdi tekrar okudum da, Çok bilimsel olmadı inşallah.. :smiley:,

Ama Sepetin AeroDinami kısmının harcadığımız Enerji ile ilgili etkileri bu şekilde oluyor.

Tabiki Ses te Rüzgarın(Havanın) vuruş şekliyle değişken. Ama aerodynamic yapısının etkilerini göz önünde tutarak en aza indirilebiliriz.

En azından Sepetin şeklini seçerken, Üzerine koyacağımız malzemelerin şeklini seçerken yardımı olur. Saygılar, Hakan.

zaten ortalama 80-90 km ye alışmışken kim duyar rüzgarın sesini :smiley: sepetin tadı üzerine çadır kurulunca şöylece uzanıp güneşin tadını çıkarınca yıldızları seyredince çıkıyor :smiley: tabi orjinalini araç üreticisinin seçtiği şekli kullanmayı şiddetle tavsiye ederim....

Sepetin yaptığı rüzgar sesini duyabiliyorsanız, Defender'ın muhteşem aerodinamik ön cam ve ön kesitini sepet bozar endişeniz varsa...
Land Rover'cısınız, aramıza hoş geldiniz :smiley:

Defender ve aerodinamik kelimeleri aynı başlıkta...

Hemen ilave edeyim, ben ilk fırsatta bir Defender alacağım ve mutlaka Roff-rack takacağım.
Bence düşünmeyin detaylarını ama kapalı otopark konusunu düşünmek ister.

Benim tavan sepeti 120kmh'a kadar ses yapmıyor... yaptığında da zaten MT lastiğin yarattığı sesin yanında kuş sesi gibi kalıyor. kışın yağmurda zaten ses mes duyulmuyor. en iyisi, takıyorum bir CD, benden keyiflisi yok :smiley:

Sepetin avantajı, arabana sığmayan yükü taşıyabilmek ve yazın üstünde kamp kurabilmek. hatta kışın iki aracı yan yana koyup tavan sepetlerine branda geriyor ve altında sıcak çayı yudumlarken, yağmurun ya da karın yağışını ıslanmadan izleyebiliyoruz. üzerine sis farı da takabiliyorsun, güzel oluyor.

Sepetin dezavantajı, 25-30kg ek ağırlık... az biraz yakıt kaybı... çoğu garaja sığmamak.. mahallelinin arabanı yük aracı gibi kullanmak istemesi (ford minibüs olayı)...

eğer çok gerekli değilse, takma... insan bir kez takınca, ki hele saklayacak yerin yoksa, arabanın üstünden indirmiyor...

serdarcım

öyle deme ben sırf bu yüzden roofrack takmıyorum, arka tarafa da uygun bir spoiler arıyorum....

sonra sürat düşer müşer neme lazım...

Yaw ben başta LR nin direnç kat sayısına hiç bakmamışım. :D :D :D

LR Def 110 nin Hummer H2 den sonra en büyük direnç katsayısına sahip olduğunu öğrenince :eek:

AeroDynamic açıdan sepet taksanız da olur takmasanız da :D , pek fark etmiyecektir. ;D ,

Ama Kapalı otoparklarda çok sorun yaşayabilirsiniz. Bu durumda kullanım maksadınız önem kazanıyor. Saygılar. Hakan.

kapalı otopark konusunda hem fikirim ben avrupa yakasında oturuyorum defender ım anadolu birtürlü kapının önüne getiremedik :smiley:

disko 1 e koyabilecegim en iyi bagaj sekli nedir arkadaslar bayram

Tum deneyim ve fikirlerini burada bizlerle paylasan arkadaslara tesekkurler .. benim aracta kendim koydurmasamda orjinal oldugunu sandigim bir sepet var .. arkadasin soyledigi gibi 70-80 Km/h hizdan sonra MT lastik sesinin yaninda acikcasi hic sepetten gelen ses duymadim .. Simdilerde yaz lastiklerini taktim yinede diger gurultulerin yaninda duyulan bir ses yok gibi .. sonucta sepetin onunu tam dolu bir kesit olusturacak gibi herhangi bir yuk ile kapatmadiysaniz Vurus kesiti dolayisiylada ruzgar direnci o kadar fazla artmaz ama tepede bir turbulans olusturur oda bizim Defender hizlarinda bence ihmal edilebilir... ayrica benim aracta on vurus kesitini sepetten fazla artiran etken Ust projektorler ki onlardan vazgecmemde mumkun degil..
Ust sepetin; diger arkadaslarin deginmedigi baska bir dezavantijini ise size kendi aracimda yasadigim kadariyla aktarmak isterim .. yukarida yazdigim gibi benim sepet sanirim ithal ve orjinal gibi ( arka merdiveninden ... kum paleti deliklerine ve on barlarla olan baglantisi dahil hazir ) buna ragmen tavandaki cevre montaj ayaklarinin tespitinde, lastiklerle oldukca itinali tutturulmus olmasina ragmen zaman zaman gevseme sonucu titresim sesi ve eger ayaklari dengesiz SIKar iseniz kapilarda kASINTI larada yol acabiliyor ..

Bu arada sitede bazi resimlerde gormeme ragmen defender ustu icin makul fiyatli Roof-Tent'i hala temin edebilecegim bir adres bulamadim .. satici firmalara ait irtibat bilgisine sahip arkadas var ise ve bildirirse cok sevinirim ..

keyifli paylasimlar / Ertugrul

Arkadaşlar belki bana kızacaksınız ama ben işime yarayacak bir şeyi her zaman kendim imal etme taraftarıyımdır söz konusu bu roof tent bir kaç videoda izledim portatif olmasına rağmen okadar teferruğatlı bir şey değil kafama takılan sadece kullanılacak olan çadır brandası oda araştırılınca en iyisi bulunur yakınımdaki arkadaşlara yardımcı olurum orjinalinden daha iyisini yapabileceğimden eminim
arkadaşım kendi aracına delikli paslanmazdan roof rack yaptı bence gayet süper ve kullanışlı belki sizlerede ilham verir

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,976
Kayıtlı Üye Sayımız
166,728
Kaydolan Son Üyemiz
yavuzra

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR