Di̇zel Araç İle Kişin Norveç

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan xmuratalix Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 74
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 17,410
21.01.2020 salı akşam üstü st. petersburg a ulaştık booking üzerinden bulduğumuz otelimize yerleştik. Sabah ilk işimiz Rusya’nın en görkemli şehirlerinden biri olan St Petersburg’da dünyaca ünlü Hermitage Müzesi’ne gitmek olacak. İngiltere’deki British Museum’dan ve Fransa’daki Louvre Museum’dan sonra dünyanın en büyük ve en önemli müzesi olarak bilenen Hermitage Müzesi, şehrin en önemli turizm noktası olarak kabul ediliyor. Turistik öneminden ziyade sahip olduğu 3 milyondan fazla sanat eseriyle dünya üzerindeki en önemli sanat merkezlerinden biri olarak bilinen Hermitage Müzesi, tam da bu özelliği nedeniyle Guinness rekorlar kitabına girmeyi başarmış.
Bu müzede Türk tarihiyle ilğili çok önemli eserler var.Tamamını gezmek mümkün değil. Müzenin tamamı gezildiğinde kat edilmiş toplam mesafe 25 km oluyormuş. Hem büyüklüğü hem de sahip olduğu eserlerin sayıca fazlalığı nedeniyle müzenin tamamını bir günde gezmek zor. Hatta bir efsaneye göre her bir esere yalnızca 3 saniye ayrıldığında dahi müzenin tamamı ancak 3 ayda bitiyor. Dünyanın ilk halısını Hermitage Müzesi’nde görmek mümkün.Daha çok kendi tarihimizle ilğili kısımları gezebildik. Osmanlı dönemine ait eserlerin en yoğun olarak yer aldığı bölüm ise 2. katta bulunmaktadır.











 

Rusya'da 300 yıl iktidarda kalmayı başarmış Romanovlar Hanedanı'nın son çarı 2. Nikolay



Bolşevik yönetimi Vladimir Lenin'e Çar'ın infaz edilmesini önerdi. Lenin de buna yeşil ışık yaktı.16 Temmuz 1918 yılında gece geç saatlerinde Çar 2. Nikolay Romanov ve ailesi, kaldıkları evin bodrum katına indirilerek Bolşeviklerce infaz edildi.

 
Son düzenleme:

Bir günde Vladikafkas tan hareket edip Moskovaya gelmişsiniz helal olsun. Yol 1700 km.
Ben yazın gezerken günde ortalama en fazla 500 km gidiyorum.Söz gelimi vladikafkastan Elista ya geze geze bir günde gitmiştim.Aslında gittiğim rotada ne gezilecek nede görülecek pek bir şey yok git allah git dümdüz ova
 

Bir günde değil yaklaşık 36 saatte gittim.sabah çıktım ertesi gün akşam 17 gibi Moskova'daydık. Rostov na donu sonrası zaten otoban. otobandan hiç çıkmadım. Allah'ın sevdiği kuluyum herhalde, çünkü ocak ayına göre yolda inanılmaz bir şekilde kar ve buz olmadı.Kış şartları Finlandiya nın ortasında başladı.Amacımız kuzey ışıklarını görmek olduğu için olabildiğince hızlı gittim. Günlük ortama 1000 km yol almadan durmadım. Gezide rekorum dönüş yolunda 24 saatte 1400 km. Bu konuda aracım ssanyong kyron sonuna kadar övgüyü hak ediyor. Dinlenme ihtiyacı duyduğumuzda arka üçlü koltuğun ikilisini söküp yerine profilden yaptığım ekle düz bir zemin haline getirmiştim. 12 cm kalınlığında kaliteli süngerden de yatak koydum. kalan tekli koltuğuda yatırdığımızda arkada 3 kişi uzanıp yatabiliyorduk. Araca webasto stc2000 takmıştım. uygun yerlerde petrol istasyonlarında istirahat ederken çalıştırdığımda hiç üşümeden araç içinde uyuyabildik. ayrıca Abisko da gece kuzey ışıklarınıda görmeyi sıcacık arabamızda bekledik.
 

22.01.2020 çarşamba günü 13.00 civarı Hermitage Müzesi gezimizi bitirip Finlandiya'ya doğru yola çıktık. Bu arada kuzeye çıktıkça gündüz süresi belirgin sekil de kısalmaya başladı. Gideceğimiz yol kısa gibi görünse de sınıra vardığımızda hava kararmıştı.Ama rahat değiliz çünkü 2016 yazında Avrupa üzerinden Nordkapp'a gitmiş dönüşü Rusya üzeri planlamıştık. Ama atladığımız bir şey vardı Rus uçagının düşürülmesi sonrası Rusya yeşil pasaporta vizesiz girişi kaldırmış ve biz bundan habersiz Finlandiya üzeri Rusya'ya girmeye kalkmıştık. Sonuç 6 saat sorgu ve gözaltı sonrası kişi başı 5000 ruble ceza ödeyip Finlandiya'ya geri gönderilmiştik. Bunun tekrar karşımıza çıkmasından ve biz sizi kovmadık mı yine niye geldiniz denmesinden korkuyorduk.Korktuğumuz oldu. Görevli pasaportumuzu alıp okutur okutmaz telefona sarıldı. Ve 2016 yazından tanıdığımız odaya yine götürülüyoruz. ilk soru Rusya ya daha önce girdiniz mi Rus polisiyle sorun yaşadınız mı. olayı anlatıyoruz. Yaklaşık 2 saat sorgu sonrası bıraktılar. Finlandiya tarafına geçince rahatladık. Ama başımıza geleceklerden haberimiz yoktu. Polis pasaportlarımızı aldı telefonla birilerini aradı. Gelen ekip aracımıza binmemizi ilerdeki binaya gitmemizi söyledi. Binaya aracı aldılar ve yaklaşık 6 saat sürecek arama başladı. Bizi ceplerimizi boşalttırarak camlı bir bölmeye aldılar. oturmamızı söylediler. Araba ve üzerimiz de dahil tek tek tüm valiz çanta araba ne varsa yere indirip aradılar. Alışveriş fişlerine kadar resim çektiler. En sonunda ikna oldular ve eşyalarınız toplayın dediler. En çok zorumuza giden yattığımız yastıklardan tutun kişisel eşyalarımıza kadar yere sağa sola gelişi güzel çok da temiz olmayan yerlere saçılması oldu.Hem üşümüş hemde moralimiz bozulmuş üstelik neredeyse yarım günümüz heba olmuştu. sınırı geçmemiz gece yarısını buldu. kaybettiğimiz zamanı kazanmak için uyumadan sabaha kadar araç kullanmak zorunda kaldım yolda kötüleşmiş ortalama hızımız 60 km. ye kadar düştü. Jyväskylä ulaşabldik ve mola verdik.
 





23 01.2020 perşembeyi cumaya bağlayan Gece yol boyunca gallivare kiruna abisco rotasında hem araba kullandım hemde gökyüzünü takip ettim. kızım ve eşim de aynı şekilde sağa sola baktı.ilk gece gökyüzü böyleydi. Bulut ve yıldızlar var kuzey ışıkları yok. Daha doğrusu resimlerde gördüğümüz renk cümbüşünü bekliyoruz ama yok. Resimleri cep telefonuyla çektim. cep telefonunu basit bir tripota takıp arabanın üstüne koydum.24.01.2020 cuma saat 5.30 civarı hedefimize ulaştık.Bu saatten sonra ışıklar görülmez deyip, haritada gözüken tek marketin park alanına aracı park edip yorgunluktan hemen arka tarafa geçip uykuya dalıyorum. 10.30 gibi uyanıyorum. gün ağardıktan sonraki resimler.
ABISKO TURISTSTATION, Abisko, İsveç







 
Son düzenleme:

Neden Abisko?
Abisko, nispeten kuru iklimi ve pek bulutlu olmayan gökyüzü sayesinde Kuzey Işıklarını izlemek için ideal bir lokasyon.
İstatistikler açık hava ve yüksek aktivite kombinasyonuna en sık İsveç’in Abisko kentinde rastlandığını ileri sürüyor. Farklı yönlerden gelen hava akımları burada çarpıştığı için bulutları süpürüyormuş. Abisko’nun takma adı da gökyüzünün açık olması sebebiyle Blue Hole.Gökyüzü ne kadar bulutlu olursa olsun bu gölün üzeri her daim açık olduğu için göle mavi delik ismini vermişler.
Abisko küçük bir yer. Yeni bina ve yerleşime izin verilmiyormuş. sürekli oturan yani nüfusu 100 kişi civarıymış. Buradaki tek süpermarket ve petrol istasyonun arka tarafına park edip yol yorgunluğunu gidermeye çalışıyor ve sabırsızlıkla geceyi bekliyoruz.
 

Kuzey Işıkları Çıplak Gözle Nasıl Görülüyor / Fotoğraflarda Nasıl Çıkıyor

Bazı durumlarda insan gözü, bazı durumlarda da fotoğraf makinaları daha iyi görüyor. Her şey ne kadar güçlü bir aurora aktivitesi olduğuna bağlı. Aurora fotoğrafları uzun pozlama yöntemi ile çekiliyor.



Ama tabi uzun pozlamayı bilmeye ve bir de tripoda ihtiyacınız var. dolayısı ile kaliteli bir görüntü istiyorsanız bir de iyi fotoğraf makinenizin olması lazım.
 
Son düzenleme:

Okurken arabayı ben kullanmış gibi yoruldum.Bakalım muradınıza erdinizmi sabırsızlıkla o anı bekliyorum.
Anlatım için teşekkür ederim.
 






Okurken arabayı ben kullanmış gibi yoruldum.Bakalım muradınıza erdinizmi sabırsızlıkla o anı bekliyorum.
Anlatım için teşekkür ederim.
Ben okuduğunuz için teşekkür ederim. Yorgunluk benim için pek sorun olmadı. Ama eşim için zor oldu. Bu gezinin hakkı en az 20 gün .
 

Daha evvelki gezinizde Finlandiya gümrüğü nasıl davranmıştı?
Sadece Finlandiya degil daha önceki gezilerimizde hiç bir AB üyesi ülkede sınır geçişinde bırakın aranmayı arabadan bile inmemiştik. Ama 2018 yılından beri her yıl artarak sorun çıkıyor. Sudan bahanelerle yeşil pasaporta zorluk çıkıyor gibi gelmeye başladı.
 

24.01.2020 cuma günü 12 civarı Narvik'e gitmeye karar verdik. daha kuzeye çıkmak şansımızı arttırır diye düşündük. Zaten yaklaşık 80 km uzakta gözüküyordu.saat 14 gibi narvike ulaştık. Yol boyu ciddi kar vardı. Hava hem kar yağışlı hemde kapalıydı. Geri dönmeye karar verdik. Saat 18 civarı tekrar Abisko'daydık. Abisko gerçektende anlatıldığı gibiymiş. Hava gayet açık ve yağış yoktu.
norveç isveç sınır geçişi


Hålogaland köprüsü


Video: https://www.youtube.com/watch?v=G-bOW1flbVU
 
Son düzenleme:



Kuzey ışıklarını takip etmek için değişik uygulamalar var. Ben şu uygulamayı satın aldım.


Bu uygulamanın ilk gece haritalandırması şu şekildeydi. Yeşil alan bizim bulunduğumuz alana (mavi nokta ) ugramadı. bizde zaten ilk gece birşey göremedik.


 

SON KONULAR - FORUM