Disco 1 yol tutuş problemi !

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan BOBO Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 23
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,086

BOBO

" ONE LIFE LIVE IT "
Yer
ISTANBUL
Tekrar herkese merhaba;

Ne zamandır yazacağım bir türlü fırsat bulamadım.
Disco yu alalı nerdeyse 1 sene olacak.
Ancak yol tutunma problemini bir türlü çözemedim.
Şöyleki Disco yu ilk aldığımda ilk olarak servise götürdüm tüm yürüyen aksamını, rot başlarını kısacası aracın altında güvenlike ilgili eskimiş ve değişmesi gerekli ne kadar parça varsa değiştirtim. Tabiki ustanın yorumları sonucunda.
Kısa bir süre sonra uzun yola çıktık eşimle.
Çift şeritli " Balıkesir' e yakşırken" bir yolda, sağ şeritte bir rampa tırmandıktan sonra tepeye vardığımda çok bozuk bir yola girdim. Hızım yaklaşık 80-90 civarı idi. Araba bu hızla bozuk yola girince tüm darbeleri direksiyona verdi. Bu anda aracı kontrol etmek çok zorlaştı ve aracın arkasıda savrulmaya başladı.
Hiçbir kontra hareket yapmadan biraz da yolun düzelmesi sonucu araç kendini toparladı. Ama bende eşimde baya bi korktuk işin gerçeği.
Ve tüm yol boyunca bu tedirliginlikle gittik ve geldik. Ve ne zaman bozuk bir yoldan geçssem araç sürüş güvenliğini çok kolay kaybetmeye meyilli idi.
İstanbul a döndüm ve tabi hemen ustamıza gittik!
Her ne kadar tüm lastikleri söküp içindeki hareketli parçalar elden geçti ve direksiyon amartisörü değişti isede hala bozuk bir yolda direksiyon cok darbe alıyor özellikle de aracın arkası yerinde durmuyor. Tabiri çaizse sekiyor.
Amartisörlere de baktık tabiki ama ustama göre amortisörlerde problemin olmadığı yönünde idi!
Ama ben 37 yaşındayım ve 20 yaşımdan beri her türlü arabayı kullandım (124,flash, özellikle kartal, doblo vs.)
Ama bu kadar güven vermeyen bir durum olmamıştı.
Sanki tepkiler kartalın bos olduğu zamanki tepkileri ama bu kadar kartal da sekmezdi.
Bunun normal olmadığını düşünüyorum.
Bir problem var ve muhtemelen de amortisör.
Ne yapmak lazım sizce. Ya da benzer problemi yaşayan varmı? Ya da ustayımı değiştireyim :smiley:
Biraz uzun oldu kusura bakmayın :smiley:

Sevgiler.

Burak

Etiketler
Ynt: Disco 1 yol tutuş problemi !

Burak,

aracında yükseltme kiti var mı? denge viraj çubukları takılı mı? düz yolda giderken araba asimetrik salınımlar yapıyor mu? ve en son soru, merkezi diff kilidi aktivasyon kolunun düzgün çalıştığından emin misin? araç kilitli kalmış olabilir mi?

usta ile ilgili yorum yapmayacağım.

kolay gelsin.

Kamyonların asfaltı bozduğu bazı yollarda banada denkgeliyor ama lastiklerin genişliği bunu en aza indiriyor.
Sizin anlattığınız gibi daha öncede defenderde yaşamıştım, gerçi lastikler onda dardı vede hız dan dolayı çok farkediliyordu.

Selam

bu anlattığınız örnekteki gibi bir durumda bütün yüksek araçlar o süratlerde benzer tepkiler verebilir, ben daha düz bir asfalt yolda , discovery 2 ile yola çok az toz toprak dökülmüştü, sizin gibide değil kontralar yaparak drift yapa yapa kurtarabildim. Yükseltme varsa araçda bu tip şeyler daha kolay oluyor. Ama yükseltme yapıldığında yaylarıda sertleştirirseniz o zaman araba biraz spor arabalar gibi zemini daha çok hissettirsede size esnemesi daha az oldugundan daha stabil gidiyor. Bir binek oto ile bir yolda gideceğiniz sürati discovery 1 gibi araçlarda motor gücüne kendizi kaptırmadan %30 filan düşürüp gidin. bu v8 ler bastınmı fena gider ama frene bastınmı fena durur , durabilirse :smiley:

Viraj denge çubuğunu kontrol etmek lazım (babamın eski aracında başına gelmişti, düz yolda bile savuruyordu).
Bu arada arka süspansiyon nedir bu araçlarda? Makas tipi birşeyse yol tutuşu biraz zayıf olabilir dikkatli olmak lazım.

edaghan' Alıntı:
Burak,

aracında yükseltme kiti var mı? denge viraj çubukları takılı mı? düz yolda giderken araba asimetrik salınımlar yapıyor mu? ve en son soru, merkezi diff kilidi aktivasyon kolunun düzgün çalıştığından emin misin? araç kilitli kalmış olabilir mi?

usta ile ilgili yorum yapmayacağım.

kolay gelsin.

Engin Bey merhaba;

Aracımda yükseltme kiti yok.
Düz ve düzgün yolda asla salınım yapmıyor. Gayet stabil gidiyor.
Zaten benide şaşırtan ve korkutan bu oldu.
Uzun ve keyifli bir sürüş beklerken ilk ciddi bozuk yolda araç savrulmuştu.
Ben diff lock u hiç kitlemedim.
Olması gereken yerde duruyor ama kitli kalmış mı acaba bilemiyorum.
Amortisör için ne dersiniz Engin Bey ?

Saygılar.

ANKARA' Alıntı:
Kamyonların asfaltı bozduğu bazı yollarda banada denkgeliyor ama lastiklerin genişliği bunu en aza indiriyor.
Sizin anlattığınız gibi daha öncede defenderde yaşamıştım, gerçi lastikler onda dardı vede hız dan dolayı çok farkediliyordu.

Merhaba Ömer Bey;

Aslında aracın lastikleri pekte ince değil. Sanırım standart ölçülerde. 235
Kamyonların lastik izinden dolayı savrulmaktan daha ziyade arka arkaya çukura düştüğünüzde araç çok fazla sekiyor.
Direksiyonda da bu sarsıntıyı çok fazla hissedince hakimiyet zorlaşıyor.

Saygılar.

Tempus' Alıntı:
Selam

bu anlattığınız örnekteki gibi bir durumda bütün yüksek araçlar o süratlerde benzer tepkiler verebilir, ben daha düz bir asfalt yolda , discovery 2 ile yola çok az toz toprak dökülmüştü, sizin gibide değil kontralar yaparak drift yapa yapa kurtarabildim. Yükseltme varsa araçda bu tip şeyler daha kolay oluyor. Ama yükseltme yapıldığında yaylarıda sertleştirirseniz o zaman araba biraz spor arabalar gibi zemini daha çok hissettirsede size esnemesi daha az oldugundan daha stabil gidiyor. Bir binek oto ile bir yolda gideceğiniz sürati discovery 1 gibi araçlarda motor gücüne kendizi kaptırmadan %30 filan düşürüp gidin. bu v8 ler bastınmı fena gider ama frene bastınmı fena durur , durabilirse :smiley:

Kürşad Bey merhaba;

Araçta yükseltme kiti yok.
Aracı almadan önce ve sonrasında gezenbiliri 2 kere hatim ettiğim için :smiley: dikkatli ve yüksek süratlerde kullanılmamasını biliyordum. O yüzden gayet ihtiyatlı gidiyorum.
Ama sanki mekaniksel bir sıkıntı mevcut.

Saygılar.

olasiliksiz' Alıntı:
Viraj denge çubuğunu kontrol etmek lazım (babamın eski aracında başına gelmişti, düz yolda bile savuruyordu).
Bu arada arka süspansiyon nedir bu araçlarda? Makas tipi birşeyse yol tutuşu biraz zayıf olabilir dikkatli olmak lazım.

Kürşat Bey merhaba;

Viray denge çubuğunu özellikle kontrol ettirmedim ama zaten gittiğim Usta arazi araçları konusunda bilgili biri.
En azından piyasada öyle biliniyor.
Ama defalarca bu konuyu önüne götürmeme rağmen bir türlü çözemedik.
Belki de ben çok fazla şey istiyorum Disco dan :smiley:

Saygılar.

Burak bey merhaba,
Bir arkadaşımız da yeni aldığı Disco-1 de benzeri şikayetleri vardı. Aracında özellikle 90 km/h üzerindeki hızlarda yol tutuş zayıflığı ve virajlarda çok tedirgin edici tepkiler aldığından bahsetmekteydi.
Arka alt kısmına bakınca viraj denge çubuklarının olmadığını gördük. Bu sistem bazen arazide düşey artikilasyonu artırmak amacıyla sökülmüş olabiliyor. Her usta bunu bilmeyebilir.
Bu çubuk kasanın arka kısmı ile aks sistemini birbirine bağlayan ve virajda kasanın arkasının sağa- sola hateket etmesini önlüyor.
Siz kendiniz de bunun varlığını - yada yokluğunu- görebilirsiniz.

BOBO' Alıntı:

Saygılar.

Bu durumun normal olmadığını söylemeliyim. Ben de 5 yıldır disco-1 kullanıyorum, böyle bir sorunum olmadı. Özellikle belirtmeliyim ki direksiyonda da zeminin engebesini anlattığınız şekilde hissetmedim. Direksiyon kutusunu da gözden geçirin derim.
sevgiler

BOBO' Alıntı:
Kürşat Bey merhaba;

Viray denge çubuğunu özellikle kontrol ettirmedim ama zaten gittiğim Usta arazi araçları konusunda bilgili biri.
En azından piyasada öyle biliniyor.
Ama defalarca bu konuyu önüne götürmeme rağmen bir türlü çözemedik.

Saygılar.

nacizane... 1 yıldır aynı ustaya gidiyorsanız ve hala çözemediyse... kesinlikle ustanızı değiştirin :smiley:

BOBO' Alıntı:
Engin Bey merhaba;

Aracımda yükseltme kiti yok.
Düz ve düzgün yolda asla salınım yapmıyor. Gayet stabil gidiyor.
Zaten benide şaşırtan ve korkutan bu oldu.
Uzun ve keyifli bir sürüş beklerken ilk ciddi bozuk yolda araç savrulmuştu.
Ben diff lock u hiç kitlemedim.
Olması gereken yerde duruyor ama kitli kalmış mı acaba bilemiyorum.
Amortisör için ne dersiniz Engin Bey ?

Saygılar.

aracı incelemek lazım. yoldaki tepkilerine göre birşey söylenebilir. amortisörlerin bitik olması değil de, aracın yayların üzerinde gidiyor olması durumunda (yani amortisörlerin çalışamadığı yükseltilmiş araçlarda) bahsettiğiniz durum olabiliyor. viraj denge çubuğuna bir bakın, var mı, yok mu diye. oynar kısımlarından birisi doğru yöne bakmıyorsa aracı kasıyor olabilir; dolayısı ile sağ sol esnemelerde kupanın o tarafını çekebilir. bir de aracın trailing arm denilen çubukları ve arkada diferansiyelin gövdeye bağlandığı A barın burçları eskimiş olabilir. aracın kupasını arkadan sağa sola sallamayı deneyin. çok fazla esneme yapmaması lazım.

bilginiz olsun, benim aracım 4" yüksek ve viraj çubukları yok. Virajlarda pek rahatsızlık hissetmiyorum.

amortisörlerin bitik olması değil de, aracın yayların üzerinde gidiyor olması durumunda (yani amortisörlerin çalışamadığı yükseltilmiş araçlarda) bahsettiğiniz durum olabiliyor.

Benim usta da bir ara "amostisörler bitik araç yağ üzerinde gidiyor" (yay değil yağ? artık ne demekse belki de ben yanlış anladım) demişti ama yol tutuş sorunu yaşamıyorum (pek te zorlamam gerçi bu açıdan...), süspansiyon ise olduça sert (bu normal de olabilir). Araç yeni değil de ikinci el olunca neyin normal neyin normal olmadığını pek bilemiyorsunuz sıfırken nasıl olduğunu bilmediğiniz için. Amortisörler bitik mi değil mi bilmiyorum ama 4 amortisör biraz pahalı olunca ve ortada görülebilir bir problem de olmayınca konuyu şimdilik hasır altı ettim :D

mertozzy' Alıntı:
nacizane... 1 yıldır aynı ustaya gidiyorsanız ve hala çözemediyse... kesinlikle ustanızı değiştirin :smiley:

Haklisiniz sanırım.
Ancak sevdiğimde bir usta.
Tabi bir baskasına da göstermek en akıllıcası olacak sanırım.

erdalyaman' Alıntı:
Bu durumun normal olmadığını söylemeliyim. Ben de 5 yıldır disco-1 kullanıyorum, böyle bir sorunum olmadı. Özellikle belirtmeliyim ki direksiyonda da zeminin engebesini anlattığınız şekilde hissetmedim. Direksiyon kutusunu da gözden geçirin derim.
sevgiler

Erdal Bey merhaba;

Sanırım en iyisi 2. ustaya aracı göstermek olacak.
Zira aklım iyice karıştı. :smiley:

Teşekkür ederim ilginize.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,949
Kayıtlı Üye Sayımız
166,952
Kaydolan Son Üyemiz
cigdemkazanlı

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR