Ynt: Discovery Mpi İçin Güç Artışı
Izniniz olursa güc artısı ile ilgili bende bir iki sey soylemek istiyorum.
Bu konuda uzman degilim ancak deneyimlerime dayanarak sunları soyleyebilirim.
Özellikle atmosferik motorlarda düsük bir maliyetle belirgin bir güc artısı elde etmek malesef cok mümkün degil.
En ucuz cozum Ercüment Bey'in de dedigi gibi, performans bujileri ve kabloları, acık hava filtresi (ki burada söz konusu olan araclarda bu pek mümkün degil) ve düzenli bakım. Ancak tüm bunları yaptıgınızda bile elde edeceginiz ekstra güc birazda elinizdeki motorun özellikleri ile dogru orantılı olacaktır. Örnegin ben bundan onceki aracımda (Rover 200vi, 1.8 ltr VVC motor, 145 ps gücünde) Remus egsoz, acık filtre ve buji uygulaması ile özellikle hızlanmalarda ve kalkıslarda farkedilir bir performans artışı elde etmistim. Ancak bunları yaptıgı halde fayda elde edemeyen pek cok arkadasımızda mevcut.
Birde son donemlerde piyasada olan nanocharger adında bir ürün var. Bunu kullanan arkadaslarımız var ve ornegin 1.6 honda civic de 4,6 hp güc artısı elde etti. (Dyno verisi) Bu aletinde calısma prensibi karter havalandırmasının kullanıldıgı düsük devirlerde karterden gelen sıcak ve kirli havayı sogutup filtre ederek motora göndermek üzerine olusturulmus. Ancak yine bununla ilgili olarak tartısmalar sürüyor. Bir ise yaramadıgını iddia edenler oldugu gibi, elinde dyno verisi olan ve bundan kesinlikle memnun olan arkadaslarımızda var. Üstelik yakıt tasarrufu da sagladıgını konusunda da iddialı. Maliyeti 250 -300 ytl civarı olması lazım.
Bunun dısında Chip tuning olayı özellikle son donemlerde belirgin artıslar vermeye basladı. Olay aslında basitce aracınızın ECU sunun veya bizdeki adıyla beyninin yeniden programlanarak, daha fazla güc üretmesini saglamak. Ancak burada chip tuning islemini kime yaptırdıgınızın ve yine aracınızın özellikleri önemli.
Örnegin Rover 220 turboların ECU larına müdahale etmek hayli riskli. Yanılıyorsam Ercüment bey düzeltin lütfen.
Sonuc olarak atmosferik bir motordan belirgin bir güc artısı elde etmenin en kesin yolu turbo uygulaması. Ancak bu hem maliyetli, hemde kesinlikle cok profesyonel eller tarafından yapılması gereken bir uygulama.
Sonuc olarak performans bujileri ve kabloları + düzenli bakım + nanocharger, hatta egsoz modifikasyonu bir denenebilir.
Kişisel olarak ben chip tuninge karsıyım, birincisi piysada tırım tırım yeni bir ecu aramak zorunda kalma ihtimaliniz var, ikincisi saglayacagı guc artısı dogrudan + yakıt tüketiminide yanında getiriyor.