Discovery V8 Ateşleme Problemi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan PROTRUZYON Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 48
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 15,142
Ynt: Discovery V8 Ateşleme Problemi

Sertan Bey, sorun beyinde de olabilir tabii, ama önce bobin işini halletmemiz gerek, bobinden sonra da sorun devam ederse başka yerlere baktırırım.
Kolaydan, ucuzdan zora ve pahalıya doğru gitmek herzaman daha doğrudur.

Etiketler

Haklısınız, bunu ilk fırsatta deneyeceğim.

Aklıma geldi de, bobine kablo çektirdikten sonra bu kontak bekleme problemi de ortadan kalkabilir mi? Yoksa bu söylediğiniz çözüm sadece aracın çalışmaması ile mi ilgili? Son denemelerimde her seferinde araç çalıştığından merak ettim. Eğer kablo çektirttiğim halde kontak bekleme yaparsa ne yapmam gerekir sizce? Beyincinin yolunu mu tutmalıyım?

zrtn' Alıntı:
Haklısınız, bunu ilk fırsatta deneyeceğim.

Aklıma geldi de, bobine kablo çektirdikten sonra bu kontak bekleme problemi de ortadan kalkabilir mi? Yoksa bu söylediğiniz çözüm sadece aracın çalışmaması ile mi ilgili? Son denemelerimde her seferinde araç çalıştığından merak ettim. Eğer kablo çektirttiğim halde kontak bekleme yaparsa ne yapmam gerekir sizce? Beyincinin yolunu mu tutmalıyım?

kablo çekilmesine rağmen sorun devam ederse beyinden önce rölelere bakarız, kontak rölesi vs, kontak anahtarının dibindeki switche bakarız, ama önce kablonun doğru bir şekilde çekildiğinden emin olmalıyız.

Kabloyu kontak bastığımızda elektrik gelecek bir yerden çektireceğim ve deneyeceğim. Tanığım bir elektrikçi yok ama bulurum birisini. Yine ustaya gidip sorasım yok açıkçası. Bobindeki + kutup başını biliyorum. Durumu anlatırsam sanırım hallederler. Gelişmeleri paylaşırım, teşekkür ederim..

zrtn' Alıntı:
Kabloyu kontak bastığımızda elektrik gelecek bir yerden çektireceğim ve deneyeceğim. Tanığım bir elektrikçi yok ama bulurum birisini. Yine ustaya gidip sorasım yok açıkçası. Bobindeki + kutup başını biliyorum. Durumu anlatırsam sanırım hallederler. Gelişmeleri paylaşırım, teşekkür ederim..

Sertan Bey, açıkçası, geç marş basmasının da immobiliserdan olma ihtimali yüksek, kablodan sonra sorun devam ederse yine elektrikçiye işimiz düşecek, sorunun beyinden olma ihtimali çok zayıf.

Merhaba,

Bobine kabloyu çektik ama problem hala devam etti. Usta ve elektrikçiyle yolcu tarafındaki konsolu açtık ve orada bazı denemeler yaptılar. Röleler de bir sorun bulamadılar. Ateşlemenin geç gelmesini de immodan değil de alarm ecudan (part#YWC105830) yapabileceğini söylediler. Ayrıca o kadar açılmışken aracın beynini çıkartıp bir baktık, pırıl pırıldı. Devrelerde herhangi bir deformasyon veya kararma falan yoktu. Sizin bahsettiğiniz gibi immobilizerdan kaynaklanma durumunu söylediğimde akıllarına yattı ve ikisine de daha uzun bir zamanda rahat rahat bakabilmek için tekrar sözleştik.

Şu an araç son durumdaki hali gibi. Yani marş basmak istediğimde 2-3 saniye bekleme yaptıktan sonra krank dönmeye başlıyor ve her seferinde ateşleme gerçekleşerek motor çalışıyor. Bir daha sanayiye gidene kadar aracı kullanarak yolda giderken stop etme sorununa bir bakacağım. Bu gün de hiç stop etmedi. Gerçekten sorunun bir anda bu şekle dönmesi çok ilginç geldi bana. Belki bilmediğimden ama eski emareler gitti yerine başkası geldi geldi. Ortak alan ise aracı ilk çalıştırmada bir sorun olması. Alarm Ecu ve Immobilizer Ecu yu elektrikçiyle inceledikten sonra sanırım sorun netleşecek. İyimser olmak istiyorum :smiley:

Bence de iyimser olun, büyük ihtimalle alarm sisteminden çıkacak sorun.
Fırsat bulur bulmaz size foto ile destekli şimdi neler yapılmalı yazacağım.

ne aşamadasınız bilemiyorum ama yazdığınız son duruma göre yapılması gerekeni aşağıda anlatmaya çalışacağım.
direksiyonun altındaki kapağı sökün ltf, aşağıdaki fotolarda görülen ince olan kabloyu tesbit edin ltf.

disco1immob2.jpg

parmakla işaret edilen, ince olan kablo

disco1immob1.jpg

bir elektrikçi kontrol kalemi ile marş basma esnasında o kabloda elektrik var mı diye kontrol etsin ltf. yani kontağı çevirdiğiniz halde marş basmadığı bekleme anında orada elektrik var mı.
varsa immobiliser sisteminde problem olma ihtimali yükseliyor, yoksa kontak kilidinin arkasındaki switch problemlidir, değişmesi gerekir.
bu test sonrası durumu yazın ltf.

Adnan Bey çok teşekkürler bu ilginiz ve yardımınız için. Yoğunluktan devam edememiştim. Yarın sabahtan gidicem sanayiye. Mutlaka yazarım son durumu.

Araya o kadar şey girdi ki geçenlerde anca ilgilenebildim bu sorunla.

Adnan Bey, dediğiniz kabloya baktık ve akım vardı. İşlerim olduğundan aracın başında kalamadım ve sanayide bıraktım. 4-5 saat sonra elektrikçi aradı ve arabanın sorununu hallettiğini söyledi. Almaya gittiğimde sorun nerdeymiş diye sordum ve çok detaylı bir cevap alamadım maalesef. Zorlasam da aracı yapan kişi söylemek istemedi. Biraz sitem edip ordan ayrıldım. Bir daha gitmem herhalde diye düşünürken birşeyi farkettim. Araç D ve R viteslerinde de marş basıyordu. Hemen geri gitmek istemedim. Eğer başka bir sorun olduysa bunu görebilmek için 2-3 gün aracı kullandım. Tabi bu arada aradım ve durumu anlattım. Tekrar gittiğimde herhangi bir ücret almadan bir buçuk saat uğraşarak sorunu yolcu tarafından sürücü tarafına bir kablo çekerek halletti. Bunun için bir ücret istemedi tabii ki. Önceden verdiğim ücret ise 120 liraydı.

Sonuç olarak sorun halloldu görünüyor. Yaklaşık 500 km yol yaptım. Dur kalklar da dahil hiç sorun olmadı. Sadece eskisinden biraz daha uzun süre marşa basıyorum ve sonra ateşleme oluyor. Yalnız iki sefer araç az bir süre yine ateşlemeyi almadı. Kontoğı kapatıp açınca tekrar çalışmıştı. Büyütmedim bu sorunu. Bir daha da yapmadı. Ama neredeyse 1000 TL harcama yapmaktan bahsedilirken bu ücrete çıktığıma inanmakta güçlük çekiyorum:smiley:

Umarım sorun 'gerçekten' hallolmuştur ve artık aklım araçta kalmadan kendimi dağlara vurabilirim! Yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim...

zrtn' Alıntı:
Araya o kadar şey girdi ki geçenlerde anca ilgilenebildim bu sorunla.

Adnan Bey, dediğiniz kabloya baktık ve akım vardı. İşlerim olduğundan aracın başında kalamadım ve sanayide bıraktım. 4-5 saat sonra elektrikçi aradı ve arabanın sorununu hallettiğini söyledi. Almaya gittiğimde sorun nerdeymiş diye sordum ve çok detaylı bir cevap alamadım maalesef. Zorlasam da aracı yapan kişi söylemek istemedi. Biraz sitem edip ordan ayrıldım. Bir daha gitmem herhalde diye düşünürken birşeyi farkettim. Araç D ve R viteslerinde de marş basıyordu. Hemen geri gitmek istemedim. Eğer başka bir sorun olduysa bunu görebilmek için 2-3 gün aracı kullandım. Tabi bu arada aradım ve durumu anlattım. Tekrar gittiğimde herhangi bir ücret almadan bir buçuk saat uğraşarak sorunu yolcu tarafından sürücü tarafına bir kablo çekerek halletti. Bunun için bir ücret istemedi tabii ki. Önceden verdiğim ücret ise 120 liraydı.

Sonuç olarak sorun halloldu görünüyor. Yaklaşık 500 km yol yaptım. Dur kalklar da dahil hiç sorun olmadı. Sadece eskisinden biraz daha uzun süre marşa basıyorum ve sonra ateşleme oluyor. Yalnız iki sefer araç az bir süre yine ateşlemeyi almadı. Kontoğı kapatıp açınca tekrar çalışmıştı. Büyütmedim bu sorunu. Bir daha da yapmadı. Ama neredeyse 1000 TL harcama yapmaktan bahsedilirken bu ücrete çıktığıma inanmakta güçlük çekiyorum:smiley:

Umarım sorun 'gerçekten' hallolmuştur ve artık aklım araçta kalmadan kendimi dağlara vurabilirim! Yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim...

Sertan bey, sorunun çözülmüş olmasına çok sevindim, inşallah gerek olmaz ama tekrar olursa lütfen yazın, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Tekrardan merhaba. Benim bu tuhaf sorunumu tekrar yaşamaya başladım. Neredeyse 4 ay boyunca sorunsuz olarak kullandığım araç, geçenlerde tekrar yolda giderken aniden stop etti. Marşa bastığımda yine ateşlemeyi almadı. Biraz bekledim ve birkaç denemeden sonra tekrar çalıştı. Hatırlamak için konuyu baştan sona okudum ve şu ana kadar denemediğimiz krank sensörünün arızalı olabileceği ihtimali üzerinde duruyoruz. Benim merak ettiğim krank miline herhangi bir işlem yapılmadığı halde bir kaç aylığına düzelmesi mümkün müdür? Aracı cihaza bağladığımızda motor beynine girmiyor. Usta önce krank milini denersek iyi olur diyor. Beyni beyinciye gönderdik fakat herhangi bir sorun çıkmadı. Hal böyle olunca benim kafam da iyice karıştı. Sizlerin bir önerisi olabilir mi diye sormak istedim.

Sonunda bu sorunda halloldu:smiley:

Arkadaşlar, benzer sorunu yaşayanlar olur diye sonucu yazmak istedim;

2-3 aydır herhangi bir sorun çıkartmadan aracı kullanıyorum. Hiç anlattığım gibi bir sorun yaşamadım. Şimdi de zanlı parçayı açıklama vakti:smiley:

Bu güne kadar yazdıklarım ve denediklerimiz belki benzer semptomun çözümleri olabilirler fakat benim derdim için hepsini bir kenara koyabiliriz. Parça "Ateşleme Modülü / Ignition Module" diye geçen bir parça. Distributor yanında aramayın, çünkü parça aracın sol ön tarafında, bobinin altında. Aslında parçada da tam olarak arıza denecek bir şey olmadığını farkettik. Bu parça hem tek hemde set halinde satılan bir parça. Sette aliminyum bir plaka ile geliyor. Aliminyum plaka parçanın soğutulmasına yarıyor. Biz parçayı değiştirmedik. Sadece bu soğutucu ile modül arasındaki termal macun denen beyaz iletken macunu sürdük:smiley: Gerçekten ben de inanamadım ama sorun aynı bilgisayar işlemcileri ile fanın arasındaki ısı iletkenliğini güçlendiren macunun etkisini yitirmesi sorunu anlayacağınz. Zaten ısınma ve ondan sonra çalışmama durumdan şüphelenmiştik ama macun? :smiley:

Tabi bu arada olayın kahramanı Enis Usta (Özayrancılar) bu işi çözdü. Dediğim gibi 2-3 aydır (belki daha fazla, açıkça hatırlamıyorum net tarihi) sorun yaşamadan çalışıyor. Parçayı her ihtimale karşı getirtmiştim ebay'den. Hala duruyor evde:smiley: Bir iki sefer teklerse üstündeki orjinali yedeğe alıcaz, ama şimdilik eskisi duruyor hala. Hepimiz çok usta görmüşüzdür ama samimi olarak Enis gibi araştıran ve işin peşini bırakmayan birisini tanımadım henüz şu sanayi alemlerinde:smiley: Bilirsiniz, genelde ustalar bunun gibi işlere pek yanaşmazlar, araştırmak için zaman harcamaları gerekir ve kesin sonuca ulaşmak gibi bir garantileri de yoktur. Ayrıca çok el işçiliği de olmadığından kendilerince sebeplerle başkalarına gönderirler. Kaç yer dolaştım anlatamam. Bu aylarca boğuştuğum ve kimsenin çözemediği derdimi çözdü ya, gerçekten kendisine 'Usta' dedirten bir insan kendisi. Bunu da İzmir'de olan arkadaşlarla paylaşmak isterim.

Umarım kimse sorun yaşamaz dicem ama bende inanmadım buna:smiley: Umarım kimse çözemeyeceği sorunla karşılaşmaz diyelim biz..

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,919
Kayıtlı Üye Sayımız
166,946
Kaydolan Son Üyemiz
hnscl198

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR