LPG nin araçlar için lt olarak ölçüldüğü ve ölçülmesi gerektiği konusunda düşüncem değişmiyor. Zaten aracın içinde ağırlık ölçümü yapan bir sisteme de henüz raslamadım. Araçlar için satılan ve kullanılan LPG regülatöre kadar sıvı haldedir. Dolayısıyla su ya da mazotun hacmini ölçtüğünüz gibi ölçülebilir. Sıvı maddeler genellikle hacimle ölçülüyor zaten, bakkaldan aldığımız süt de buna dahil. Sıvılar sınırlı sıcaklık ve basınç değişimi ile dikkate alınmayabilecek kadar hacim değiştirirler. Zaten bu maddelerin ağırlıkları da, yoğunluklarından hareketle hacimlerinden hesaplanır.
Dökme LPG tankına konulacak sıvı LPG, o tankın hacminin %80 i kadar olabilir. Bu hesapla tankın alacağı LPG miktarı hesaplanır. LPG tankları da m3 cinsinden sınıflandırılır; aldıkları LPG nin ağırlığı ile değil. Ağırlık ile ölçülen maddeler, kömür, demir gibi katı maddelerdir. Bunun sebebi de hacimlerinin ölçülmesinin zorluğudur.
Benim bahsettiğim sistem, daha önce anlattığım gibi, turbonun devrede olduğu üst devirlerde ancak %15 LPG verecek şekilde ayarlanıyor. Dolayısıyla LPG miktarının başka bir durumda %30 un üstüne çıkma olasılığı kalmıyor. Kullanıcı, aldığı LPG ile yaptığı yolu hesaplayarak sağlama yapmış oluyor.
%15 hatta %10 LPG oranı, tasarruf için değil ama güç artışı için kesinlikle gayet yeterli oluyor. Düz motorlarda ise, söylediğiniz gibi zaten bir sorun yok. Sadece güç artışı hedefleyen bir kullanıcının da 4000 tl gibi bir rakamı ödeyip %40 a varan LPG oranıyla tasarruf hedefleyen bir sistemi kullanmasına gerek kalmıyor.