Ynt: Ducato - Boxer Türü Panelvanların Motokaravana Dönüşümü Yasal Olarak Mümkün Müdür?
Sayın Hakkı, istiab haddi değiştirilemez, bizlerin karavana dönüştürdüğü panelvanlar, açık şasiler dahil, trafik N1 sınıfı olarak tescilliyor, motoru 2000cc üzerindekilere 3500 kg, 2000cc altındakilerede 3300 kg istiab haddi veriyor..Küçük otobüs dediğimiz midi büslerede N2 sınıfı olarak 6500 kg veriyor, varsayalımki N1 panelvana N2 yazılmış, N2 yazıldı diye istiab haddi 6500 kg'a çıkmıyor, ilk farkeden polis, rutin kontrolde ise ruhsatın üzerine "tesbite gidecek" diye not düşme yetkisi var, tüv'e tesbite gidilincede zaten tüv N1 yapıp yine 3500 kg'a indiriyor, veya böyle bir olay olmadı rutin yıllık tüv muayenesine gidildi, yine aynı şey, tüv hatayı düzeltip yine N1 yapıyor, istiab haddinde sonuç hep aynı, araçlar fabrikasyon sınıflarına geri döndürülüyor, bu şekilde alınmış bir netice yok..Bizde okul servisinde çalıştırdığımız birde 2007 mercedes siprinter var 17+1 ruhsatta otobüs görünüyor, ama istiab haddi fabrikasyon sınıfı N1'e göre 3500 kg, otobüs istiab haddi deyil...
5-6 yıl çekme karan çektim, 5-6 yıldır da motorkaravan kullanıyorun, 1+1 karavanda 6 kişide seyahat ettim, karavanda 4-6 kişi olduğumuzuda polis gördü, onlarca defa yollarda rutin polis kontrollerine girdim, karavan ile alakalı hiç bir cezai olay yaşamadım, çevirmelerde fazla yolcu diye tanımladıkları şey öndeki tekli yolcu koltuğuna kucak kucağa 2 kişinin oturması hali, "ailece" seyehatlerde karavan kısmındaki yolcuya şimdilik bir şey demiyorlar...Aracın karavan dönüşümü yapılmışsa, sigortası, muayenesi, egzost pulu güncel ise, kontrolleri yapıp, sadece teşekkür edip iyi yolculuklar diliyorlar...