Ducato - Boxer Türü Panelvanların Motokaravana Dönüşümü Yasal Olarak Mümkün müdür?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mangusta Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 24
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 20,357
Ynt: Ducato - Boxer Türü Panelvanların Motokaravana Dönüşümü Yasal Olarak Mümkün Müdür?

Bu işlerde kuvvetler ayrılığını unutmayın, yapılacak değişiklik 3 kurumun kendi yönetmeliklerine uyması gerekiyor...TSE, TUV ve Trafik tescil....İşin en acı tarafı yaşanacak tüm olumsuzluklar, karavan dönüşümünde tüm masraflar yapıldıktan sonra ortaya çıkmaktadır..... Tse kabul eder, tuv reddebilir, yandı gülüm keten helva, tse ve tuv kabul eder trafik tescil reddeder, yine yandı gülüm keten helva...A şehrinde tuv muayene yapar, B şehrinde yapmaz, kendi şehrinin bağlı olduğu TSE'ye yazı ile sorar, gelen cevaba göre yeni proje çizilmesini isteyebilir, her şey tekrardan silbaştan...Örn; 2009 yılı öncesi 3+1 ruhsat verilmiş panelvandan yapılmış karavanlar, tuv'ün bir çok istasyonunda geçemiyor, yeni proje çizdirilerek 1+1'e indirilmesi isteniyor, sisteme bir kayıt girdimi bir dahada başka tuv'e giderek durumu geçiştiremiyorsunuz, A şehrinde böyle dediler, B şehrinde demediler, bu sefer yırttınız, seneye aynı dert peşinizden gelecek, belki 5 yıl rahat edeceksiniz ama bir gün sıra sizede gelecek, canınız sıkılacak...
Bu işlerde tam metinli bir yönetmelik olmayıp, ilgili yönetmelikler yorumu ile yürütüldüğü için, standardın dışına çıkanlar her türlü asab bozucu şeylere kendini hazır edecek veya şu anda uygulaması standart şartlara razı olacak..
 

Etiketler
Ynt: Ducato - Boxer Türü Panelvanların Motokaravana Dönüşümü Yasal Olarak Mümkün Müdür?

Hakkı bey merhaba,

bir zamanlar imalatçılardan biri motokaravanda ağırlık sorununu aşmak için karavanlarınızın arkasına römork takın diyordu,
katar ağırlığı ile işi kurtarırsınız diyenler oldu. kimseyle dalaşma çalıyı dolaş tavsiyesi her zaman her konuda olacaktır.

Bu işlerde mirengi taşını koyacak olan işin erbabıdır. Referans verdiğim kişinin görüşlerine güvenirim.

Selamlar
 

Ynt: Ducato - Boxer Türü Panelvanların Motokaravana Dönüşümü Yasal Olarak Mümkün Müdür?

güngör' Alıntı:
Hakkı bey merhaba,

bir zamanlar imalatçılardan biri motokaravanda ağırlık sorununu aşmak için karavanlarınızın arkasına römork takın diyordu,
katar ağırlığı ile işi kurtarırsınız diyenler oldu. kimseyle dalaşma çalıyı dolaş tavsiyesi her zaman her konuda olacaktır.

Bu işlerde mirengi taşını koyacak olan işin erbabıdır. Referans verdiğim kişinin görüşlerine güvenirim.

Selamlar
Aynı referansa ben de teşekkür ederim.Sağolasın hiç problem çıkmadı.2+1 olarak ruhsatımı aldım.
 


Ynt: Ducato - Boxer Türü Panelvanların Motokaravana Dönüşümü Yasal Olarak Mümkün Müdür?

Merhaba.
Bende istiab haddi konusunda az da olsa bildiklerimi aktarayım,
Karayolunda seyretmekte olan her türlü aracın ruhsatında belirtilmemiş olsa dahi teknik belgesinde bir istiab haddi vardır, bisiklet dahil.
Neden uyulması gerekli, çünki araç üretilirken, başta frenler, aks, motor, şasi, yani yürür aksam olarak ne varsa tüm bu parçaların vasfı istiab haddini belirler, ben 8 ton kapasiteli kamyona 20 ton yüklendiğinide bizzat gördüm, yada sanılanın aksine otobüsler'de şehirler arası kantarlara girerler, hatta bir çok sürücünün 3000 tl ceza ödediğinide biliyorum. ( özellikle Almanları taşıyan tur otobüsleri ), dolayısıyla istiab haddine uymak başta aracımızın, akabindede bizim başımızı ağrıtmayacaktır.
Sık sık duyarız " bilmemne yokuşunu inerken freni patlayan kamyon vs vs " yada bilmemne rampasında aks kesti yada balata sıyırdı.
Gerçi bizde karavanların max ağırlığını 4 bin küsür kiloya çıkardılar, neye dayanarak bilmiyorum, demekki üreticiden daha iyi biliyorlar, ama bu seferde yurt dışı çıkışlarında kesin promlem yaşanacaktır. çıkarken dahi kantara giriyorsunuz.
 



Ynt: Ducato - Boxer Türü Panelvanların Motokaravana Dönüşümü Yasal Olarak Mümkün Müdür?

Sevgili Aka,

Ne guzel yazmissiniz istiab haddini asma konusunu. Ayni konudan degil mi zaten yollarimizin bozulmasi. Her kamyonun teker izinde su kanallari olusmasi. Konuyu bu yonuyle de ele almaniz cok guzel olmus.

Ancak, bahse konu araclarin istiab haddi 21 kisiye kadar da cikmaktadir. Burada onemli olan, yolcu ya da yuk tasima ayrimidir. Ayni araclar, ayni teknik bekge ile yolcu tasimak icin duzenlendiklerinde kayitlari ona gore yapilmakta, yuk icin de 2+1 yapilmaktadir.

Bu mantikla gidildiginde 21 kisilik yolcu tipi alinip, koltuk sayisi 5 'e dusurulup, once buna gore proje tasdiki ve ikinci hamlede de karavana donusturuldugunde durum ne olabilir? Eaas konu burada kilitleniyor.

O nedenle ben de kuyuya tas atan deli olmak istemedim ama birisi bu olur derse cikar yaptiririm.
 

Ynt: Ducato - Boxer Türü Panelvanların Motokaravana Dönüşümü Yasal Olarak Mümkün Müdür?

Hakkı bey siz, panelvan içine koltuk ilavesi veya 18-21 koltuklu bir araçdan koltuk eksiltilerek karavana dönüştürülürken koltukları istediğiniz yere monte edebileceğinizi düşünüyorsunuz galiba, koltuk bağlantı yeri değiştirilmesi yönetmeliklerde mümkün deyil, panelvan içine ilava edilecek koltuğun bağlanacağı yerin cm cm yeri kanunlarla açıklanmıştır, bize lazım olan koltuk ilavesi yeterli deyil koltuğun karavan dönüşümünde bizim planlarımıza göre istediğimiz yerde olmasıdır, yönetmelik asıl buna müsaade etmiyor, ilave koltukları kafanıza göre aracın içine motajlayamazsınız, yönetmeliklerin dışına çıkamazsınız diyor..Yolcu taşıma anlamında koltuk ilavesine izin verilse ne çıkar, koltuğun aracın içinde benim istediğin yere bağlayamadıktan sonra karavan dönüşümünde ne faydası olacak, gerçekden mevzu sadece koltuk ilave izni olsa, koltuğun öyle bir yere bağlanmasına müsaade ediyorki, izin verilen yer bizim hiç bir işimize yaramıyor,..
21 kişilik koltuk izni olan araçlardan bahsetmişsiniz, evet doğru 14+1, 15+1,16+1 yolcu izni olan araç minibüs sınıfıdır, 17+1 yolcu adedine çıkarsa araç bildiğimiz minibüs olsada resmi sınıfı otobüstür, 16+1 minibüs istediği tuv muayene istasyonunda muayene olabilir, 17+1 minibüs otobüs sayılır ve özel yetkili tuv istasyonlarında muayene olabilir..okul servisi işine yeni girenler çok öğrenci taşıyıp çok para kazanacaklarını düşünerek 17+1 minibüs alırlar, ruhsatta otobüs yazar aracı alırken işe uyanmazlar sonra muayene zamanı gelince şikayet ederler, yönetmelikler bellidir, insanlar kendileri bunları araştırmak durumundalar..
 

Ynt: Ducato - Boxer Türü Panelvanların Motokaravana Dönüşümü Yasal Olarak Mümkün Müdür?

Sevgili Atila bey,

Ben sadece konuyu irdelemeye calisiyor ve bu arada da ogrenmek istiyorum. Sizin gibi daha once de bu isi yapmis olanlarin soylediklerine de itibar ediyorum.

Dolayisiyle tesbit edilmis bir kararim yok. Yazdiklarim, sorulardan ibaret, olup henuz bir karar icermemektedir

Ancak, yine bu basliktan Sayin Leven beyin mesajindan anladigim husus, bir panelvan uzerinde yapilacak degisikliklerin ayni anda yapilamamsi yonunde. Once istiab haddi degisikligi yapilip ki anladigim kadari ile bu istiab haddi yuk ile degil yolcu sayisi ile,ilgili, bilahare karavan degisikligi yapilmasi halinde olabilir anlami cikiyor. Yaniliyor muyum?

Neticede benim istedigim, arkada oturacak birileri oldugunda, bunlarin da kacak yolcu vasfinda olmamasi. Olursa olur, olmazsa da o kadar dert degil.

Hem kisitlama bu kadarla kalsa yine opup basima koyacagim. Yurt disina cikarken de arkaya bagliyacagim 250 cc motosiklet bile problem oluyor diye yazismalari da takip ediyor ve sanki bu isten vazgecip, yurt disina kucuk motorumla cikip, orada karavan mi kiralasam diyorum. Sanki daha az dertli olacak gibi.
 

Ynt: Ducato - Boxer Türü Panelvanların Motokaravana Dönüşümü Yasal Olarak Mümkün Müdür?

Sayın Hakkı, istiab haddi değiştirilemez, bizlerin karavana dönüştürdüğü panelvanlar, açık şasiler dahil, trafik N1 sınıfı olarak tescilliyor, motoru 2000cc üzerindekilere 3500 kg, 2000cc altındakilerede 3300 kg istiab haddi veriyor..Küçük otobüs dediğimiz midi büslerede N2 sınıfı olarak 6500 kg veriyor, varsayalımki N1 panelvana N2 yazılmış, N2 yazıldı diye istiab haddi 6500 kg'a çıkmıyor, ilk farkeden polis, rutin kontrolde ise ruhsatın üzerine "tesbite gidecek" diye not düşme yetkisi var, tüv'e tesbite gidilincede zaten tüv N1 yapıp yine 3500 kg'a indiriyor, veya böyle bir olay olmadı rutin yıllık tüv muayenesine gidildi, yine aynı şey, tüv hatayı düzeltip yine N1 yapıyor, istiab haddinde sonuç hep aynı, araçlar fabrikasyon sınıflarına geri döndürülüyor, bu şekilde alınmış bir netice yok..Bizde okul servisinde çalıştırdığımız birde 2007 mercedes siprinter var 17+1 ruhsatta otobüs görünüyor, ama istiab haddi fabrikasyon sınıfı N1'e göre 3500 kg, otobüs istiab haddi deyil...
5-6 yıl çekme karan çektim, 5-6 yıldır da motorkaravan kullanıyorun, 1+1 karavanda 6 kişide seyahat ettim, karavanda 4-6 kişi olduğumuzuda polis gördü, onlarca defa yollarda rutin polis kontrollerine girdim, karavan ile alakalı hiç bir cezai olay yaşamadım, çevirmelerde fazla yolcu diye tanımladıkları şey öndeki tekli yolcu koltuğuna kucak kucağa 2 kişinin oturması hali, "ailece" seyehatlerde karavan kısmındaki yolcuya şimdilik bir şey demiyorlar...Aracın karavan dönüşümü yapılmışsa, sigortası, muayenesi, egzost pulu güncel ise, kontrolleri yapıp, sadece teşekkür edip iyi yolculuklar diliyorlar...
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,458
Mesajlar
1,518,175
Kayıtlı Üye Sayımız
172,113
Kaydolan Son Üyemiz
KhanDeep

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst