Dünyadaki Önemli Dalış Sistemleri; CMAS, PADI, NAUI, SSI, BSAC

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan özlem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 8,288

özlem

Kamp III
Dünyadaki önemli dalış sistemleri:

CMAS-SCSPF (CMAS/ Confederation Mondiale Activities Subaquatiques)

Türkiye'nin sualtı konusundaki en eski örgütü olan SCSPF, Dünya Sualtı Federasyonu (CMAS/ Confederation Mondiale Activities Subaquatiques) ile birlikte Dünya Sualtı Federasyonları Konfederasyo­nu içinde yer alıyor. CMAS bazı standartlar oluşturmakla birlikte, Squba dalıcılığın müf­redatını ve işleyişini her ülkenin kendi koşullarına bırakmıştır. Her ülkedeki milli federasyonlar bu standartları kendi koşullarına göre yorumlarlar. SCSPF da, milli sistemini benimsemiş olmakla bir­likte, diğer yerli ve uluslararası eğitim sistemlerine bazı koşullarla denklik vermektedir. Diğer bazıları ile de bu konudaki görüşmeleri sürdürmektedir. CMAS sisteminde temel eğitimi alan dalıcı bir-yıldız dalıcı olarak adlandırılır. Daha sonra 2-Yıldız Yetişkin Balıkadam ve 3-Yıldız Tecrübeli Balıkadam gibi derecelere sahip olabilir. Dalıcı isterse, 3-Yıldız brövesi olan ve de diğer koşulları sağlayan da­lıcılara federasyon tarafından açılan Rehber Balı­kadam kursuna katılır, başarılı olursa brövesini ala­rak, yerli ve yabancı grupları Türkiye karasuların­da daldırma ve sualtında rehberlik etme yetkisine sahip olur. Yine dalıcı isterse, Eğitmen Kursları'na katılarak eğitmen bile olabilir.

PADI (Professional Asscoiation of Diving Instructors)

Dünyada en fazla dalıcı yetiştiren (%55), en yay­gın dalış sistemlerinden biridir. PADI sisteminde, 12 yaşında Junior Scuba kursuyla ya da serbest dalış kursuyla sualtı dünyasına adım atılabilir, ilk kursu bitirenlere Açık su Dalıcısı sertifikası verilir. Belli bir dalış sayısını dolduranlar ileri Dalış Kursu alabilirler. Bu arada, çeşitli konularda uzmanlık kursları da alınabilir. Sağlık ilkyardım kursunu ta­mamlamış dalıcılar Kurtarma Dalıcısı kursuna katı­labilirler. Bunun ardından grup daldırma ve eğit­menliğe yönelmek isteyenler, Dalış Lideri Kursuna katılarak bu yolda önemli bir mesafe kat ederek yarı-profesyonel statü alırlar. Bunun ardından alacağınız Yardımcı Eğitmenlik Kursu eğitimlerde daha etkin bir rol almanıza ve eğitmenlik için da­ha iyi yetişmenize olanak sağlayacaktır. Bunun ar­dından, isteyenler Eğitmen Gelişim Kursu'na katı­larak tam profesyonel olmak için gerekli beceriler­le donatılırlar ve yapılan bir dizi sınavı başarınca Açık su Dalış Eğitmenliğine hak kazanırlar. Dalış Liderliği derecesinden sonra eğitimle ilgilenmek iste­meyen dalıcılar ise Kurtarma Kursunun yanı sıra 5 dalda uzmanlık kurslarını tamamlayarak Usta Da­lıcı unvanını alırlar. Ayrıca özürlülere ve karışım gazlara dönük rekreasyonel eğitim programları da devreye sokulmuştur.

NAUI (National Association of Undenvater Instructors)

Bu da ABD kökenli uluslararası bir eğitim sistemidir. Dünyanın en eski eğitim sistemidir. 1959 senesinde bir gurup dalış eğitmeni tarafından kurulmuş ve 70'lerin sonlarına kadar tamamen amatör bir zihniyetle üniversitelerde varlığını sürdürmüştür. ABD'de çok yaygındır ancak Türkiye' de yeni örgütlenmeye başlamıştır. PADI ile çok benzer bir müfredat ve gelişim akışı izlemektedir.

SSI (Scuba Schools International)

Videolarıyla, kartlarıyla, kitaplarıyla tipik Ang­losakson eğitim sistemin özelliklerini içeren, PA­DI ve NAUI ile büyük benzerlikler gösteren bir dalış eğitim sistemidir. Açık su Dalıcısı, İleri Dalı­cı, Uzman Dalıcı, Usta Dalıcı gibi birçok aşa­maya sahiptir.

BSAC (British Sub Aqua Club)

İngilizlerin CMAS standartlarına ve kendilerine gö­re düzenledikleri bu ulusal eğitim sisteminde, Ace­mi Dalıcı, Sportif Dalıcı, Dalış Lideri, İleri Dalıcı, Bi­rinci Sınıf Dalıcı ve Eğitmen Dalıcı gibi derecelen­dirmeleri vardır. Kendine özgü müfredatıyla BSAC sistemi, ayrı bir ekol olarak kabul edilmektedir. Ül­kemizde bazı üniversite kulüpleri ve İngilizler tara­fından işletilen dalış merkezleri kapsamında verilen bir dalış eğitimi biçimidir.

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,068
Kayıtlı Üye Sayımız
166,967
Kaydolan Son Üyemiz
çakır55

Çevrimiçi üyeler