Dünyanın En Güzel İkinci Şehri; Rio de Janeiro

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan 4 L Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 16
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 14,957

4 L

Kamp III
Web
www.burcakoto.com
Dünyanın En Güzel İkinci Şehri; Rio de Janeiro (İstanbul'dan sonra)

Aslında çok uzun zamandır aklımda idi Rio gezimi burada paylaşmak... Ama bütün sonbahar kış sezonu boyunca her hafta sonu yaptığımız off road aktivitelerinden ve onları yükleyip paylaşmaktan hep ertelemiştim.Kısmet şimdiyeymiş...
2005 yılında gittim Rio de janeiro'ya.. Air france ile 4 saat paris yolculuğu 1,5 saat havaanında bekledikten sonra net hatırlamıyorum 10 satten fazla sürmüştü Paris - Rio arası...Hatta 5.-6. satten sonra şişen vücüdumuzu duzenlemek JetLug semptomlarını azalmak için uçakta hemen herkes uygun bulduğu ara bölmelerde kültür fizik hareketleri yapıyordu... Uçakta dikkatimi çeken bir diğer konu da bizim dışımızda (türk grubun aksine) diğer hemen hemen herkes sonderece rahattı, yayılan mı ayakkabasını çorabını çıkartıp evinde gibi uçağın içinde dolaşan mı, kağıtlarını çıkartıp iskambil oyunları oynayan mı ararsınız hepsi orada uçaktaydı... Hatta gözlerinin güzelliğine hayran kaldığım fransız bir kız çocuğu ile yine fransız arkadaşı ebecilik gibi bir oyun dahi oynuyorlardı...Demekki dedin latin Amerikada racon böyle rahat olacaksın...
Hava alanı ve transferimizin ardından otele ulaştık. Otelimiz rio'da coppacabana denen bölgede Le Meridien adlı zincir otellerden biri 23. katta kalıyoruz. Otele girisimiz grubumuza özel hazırlanan latin müziği ile samba, çiçekler ve sıcak bir "obigado" (hoşgeldiniz) kokteyli ile oldu. Gece yol yorgunluğunu hemen atıp yoğun programa dinç şekilde hazır olmak için erken yattım. Sabah yine çok erken kalkıp (6 falandı) otelin hemen karşısında bulunan ve resimlerinden hatırladığım coppacabana sahilene inip yabancılık ve güvensizliğimi belli etmeemeye çalışıp kısa bir yürüyüş yaptım.

Etiketler
Ynt: Dünyanın En Güzel İkinci Şehri; Rio de Janeiro

Dikkatimi çeken ilk şey insan renkleri tipleri ve dilleri benzese kendimi istanbulda zannedecektim.Çünkü gün başalamk üzereyken "kepenk açan esnaf" bizdeki gibi dükkanın önünü suluyor paspasları dışarı atıyor, sabah temizliği, poğaça börek muhabbetlerini çok benzettim bize. otele dönüp kahvaltı yapmak üzere 29, katta çıktım bir çok dağ tarafından şekillendirilen rio'nun dağlar tarafından izn verilen kadarını restaurant'dan görebilme imkanı var. Kalasik bildiğimiz öğelerle donatılan kahvaltı büfesinde tropik meyvelerin olduğu bölüm dikkatimi çekti ve cazip geldi ve kahvaltıyı ilk gün böyle yaparak tamöamladım
Devam edeceğim...

En çok merak ettiğim şehirlerden bir tanesidir.

Ve inşallah ilk fırsatta gitmeyi planlıyorum.

otelin caddeye bakan görüntülerinden...genelde palmiye ve tropik iklime özgü ağaçlarn süslediği kent bizler gibi ulu çınarlarla donatılı ağaçların üklesinde yaşayanlar için değişik bir renk

Avenida_rio_de_janeiro.jpg

yine panaromik şehir turu sırasnda old cıtıes dedikleri eski şehirde eski binaları bol miktarda görüyorsunuz

804eskiehir.jpg

Barra bölgesinde bulunan ve yerel adını hatırlamadığım ilginç mimarisi ile dikkat çeken yapılardan biri de bu katedral idi

800px-RioDowntown-CCBYSA.jpg

Adı Türkçeleştirildiğinde Ocağın nehri anlamna gelmekte (River of the january) , İspanyolca, Portekizce yaygn dillerden... ama bizim enlaşabilmemiz için İngilizce hiç bir engel teşkil etmedi, çünkü hemen herkes ingilizce biliyor... Eğer ispanyolca yada portekizce bilmiyorsanız ve ingilizce düzeyiniz de iyi değilse hiç endişelenmeyin çünkü onlar da çok iyi ingil,izce konuşamadıklarndan , çok güzel anlaşıyorsunuz...Türk, Türkiye yada turko dendiğinde iki şeyle karşlaşıyorsunuz ; birincisi arap zannediyorlar Çünkü 100-200 yl önce bölgeye ortadoğu coğrafyasından giden herkes ( ki genellikle arap tüccarlar gitmiş ) osmanlı pasaportu taşırmış. İkinciside ve daha sık karşılaştığımız şöyle :
- " ooooo turçia.... (kısa bir bekleme) gaataşaraa, hakın sukuuu, heşen şeş "
- "no ! no ! no ! ga-la-ta-sa -ray , ha-kan şü-kür, ha-san şaş"... ve karşılıklı gülüyoruz

Brezilya'da bulunduğum dönemde Rüya kent'e 10 günlüğüne gitmiştim, Gloria Otel'de kalmıştım.
İnsanı, doğası ile muhteşem bir yerdir Brezilya, Rio nispeten turistik bir yer olduğu için tam insanların sıcaklığını algılamayabilirsiniz ancak,
Sao Paulo ve taşra bölgelerinde inanılmaz bir insan odaklı hayat yaşanır... En değerli milli varlıkları, diğer vatandaşlardır.

Yıllarca çok fazla ırk ayrımcılığı yaşamış, iç savaşlarda bir diğerini katletmiş bir toplumun bu hale gelebilmesi, bende devlet yönetiminin ve politikalarının günlük hayata olan etkisini anlamamı sağlamıştı.

Halen biraz ayrımcılık devam ediyor, Flathead denilen daha az gelişmiş Amazonia kökenliler ile şaka ile karışık takılınsa da, herkes ciddi anlamda sevgi dolu ve insancıldır.

Rio ise, insanoğluna bahşedilmiş bir cennet mekan... İstanbul'dan sonra bence 2 numara...

gün içineki program ve iş güç yoğunnluk nedeni aksak, bölük pörçük notlarımı ve fotoğraflarımı yükleyebiliyorum. süreklilik olamadığı için lütfen kusura bakmayın.

Copacobana, İpanema, leblon, urca, flamengo, botofago kentin diğer yerlerine göre daha turistik daha renkli bölgeleri... özellikle kilometrelerce uzunluktaki ve metrelerce genişlikteki plajları ile copacobana ve ipanama plajları apayrı birer dünya... Yina plaj boyunca mevcut sahil yolunda bisiklet ve yaya için ayrı yolların düzenlenmesinin yanında yol boyunca bol miktarda işportacı gözlükcü, incik boncukcu (bunlarda çok güzel orjinal tropik takılar dişler vs var), el arabasında köfte ekmekçiler, karides gibi deniz mahsulleri satanlara rastlarsınız. Okyanus kıyısında olmanın nimetleri yemeklerde bol bol karşınıza çıkıyor, istakoz, jumbo karides gibi Türkiyede gerek fiyat olarak gerek yiyecek kültürü olarak alışık olmadığımız ürünler adeta "köfte ekmek" fiyatına bu elarabası tezgahlarında satılıyor.

işte copacabana plajı

27935p.jpg

Benim gezim ağustos ayındaydı . En kaba benzetmeyle küresel iklim farklılılğından bize göre yaz sonu, onlara göre kış sonu gibi... Ancak tropkal iklimde kış bizlerin bildiği kış kavramından çok farklı ortalama ısı bulunduğumuz dönemde 18-22 C cıvarı idi. Haliyle bu plajların canlı dönemine tanıklık edemedim ancak sizler için onu da araştırıp buldum. İşte copacabanna plajının sezonundaki olağan hali !!!

copacabana-beach.jpg

kentin Urca bölgesinde yeralan Pao de acuar (ingilzce'de sugar loaf =şekerli ekmek) kentin okyanus dahil bir bölümüne hakim en az yarım gün sürecek bir program gerektiriyor.Tepe Rio'nun simgelerinden olmuş. Teleferik ile ulaşım sağlanıyor.hatırladığım kadarı ile teleferik için 20 USD civarı, yerel para ödedik (real)

sugar-loaf-rio-de-janeiro-bra004.jpg

Böyle bir noktadan çekim yapma şansımız olmadığından daha net fikir vermesi açısından bu fotoğrafı da internetten alarak yerleştiriyorum

RIO_Rio_de_Janeiro_Corcovado_panora.jpg

DSCI0003.jpg

DSCI0002.jpg

Brazil_Rio_Corvocado.jpg

yine Pao de acuardan baktığınızda görülen bu köprü kentin bulunduğu körfezin karayolu ulaşımını etkilememesi ve diğer bölgeler ile mesafey kısaltması için yapılmış dünyanın en uzun köprülerinden biri... Kısalttığı mesafe için 180 km olduğu söylendi

Rio_de_Janeiro051kpr.jpg

Ynt: Dünyanın En Güzel İkinci Şehri : Rio de Janeiro...(İstanbul'dan sonra)

aynı yerden yine net olarak görünebilen ve körfez üzerinde bir adacık üzerine inşa edilen orta ölçekli bir hava alanı iç hat ve nispeten küçük uçakların iniş kalkışları için hizmet veriyor

Rio_de_Janeiro139airport.jpg

şehir turu sırasında bir pazara restgeldim... Bizdeki semt pazarlarından hiç de farklı değil. Farklı bulduğum futbol topu ile dakikalarca adeta dans edip şov yapan ve bu yolla para kazananların yanında adım başı satılan ve "coco" dedikleri ama bizim hindistan cevizine benzeyen bu meyve idi. Başını kesiyorlar ve bir kanış ile size sunuluyor , içindeki suyu içiyor ve atıyorsunuz yenecek tarafı yok... sahil kesimindeki turistik cafelerde alkol ile kokteyl yapıp da içebilirsiniz... oldukça ucuz...

DSCI0019.jpg

Kentin olmazsa olmazlarından biri de Corcovado tepesine çıkmak. Burada kentin hertarafını gören komumu ile dünyaca ünlü "jesus" (isa) heykeli var.

İlk fotoğrafı yine çekim açısının imkansızlığı nedeni ile ve siz dostlarıma fikir verebilmesi bakımından internetten elde ettiğim geniş açılı bir fotoğraf

rio_de_janeiro1.jpg

DSCI0011.jpg

DSCI0012.jpg

DSCI0013.jpg

corcovado ve arka planda Pao de Acuar (sugar Loaf)

DSCI0014.jpg

DSCI0017.jpg

corcovado ve arkada Gavea dedikleri belli günlerde çok kalabalık olan hipodrom. Fotoğrafta tamamı çıkmayan ve Lagoa Rodrigo de Freitas adlı gölet zamaında okyanusa ait bir sazlık iken zamanla sivrisinek ve koku gibi nedenlerden dolayı bataklığı kurutup okyanus ile ileşiğini kesmişler ancak yine pompalarla okyanus suyu basıp sineklerin yaşaması için elverişsiz bir hale getirmişler ve çevresini yeniden tadil etmitşer.

DSCI0009.jpg

Arka planda Atlas okyanusu

DSCI0010.jpg

DSCI0018.jpg

ipanema bölgesi de en az copacabanna kadar trustik eğlenceli popüler başka bir bölgesi ve şehrin zenginlerinin iyi geliri olanların ikamet ettikleri bir bölge...

IpanemaBeachRiode20JaneiroBrazil.jpg

Ancak tabiiki herşey güllük gülistanlık değil...herşey bu kadar güzel ve insanlar da, samba, dans, futbol, eğlence içinde değiller ! Santa Cruise adlı tropikal bir ada gezimiz başka bir gün gezi programımızı oluşturuyordu. Yaklaşık 1,5 - 2 saat bir karayolu yolcuğu sırasında ve hemen şehri çıkmak üzereyken rastladık bu "sofa"lara.... Sofalar bizlerin gecekondu olgusuna benzer , çok alt gelir düzeyine sahip kişlerce oluşturulmuş bakla anlamına gelen tek göz evlere ve o yaşam tarzına verilen ad...Her nekadar daha yakın görmek konusunda talebimiz olduysa da bu talep hem tur rehberimiz hemde otobüs şöförümüz tarafından güvenlik gerekçesi ile reddedildi.... Aslinda isabet de olmuş , zira sosyolojik kültür turunda değildim !

Rio20de20Janeiro20slumsofalar.jpg

Güvenlik demişken gerek aktarma sırasında paris havaalanında verilen brifingde gerek bu topraklara ayak bastığımız andan itibaren defalarca "takışmayın zıtlaşmayın çantanıza cüzdanınıza pasaportunuza sahip çıkın vb" çok sayıda uyarı almıştık. Tabii ki uyarıları önemsedim ancak itiraf etmek gerekirse İstanbul'un da farklı olmadığı ve buradan gelen bir tecrübe ile "adım Thomas , bana komas" deyip şehrin tadını çıkartmaya baktım.

Santa Criuse adası güzel tropik özellikler taşıyan ve yol boyunca çok güzel renkler ve manzaralar eşliğinde gulet ile 1,5 saat kadar bir zaman aldı

DSCI0020.jpg

DSCI0026.jpg

yol boyunca, latin dansları bongo samba ve adını hatılamadığım (marracua olabilir ; yanlışsa bilenlerden özür dilerim) çok hoş yerel bir içki hafızalarımda yeretti.

DSCI0024.jpg

İçki demişken bu şehirde içki çok ucuz. Öyleki türkiye'ye dönüş yaparken tamamı kaliteli bilinen markalardan ve yerel içkilerden oluşmak üzere onlarca şişe malibu, viski, arcreers, kırmızı ve beyaz şaraplar, cin, bacardi, vermouth gibi pek çok içki aldım. (Bunlara özel bir bavul almak zorunda kaldım ve havaalanında sorun olmasın diye istanbula inince 1 saatten fazla çıkş kapısının uygun olduğu anı bekledim) genelde 5-15 dolar aralığımda idi içki fiyatları

adada sıcak bir karşılamanın ardınadan gerçekleştirebileceğimiz muhtelif alternatifler sunuldu. Tropikal bir orman nasıldır diye, neler vardır diye merak ederdim (off roadcuyuz ya işimiz orman) Orman içinde ufak bir gezinti yapmaya karar verdim !!! ama daha ilk 15-20 dakika içinde anladım ki ayakta sandalet, altta şort pantolon ile muhtelif börtü böcek sürüngen vs ile aynı mekanda bulunmak şu an için fazla lüks... ve gözünü seveyim şile ormanlarını deyip geldiğimiz iki katı hızla ormanı terk ettim

DSCI0028.jpg

DSCI0029.jpg

Serdar Bey yukarılarda rüya kenti tanımlamasını yapmış kendisine çok teşekkür ediyorum güzel tanımlaması için, ve gerçekten gezdiğim şehirler, ülkeler içinde (ki Miami'den tutun Kenya'ya bir çok ülkeye ayak bastım) unutamadığım ilk sırada yer alan şehirdir Rio...
Gece hayatıda sınırsız seçenekler sunar size... Her zevke her keseye yaşam tarzına uygun bir eğlence mutlaka sizi bir köşede bekler...Klasik müzik severseniz, canlı eşliğinde akşam yemeği alabaileceğiniz resaturantlar, yada bizzat konserleri, jazz, blues, reggie, müziklerine özel cafe, bar, restaurantlar, Hard Rock Cafe Rio yine güzel mekanlardan olup bunların yanında belkide yüzlerce discobar, striptiz barlar ve bekarlara özel mekanlarda gece yaşantısının temalarını oluşturur.
Aslında 200-2005 arası komşu arjantinde patlak veren ekonomik bunalımlar bu ülkeyide etkilemiş, geneline baktığınızda milli geliri çok da iyi olan refah içinde yaşayan bir millet değil Brezilya halkı. Türk lirasını bilmiyorlar dahi. Ancak TL dolara çevirildiği zaman (ki mutlaka dolar ile gidin) elinizdekli doları döviz ofislerinde rael'e çevirince oldukça iyi alım gücüne sahip oluyor. Bu durumdan dolayı da (satın alma gücünün yüksek olması) göreceli olarak da ucuz bir şehir diyebilirim.

Sağlıkla kalın...
Saygılarımla Çağlar Köker

Çağlar kardeşim güzel bir gezi olmuş, paylaşım ve emeklerin için teşekkürler, sayende gitmek istediğim bir yer hakkında bilgilenmiş oldum. ;)

Teşekkürler bilgi ve fotoğraflar için. Ağustos ayında ben de 2 aylık Brezilya gezisi yapacağım ve burada canlı olarak anlatmak niyetindeyim :smiley: belki sizin de hatıralarınızı canlandırmış olurum :smiley:

iyi yolculuklar ve iyi eğlenceler dilerim size, memory cardlar dolusu fotoğraf çekin... eğer bu gün şartlar uygun olsa gidip yerleşmeyi ve yaşamayı istediğim tek yer olurdu Rio... Meksika, Şili, Arjantin...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,949
Kayıtlı Üye Sayımız
166,953
Kaydolan Son Üyemiz
cigdemkazanlı

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.