Duster 4x4 modellerinde yakıt tasarrufu için 2WD konumu mu tercih edilmeli?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan turgut68 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 58
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 52,449

turgut68

Kamp I
Duster'ım daha çok yeni, ama bugün yolda giderken deneme amaçlı AUTO modundan 2WD moduna aldıktan 1-2 saniye sonra araçta hafifçe bir rahatlama olduğunu hissettim. Teyit etmek için bu işlemi birkaç defa tekrarladım. Her ne kadar serviste aracı teslim ederlerken normalde hep AUTO'da dursun, "yol düzgünse AUTO demek zaten 2WD demektir" anlamında açıklama yapıldıysa ve mantık bunu gerektiriyorsa da pratikte tam öyle olmuyor sanki. Araç düz ve kuru asfaltta bile arka diferansiyele bir miktar güç gönderiyor ve dolayısıyla bir miktar mekanik sürtünme sonucu küçük bir enerji kaybı olabilir. 4x2 modellerin daha az yakıt harcamasının bir nedeni de ağırlık farkının yanında bu durum sanırım. 2WD konumunun kullanılmasıyla iki model arasındaki yakıt tüketim farkı birbirine yaklaşabilir. Doğrusu tam bilemiyorum.

Biraz araştırıp şu bilgilere ulaştım: http://www.awdwiki.com/en/dacia/ Burada dikkatimi çeken şey arka için LSD, yani Limited Slip Diferansiyel denilmesi, ama mekanik mi, yoksa ESP yardımıyla BLSD'den mi bahsediliyor pek anlaşılmıyor.

Bir de Duster'inine çok benzeyen (muhtemelen buradan alınmış) X-Trail 4x4 sistemi hakkında şu sayfa var: http://www.awdwiki.com/images/nissan-x-trail_x.jpg Güç aktarımının bir elektro-mıknatıslı ve hidrolik mekanizma (bir tür debriyaj) tarafından gerçekleştirildiği görülüyor.

Yakıt tasarrufu için eğer yol şartları yeterince güvenli ise AUTO yerine 2WD konumunda gitmenin faydası var mı yok mu, bunu tecrübe eden arkadaşlar varsa yazabilirse sevinirim. Sanki bir anlamı olmasa 2WD seçeneğini hiç eklemezlerdi diye düşünüyorum. Yoksa zaten teoride iyi yolda AUTO = 2WD olurdu, ama gerçekte o şekilde değil, biraz mekanik sürtünme farkı var galiba. Sonuçta yol kaygan ise elbette 3-5 kuruşun hesabı yapılmaz, keza offroad koşullarında da AUTO veya özellikle LOCK seçilmeli. Ancak dümdüz kuru yolda diyelim 500 km yol gidilecekse 2WD kullanmanın faydası olabilir mi?

Ynt: Duster 4x4 modellerinde yakıt tasarrufu için 2WD konumu mu tercih edilmeli?

bu konu hakkında bazı dökümanları paylaşmıştım fakat bazı muhterem arkadaşlarımız biz kitabi bilgilere fabrika verilerine değil kendi kullanımlarımıza inanırız gibi cümleler sarf etmişti.
siz araştırın ve kesinlikle doğru bilgilere ulaşırsınız. öteki türlü duster her türlü doğa üstü güce sahip bir araç gibi anlatırlar size :D

Ek olarak duster de lsd yok. lsd yarı mekanik gibi aslında. sizin difransiyellerinizde lsd olsaydı difransiyel içine lsd yağı koyun gibi ikazlar olurdu.
dusterde aktarım sistemi lock da iken belirli bir km den sonra (60) 4x4 den çıkıp oto moda geçiyor. yani aracınız 100 km ile giderken fabrika verisi ve bilgisi üzerinden konuşursak 4x2 oto modda oluyor.

ama tabi bazı duster kullanıcılarına göre bu yalan.onlar yağmurlu yollarda gitmişler bişey olmamış falan filan.
araçların sınırlarını bilmek çok önemli. bu herkes için geçerli.
iyi günlerde kullanmanız dileğiyle...

Ynt: Duster 4x4 modellerinde yakıt tasarrufu için 2WD konumu mu tercih edilmeli?

landrover, jeep, willys ve austin isimlerini bilirsiniz ama eski modellerini ne kadar bilirsiniz bilmem gerçi burada bu arabalara yıllarını vermiş benden daha iyi bilen onların uzmanı arkadaşlar abiler var ama benim çocukluğumda bunlardan çoktu hatta bunlara 4x4 AS 100 dodge desoto fargo modellerinide ekleyelim bu araçlar 4x4 olmalarına rağmen vites kolunun yanındaki ayırıcı kolla arkadan itişli 4x2 olarak kullanılıyordu bu şekilde 4x2 kullanılmalarına rağmen tasarruf için ön şaftı söküpte kullananlar vardı bu size bir fikir verir zannediyorum.

Yakıt tasarrufu yapmak istiyorsanız... aracınızı 2 WD seçeneğinde kullanmalısınız.

Auto veya Lock seçeneklerini düz yolda hava şartları uygunsa kullanmayınız.

Bu seçenekler yağışlı/karlı/çamurlu zeminlerde kullanılmalı...Bazen yolunuz toprak veya dik bir yokuş ile kesişirse..yine Auto ve Lock seçenekleri işinizi görecektir.

....Duster aracınız size yol durumuna göre sürüş emniyeti sağlayan özelliklere sahiptir.İstediğiniz an istediğiniz özelliğini devreye alıp çıkarabilirisiniz.Ben kendi aracımda bu seçenekleri yeri ve zamanı geldiği anda kullanıyorum.Bugüne kadar hiç bir sorun yaşamadım.Tüm güzergahlarda verimli çalıştı.İşimi gördü.

....Duster sadece 4 çeker bir araçtır bunuda unutmayınız.Arazi aracı gözüyle bakmayınız.

...Kısacası günlük kullanımda 2WD seçeneği en ekonomik sürüşü sağlar.Aracınız hayırlı olsun.

Mossin hala sıkıntısını atamamış : )

---

Duster ile yakıt açısından kıyaslama yaptım, eğer sürekli dur kalk yapmıyorsan, kalkışta çok yüklenmiyorsan gaza şehir içi aynı yakıyor Auto ile 4x2.

Ben %90 Auto kullanıyorum, çünkü hem 4x4 seçimleri başarılı (arazide hemen 4x4 e geçiriyor) hemde gerektiğinde 4x2 kullanıp yakıtı çok artırmıyor.

Araç 4x4 madem Auto da kullanıp getirilerinden faydalanmak gerek, her zaman yağmur çamur delik yol karşımıza çıkıyor.
(genelde 4x2 sahipleri, az yaksın 4x2 kullanın der nedense)

Hafta sonu Hyundai Tucson la (4x4) arazideydik bana Duster ımı özletti, lastikleri yeni olmasına rağmen öyle basit bir yerde kaldı ki gıcık oldum arabaya, ben onun 5 katı beter yerlerden geçmiştim.

Geçen yıla kadar Suzuki Jimny vardı, şimdi de yakında satacağım Vitara var. İkisinde de normal yolda hep 4x2 ile gidilir. Bu konumda araçlar arkadan çekişlidir, manuel arazi vites kolu ile geçilen 4x4 konumunda ön diferansiyel de devreye girer. Vitara'da zaten hareket halinde 2H'den 4H'ye geçilemiyor, ama Jimny'de bunu yaptığımda hafif bir yavaşlama ve kasılma olurdu. Kitabındaki yakıt değelerinde de iki konum arasında fark vardı.

Duster'da ise 4x2 konumunda araç önden çekişli oluyor, LOCK'da arka diferansiyel devreye giriyor. AUTO'da adı üzerinde, araç sensörlerden aldığı bilgiye göre belli oranlarda arkaya güç aktarıyor, hangi durumda ne yaptığını tam bilemiyoruz.

Dünkü hafif çamur denememde şöyle 10cm çamurlu bir alanda Duster patinaj yapmaya başladı. Zar zor ilerliyordu. LOCK konumuna aldım, rahat rahat oradan çıktım. Keşke üzerinde A/T lastikle gelip biraz daha yüksek dizayn edilseymiş fena olmazmış. Şu anda bunlara ayıracak bütçem yok, aracı olduğu gibi kabul edip sınırlarında kullanmak en mantıklısı. İleride belki helezon ile 3cm yükseltme düşünürüm.

*Arazi Yeteneği - Yakıt Ekonomisi
*Arazi Yeteneği - İşletme Masrafları
*Arazi Yeteneği - Alış Fiyatı
*Arazi Yeteneği - Sürüş Güvenliği

Bunlar hep çelişen konular, bir arada pek olmuyor. Yani olayın özünde şayet işiniz hard offroad değilse 1 km çamur için 1000 km boyunca arazi aracı oluşunun bedellerini ödemek var, ama bu iki özellik Duster'da olabildiğince optimize edilmiş. Hep şöyle transformer tarzı bir araç hayal ederim, gideceğim yere kadar asfaltta 100 km'de 3 litre harcayan ufak bir oto olsun, araziye gelip bir kolu çekince yerden yükselip lastikleri de büyüsün :smiley:

Neyse, bir aksilik çıkmazsa yakındaki çamurlu orman yolunda Duster ve Vitara ile yapacağım karşılaştırmalar hakkında yazacağım.

Sınırlı bütçe ile bir tercih yapılacaksa aynı paraya 4x2 Laureate yerine 4x4 Ambiance almak daha mantıklı. O ekstra donanımlar dağın başında insanı çamurdan kurtarmaz, ama 4x4 oluşu yolda kalmakla yola devam etmek arasındaki farkı belirleyebilir. Yok ben sadece araba olarak kullanacağım deniyorsa aynı paraya daha iyi seçenekler, ya da daha hesaplı Sandero ve Logan var. Fakat nedense Türkiye'de satılan Duster'ların %90'ı 4x2 modeliymiş!

Tüm dünyada satılan SUVlarin %45i önden cekisliymis. Bunda en büyük etken, ilk alış fiyatı tüketim ve insanlarin sehirde arac kullanmaları.

Turgut68 e tamamen katılıyorum.

Aynı fiyata Laureate versiyon ciddi anlamda bir getiri sağlamıyor araca, boyalı parçalar, kol dayama (internette 100TL), arka cam otomatik vs..
öte yandan 4x4 McPherson sistemi arazide zaten çok başarılı, normal yolda ise her biri bağımsız amortisör daha konforlu + takla riski daha az.

pratikte tam öyle olmuyor sanki.

o kadarını biz bilemeyiz ama pek öyle olmuyor gibiyse öyle olmuyordur. 2WD modunda önden çekişliyse öyle kullanın bir zararı olmaz.

turgut68' Alıntı:
Sınırlı bütçe ile bir tercih yapılacaksa aynı paraya 4x2 Laureate yerine 4x4 Ambiance almak daha mantıklı. O ekstra donanımlar dağın başında insanı çamurdan kurtarmaz, ama 4x4 oluşu yolda kalmakla yola devam etmek arasındaki farkı belirleyebilir.

Çok güzel anlatmışsınız, imkanı olanlar tabiiki Laurette 4x4 alabilir ama 4x2 Laurette yerine 4x4 Ambiance bana göre de daha doğru bir seçim.

Bence Laureta donanım bile yetersizken 40 küsür bine Ambiance almak bence uygun degil. Aynı donanım la tabiki 4x4 alınır ama donanimsiz ve donanımlı bi arac karsilastirilamaz.
4cekere ihtiyaç duymayanlar icin özellikle...

youngsun' Alıntı:
Bence Laureta donanım bile yetersizken 40 küsür bine Ambiance almak bence uygun degil. Aynı donanım la tabiki 4x4 alınır ama donanimsiz ve donanımlı bi arac karsilastirilamaz.
4cekere ihtiyaç duymayanlar icin özellikle...

Ben de 4x4 olmayacaksa neden Duster alınsın diye düşünüyorum. Amaç genişlik ve bagaj ise Pekala station Logan da aynı işi görür, hem de daha hesaplı. Yok donamım ve görünüş önemli ise zaten Duster bunları karşılamakta zorlanır, alış fiyatı bu kadar yükselince o paralara mesela Quasquai, Yeti veya uygun bir binek oto alınabilir. Tabii ki herkesin fikrine saygı duyarım. Sanırım Duster'ın cazibesi gitgide artıyor. Belki son reklamlardandır. Şurada sadece bir hafta oldu, aracıma ilgiyle bakanları fark etmemek mümkün değil. Hatta trafikte beklerken yandaki bir 4x4 araçtaki kişi camı indirip" memnun musunuz?" diye sordu, ben de "daha yeni aldım, bir şey diyemeyeceğim" diye cevap vermek zorunda kaldım. Şaşırdım doğrusu. Halbuki Vitara daha sert hatlı ve kendini belli eden bir araç, ama pek öyle ilgi çekmiyordu.

Diyelim yarın piyango çıksa gider Jeep Rubicon alır ve masrafını düşünmeden dere tepe gezer, keyfime bakardım. Ama imkanlarım doğrultusunda seçim yapmak zorundayım. Suzuki'ler iyi hoş ama ancak 2. elini alabiliyorum ve bakım-tamir maliyeti üzüyor, bunları satış fiyatına yansıtmak da pek mümkün olmuyor. Sonuçta soft offroad'a uygun, 0 km ve alış fiyatıyla, yakıtıyla, bakımıyla, vergisiyle, kaskosuyla ekonomik olsun denilince sadece Duster 4x4 Ambiance kalıyor. 42 bin az para değil elbet, ama daha uygunu var mı? Belki 2. elde var, ama zaten oradan geliyorum, "ucuza getir, aradaki farkla da şu kadar yakıt alıp gezersin" mantığı gerçek hayatta tutmuyor, dönüp dolaşıp faturası yine size çıkıyor. Ve ön konsolu şöyleymiş, arka camı böyleymiş, şurasında şu süsü püsü varmış yokmuş hiç ilgilenmiyorum; fonksiyonellik ve fiyat/performans dengesi önemli. Ekstra motor gücü, ASR, ESP güzel, fakat zaten yıllarca düşük motorlu ve yol tutuşu kötü araçlardan gelmiş, yol durumuna göre temkinli giden, otoyolda bile 90-100'ü geçmeyen biri için fazla bir anlam ifade etmiyor.

Dizel full Laureta 42000e aliniyo. Sehirde kimsenin 4cekere ihtiyaci olmuyo. Kaldirimlara vs zaten 2 cwker duster cikabiliyo. Ayrica bozuk yollar yayla orman vs 2cekerle gayet yeterli. Burda önemli olan SUV araca binmek. Ama Duster a binmisken fulune binelim bari.

turgut68 ilk yazınızda tecrübelerinizle ilgili bütün yazdıklarınız kesinlikle doğrudur kuru yolda bile auto ile 2wd arasında 0.7litreye kadar fark olabiliyor.

muhsin sen nediyon yaa sıkıntın ne atamadın sıkıntını gitti kullanmadığın bir araç hakkında kitaptan ezbere konuşup duruyorsun gazete küpürlerinden ahkam kesiyorsun çokmu kullandın bu duster'ı yaa git sen önce orta difransiyel öğren üç beş küpürde yazıldığı gibi değil herşey bak nasıl duster da lsd yok diyebiliyorsun arkadaşın bulduğu yazılara. kontak atmamışsın araca bayağı duayeniymiş gibi konuşuyosun 60tan sonra çıkıyo bilmemne bayağı sanki tecrübe etmiş gibi. 2parmak yağmurda 130 ile bi auto'da git bakalım birde lock'ta çıkıyomu çıkmıyomu görürsün. aracım esp siz auto modda yağmurda o sürat ile giderken sürekli şafta güç verip saldığından savruluyor araç ancak lock'ta yerini bile değiştirmiyor araç açıkla bakayım bunu? bitir artık felsefe yapmayı 2wd bile o süratte auto'dan daha güven hissiyatı yaratıyo aktarmayı kayış anında şafta iletmediği için pek savrulmuyor lock'ta ise hiç savrulmuyor su birikintisine yada viraja nasıl girdiysen yalpalamadan devam ediyor hala neyin kafasını yaşıyorsun duster topiclerinde bilmiyorum sen en iyisi git kumda oyna battıkça batıyorsun açtığın çukura

DuSTeRo' Alıntı:
turgut68 ilk yazınızda tecrübelerinizle ilgili bütün yazdıklarınız kesinlikle doğrudur kuru yolda bile auto ile 2wd arasında 0.7litreye kadar fark olabiliyor.

muhsin sen nediyon yaa sıkıntın ne atamadın sıkıntını gitti kullanmadığın bir araç hakkında kitaptan ezbere konuşup duruyorsun gazete küpürlerinden ahkam kesiyorsun çokmu kullandın bu duster'ı yaa git sen önce orta difransiyel öğren üç beş küpürde yazıldığı gibi değil herşey bak nasıl duster da lsd yok diyebiliyorsun arkadaşın bulduğu yazılara. kontak atmamışsın araca bayağı duayeniymiş gibi konuşuyosun 60tan sonra çıkıyo bilmemne bayağı sanki tecrübe etmiş gibi. 2parmak yağmurda 130 ile bi auto'da git bakalım birde lock'ta çıkıyomu çıkmıyomu görürsün. aracım esp siz auto modda yağmurda o sürat ile giderken sürekli şafta güç verip saldığından savruluyor araç ancak lock'ta yerini bile değiştirmiyor araç açıkla bakayım bunu? bitir artık felsefe yapmayı 2wd bile o süratte auto'dan daha güven hissiyatı yaratıyo aktarmayı kayış anında şafta iletmediği için pek savrulmuyor lock'ta ise hiç savrulmuyor su birikintisine yada viraja nasıl girdiysen yalpalamadan devam ediyor hala neyin kafasını yaşıyorsun duster topiclerinde bilmiyorum sen en iyisi git kumda oyna battıkça batıyorsun açtığın çukura

Bak arkadaşım terbiyeli ol. Ben sana HASTERO diyormuyum ? Seviyesizleşme.
Ben aracının kullandığı sistemin fabrika verilerini gönderiyorum yazıyorum sen yok ben böyle kullandım bu böyle diyorsun.
Teknosa reklamındaki abla bunun garantisi biziz diyen televizyoncudan betersin. Bana aracının 130 la giderken hala 4x4 de lock da olduğunu kanıtla tamam. fabrikası bile bu böyle değil derken sen yok ben yağmurda gittim falan diyorsun.
tekerleri elinlemi tuttun nerden biliyorsun?

aracının 4x4 sistemi bu verdiğim linkteki nissan x-trail in sisteminin benzeri.benzeri dememin sebebi bir kaç elektronik ek sistem daha var x-trail de. fark o.
http://www.awdwiki.com/en/nissan/

nissan-x-trail_xx.jpg

turgut68 awdwiki'den paylaşım yapıyor sen hayır lsd yok diyebiliyosun aynı şekilde sen kalkmış awdwiki den nissan'ın kullanım kitabı bu diyebiliyorsun kardeşim sen kendinle nekadar çelişiyorsun????? saygı görmek istiyosan kendin saygı göstermesini öğren kitapçıktan bakıp biri böyle demişti diye her topikte hortlama. burda herkes tecrübesini ortaya koyup fikir veriyosa ben sana hiçbirşey kanıtlamak zorunda değilimdir. bukadar kontak çevirmeden iddia ediceksen kirala bir duster koy 4çeker dynoya 2wd dede auto'dada lock'tada geç 60kilometreyi bize burda sen kanıtla lock'ta şaftın 60ı geçtikten sonra arka difransiyele güç iletmediğini. burda kitapçık tecrübesi yapma kardeşim birebir direksiyon tecrüben varsa onu konuş bizde onu baz alalım bu şekilde 46.000km kullandığım aracımı bende hiç kullanmamış birisine çene yormak zorunda hissetmem kendimi. lastiklerim şuan kabağa yakın durumda 2hafta önce yağan karda kalkış denemeleride yaptım 2.viteste lockta full redlineda kalkıp 3e attım oda direkt redline'a girdi 4teker hala dönüyor ve bende aracı toplamaya çalışmakla uğraşıyodum. 3.viteste araç 85 civarı bir hız yapıyor senin belirttiğin gibi 60tan sonra çıkma yok autoya falan salmıyor lock'taki temel prensip ön tekerlekleri yarı kilitlemek ve sürekli 4wd aktarım sağlamak. hala ikna olmuyorsan al bir duster koy dyno makinasına lockta 60ı geçtikten sonra arka difransiyele güç gelmesin BENİ BÜTÜN GEZENBİLİR FORUMUNA BOZ..

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,955
Kayıtlı Üye Sayımız
166,957
Kaydolan Son Üyemiz
aygut

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR