Düven

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan emre_ozk Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,142

emre_ozk

emre
Yer
Kocaeli
bunun ne olduğunu çoğunuz biliyorsunuzdur. dedeme babasından kalmış demem şuan 90 yaşında yıllar önce bununla az mahsül elde etmemişler 20 - 25 yıldır boşta duruyor ve yeni sahibi benim vernikleyip evimin bahçesine astım her gören 10 kişiden 9 u ne olduğunu bilmiyor.. anlatmaktan bıktım :smiley: ayrıca öküz arabası tekerlekleri sapan filan bir sürü şey var.. sizlerle paylaşmak istedim..

emrim3.jpg

Etiketler
Ynt: Düven

Teşekkürler, unutulan aletlerimizden birisi düven, hala kullanılıyor sanırım bazı Anadolu Köylerinde :smiley:

döven veya sizin deyiminizle düven tabandaki kesici dişler orjinalinde obsiyen( tarihte ilk ticareti yapılan nesnelerden birisi)dökülmeye başladımı obsiyen pahalı oldugundan çakmak taşı veya cingitaşla tamiratı yapılırdı
paylaşım için teşekkürler

Çocukluğumda dedem harman zamanı eşeğin arkasına düven takarak harman yerinde dönüp durur ve belli bir zaman sonra samanla buğday birbirinden ayrılması için rüzgarda savrulurdu bizim yörede harman bu şekşlde dövülürdü şimdi ise bir taraftan buğday biçiliyor öbür taraftan samandan ayrılan buğday traktör kasasına dolduruluyor

Sene 1975 koye tatıle gıttıgımde dedemler düvenlen ekını parcalıyorlardı bende bayagı bır düven kullanmısdım,

Sonrakı yıllarda kara patoz geldı koye koylu düvenden kurtuldu,

Guzel nostaljık bır calısma olmus elınıze saglık..

düven, döven, döğen diye söylenişleri var. Ben de çocukken köye gittiğimde kullanmıştım. Öküz çekerdi. Hatta öküz durunca, yavaşlayınca ucu çivili değnek olan "üvendire" ile dürterdiniz.

(Biz yaşlardakilerin çocukluklarında bir "köye gitme" olayı vardı, sonradan kalktı bu; hayli sosyal bir mesel aslında) :smiley:

Bartın'da da aynen (düven)denilmektedir.Bu aracı çok kullandım.İki öküz veya atla çekilir.Buğday saplarının parçalanmasında kullanılır.Birbirine tutturulmuş iki kalın tahtanın altına oyuklar hazırlanarak içine çakmak taşları yerleştirilimiştir.Çakmak taşları sapları parçalamak amacıyla kullanılmaktadır.Harman makinesi çıkınca bu araç da kullanımdan kalkmış oldu.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,032
Kayıtlı Üye Sayımız
166,772
Kaydolan Son Üyemiz
feryboatcom

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR