'egeli' 2012

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan egeli Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 634
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 119,971
Ynt: 'egeli' 2012

Hediyelik eşya ve yöresel ürünlerin satıcıları ev hanımları.. Hasırlık adını verdikleri, evlerinin arkasındaki küçük bahçelerinde sebze, meyve yetiştiriyorlar. Bu sebze ve meyvelerle yaptıkları reçel, salça, erişte, çorbalık dedikleri bir çeşit hamur en revaçta ürünler.. Özellikle kavanoz kavanoz reçellere dayanamadım. Marketlerden aldığımız fabrika işi reçellere hiç benzemeyen, buram buram meyve kokan reçeller.. Tadına baktığımda, çocukluğumda rahmetli annemin yaptıklarına benzer tatlar yakaladım, ayva reçelinde.. Çok emek verilerek, uzun sürede, şeker katılmadan, buğday çimiyle yapılan buraya özgü 'uğut' tatlısı farklı bir lezzet...

Biz incik-boncukları incelerken, bir gözleme kokusu sardı ki ortalığı, karşı durmak imkansız.. Kaşarlı, peynirli, ıspanaklı, patatesli gözlemeler, ev yapımı ayranlar, çaylar nefisXnefis... Akşam yemekle kalmayıp, ertesi sabah da kahvaltı için dükkanın açılmasını bekledik.

Taraklı1.jpg

27.jpg

Taraklı.jpg

Etiketler

Bu sabah ki Gezenbilir saatimimn tamamına yakınını size ayırdım ve çok keyif aldım,yazınızın buradan sonra ki bölümünde Poyrazlar gölü olursa görüşemediğimiz için üzülürüm.
Artık işe dönme zamanı.

Ben Kaynarpınar bölümünde kaldım anılarım beni bırakmıyor Sevgili ablam ve abim;

2003 yılında Mordoğan,Karaburun gezimizde tesadüfen indiğimiz sahilden 4 gün sonra zor ayrılabildik. Fotografta karavanınızın
solundaki minik plajda 4 gün nasıl geçti bilemedik. Güzellikleri,anıları sizlerle tekrar yaşadık teşekkürler.
Selamlar.

Bir yanıt yazdım hem de bir görsel eklemeye kalktım, belki de ondan olacak, yazı gitti; haydi bir daha yaz bakalım... :(

Ayrıntılı bilgi ve güzel fotoğraflar için çok teşekkürler!.. :smiley:

Taraklı ile ilgili küçük bir derdimi de izninizle yazayım; yeterli zaman ayır(a)madığım çok güzel bir yer... :( Bir daha gittiğimde acısını çıkartırım artık. ;D

Yazınızdan hareketle, buradan geçecek ya da gidecek olan arkadaşlara, geçek konusunda küçük bir önerim olacak; Geyve-Taraklı-Göynük-Mudurnu-Nallıhan-Beypazarı ya da tam tersi. 10-15 gün arası bir süre gerekli (varsa); ben üç gece dört gündüz bulundum, tadı damağımda kaldı. ::smiley:

Cavid Sezen

kalkış_ Geyve_Sakarya, Türkiye varıÃÃ

mayıstosböce' Alıntı:
İznik e hiç gitmemiş gibi izledim-okudum elinizi sağlık çok keyif aldım.Bir kısım yerleri hiç görmediği mi farkettim buda yalnız gezmenin avantajlarından , grup olarak gidildiğin de işimize geldiği için ortak hareket ediyoruz,sonucunda da bazı yerleri yalnızca isim olarak biliyoruz.

Bülent Bey,
Biz gittiğimiz yerlerde sokak sokak dolaşırız. Grup olarak gidildiğinde, çoğunluğun bizimle aynı fikri paylaşacağını sanmıyoruz. Grupla gezemediğimiz yerleri gider, tekrar gezeriz.

Poyrazlar Gölü'nü maalesef gezi rotamız içine alamadık. Bu yüzden üzülmeyin. Bir gün mutlaka, diyelim..

İlginize teşekkürler... Sağlıkla kalın..

Levent Kardeşim,

Kaynarpınar'da geçen üç güzel günün ardından, şimdi Karaburun'un Bodrum Koyundayız.. Burası da çok güzel.. Gezi izlenimlerimizin bu bölümüne geldiğimizde, fotoğraflarla tanıtmaya çalışacağız.
Selam ve sevgilerimizle..

gezmen' Alıntı:
Bir yanıt yazdım hem de bir görsel eklemeye kalktım, belki de ondan olacak, yazı gitti; haydi bir daha yaz bakalım... :(

Cavid bey,
Aynı olayı ben de çok kez yaşıyorum. Aynı yazıyı üç- dört kez yazdığım oluyor, bazen..

Dediğiniz gibi, Taraklı- Göynük- Mudurnu bölgesini sindire sindire gezmek için zaman yeterli olamıyabiliyor.. Çünkü farklı bir ortam..

Bizi izlediğiniz için teşekkür ediyoruz...
Sağlıkla kalın..

Artık, Taraklı'dan ayrılma zamanı.. Önümüzde bir 28 km.lik yol daha var.. Bu ara yolları daha çok seviyoruz, biz.. İstediğimiz hızla, istediğimiz yerlerde mola vererek, keyfimizce yol alıyoruz..

Hiç çam kozalaklarının sesini duydunuz mu? Ağaçlardan düşen kozalaklar kuruduklarında çıtır çıtır sesler çıkararak açılırlar.. İçlerinden çıkıp rüzgarla savrulan tohumlar, düştükleri yerlerde yeni yeni yavru çamlar oluştururlar.. Bu yolda da kulağımıza gelen bu çıtırtılar, yeni çamları müjdeliyor, işte...

Göynük, Bolu'nun popüler sayılabilecek bir ilçesi. Taraklı'ya göre kendini biraz daha dışa açmış. Sahip olduklarını gözler önüne sermiş.. İlçenin tamamı sit alanı olarak tescillenmiş. Konaklar, başta Hükümet Konağı olmak üzere restore edilmiş.

000.jpg

12.jpg

1.jpg

14.jpg

16.jpg

Tarihteki adı Koinon Gallicanon'muş. Göynük kelimesi ise; olgunlaşmış meyve, güneşte yanmış, ufak süt kabı, arpa torbası, kıldan yapılmış yoğurt kesesi ve orman yakılarak açılmış tarla gibi çok çeşitli anlamlara geliyormuş.

İlk gözümüze çarpan Zafer Kulesi, 1923 yılında zamanın kaymakamı Hurşit Bey tarafından yaptırılmış.

17.jpg

6.jpg

2.jpg

5.jpg

1464 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından hocası Akşemseddin için yaptırılan türbe, Göynük'ün önemli eserlerinden biri.

Gazi Süleyman Paşa Camii, 1331-1335 tarihleri arasında Orhan Gazi'nin oğlu Gazi Süleyman Paşa tarafından yaptırılmış. Aynı adı taşıyan hamam da aynı tarihlerde yapılmış.

Hacı Bayram-ı Veli'nin müritlerinden olan Ömer Sıkkıni türbesi.. 1475 yılında vefat ettiği söylenen Ömer Sıkkıni, bıçak yaparak geçimini sağladığından, halk arasında 'bıçakçı dede' olarak biliniyor.

4.jpg

3.jpg

7.jpg

11.jpg

Pazar günleri kurulan Göynük pazarı oldukça renkli.. Özellikle hanım satıcıların olduğu bölüm.. Başörtüleri aynı desen olan hanımlar, sanki üniformalı..

Şeker fasulyesi meşhurmuş, Göynük'ün.. Geçtiğimiz yıl Ilgaz'dan aldığımız, bu karagöz dedikleri fasulyeyi (Beşiktaş taraftarlarının ilgisini çekecektir, belki.. Piştiğinde bu rengin pembeye dönüştüğünün bilinmesini isterim.) bu kez Göynük'te bulduk. Barbunya fasulyesini andıran bir tadı var..

pazarda.jpg

Pazar.jpg

15.jpg

8.jpg

1.jpg

Eeee.. Hep gezmekle olmuyor.. Biraz da çalışmak lazım... ;) (Göynük El Sanatları Merkezi)

Bazen tezgahta.. Bazen yangın söndürmede...

9.jpg

10.jpg

Ellerinize sağlık, yine çok güzel fotoğraflarla süslü bir gezi yazısı yayınlıyorsunuz. Özellikle son fotoğrafınız beni çok güldürdü. Sizi "yılın en tatlı yangın söndürme ekibi" seçtik :D

Sünnet Gölüne, Göynük-Mudurnu yolu üzerinden sağa ayrılan 4 km.lik bir yolla ulaşılıyor. Mesafe kısa, fakat yol virajlı ve zorlu.. Yer yer kaymış. Bir yerde heyelan sonucu kapanmış yolun, iş makineleri ile açılmasını beklemek durumunda kaldık, bir süre.. Bu arada başlayan yoğun yağışla da, gidip-gitmeme ikilemi yaşadık. Sonra 'biraz daha devam edelim, bakalım' düşüncesiyle tekrar yola koyulduk. Göle ulaştığımızda da; gördüğümüz manzara karşısında, ikimiz birden 'Bu gece burada kalmalıyız' dedik.

3.jpg

2.jpg

4.jpg

6.jpg

Derin bir vadi içindeki akarsuyun önünün heyelan sonucu kapanmasıyla oluşmuş, göl.. 1,5 km. uzağındaki Sünnet Köyü'nden mi almış adını, yoksa köy mü gölden almış, belli değil..

Çevresi 4500 metre olan gölün en derin yeri 22 metre civarındaymış. Konaklama için otel, restoran, kafe ve yöresel ürünler satın alabileceğiniz bir büfe mevcut. Ayrıca geniş bir piknik alanı var. Hafta sonu olduğundan, mangalını-semaverini kapan geliyor. Hatta gözleme sacını, küçük kuzinesini bile getiren var. Vee tabii bolca duman..

Çevre, yemyeşil ormanla kaplı.. Kah ormanın yeşilliği karışıyor, yeşile çalıyor, gölün rengi.. Kah gökyüzünün mavisini yansıtıyor, göl..

1.jpg

5.jpg

7.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,962
Kayıtlı Üye Sayımız
166,720
Kaydolan Son Üyemiz
Serhat YILDIRIM

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR