Eğirdir

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AYDURAN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 18
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 17,266

AYDURAN

Zirve
Mesajlar
5,669
Tepkime Puanı
27
Yaş
50
Yer
İstanbul / Maltepe
Isparta ili sınırlarında yer alan Eğirdir, her mevsim ve günün her saatinde renk değiştiren Eğirdir Gölü, tapusu Eğirdir halkı tarafından Atatürk'e verilen Can Adası, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Dağ Komando Okulu, ender rastlanan Kasnak Meşesi ve Sığla Ormanları, Türkiye'nin en önde gelen Kemik Hastalıkları Hastanesi, elması ve sadece Eğirdir'de görülen Apollon Kelebeği ile tarih ve doğa zengini bir ilçedir.

Eğirdir bağlı olduğu Isparta'ya 34 km uzaklıktadır. Süleyman Demirel Üniversitesi'ne bağlı Su Ürünleri Fakültesi ve Eğirdir Meslek Yüksek Okulu burada bulunmaktadır.

TARİHÇE

Eğirdir kentinin Lidya'nın son hükümdarı Kroisos (M.Ö.560-547) tarafından kurulduğu ve ilk adının da "Krozos" olduğu sanılmaktadır. Şehrin iç kalesi de Lidyalılar tarafından yaptırılmıştır. Romalılar döneminde ilçe Prostanna diye anılmıştır.

Yörede ilk Türk yerleşiminin 1071'den birkaç yıl sonra gerçekleştiği sanılmaktadır. Anadolu Selçuklu hükümdarı III. Kılıçaslan 1204 yılında çevredeki şehirler ile birlikte, Eğirdir'i de Selçuklu egemenliği altına almıştır. Selçuklular, sayfiye yeri olarak kullandıkları Eğirdir'e doğal güzelliklerinden dolayı Cennetâbad ismini vermişlerdir. 1391'de Eğirdir ve yöresi Osmanlı egemenliğine girmiştir. Daha sonra Timur ve Karamanoğulları idaresine de giren Eğirdir, Sultan II. Murat zamanında 1423'te tam olarak Osmanlı topraklarına katılmıştır. Tanzimat'tan sonra ise Konya Vilayeti Hamit Sancağına bağlı bir kaza olmuştur. Cumhuriyetin kurulmasından sonra da Eğirdir, ilçe statüsünü korumuştur.

Eğirdir, Sevr Antlaşmasıyla İtilaf Devletleri tarafından bölüşülen Anadolu'da işgale uğramamış bölgelerimizden birisidir. Eğirdir halkı işgale karşı protestolara yeni bir boyut getirerek, 22 Mayıs 1915 tarihinde Yunanlılara karşı Talayzade Salih Bey önderliğinde 700 kişilik bir silahlı kuvvet oluşturmuş, bu sayede Isparta Sancağında Milli Mücadele için ilk milis kuvvet kurulmuştur.

İKLİM

İlçe iklim bakımından Akdeniz ve İç Anadolu iklimleri arasında bir geçiş alanında yer almaktadır. İlçede, ne Akdeniz’in yağışlı ne de İç Anadolu’nun kurak iklimi söz konusudur. Yağışlar genelde kış ve ilkbahar aylarında olup yıllık yağış ortalaması 705 mm civarındadır. Hakim rüzgarların lodos ve poyrazdan estiği ilçede, ortalama sıcaklık 11,9 °C dereceyi bulmaktadır.
 

Etiketler
Ynt: Eğirdir

Eğirdir Gölü, Isparta ili sınırları içinde yer almakta ve Göller Bölgesinin en büyük doğal zenginliklerinin başında gelmektedir. Kuzey – güney uzanımlı büyük bir çöküntü alanının kuzey sınırında oluşmuş tektonik bir göl olan eğirdir Gölü, 482 Km2 yüzölçümü ile Türkiye’nin 4. büyük gölüdür. Deniz seviyesinden yaklaşık 917 metre yükseklikte bulunan göl, ortalama 14 metre derinliğe sahip olup en derin noktası 16,5 metre cıvarındadır. Kuzey – güney uzunluğu 50 km olan gölün, doğu – batı genişliği 3 – 15 kilometre arasında değişmektedir. Gölün kuzey tarafına doğru hoyran boğazıyla ayrılan ve daha küçük bir alanı kaplayan bölümüne Hoyran Gölü, güneyde kalan büyük bölüme ise Eğirdir Gölü denilmektedir. Genelde camgöbeği renginde olan göl; bazı gün ve saatlerde değişik renklere büründüğü için halk arasında yedi renkli olarak anılmaktadır.

egirdir.jpg


Zengin balıkçılık ve kerevit potansiyelinin yanı sıra, sulama ve enerji üretimi bakımından da büyük önem taşıyan gölden, çevredeki tarım alanlarının sulanmasında yararlanıldığı gibi, ortalama 25 km uzunluğundaki bir kanalla bağlandığı ve Eğirdir'in güneyinde küçük bir göl olan Kovada Gölü nü de beslemekte ve dolayısıyla Kovada l ve ll hidroelektrik santrallerinin su ihtiyacı da bu gölden karşılanmaktadır. Ayrıca, 1994 yılı sonlarında tamamlanan tesislerle Isparta’nın içme suyu ihtiyacının bir bölümü de Eğirdir Gölü’nden sağlanmaktadır.

Gölde; Eğirdir’e bir karayoluyla bağlanmış bulunan iki küçük adacık bulunmaktadır. Birincisi Can Ada, ikincisi ise Yeşilada’dır.

Canada; Eğirdir ile Yeşilada arasında yer alan ve 7 dönümlük bir alana sahip olan küçük bir adacıktır. Yerleşim alanı olmayıp, çadır ve karavan turizmi ile piknik alanı olarak kullanılmaktadır. Atatürk ün Eğirdir'i ziyareti sırasında Canada, 1 Şubat 1933 tarihli Belediye encümeni kararıyla kendisine hediye edilmiş, daha sonra Atatürk ün mirasçılarına, onlardan da Eğirdir Belediyesine geçmiştir.

Yeşilada : Eğirdir'in en güzel turizm bölgesi olan adada, doğa güzelliklerinin yanında Aya Stefanos Kilisesi gibi tarihi zenginliklerde bulunmaktadır. Yerli ve yabancı turistlere hizmet veren balık lokantaları ve ev pansiyonculuğu gelişmiştir.
 

Ynt: Eğirdir

Isparta il hudutları içinde olduğu kadar Göller Bölgesi’nin de en önemli göllerinden birisidir. 517 km2 yüzölçümü ile Türkiye'nin 4. büyük gölüdür. Kuzey-güney uzunluğu 50 km. doğu-batı genişliği 3-15 km.dir. Göl, deniz seviyesinden 916 m. yükseklikte Sultan ve Karakuş dağlarının arasında, il alanının ortasında yer almaktadır. Ortalama derinliği 12 metre, maksimum derinliği ise Eğirdir yakınlarında 16,5 m.dir. Göl iki kısma ayrılmaktadır. Kuzeyde kalan ve daha küçük olan kısmına Hoyran bölümü, güneyde kalan kısmına Eğirdir Gölü denir. Her iki bölüm Hoyran Boğazı ile birbirine bağlanır. Göl içerisinde iki küçük ada vardır. Biri Can Ada diğeri Yeşil Ada (Nis)’dır. Son zamanlarda suların azalmasıyla bu adalar bir yarım ada biçiminde Eğridir’e bağlanmıştır. Gölde sudak, sazan, sıraz balıkları bulunmaktadır. Göl doğal sit alanıdır. Gölün birinci 300 m.lik kıyı şeridi 1996 yılında birinci dereceden sit alanı olarak ilan edilmiştir.

f11_1_egirdir_golu_gunbatimi.jpg
 

Ynt: Eğirdir

Yeşil Ada

Ev pansiyonculuğunun çok yaygın olduğu bu ada balık lokantaları ile dikkat çeker. Doğal güzelliği yanında tarihi zenginlikleri de bulunan ada yerli yabancı ziyaretçileri konuk etmektedir.

f14_egirdir_ada.jpg


Can Ada

Eğirdir ile Yeşil Ada arasında yer alan 7000 m² büyüklüğünde sevimli bir adacıktır. Yapılaşma yoktur. Sadece piknik alanı olarak düzenlenmiştir. Ada Atatürk'ün Eğridir’i ziyareti sırasında 1 Şubat 1933 tarihli Belediye Encümeni Kararı ile kendine hediye edilmiştir. Şu anda Ata Parkı olarak rekreasyon çalışmaları devam etmektedir.
 

Ynt: Eğirdir

Merhaba,

Murat Beyin yazdıklarına eklenecek birşey, yok gibi. Birkaç fotoğrafla katkı olsun.

Cavid Sezen

Yeşilada (Soldaki ağaçlıklı bölge, Can Ada'dır)

[attachment=1]
 



Ynt: Eğirdir

Yeşilada'daki Eski Evlerden Biri (Kimler yaşadı, kimler üzüldü, kimler sevindi, ne hayaller kuruldu acaba?....)

Cavid Sezen

[attachment=1]
 


Ynt: Eğirdir

İki fotoğrafta benden gelsin,

Altınkum plajı
IMG_1350.jpg



Can ada ve adanın aynı zamanda eğirdirinde bir kısmının gözüktüğü el yapımı gözlemeler yiyebileceğiniz bir noktadan eğirdir manzarası :smiley:
IMG_1445.jpg



04-10-2008 tarihinde çektiğim fotoğraflar. Daha çok var gölle ilgili fotoğraf ama başlığı yeni fark ettim.
 


Ynt: Eğirdir

1976 Mart-Haziran arası 4 ay yaşadığım kasaba, Eğirdir. (O zamanlar adı, Eğridir'di; değiştirdiler. Bu ülkede ne denli çok yer adı değişikliği oluyor yahu!...) Sivri, Adalar, balık, göl, Camili Yayla, Kovada Gölü, Hayat-ı idame, Cehennem haftası...(138. Dönem Yd.Sb. Kurs Böl.) Hey gidi günler hey!... Son yıllarda zaman, daha hızlı akıyor gibi mi ne?... ;) :D

O yaşadığım kısa süre içinde de güzelliğininin ayırdına varmıştım ama içinde olduğumuz zor koşullar, bunu biraz gözardı etmemize neden olmuştu. Son yıllarda yine birkaç kez uğramış ve o güzellikleri yine görme ve yaşama olanağı bulmuştum..

Görmeyenlere, Türkiye'de görmelerini salık vereceğim yerlerin önde gelenlerindendir. Burasını görmeden bir yerlere gitmeyin ha!... :D

İsmail Bey, o günlere gitme olanağı sağladığınız için sağolun. Bu arada belirtmeliyim ki, fotoğraflı tanıtımlarınız çok iyi gidiyor, sürdürmenizi dilerim...

İyi geziler.
Cavid Sezen

Bir fotoğrafla katkı yapayım...( Önde görülen binaların ortada olanında 4 ay yattım. Göl görünümü nasıl ama?...)

[attachment=1]

Eğirdir.jpg
 



Ynt: Eğirdir

Cavid Bey ilginize teşekkür ederim.

Arşivimden yeni yaptığım düzenlemeler sonucunda rastgele görüntüler sunmaya çalışıyorum.

Daha da devam edecek.

Özellikle istediğiniz veya şurası da olsun dediğiniz özel bir yer varsa oralara öncelik tanıyabilirim.

Ege, Akdeniz, Karadeniz, İç Anadolu, Marmara..
 

Ynt: Eğirdir

Yedi renkli Eğirdir Gölü

Esra ERDOĞAN - 14 Haziran 2010

Isparta’nın Eğirdir Gölü rüzgara ve ışığa göre renk değiştiriyor ve “Yedi renkli” diye anılıyor. Bu yıl yağışların artmasıyla gölün su seviyesi bir metre yükseldi, doğa yeniden canlandı. Yalvaç İlçesi’ndeki Taşevi Plajı kaymakamlık tarafından düzenlendi. Kumsalı, yeşil alanları, sosyal tesisi, gül bahçesi ve piknik alanlarıyla dört dörtlük bir plaj görünümüne kavuştu.

[attachment=1]

Eğirdir, 517 kilometrekarelik yüzölçümüyle Türkiye’nin en büyük doğal tatlı su göllerinden. Kuzeydeki küçük kısmı Hoyran, güneydeki bölümü ise Eğirdir olarak anılıyor. İki bölüm Hoyran Boğazı’yla bağlanıyor. Ortalama derinliği 12, en derin noktası 16 metre. Etrafı elma ve şeftali bahçeleriyle çevrili doğal sit alanı.
Eğirdir çevresini üreme, barınma ve konaklama alanı olarak kullanan 150’den fazla kuş türü var. Gölde en çok bulunanı meke ve martı. Diğerleri arasında küçük karabatak, erguvani balıkçıl, ak balıkçıl, ak kuyruksallayan, ebabil, ağaçkakan, kum kırlangıcı, küçük balaban, küçük kerkenez, ala doğan, yeşil ördek, kaz var.
Yer yer sazlıklar ve nilüferlerle kaplı gölün çevresi çok zengin bir bitki örtüsüne sahip. Yöre halkınca bilinen 91 farklı tıbbi-aromatik bitki arasında sümbül, kekik, salep, karabaş otu, altın otu yer alıyor. Gölde en fazla avlanan balık türü gümüş. Bunun dışında levrek, sazan ve kerevit maalesef artık çok az miktarda.
Eğirdir Gölü doğa turizmi için en iyi seçeneklerden. Göl ve çevresi doğa yürüşleri, yüzme, yamaç paraşütü, dağcılık, ip inişi, avcılık, binicilik, bisiklet, sörf, kürek, foto safari, olta balıkçılığı için elverişli. Ayrıca Eğirdir ilçesi Davraz Kayak Merkezi’ne 23 kilometre uzaklıkta. Bu yüzden göl ve dağ turizmini bir arada yapmak isteyenler için de iyi bir alternatif.

GÖLÜN MERAKLISI YENİ ZELANDA’DAN GELİYOR

Gölde iki küçük ada var: Canada ve Yeşilada. Anakaraya yolla bağlanan Yeşilada’da yerli ve yabancı turistlere hizmet veren ev pansiyonculuğu gelişmiş. Lokantalarında göl manzarasına karşı balık yiyebilirsiniz. Adanın doğa güzelliklerinin yanında tarihi zenginlikleri de bulunuyor. Aya Stefanos Kilisesi bunlardan biri. Canada ise Eğirdir ile Yeşilada arasında, sadece piknik alanı olarak kullanılan bir adacık.
Eğirdir’e giderseniz Akpınar Köyü’ne mutlaka uğrayın. Buradaki Seyir Terası’ndan gölü kuşbakışı seyredip muhteşem manzaranın fotoğrafını çekebilirsiniz. Köy, Eğirdir’e 7 kilometre uzaklıkta. Çevrede görülmeye değer bir başka yer Kovada Gölü Milli Parkı. Karayoluyla il merkezine 58, Eğirdir ilçe merkezine 24 kilometre mesafede. Eğirdir Gölü’nün uzantısı olan Kovada Gölü, aradaki dar vadinin alüvyonlarla dolmasıyla oluşmuş. Günübirlik etkinlikler, kampçılık, doğa yürüyüşleri yapılabilen milli parkta bir kır gazinosu da bulunuyor. Alan içerisinde çadırla konaklamak mümkün. Bunun için yurdışından gelenler oluyor, Yeni Zelanda’dan gelenlere bile rastlanıyor.
Eğirdir Gölü’nü günbatımıyla da eşsiz olduğunu belirtelim. Akşam saatlerinde ortaya muhteşem bir manzara çıkıyor.

YÜZMEYE ELVERİŞLİ

Altınkum gölün en sakin koyunda ve en ünlü plajı. İsmini kumun renginden alıyor, yüzmebilmeyenler için ideal. Sahilden 200 metre açığa kadar derinlik insan boyunu geçmiyor. Bu civarda izin alarak kamp yapılıyor. Plajda kum banyosunun bazı eklem ve romatizma ağrılarını iyileştirdiği öne sürülüyor. Bu arada yörede Kemik Eklem Hastalıkları Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi bulunuyor. Gölün bir başka önemli plajı Yalvaç ilçesindeki Taşevi. Üç yıl önce çalılar, taşlarla doluymuş bu alan. Kaymakam Nevzat Taşdan, Köylere Hizmet Götürme Birliği imkanlarını kullanarak iki yılda plaja dönüştürmüş. Jet ski, muz, barbekü dahil ne ararsanız var. Yakında cankurtaranlar görev başında olacak. Plaj geceleri güneş enerjisiyle çalışan lambalar sayesinde ışıl ışıl. Aquapark yakında hizmete girecek. Taşevi Plajı’nda yakın konaklama tesisi yok, plaj günübirlik kullanıma açık.

GÖLÜN İKİ CANAVARI

Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Göller Uzmanı Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, Eğirdir Gölü üzerinde çalışmalar yapıyor.
Göle 1955’te dışarıdan etçil, saldırgan bir balık türü olan sudak getirilmiş. Kesici, balığın gölün otçul olan yerli türlerine büyük zarar verdiğini söylüyor. “Sazan, şişek, eğrez, kavine, yağ balığının neredeyse nesli tükendi. Besin bulamayan sudakların sayısı da azaldı. 2002’de yine ekonomik nedenlerle istilacı, etçil gümüşi havuz balığı (Çin sazanı) göle atıldı. Dip canlılarını yok etti. Aynı dönemde atılan kadife balığı göle uyum sağlayamadı ve yok oldu. Tatlı su istakozu (kerevit) gölde az miktarda da olsa bulunuyor.” Halkın pek sevmediği Çin sazanı şimdi en çok bulunan tür. 5-8 santimetreye ulaştığında yurtdışına ihraç ediliyor. Gölün gerçek sahibi sazan yok denecek kadar az. Zaten artık Çin sazanı ve gümüşün dışındaki bakıkların avı yasak. Bir başka tehlike sulama amacıyla gölden aşırı su çekilmesi. Kimyasal gübreler suya karışıp, gölü zehirliyor. Kesici, “Önlem alınmazsa göl doğal alan tahribatının acı örneklerinden biri olacak” diyor.

EKOLOJİK PAZARA UĞRAYIN

Eğirdir’de her hafta kurulan Perşembe Pazarı’nın yanı sıra ağustostan ekime kadar, pazar günleri Pınar Pazarı kuruluyor. Daha çok yöresel ürünlerin satıldığı pazarda doğal sebze meyve, tahıl, tarhana, peynir, yağ, nohut, fasulyenin yanı sıra kasaplık ve beslemelik küçükbaş-büyükbaş hayvanlar, ev araç gereçleri, giysiler bulunuyor. Pınar Pazarı ilçede üretim ilişkisinin odağını oluşturuyor. Burası yöre halkının ve yöreye yakın yerlerin, diğer kentlerde yaşayanların yöresel ekolojik ürünleri bulabileceği, kışlık gereksinimlerini toplu olarak sağlayabileceği bir yer.




Hürriyet


10836689.jpg
 



Ynt: Eğirdir

selamlar;
eğirdir yeşil ada'da eşimle kalabileceğim mütevazi bir pansiyon tavsiyeniz olabilirmi?
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,688
Mesajlar
1,522,207
Kayıtlı Üye Sayımız
166,533
Kaydolan Son Üyemiz
Beratin

SON KONULAR



Geri
Üst