ERMENİSTAN GEZİ NOTLARIM

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan aktemur Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 2
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,836

aktemur

Yeni Üye
ERMENİSTAN GEZİ NOTLARIM

29 EKİM 2011 tarihinde Türkgözü-Vale sınır kapısından giriş yaptım Gürcistan üzeri gittim. Dolarları daha önceden ayalarmıştım.Gürcistan’da Türk parasıda bozdurabiliyorsunuz ama dolar götürdüğünüzde 4-5 lira daha kazançlısınız.Daha önce Gürcistan ülkesine en az 8 kez gidip gelmişliğim var.Hiçbir üzücü olayla karşılaşmadım.Gürcistan’da zaten hep türk var.Yolda bir sürü türk arabasıyla karşılaşabiliyorsunuz.5 arabadan biri türk arabası yani tır otomobil kamyon otobüs gibi.

Ermenistan’ı çok merak ediyordum.Çünkü Türkler çok abartıyordu.Oraya giden sağlam dönmez kesiyorlar falan diyorlardı.Ama internette okuduğum kadarıyla güvenli bir yerdi.Otostopla bile giden kişiler olmuş Ermenistan’a başlarına hiçbir şey gelmemişti.Ben özel arabamla gidip gezmek onları tanımak istiyordum.Büyük Türk bayraklı tırlar oluyor onlara bir şey yapmıyorlarsa benim de başıma bir olay gelmez diye düşündüm.Kader olayı var kader de varsa zaten başıma gelir yoksa gelmez.Bugün herkes de gitmeye cesaret edemez.Daha önce de Ermenistan’a gidip gelen bir akrabamdan dinlediğim kadarıyla onların Türkleri aslında çok sevdiğini ve Türk bayraklı arabasıyla gitmesine rağmen iyi ve hoşgörülü olduklarını söylemişti.Öyle de çıktı zaten.

Ninotminda-Bavra sınır kapısından girdiğimizde oranın askeri kişiler güler yüzle karşıladılar bizi.Ben biraz İngilizce konuşmaya çalıştığımda Türkçe konuşabilirsin rahat ol dediler.Daha önceden internette okduğum kadarıyla bir kısmı ailesinden öğrenmiş Türkçeyi.Biz İngilizce hello vs. dedik onlar rahat olun bize selaminaleyküm desene dediler.Bizim arkadaş da selamınaleyküm dedi onlar da aleykümselam diyerek bizleri selamladılar.Bize çok sıcak davrandılar.

Önceden internette vize almaya çalıştığım için alamamıştım internetten vize.Kapıdan vize almanın internetten vize almaktan ucuz olduğunu orada öğrendim.İnternette 10 dollar kapıda 3000 dram yani 21 günlük turist vizesi single tek girişli 8 dolara geliyor.Çok girişli vermiyorlar.Ermeni bankasından dram aldık forumları doldurduk.Parayı yatırdık aldık vizeyi.

Arabayla geldiğimiz için araba işlemleri vardı.Yol vergisi aldındı bizden 46 dolar.Özel arabada gene uygun tırlar’da 300 dolar civarı paralar alıyorlarmış.Zorunlu trafik sigortası 13 dolar aldılar.Ermenistan’ı da terk ederken Çıkışta da 20 dolar aldılar hepsi yasal imzalı.Vize 8 + Yol vergisi 46 + Sigorta 13 + Çıkış harcı 20 dolar= 87 dolar bir kişinin arabayla ermenistan’a giriş çıkışı bu paralara mal oldu.Adamlar aç ama bizden zorla rüşvet istemedilar.Yanımdaki arkadaştan para istemiş biri adam vermemiş arkadaşım.Dönüşte de çıkarken hiçbir sorun yaşamadık.

Yolda ve gümrükte girerken bir sürü Türk otobüsü ve tırcıyla konuştuk.Beni çok şaşırttı bu.Çok türk otobüsü vardı.Tırcılar bize burada gezilecek yer olmadığını falan söylediler.Gürcistan’daki ortamın daha iyi olduğunu her şeyin pahalı olduğunu söylediler.Mesela Benzin-mazot daha pahalı demişlerdi.Ama onların bir şey bilmediğini kafadan attıklarını tahmin ettim öyle de çıktı.Benzin ermeni’de 1.16 dollar gürcü’de 1.25 dollardı.Ermeni’de bira 2.11 dolar iken gürcü’de bira 3-4 dollardı.Bize genocide soykırım müzesine gitmememiz için uyardı.Plaka Tr 34 olduğu için çok sorun yaşarsınız.Şehiriçine girmeyin polis türk olduğunuz için sürekli ceza yazar falan diyordu.Yolda giderken hiçbir polis durdurmadı.Oranın Tigran metz ve opera meydanında kimse arabama zarar vermek istemedi.Sadece işkembeden atıp gözümü korkutmak istediler.Soykırım müzesine gidemedim.Yollar çok bozuk olduğu için geç gittim.Arkadaşım da fazla beğenmedi Yerevan’ı ondan dolayı erken dönmek durumunda kaldım.Aracıma 2 tane farklı yerde ermeni vatandaşı aldım.Gürcü zaten aracıma hiç almam.Bize ırkçı bir tutumda bulunmadılar.Diğer akrabamında söylediği gibi haklıydı onlar TÜRKLERİ çok seviyorlar.Hiçbir olumsuz şeyle karşılaşmadan geri döndük.Türk olduğumuz her halimizden belliydi.Yol adres sorduğumuzda bize elinden gelen her şeyi yaptılar çok ilgilendiler.İstanbul’da çalışmış bir taxici yardımcı olmak istedi.Arkadaşım sevmediğinden eğlenemeden geri döndük.Ama ben çok sevdim anlatıldığı kadar kötü değiller.Bence sadece türk-ermeni devlet büyüklerinin geçmişte yapmış olduğu yanlış yönlendirmeden dolayı ayrıyız onlarda.Onlar bizim bir parçamız ne kadar inkar etsek de...

Soru sormak isteyenlere her zaman yardımcı olurum.
Not: Eksikleri...
Yemekleri güzel lezzetli değil.Belki de biz bulamadık.
Gürcü’deki gibi her yerde türk loktantası veya işyeri yok ya da biz bulamadık.İnternette de bulamamıştım.Garajda bir yerde yapıldığını söylediler ama zaman çok geç olduğundan gidemedik.
Vize işlemleri çok sürmüyor.En fazla 1 saat.
Çok büyük Türk düşmanı değiller.Türkleri kesmiyorlar aksine çok seviyorlar.
Yollar çok kötü.Asfalt olmasına rağmen hız yapamıyorsun.70’kmden sonra araba çok kötü zıplıyor.
Yol parası ve diğer paralar çok yüksek başka ülkede istiyorlar mı bilmiyorum?
Yerevan ve Gyumri gibi büyük şehirlerde imkanlar iyi fakat diğer köyler küçük yerler fakirlikten kırılıyor.Geceleri köylere elektrik verilmiyor.Gürcistan ekonomik olmasa da Türkiye ayarında bir ülke ama Ermenistan fakirlikten kırılıyor.Kısacası Çok kötü durumdalar...

Etiketler

Ynt: ERMENİSTAN GEZİ NOTLARIM

Merhabalar...

Gezi notlarınızı paylaştığınız için çok teşekkür ederim.

Saygılarımla

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,028
Kayıtlı Üye Sayımız
166,771
Kaydolan Son Üyemiz
feryboatcom

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR