Fırtına Vadisi ve Kaçkar Dağları Milli Parkı'nın Sorunları

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan YOL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 2
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,507

YOL

SEDAT AÇIL
Yer
İstanbul, Acıbadem
Web
www.sedatacil.com
Telsiz Çağrı Kodu
TB2FKL
-FIRTINA VADİSİ VE KAÇKAR DAĞLARI MİLLİ PARKI'NIN SORUNLARI...
-KAÇED BAŞKANI YEĞEN: ''FIRTINA VADİSİ VE KAÇKAR DAĞLARI'NDA DOĞAL KAYNAKLARIN SÜRDÜRÜLEBİLİR KULLANIMINI SAĞLAYACAK DOĞRU VE UYGULANABİLİR PLANLAMALARA İHTİYAÇ VARDIR''

Karadeniz Çevre Derneği (KAÇED) Başkanı Yaşar Yeğen, Fırtına Vadisi ve Kaçkar Dağları'nda doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak doğru ve uygulanabilir planlamalara ihtiyaç olduğunu söyledi. Yeğen, gazetecilere yaptığı açıklamada, kaynak değerleri yönünden oldukça zengin çok sayıda vadi ve diğer doğal alanlara sahip Doğu Karadeniz'de, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Fırtına Vadisi'nin içerdiği kaynak değerleri açısından uluslararası düzeyde önemli bir vadi olduğunu ifade etti.

Bölgede turizm bahanesiyle sürdürülebilir olmayan uygulamaların yoğun şekilde sürmesinin doğal ve kültürel değerlerin bozulmasında veya azalmasında önemli bir etken olduğunu belirten Yeğen, şöyle devam etti:

''Bu gerekçelerden hareketle Fırtına Vadisi ve Kaçkar Dağları'nda doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak doğru ve uygulanabilir planlamalara ihtiyaç vardır. Bunun için öncelikle doğal kaynaklar ile bu kaynakları tehdit eden olumsuzlukların ve sorunlara yönelik çözümlerin ortaya konması gerekmektedir. Ancak tüm planların uygulanabilirliği yerel halkın ve yöneticilerin, alanın kaynak değerleri ve korunmaları hakkında yeterli bilgiye sahip olmaları ile mümkün olacaktır. Bu nedenle öncelikle, alan kullanımında etkin rol oynayan tarafların ve ilgi gruplarının eğitimi, bilgilendirilmesi
gerekmektedir.''

-''MİLLİ PARKIN DOĞAL KAYNAK YÖNETİM PLANI YOK''-

Alanın önemli bir bölümünün milli park olmasına rağmen bir doğal kaynak yönetim planı ve uzun devreli gelişim planının bulunmadığını kaydeden Yeğen, şöyle konuştu:

''Hazırlanacak kaynak yönetim planların doğru değerlendirilmesi ve uygulanmasında, eğitim en geçerli alt yapı durumunda olacaktır. Uzun devreli gelişim planı ve eğitim programları ile alanın sahip olduğu kaynaklardan
faydalanmaya yönelik yerel ya da ulusal ölçekli taleplerin oluşturduğu ciddi çevresel bozulma ve tehditler büyük oranda ortadan kalkacaktır.''

Zengin yaylacılık kültürü ve folklor ile orijinal durumu bozulmamış çok sayıdaki yaylanın, çeşitli değişim baskılarına, eğitim sonrası yöre insanının mücadelesi ile direnebileceğini dile getiren Yaşar Yeğen, şöyle devam etti:

''Yörenin uzun sayılabilecek bir turizm geçmişinin olması, özellikle yaz aylarında önemli bir nüfus yoğunluğuna sahne olması, alan üzerinde birden fazla yönetim yapısının bulunması, bu durumun oluşturduğu çok sayıda yönetsel ve çevresel sorunun varlığı, bölgenin tüm doğal ve kültürel kaynaklarına yönelik bütünsel yaklaşımlı ve katılımlı bilimsel bir çalışmanın yapılmamış olması bu eğitimin bir an önce yapılması gerektiğini ortaya koymaktadır.''

Kitle turizmi ile ilgili memnuniyetsizliklerin ortaya çıkması ve artmasıyla turizm faaliyetlerinin çevreye etkileri konusunda tartışmaların da arttığını belirten Yeğen, şunları söyledi:

''Bu durum arzu edilmeyen sonuçları ve bazen de imajları değiştirmeye yönelik acil ve sürekli çözüm arayışlarını ortaya çıkarmıştır. Sürdürülebilir turizm anlayışında bütün paydaşların bilgilendirilmesi, sivil toplum ve kamu kurumları arasında iletişim ağı kurulması, sivil toplum ve kamu sektörünün sürekli fikir alışverişinde bulunabileceği kurumsal danışma mekanizmalarının kurulması ve sivil toplumun karar sürecine katılımı kritik önem taşımaktadır.''

Etiketler
Ynt: Fırtına Vadisi ve Kaçkar Dağları Milli Parkı'nın Sorunları

karadeniz yaylalarının,kaçgar dağları milli parkının ve o güzelim bölgenin değeri ne zaman anlaşılacak ve ciddi çalışmalar yapılacak bilmiyorum.geçen yıl gittiğim o güzelim bölgede pokuttan hazindak yaylasına yaptığımız yürüyüşte o güzelim ağaçların yeşilliklerini kaybetmeye başladığını gözümüzle gördük tema bölgede çalışma yapmış,ağaçları çok küçük siyah böcekler içten içe yiyor ve yaşamasını kısıtlamaya başlıyo bu durum ağaçların o güzelim ladin -göknar ağaçlarının ataları gibi büyüyemeden ölmelerine sebep oluyo. temanın yaptığı çalışmada ise belli yerlerde böcekleri kendine çekmek için tuzaklar yapılmış o bölgeyi gezen arkadaşlar görmüşlerdir.ve bu tuzakların yapıldığı bölgenin en az300-500 m civarındaki ağaçlar tekrar canlanmaya başlamışlar.umarım bunu yetkililer görürler ve ciddi bir önlem için adım atarlar.
ama biz değerini ne zaman anlarız ,,,,,,yok olduğunda değilmi arkadaşlar.bu konuda doğa severler olarak ne yapabilirz?

Ynt: Fırtına Vadisi ve Kaçkar Dağları Milli Parkı'nın Sorunları

arkadaşlar bir şey dikkatinizi çektimi bilmiyorum kaçkar dağı milli park sınırlarında .biz 8 gün durduk o bölgede özellikle kaçkar bölgesinde inanılmaz bir israilli turist yoğunluğu vardı.nereye çıksak orada var idiler ve bölgeyi bizden daha iyi biliyolar.dilberdüzünde kamp alanında zaten sezon boyunca çadırları var ,hatta daha yukarıda .deniz gölünde kamp kuran tek turist kafilesi yine israilli turistlerdi.

işin ilginç yanı onlarla sohbet etiğimizde sohbet etmekten kaçınmaları .ve bölgeyi çok iyi tanıdıklarından bizden daha rahat olmaları.konuştuğumuz köylüler ve yayla sakinlerinden çok acaip şeyler öğrendik bu turistlerle ilgili.tabi doğruluğu nedir bilmiyoruz.

ama türkiye cumhuriyeti kaçkarlar la ilgili bir araştırma yapacak olursa.tüm endemik bitkilerle ilgili tek arşivin israilde olduğu da biliniyor.
hatta gördüklerimizden bazıları şöyleydi,,olgunlar yaylasından dilberdüzü kamp alanına çıkarken karşılaştığımız 17-18-19 yaş gurubundaki yine israilli turist ler her tür bitkinin örneğini topluyorlar.toprağı özenle ayırıp bitkinin soğan kısmına zarar gelmeden alıyorlar.

aslında şunuda öğrendim....kaçgar dağı milli parklarında endemik bitki türlerinin yurt dışına çıkışı yasakmış.
bunu duyunca şaşırdık.
çünkü ne denetleyen var ne soran.
ah güzel ülkem ah .....

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,971
Kayıtlı Üye Sayımız
166,959
Kaydolan Son Üyemiz
seckincelem

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR