Herkese merhaba,
açıkçası bu kadar önemli bir konuda yorum yapılmaması şaşırtıcı, aramızda lastik ve yükseltme konusunda uzman dostlarımız sizleri klavye başına bekliyoruz
Bende yukarıdaki arkadaşımız gibi bir Wildtrak sahibiyim (2010, otomatik, 134.000 km) aracmı aldığımda üzerinde 2012 üretimi 235/55 R18 Kumho marka yol lastiği vardı, lastikler bitik olmasa dahi raf ömrünü tamamlamış ve yıpranmışlardı. Bu şekilde dahi aracım uzun yolda 1 depo ile 580-630 km yol yapıyor, arazide (taş ve çamur) şaşırtıcı bir performans sergiliyordu. Fakat aracımın gerçek karakterini deneyimlemek adına
Tire Size Calculator - Compare Tire Sizes | Tacoma World sitesinden olur alarak 265/60 R18 Cooper A/T3 Discovery marka lastik taktım. Bunun sonucunda:
+ noktalar
- aracımı boş kasa ile kullanırken dahi arkadan kaydırmak neredeyse imkansızlaştı
- yükselen araç arazide adeta canavarlaştı
- özellikle taşlı patikalarda güven vermeye başladı
- kuru zeminde viraj kabiliyeti inanılmaz arttı
- ıslak zeminde viraj kabiliyeti gelişti, yinede dikkat etmekte fayda var
- noktalar
- aracımla normal kullanımda uzun yolda 1 depo ile 420 km'yi geçemiyorum, şu yakıt fiyatlarında katlanılamaz bir durum (lastik ve yağ/filtre değişimlerini aynı anda yaptım)
- rot/balans ayarı yapılmasına rağmen 120 km/saat hızdan sonra aracımda eski lastiklerde yaşamadığım direksiyonda titreme başlıyor (çok rahatsız edici değil)
- içeri gelen lastik uğultusu arttı
- lastik araca büyük geldi, tam direksiyon kırmalarda lastik çamurluklara değiyor. İstinat ayarlarını değiştirerek, dönüş açısından ödün vererek sorunu giderdim
Tecrube sahibi dostlar lastiğimi satmadan, turdan kaybetmeden, yakıt sarfiyatımı bu kadar çok arttırmadan nasıl normal değerlerime veya ona yakın değerlere dönebilirim. Kıymetli önerilerinizi bekliyorum.
Saygılarımla
Cihan