Ynt: Ford'un Dizeli, Sevdim Bir Güzeli...
Arkadaşlar;
Konu biraz eski ama yine de bilgi vereyim istedim. Araştıranlar için bilgi her zaman faydalıdır. 2000 - 2006 yılları arasında Türkiye'de kullanılan Ford Transit motorları mekanik pompalı 2402cc'dir. yarı turbo ve tam turbo olmak üzere iki türü var. 90, 100 ve 120PS olanlar yarı turbo, 130PS olanı tam turbodur. 2007 yılından itibaren satılan TDCI motorlar ise 2.2, 2.4 ve 3.2lt olacak şekilde üç değişik hacimdedir.
Ford motoru sorunsuzluğu ve yaygın parça servisi ile birlikte çok yakıt tüketimi yapıyor olması ile de ünlüdür. Transit kullanıcıları genelde VW, Renault ya da Hyundai kullanıcılarına göre çok yakıt yaktıklarını söylüyorlar. Daha önce tanıştığım bir sürücü 120PS'lik yolcu taşıma Transit'i ile 40 YKR civarında yaktığını söylüyordu. Benim Discovery'imde 130PS'lik motor takılı ve kesinleşmemiş verilere göre (2" yükseltme, roof rack, arazi donanımı, 1.22 dişli oranı, 235 85 16 MT lastikle) ortalama 9lt/100km Euro Diesel tüketiyor.
120PS ve 130PS arasındaki farklar:
- Piston
- turbo
- eksoz manifoldu
- enjektör
90 ve 120'lik motorlar 130'luğa çevrilebilinirken, 100'lük motorda müdahale mümkün değil. 120'lik motorun torku 240Nm iken, 130PS'lik motor 320Nm veriyor. Dolayısı ile, kazanç 10PS'ten çok daha fazla.
Puma motoru, 300TDI'ye göre daha sessiz, titreşimi daha az, eksozdan atığı renksiz ve parça açısından daha uygun bir motor. Lakin bazı negatif yönleri de mevcut. 300TDI arazi için üretilmiş bir motor. Toza ve suya daha dayanıklı. Yoğun basınç altındaki parçalar sağlam metalden üretilmiş. Puma'da bazı yerler plastik. 300TDI motor Defender, Discovery ve RR için sorunsuz montaj edilebilen bir motor, takabilecek usta çok. Puma takmak için ise bilen ustaya gitmeniz gerekiyor. Şanzıman, motor kulakları ve kaput altı birçok parçada değişiklik yapılması gerekiyor. En kötüsü ise, Pumanın klima motoru sol altta... Şansa bakın ki, bu kısma hidrolik direksiyon kutusu denk geliyor. Dolayısı ile klima için ekstra işçilik şart.
Taktıracaklara şimdiden kolay gelsin.