Forester ile başıma gelen aksilik

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan GezenGen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 32
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,375
Ynt: Forester ile başıma gelen aksilik

juggler' Alıntı:
intercooler hava alma deliği kapandığında turbonun zarar görmesi pek olası değildir.
turbo araçtaki en önemli parçalardan biridir ve kullanımda dikkatli olunması gereken bir parçadır. görevini yapmak için deli gibi döner (dakikada 20000rpm ila 150000rpm) ve yataklarında çok yüksek sıcaklıklar oluşur. turbo temel olarak bir mil üzerine yerleştirilmiş ve birbirine ters konumda bulunan iki adet çarktan ibarettir. burada en önemli parça turbo milidir. çok hassas toleranslarda üretilmiş bu mil bir kaymalı yatakta (yağlamalı yatak) döner. yatak çevresindeki minik yağ kanalcıklarından mil çevresine yüksek basınçta yağ pompalanır ve mil sanki havada dönüyormuş gibi bu yağ havuzunda yüzer. yatakta bir film tabakası oluşturan yağ turbonun ana soğutucu akışkanıdır. eğer turbo yeterince soğuyamaz ise bu film tabakasında kopmalar görülür (yani film oracıkta kopar :smiley:) bu da metal metal temasına neden olur ki mil yataklara mükemmel bir şekilde kaynaklanmışçasına yapışır (yatak sarma). turbolarda rulman yatakların kullanılamamasının nedeni de turbonun yüksek hızıdır. en iyi rulmanlı yatak bu çalışma koşullarında ancak birkaç dakika dayanabilir.
turbo kullanımında en çok dikkat edilmesi gereken şey ani gaz dalgalanmalarından kaçınmaktır. her ne kadar blow-off valve (BOV) gibi önlemler varsa da hızlı tepkiler turbonun ömründen çalar. istikrarlı bir şekilde ivmelenme turbonun ömrüne ömür katar. örneğin turbo 100000rpm ile dönerken aniden gazdan ayağınızı çekerseniz gaz kelebeği kapanacak ve motora yakıt-hava akımı yavaşlayacaktır. ancak turbo bu yüksek hızlardan bir anda düşük hızlara inemeyeceği için, yani siz ayağınızı gazdan çekseniz bile turbo dönmeye devam edeceği için emme manifoldunda muazzam basınçlar (stagnation pressure) oluşur. bu basınç ters basınç olarak etki ederek turbo kanatlarında eğilmelere yol açabilir. bu basıncın tahliyesi için blow-off vanası devreye girer ve fazla havayı dışarı tahliye eder. bu arada blow-off vanası açtığında motordan öksürme sesine benzeyen bir ses gelir. imprezalarda çok hoşuma giden bir sestir.
turbo kullanırken bir de aracı durdurmadan önce rölantide yaklaşık 1 dakika çalıştırmak çok faydalıdır. araç dursa bile turbo dönmeye devam ettiğinden turbonun kendi rölanti devrine inmesini beklemek iyidir. motor aniden durdurulur ise turbo dönmeye devam edeceğinden, turbo bir süre yağlama olmaksızın çalışmış olacaktır. bu da ya egzost tarafına yada hava alış tarafına yağ kaçaklarına neden olur.
turbonuza iyi bakın ..

Açıklayıcı bilgiler için çok teşekkürler.. Turbo dizel motorlar da gaz kelebeği olmadığı için turboların ömrü daha mı uzun olacaktır? Blow off dizel motorlara da uygulanıyor ama sadece ses olsun diye mi? Saygılar...
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,012
Mesajlar
1,527,246
Kayıtlı Üye Sayımız
166,760
Kaydolan Son Üyemiz
Stronger

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst