Fotoğraf Makinesi Seçimi Üzerine

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan KILINÇ Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 31
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 14,940

KILINÇ

Fulltime Outdoor
Yer
Ağrı Doğubeyazıt
Merhabalar ben lensi değiştirilebilen makinelerden almayı düşünüyorum başlangıç için nasıl bir makine ve ne büyüklükte lens önerirsiniz bu arada marka konusunda nikon ve canon arasında kararsızım nikon biraz daha pahalı elektronik ve optik lens olarak karşılaştırırsak modelini kastetmiyorum marka olarak hangisi daha kalitelidir. bu arada makineyi gerek doğada vakit geçiren biri olarak doğa fotoğrafları gerekse gezdiğim şehirlerdeki tarihi kültürel yerlerin fotolarını çekmek maksadıyla almayı düşünüyorum. yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler

Etiketler
Ynt: Fotoğraf Makinesi Seçimi Üzerine

Fotoğrafçılık çok zevkli bir o kadar da pahalı bir hobidir. Genel hatlarıyla bilgi vereyim size.

"Objektifi çıkan makina"dan kastettiğiniz SLR makinalardır, dijital olanlarına da DSLR denir. Bu makinalarda objektiften vizöre ve sensöre görüntü ayna yoluyla iletilir, bu sebeple ne görürseniz onu çekersiniz :smiley: Diğer "kompakt" makinalarda ise görüntü doğrudan sensöre düşer, ucuz olanlarında vizör ve çekilen fotoğraf arasında milimetrik farklar olabilir.

DSLR makinalarda bütçe çok önemlidir. 1000 liraya makinayı alırsınız ancak objektifler için 10 makina parası harcamanız, bu işte derinleştikçe içten bile değildir. Birçok makinadan kit olarak 18-55 mm odak uzaklığında objektif çıkar. Bu objektifler iş görür ancak genel olarak yetersizdir. Bunun yanına en azından başta portre çekimleri için bir 50mm f1.8 (Canon ve Nikon için ortalama 300 TL civarı) ve uzak çekimler için bir tele objektif olarak 28-200, 55-200 ya da 70-200 vs. gerekebilir.

Bütçeniz kısıtlıysa, size önerim DSLR Like (dslr benzeri) kompakt makinalardır. Bugün kaliteli birçok kompakt makina, DSLR hızına yakın bir sürede açılabilmekte ve çekime hazır olmaktadır. Ayrıca objektif değiştirmeden hem geniş açı hem de tele objektife sahip olursunuz.

Her şeyden önce, internette bol miktarda bulunan fotoğrafçılık notlarını okumanızı öneririm. Karar vermenizde ciddi önemi olacaktır.

İkisi de çok iyi markalardır. Nikon CCD sensör kullanır, Canon'sa CMOS sensör. Genel kanı CMOS sensörlerin ucuz makinalarda kullanıldığıdır ancan Canon geleceğin CMOS sensörde olduğunu düşünmekte ve Canon EOS 1Ds Mark II ürününde tam boy (36mmX25mm) bir CMOS algılayıcı kullanmaktadır.

Kabaca şöyle desek çok da yanlış olmaz; Nikon renkleri çok daha canlı ve parlak çekmekte, Canon ise daha pastel çekmektedir. Yani kontrastların yoğun olduğu makro çekimi, doğa fotoğrafları çekimi vs. gibi çekimleri Nikon'la çekerseniz daha canlı görünecektir (objektif kalitesini es geçiyorum). Ancak portre çekimlerinde pastel renklerin yoğun olması şahsen bana daha hoş geldiği için Canon daha başarılı bana göre. Ayrıca Canon'un düşük ışık seviyesinde yapılan çekimleri, yüksek ışık hassasiyetindeki (yüksek ISO) başarısı sebebiyle çok daha az noise / gren (grain) sorunu yaratmaktadır.

Yazdıklarımı örnekleyeyim;

Mesela Nikon D90 ile çekilmiş bir makro fotoğraf:

http://lh6.ggpht.com/-RfA8P38yfiY/SptWZkKkUtI/AAAAAAAAEBs/p4RsVFJRPjs/ftWash29Aug2009-25.JPG

Canon EOS 550D ile çekilmiş bir portre:

http://www.flickr.com/photos/somatyi/6309699577/

Bu fotoğraf da noise / gren hakkında örnek olabilir sanırım:

http://www.smashingapps.com/wp-content/uploads/2009/04/natural-film-grain.jpg

* filmli makinalarda "grain" denilirken, dijital makinalarda "noise" denilmektedir

yani genelde doğa fotoları için nikon diyorsunuz bir yazıdada tam tersini söylemişlerdi portre için nikon doğai çin canon demişlerdi sebebide canonun cmos sensör kullanması cmos sensör doğa fotolarında daha başarılı diyordu fakat nikonunda 2 senedir cmos sensör kullandığı yazıyor bu ne kadar doğru bir bilginiz varmı? şimdiden teşekkürler

Arkadaşlar,
bazı terimlere ve bilgilere katkı yapmak istiyorum...

Öncelikle hem Nikon hemde Canon CMOS sensör kullanıyor.Yani sadece Canon daha önce geçti ..

" CCD veya CMOS, bildiğimiz elektronik devreler gibidir sürekli kullanılan “elektronik film” görevi görürler. Bu cihazların üzerinde, en az cihazın çözünürlüğü kadar sensör/devre vardır ve bu devreler, o noktaya düşen ışığı piksel cinsinden dijital ortama yansıtırlar. Yani 5MP bir dijital fotoğraf makinesi üzerinde, 2560 x 1920 yani yaklaşık 5 milyon adet mini sensör bulunur.

CCD’ler ile CMOS’lar arasında en genel tanım, birisinin daha iyi, diğerinin eski teknoloji olduğu şeklindedir ama bu doğru bir tanımlama olmaz.
fotoğraf makinalarında kullanılan bir sensör çeşidi. hepimizin kullandığı amatör makinalarda cmos sensör çok fazla tercih edilmez. Bunun nedeni cmos'un gece çekimi olmaması ve resim kalitesinin daha düşük olmasıdır. "peki günümüzde neden spor müsabakalarında, katalog, dergi, defile çekimlerinde cmos sensörlü makinalar kullanılır. Madem ccd sensör daha iyi, daha güzel bunun sebebi nedir"..bunun tek bir sebebi var düşük enerji tüketimi. ccd sensör kullanan bir makinada saniyede 4 kez deklanşöre basabiliyorsanız, cmos sensörde bu sayı 8'e 10'a çıkabilir. çünkü ccd ısındıkça yavaşlar ve seri çekimler yapmanızı engeller. Fakat cmos'da böyle bir sorun yoktur ve bu nedenle profesyonel alanda en çok kullanılan ve tercih edilen sensör çeşididir.

Ama profesyonel üreticileri devre dışı bıraktığımızda CCD teknolojisi, CMOS’tan biraz daha üstün görünmektedir. Tabi bu, bir “teknolojik altyapı” anlamına gelmez. Yani PC’mize alacağımız anakartı seçer gibi, CMOS ya da CCD seçmek “bütünüyle anlamsız” ve sık yapılan bir hatadır. Dijital kameralar, örnek fotoğraflarına yani verdikleri sonuçlara göre seçilir. O makinenin içinde nasıl bir devre olduğu, kullanıcıyı hiç ama hiç ilgilendirmemektedir. Onun için önemli olan, nihai aşamada elde ettiği fotoğrafın kalitesi ve berraklığıdır.
CCD ile CMOS arasında temel farklardan birisi de enerji kullanımıdır. CCD, daha fazla enerji harcar, daha çok ısınır, CMOS ise bunun tersidir ama bu da, kullanıcıyı ilgilendiren bir durum değildir.

CCD Sensörlerin Avantajları.
CCD sensörler ışığa karşı daha hassastırlar, bunun sonucunda loş ortamlarda bile kaliteli
görüntü alabilme yetenekleri vardır. Aldıkları görüntü kalitesinde daha parlaklık ve netlik olarak
daha kalitelidir. Aynı model CCD sensörler arasında görüntü farklılıkları en alt seviyededir. CCD
sensörler arka planda daha düşük noise üretirler. CCD sensörler her piksele ait akım genellikle
tek bir çıkış noktasından aktarılır, voltaja dönüşür, depolanır ve analog sinyal olarak sensörden
dışarı verilir. Böylelikle piksellerin tümü ışığı yakalamak için kullanılır. Bunun sonucunda da
görüntünün tek tipliliği oluşmuş olur buda resmin kalitesini etkileyen en önemli etmenlerden
birisidir.
CCD Sensörlerin Dezavantajları
CCD sensörler çalışmaları esnasında daha fazla enerji harcarlar buda aynı çekim sayısında
daha fazla enerji kaynağı tüketimi demektir. CMOS sensörlere göre üretimleri daha pahalıdır.
Ebatlarının büyüklüğü ve fazla enerji kullanmaları nedeniyle cep telefonu gibi kısıtlı enerji
kaynağı olan ürünlerde kullanılamazlar. Ekrana çok parlak bir ışık geldiğinde direkt gün ışığı
veya doğrudan aydınlatma durumlarında sensör altında ve üstünde şeritler oluşturabilir. Bu
durum "lekeli çiçek açması" diye tanımlanır.

CMOS Sensörlerin Avantajları
CMOS teknolojisi bellek, mikroişlemci, diğer elektronik devre ve elemanların üretiminde
kullanılan standart bir teknolojidir. Bu özellik CMOS teknolojiyi CCD teknolojiye nazaran daha
kolay çalışılabilen bir teknoloji yapar. Boyutlarının küçüklüğü nedeniyle ufak kameralara da daha
rahatlıkla entegre edilir. Standart ve yaygın üretim olduğu için üretim maliyetleri düşüktür bunun
yanında çalışması için özel bileşenlere ihtiyaç duymaz.
CMOS sensörler de, her bir piksel kendi akım-voltaj çeviricisine sahiptir ve sensör de
amplifikatör, kirlilik önleme ve sayısallaştırma (dijitaliz etme) devreleri de bulunur. Böylelikle
sensör çıktıyı dijital olarak verebilir. Ancak sensör ün üzerinde diğer devrelerin de bulunuyor
olması, sensör tasarımını zorlaştırır ve ışık yakalamak için kullanılan alan miktarını azaltır. Her
bir piksel kendi dönüşüm işlemini yaptığı için görüntünün tek tipliliği düşük olur. Bununla
birlikte sensör ün temel işleyişi için harici devrelere ihtiyaç duyulmaz. CMOS sensörler açısından
hız gerçek bir avantaj CMOS sensörler yapısı gereği paralel çıkış kabiliyetine sahiptir. Böylelikle
bu sensörler rakiplerine oranla çok daha fazla performans sunabilmektedir.
CMOS Sensörlerin Dezavantajları
CMOS sensörlerin düzgün çalışabilmesi için iyi bir aydınlatmaya gereksinim vardır. CCD
sensörler göre gürültü oranları daha fazladır. ,

Tercih meselesine gelince;

Eger fotografçılık sizin için bir tutku ise..yani bu hobiden bir müddet sonra bıkıp vazgeçmeyecekseniz DSLR tavsiye edilir.Yalnız unutmayın pahalı bir ugraştır.
Çünkü DSLR de makinada çekeceginiz her türlü çekim için tek bir lens istene sonucu vermeyecektir.Ayrıca sök-tak lens degişim dikkat ister,tozdu,kirdi sizi biraz ugraştırır.
-manzara çekimleri için ayrı bir lens (geniş açı lens)
Çiçek-böcek.yakın çekim için ayrı lens,(makro lens)
-uzaktaki nesneleri daha yakın çekebilmek için ayrı lens (tele) v.s uzar gider..
Haa hepsinden birazcık olsun tek lens olsun derseniz o da var..ama DSLR makina almanızın bence fazla anlamı kalmaz bu durumda.Onun yerine DSLR -Like yada iyi bir kompakt makina da az çok o işi görür ...,
DSLR makina almak isterseniz iyi düşünün..Size bu konuda yardım edecek gelişiminizde yardım alacagınız bir arkadaşını varsa,yada fotografçılık kuluplerinden birinin kurslarından birine katılırsanız çook iyi olur.Ya da kendinizi sanal alemde okuyarak,deneyerek geliştirirebilirsiniz..Yoksa...bunun yerine DSLR Like işinizi görür.

Canon-Nikon meselesine gelincede ;

bence her markada kendine göre üstünlükleri olan güzel Makinalar çıkartmıştır..çıkartmaya da devam ediyorlar...
Canon sık sık model çıkartıp..kafaları karıştırır..Aldıgınız makina en fazla bir yıl sonra yeni modeli çıkacagından eskimiş gelir size....
Nikon ise daha az model çıkartarak bunda istikrar saglamaya çalışır.
-standart ayarlarda yani makinanın kendi renk ayarlarında (lens kalitesini düşünmeden) Nikon ,Canondan 1-2 basmak daha canlı renkte foto çeker.Ama makinanın renk ayar skalasından ayar yaparak yada foto işleme programları ile bu dengelenebilir.Yani şu makina bundan daha canlı daha iyi çeker sözü izafidir.
-Fakat..aynı segmentteki (mesela giriş seviyesi) makinalarda Body kalitesi ve ergonomisinde (ele alınca duruşu,kavramasında ) ve menülere ulaşmada kullanışlılıkta...bana göre Nikon bir gömlek daha iyi geliyor..Bana göre..
-Makina alışta fiyat biraz yüksektir ..ama satışta da aynı oran korunur..
-AF kararlılıgı ve hızı konusunda da daha iyi gibi.
-Işıgın az oldugu ortamlarda ise Canon Nikondan bir gömlek daha az gürültü(nois) oluşturur..
-ilk alış fiyatı biraz daha ucuzdur.Lensleri de öyledir..Ama gerek body gerek lens kaliteleri konusuna girmiyorum..Bu uzuun uzuun tartışılacak bir konudur..

Tavsiye isterseniz ;
giriş seviyesi ve üstü OLARAK...

-Canon 550d,
-Nikon D3100

-Canon 600d
-Nikon D5100
----------------------

-Canon 60D
-Nikon D7000

UNUTMAYALIM..MAKİNA FOTOGRAF ÇEKMEZ..İNSAN ÇEKER...

Verdiğiniz geniş bir bil gi bana çok yardımcı oldu çaok teşekkür ederim.Nikon d3100 modelinde cmos sensör kullanılmakta canon da cmos kullanıyor ama nikonun renkleri daha mı canlı diyorsunuz? bu arada dslr like nasıl bir makinedir ilk defa duyuyorum

Ben teşekkür ederim Hüseyin bey,

DSLR-Like kısaca......DSLR benzeri demektir.

"Kimileri tarafından pro gövde olarak adlandırılan, en çok fikir karmaşasının yaşandığı DSLR-benzeri sınıfı hakkında bilgi verme amacıyla hazırlanmış bu yazıda, DSLR-benzeri fotoğraf makinelerinin artılarını ve eksilerini sunarak, herkesin kendi görüşünü oluşturmasını amaçladım. Elbette kapanışta kendi yorumumu da sizlerle paylaşacağım :smiley:

Soru: Öncelikle DSLR-benzeri sınıf nedir?
Cevap: DSLR-benzeri fotoğraf makineleri tutma bölümü, dışarı çıkık lensi, gövde üstünde mod ayar tekeri ve A/S/M modları, sık kullanılan ayarları değiştirmek için ek düğmeleri ve kimi modellerde harici flaş takabilmek için flaş kızağı ile görünüş ve kullanım bakımından DSLR fotoğraf makinelerine benzerler. İşleyişleri de kompakt makinelere göre daha hızlı olup, DSLR’lere göre daha yavaştır yani tam anlamıyla kompakt ile DSLR arasında bir geçiş modeli görevi görürler.
Kimileri tarafından pro gövde olarak adlandırılan, en çok fikir karmaşasının yaşandığı DSLR-benzeri sınıfı hakkında bilgi verme amacıyla hazırlanmış bu yazıda, DSLR-benzeri fotoğraf makinelerinin artılarını ve eksilerini sunarak, herkesin kendi görüşünü oluşturmasını amaçladım. Elbette kapanışta kendi yorumumu da sizlerle paylaşacağım :smiley:

Soru: Öncelikle DSLR-benzeri sınıf nedir?
Cevap: DSLR-benzeri fotoğraf makineleri tutma bölümü, dışarı çıkık lensi, gövde üstünde mod ayar tekeri ve A/S/M modları, sık kullanılan ayarları değiştirmek için ek düğmeleri ve kimi modellerde harici flaş takabilmek için flaş kızağı ile görünüş ve kullanım bakımından DSLR fotoğraf makinelerine benzerler. İşleyişleri de kompakt makinelere göre daha hızlı olup, DSLR’lere göre daha yavaştır yani tam anlamıyla kompakt ile DSLR arasında bir geçiş modeli görevi görürler.
DSLR, DSLR-benzerine karşı: Fuji Finepix HS10 - Nikon D3000

DSLR, DSLR-benzerine karşı: Fuji Finepix HS10 - Nikon D3000

Soru: DSLR-benzeri diyorsunuz peki yabancı kaynaklarda ne olarak geçiyorlar?
Cevap: Bizim kullandığımız DSLR-benzeri ‘DSLR-like’ ın doğrudan çevirisi oluyor. Bunun yanında ‘bridge’ sınıfı olarak da geçmekte yani kompakt ve DSLR sınıfları arasında köprü konumunda bir sınıf.

Soru: Bir de ultra-zoom olarak adlandırılan fotoğraf makineleri var, onlar ne oluyor?
Cevap: 10x’in üstünde optik zoom sunan fotoğraf makinelerine ultra-zoom deniliyor. Bunlar genelde DSLR-benzeri yapısında oluyorlar ve güncel modellerde zoom seviyesi 30x’e ulaşmış durumda.

Soru: Neden ultra-zoom DSLR-benzeri fotoğraf makinesi almalıyım?
Cevap: Herşeyi çekmeyi seven ve tek hamlede bunun için gerekli en uygun ekipmanı almak isteyen, ama bunu yaparken de bütçesini sarsmak istemeyen bir kullanıcı iseniz DSLR yerine DSLR-benzeri almalısınız.

Soru: Mesela Fuji Finepix HS10′un ABD fiyatı 500USD! Bu fiyata Nikon D3000 alabiliyorum; ucuz mu şimdi bu?
Cevap: Evet ucuz :smiley: DSLR-benzerlerinin fiyatlarını incelerken sahip oldukları ultra-zoom lensleri de hesaba katmalısınız ;)

Gelin beraber bir maliyet hesaplaması yapalım…

Fuji Finepix HS10, 24-720mm odak uzaklığı aralığına sahip 30x zoom lense sahip yani 24-720mm f/2.8-5.6 lens dahil olarak 500USD’a satın alabiliyorsunuz.

Nikon D3000′ü almak istediğimizde ise 27-82mm f/3.5-5.6 kit lensi (3x) ile 550USD harcamalıyız. Tek lens ile en fazla zoom değerine sahip olmak istediğimizden 15x zoom sunan Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 Di-II VC alabiliriz. Oldukça başarılı olan bu lensi D3000′ümüze taktığımızda 1.5x odak çarpan sayesinde 27-405mm odak uzaklığını elde etmiş olacağız. 600USD daha harcadık ama hala tele kısmında eksik 315mm var. Bir başka seçeneğimiz ise 2 lensle Fuji Finepix S10′un sahip olduğu odak aralığına sahip olmak:

27-300mm, 690USD, 565gr: AF-S DX NIKKOR 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II
300-750mm, 900USD, 1237g: Tamron SP AF 200-500mm f/5-6.3 Di LD IF

Sonuçta D3000 ile 27-750mm yani yaklaşık 28x zoom elde ettik; peki bunun bize maliyeti ne oldu?

Toplamda 2,140USD cebimizden çıktı
Toplamda 2,323 gr ağırlığı taşımak durumunda kaldık
Ve bütün bu ekipmanları içine alabilecek büyükçe bir çantaya ihtiyaç duymaya başladık :smiley:

Soru: Ooo süper! O zaman neden DSLR alayım ki gider hemen DSLR-benzeri alırım!
Cevap: Soru sormadınız ama burada hatırlatma yapmam gereken bir durum oluştu :smiley: Ne yazık ki gülü seven dikenine katlanır durumu klasik olarak karşımıza çıktı.

Soru: Hımm, nedir burada dikenimiz?
Cevap: Algılayıcı, yani fotoğrafı çeken asıl bileşenin boyutu.

Soru: Ne olmuş ki boyutuna?
Cevap: DSLR fotoğraf makineleri marka ve modele göre farklı boyutlarda algılayıcılara sahiptirler. Benzer şekilde kompakt ve DSLR-benzeri fotoğraf makineleri de farklı algılayıcı boyutlarına sahip olabilmektedir. D3000 yüzey alanı 3,72 cm² olan bir algılayıcıya sahipken HS10, yüzey alanı 0.28 cm² olan bir algılayıcıya sahiptir yani D3000, HS10′dan tamı tamına 13 kat daha büyük bir algılayıcıya sahiptir! Bunun etkisini ikisi de 10MP sunan iki makinenin birim alanında barındırdığı piksel sayısında rahatlıkla görebiliriz:

Nikon D3000: 2.7 MP/cm²
Fuji Finepix S10: 36 MP/cm²

"Soru: DSLR-benzerinde pikseller çok daha sıkışık yerleşmişler yani. Peki bunun pratikte etkisi nasıl oluyor?
Cevap: Piksel seviyesinde görüntü kalitesi sıkışıklıktan etkileniyor, pikseller daha az ışık alıyorlar ve çevrelerindeki devrelerin ürettiği gürültülerden daha çok etkileniyorlar. Bu ISO 100′de bile DSLR kadar görüntü kalitesi sunamayacaklar demek. ISO değerleri arttıkça da ara giderek daha fazla açılacak. Yani maliyet, hafiflik ve küçük boyutlara karşılık görüntü kalitesinden ödün vermiş olduk.

Soru: Aradaki görüntü kalitesi farkı aşırı çok mu?
Cevap: Bu biraz göreceli bir konu ve tamamen senin fotoğraflarını nasıl kullanmayı düşündüğüne bağlı. Eskiden hatırlarsın filmli bas-çek makinemizde çektiğimiz fotoğrafları 10×15 bastırırdık. Çok ender daha büyük boy bastırıyorduk çünkü fotoğraf albümlerinde saklanmaları daha kolaydı. Günümüzde kullanım ise ekranda bakma ve bir sürü kare arasında bu karelerin unutulup gitmesi (arada disk sorunlarında JPEG dosyalarının bozulması da unutulmamalı). Bunu engellemek için en azından seçmece karelerin 10×15 basılıp eskiden olduğu gibi albümlerde saklanması taraftarıyım. 10×15 bastırdığında düşük ISO değerlerinde farkı anlaman pek mümkün değil ama ISO arttıkça ve/veya baskı boyutu büyüdükçe fark daha belirgin olmaya başlayacak, özellikle de saç gibi detayın çok olduğu bölümlerde.

Günümüzde Fuji gibi firmalar bunun üstesinden gelebilmek için Super EXR CCD, arkadan aydınlatmalı CMOS gibi özel teknolojiler geliştiriyorlar ve her geçen gün daha temiz yüksek ISO sonuçları üretiyorlar. Bu arada DSLR modelleri de armut toplamıyor haliyle :smiley:

Soru: Son kararımı vermeden önce DSLR-benzerinin sahip olduğu avantajları da sıralarsan sevinirim.
Cevap: Elbette. Alt kısımda genel anlamda bir artı/eksi bölümü var. Burada Fuji’nin reklamını yapmıyorum bu arada :smiley: Bugün duyurusu yapıldı ve ben haber olarak girecektim ama sonra vazgeçtim. Hazır araştırmasını yapmışken konu mankeni olarak onu kullandım ;)

Şuan kullandığım iki lensli zoom setinin 24-200mm aralığını kaspadığını düşündüğümde 24-720mm gerçekten de çok çekici bir odak uzaklığı aralığı. Hem geniş açı tarafında 24mm gibi güzel bir odak uzaklığı, hem de tele kısmında 720mm gibi takdire şayan bir odak uzaklığı sunuyor. Diğer firmaların da 20x ve üzeri zoom sunduğu lensleri de güzel odak aralığına sahipler.
HS10, 1/4000 asgari enstantane sunuyor yani bu konuda D3000 ile aynı değere sahip.
Uzun pozlamada sunulan 4 saniye ise oldukça az. Evdeki kompakt makinemiz, Canon SD880 IS, bile 15 saniye sunuyor. D3000′de bu değer 30 saniye. Yani uzun pozlama yapacağım diyorsanız alacağınız modelin azami enstantane değerine bakmayı unutmayın ;)
DSLR’lerdeki ayna mekanizması DSLR-benzerlerinde olmadığı için optik bakaca sahip değiller, bunun yerine EVF olarak kısaltılan elektonik vizöre sahipler. Bu konuda Canon SX10 IS sınıf lideriymiş. D3000′ün bakacının köşegen uzunluğu 21.33mm iken, SH10′unki sadece 5.08mm (0.2 inç). DSLR-benzerlerinin sahip olduğu elektonik vizörler genelde tünelden içeri bakıyormuşsunuz hissini yaratan, düşük çözünürlüklü, küçük LCD’ler olmakta.
Bütünleşik flaşların güçleri kompakt makinelerde olduğu gibi düşük. D3000′ün 12m’sine karşı SH10 sadece 3.1m sunabilmekte.
Kompakt makinelerde lense filtre takamazken, DSLR-benzeri makinelerde takabiliyoruz. Mesela HS10, 58mm çapındaki filtrelere izin vermekte.
Çoğunluğu raw/ham çekim yapmanıza izin veriyor. Kompakt makinelerde bu imkana sahip olamıyoruz. Ham çekebilmek her zaman için esneklik sağladığı için önemli bir artı.
Tek bir makine ile satın alma sürecini sonlandırmanın verdiği rahatlık ama bunun yanında bazı imkanlar da yoksun kalma durumu :smiley: D3000′e 50mm f/1.4 lens takarak ışığın çok azaldığı durumlarda çekim yapabilecekken DSLR-benzeri makinelerde genelde f/2.8′in altına inemeyeceksiniz ve flaşı sık sık devreye alacaksınız.
Harici flaş takabiliyor oluşunuz ise bambaşka kapıları açacak. Manuel modun bulunması sayesinde harici flaşlarla çalışma imkanı da bulacaksınız yani strobist evreninin kapıları sonuna kadar açık :smiley:

Soru: Fuji Finepix HS10 tek seçenecek değil herhalde. Ultra-zoom modellerinde başka hangi seçeneklere sahibiz?
Cevap: Her markanın çeşitlik özelliklerde bir modeli mevcut. Model isimlerini veriyorum, araştırmasını size bırakıyorum :smiley: Eğer konu hakkında talep gelirse ek bir satın alma yazısı hazırlarız ;)

Olympus SP-800UZ: 28-840mm (30x)
Fuji HS10: 24-720mm (30x)
Olympus SP-565UZ : 26-676mm (26x)
Kodak Easyshare Z98: 26-624mm (24x)
Nikon P100: 26-678mm (26x)
Canon SX20: 28-560mm (20x)
Sony HX1: 28-560mm (20x)
Casio Exilim EX-FH20: 26 – 520 (20x)
Panasonic FZ28: 27-486mm (18x)

Soru: Tamam bilgilendirme için teşekkürler :smiley: Son olarak sen olsan ne yapardın?
Cevap: Herkesin kendine göre öncelikli çekim alanları mevcut, benim durumum da farklı değil. 30x zoom gerçekten çekici olsa da öncelikle kendime ‘buna ihtiyacım var mı?’ diye sormam lazım. Stadyumda Fenerbahçe-Galatasaray derbisini izlerken fotoğraflamak hoş olabilirdi elbet ama o kadar uzağa erişmek gibi bir ihtiyacım pek olmuyor. Canon EOS 5D kullanıcısı olarak görüntü kalitesi konusunda kolay kolay tatmin edilebilecek biri değilim.

Hala basmadım ama A3 baskılar almaya da başlayacağım o yüzden piksel seviyesinde görüntü kalitesi benim için 720mm’den daha önemli. Olympus’un SP-560UZ modelini kullanan arkadaşımdan ham ve jpeg fotoğraflar istemiş ve sonuçlarını pek beğenmemiştim. Görüntü kalitesi ciddi işler çok önemliyken gündelik hayatta o kadar da mühim değil bana göre. 5D ve iki lensimin (Sigma 24-70/2.8 ve 70-200/2.8) toplam ağırlığı 2.5kg’dan fazla olduğundan ve epey yer kapladığından genelde evde kalıyorlar :smiley: Bunun için küçük bir fotoğraf makinesi ben de istiyorum ama hızlı lens benim için olmazsa olmaz. Özetle gündelik kullanım için Olympus EP-2, Panasonic 20mm f/1.7 ikilisi gibi birşey düşünüyorum. Sayılara aldanmadan önceliklerinizi belirlemeniz, kararınızı dikkatli vermeniz bence çok önemli.

Artıları ve eksileri DSLR-benzeri
+ Çok geniş odak uzaklığı aralığının getirdiği esneklik
+ Lensle beraber düşündüğünüzde düşük ağırlık
+ Lensle beraber düşündüğünüzde küçük boyut
+ Lensle beraber düşündüğünüzde düşük fiyat
+ Manuel ayar imkanları ile fotoğraf üzerinde kontrole sahip olmanız
+ Çok büyük boyutta baskılar almayacaksanız kullanışlı sonuçlar vermesi
+ Geniş alan derinliğine ihtiyaç duyduğunuzda küçük algılayıcı nedeniyle f:2.8′de bile alan derinliğinin çok olması
+ Lensle beraber düşünüldüğünde yüksek fiyat/performans
+ Kimi modellerde harici flaş takılabilmesi
+ Saniyede çekim sayısı bakımından ileri seviye modeller mevcut.
- Çok küçük ve düşük çözünürlüklü elektronik vizörlerin kullanımı pek keyifli değil
- Küçük algılayıcı nedeniyle büyük boyutlu baskılarda DSLR’ye göre düşük görüntü kalitesi
- Tepki süresi ( deklanşör gecikmesi, AF hızı) olarak hala DSLR’lerden daha gerideler
- Sığ alan derinliğine ihtiyaç duyduğunuzda küçük algılayıcı nedeniyle f:2.8′de bile alan derinliğinin çok olması
- Kompakt modellerde olduğu gibi yüksek ISO değerlerinde düşük görüntü kalitesi ve yüksek gürültü.

.........

X MP olayını çok takılmayın. 10MP’in üzerine ihtiyacınız yok, eğer olduğunu düşünüyorsanız DSLR modellerine yönelmeniz daha mantıklı olacaktır.
X zoom olayına çok takılmayın. Sizin o kadar geniş bir aralığa ihtiyacınız var mı onu düşünün. 700-800mm ciddi bir odak uzaklığıdır ve elbette sahip olmak hoştur ama onun ağırlığının sürekli yanınızda olacağını unutmayın :smiley:
Her zaman en iyisi olsun demek, teknolojik ürünlerde masraf demektir. Geçen senenin modelini daha uygun fiyatla alabilecekken son model ürün genelde yüksek bir açılış fiyatı ile karşınıza çıkar.
Kompakt mı DSLR-benzeri mi derseniz bile şunu alın diyemem çünkü ihtiyaçlarınız önemlidir. Eğer kendinizi fotoğraf alanında geliştirmek istiyorsanız mutlaka A/S/M modlarına sahip olan yani manuel ayar imkanı veren bir fotoğraf makinesi edinin, bu kompakt da olabilir, DSLR-benzeri de ya da doğrudan DSLR de ;)

Daha fazla bilgi..
http://www.bascek.com/4818/dslr-benzeri-nedir-ne-degildir/

peki ccd sensör düşük ışıkta bile kaliteli görüntü veriyor cmos sensörün ise aydınlatmaya ihtiyacı var demiştiniz nikonun d3100 modelinde cmos sensör var cmos sensörün gerekli yerde ışık ihtiyacını flaş karşılarmı flaş sayesinde cmosla ccd nin netliğini ne oranda yakalayabiliriz.Bu soruyu sormama sebep arkadaşımın d3000 ccd sensörlü makine kullanıyor olması ve bana d3100 modelini yani cmos sensör olanı tavsiye etmedi kendisi uzun zamandır fotğrafçılıkla uğraşıyormuş ve kursunuda almış. bu arada cmos un hızlı olması demek makinenin açılma süresi ve saniyede kaç kare çekmesi demekmi oluyor eğer öyleyse malum doğa fotolarında hız baya önemli demek bu arada ben özellikle teknolojik bir ürün alırken araştırırım ve böyle olunca konu konuyu açıyor kusuruma bakmayın ;D görüşmek dileğiyle

KILINÇ' Alıntı:
peki ccd sensör düşük ışıkta bile kaliteli görüntü veriyor cmos sensörün ise aydınlatmaya ihtiyacı var demiştiniz nikonun d3100 modelinde cmos sensör var cmos sensörün gerekli yerde ışık ihtiyacını flaş karşılarmı flaş sayesinde cmosla ccd nin netliğini ne oranda yakalayabiliriz.Bu soruyu sormama sebep arkadaşımın d3000 ccd sensörlü makine kullanıyor olması ve bana d3100 modelini yani cmos sensör olanı tavsiye etmedi kendisi uzun zamandır fotğrafçılıkla uğraşıyormuş ve kursunuda almış. bu arada cmos un hızlı olması demek makinenin açılma süresi ve saniyede kaç kare çekmesi demekmi oluyor eğer öyleyse malum doğa fotolarında hız baya önemli demek bu arada ben özellikle teknolojik bir ürün alırken araştırırım ve böyle olunca konu konuyu açıyor kusuruma bakmayın ;D görüşmek dileğiyle

Hüseyin bey;
fazla uzun uzun yazıp kafanızı bulandırmak istemem.
Bu konu hakkında daha fazla bilgi için isterseniz aşagıdaki forumdaki bilgilerden faydalanabilirsiniz..

http://forum.donanimhaber.com/m_53440087/mpage_1/f_/key_CCD%2CCMOS//tm.htm#53440087

-CCD sensör ömrünü-gelişimini tamamlamış..bir teknolojidir.Mümkün oldugunca giriş ve kompakt makinalarda kullanılır olmuştur.Keskin fotolar çekmesi avantajdır.Ama kolay ısınması,yüksek iso larda nois yapması ve video çekimlerine yetersiz kalması gittikçe aleyhine işleyen unsurlardır.
-CMOS sensör ise gelişmeye açık..her geçen zamanda üzerine konulan bir teknolojidir.Gerek yüksek iso başarısı ,ucuz olması, video başarımı v.s üstünlükleridir.
-D3000 ile D3100 hiçbir şekilde.karşılaştırılmaz .Banko D3100

" ccd sensör ile biraz daha keskin fotoğraflar elde edilebiliyor. fakat cmos teknolojiside artık bu keskinliği yakaladı.
ayrıca ccd sensorün artıları olduğu kadar eksileride var , çabuk arıza yapmaya müsait olması, yüksek isolarda başarısız oluşu, ısınma sorunu, video kaydına müsait olmayışı (ısı sorunu sebebi ile ).bu sebeplerden dolayı yeni jenerasyon makinalar artık cmos sensör ile üretiliyorlar.

ccd sensöründen dolayı d3000 iyidir ama..genel olarak bakınca d3100 tabiki daha iyi görünüyor.d3100'ün işlemcisinin,yeni nesil expeed 2 olduğunu da belirtmek isterim.Fotografı çektikten sonra makinada işleyen İŞLEMCİDİR.Foto -imaj kalitesinin yanında video modunu da düşünenler için d3100 çok iyi bir alternatif olabilir.Yani,salt video konusunda d3100 yüksek video çözünürlüğü ile 1920*1080. ehvendir.
d3000 ile d3100 arasındaki fiyat farkının biraz fazladır.ama iki modelin teknik özelliklerini incelediğinizde fiyat farkının normal olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz.
İyi akşamlar,hoşçakalın...

Makina sadece araçtır, belli kalite üstü hepsi işinizi görür. Görmüyorsa işinizi o zaman sorun makinada değildir :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,062
Kayıtlı Üye Sayımız
166,963
Kaydolan Son Üyemiz
davidavov

Çevrimiçi üyeler