Ynt: Fotoğraf Makinesi Seçimi Üzerine
"Soru: DSLR-benzerinde pikseller çok daha sıkışık yerleşmişler yani. Peki bunun pratikte etkisi nasıl oluyor?
Cevap: Piksel seviyesinde görüntü kalitesi sıkışıklıktan etkileniyor, pikseller daha az ışık alıyorlar ve çevrelerindeki devrelerin ürettiği gürültülerden daha çok etkileniyorlar. Bu ISO 100′de bile DSLR kadar görüntü kalitesi sunamayacaklar demek. ISO değerleri arttıkça da ara giderek daha fazla açılacak. Yani maliyet, hafiflik ve küçük boyutlara karşılık görüntü kalitesinden ödün vermiş olduk.
Soru: Aradaki görüntü kalitesi farkı aşırı çok mu?
Cevap: Bu biraz göreceli bir konu ve tamamen senin fotoğraflarını nasıl kullanmayı düşündüğüne bağlı. Eskiden hatırlarsın filmli bas-çek makinemizde çektiğimiz fotoğrafları 10×15 bastırırdık. Çok ender daha büyük boy bastırıyorduk çünkü fotoğraf albümlerinde saklanmaları daha kolaydı. Günümüzde kullanım ise ekranda bakma ve bir sürü kare arasında bu karelerin unutulup gitmesi (arada disk sorunlarında JPEG dosyalarının bozulması da unutulmamalı). Bunu engellemek için en azından seçmece karelerin 10×15 basılıp eskiden olduğu gibi albümlerde saklanması taraftarıyım. 10×15 bastırdığında düşük ISO değerlerinde farkı anlaman pek mümkün değil ama ISO arttıkça ve/veya baskı boyutu büyüdükçe fark daha belirgin olmaya başlayacak, özellikle de saç gibi detayın çok olduğu bölümlerde.
Günümüzde Fuji gibi firmalar bunun üstesinden gelebilmek için Super EXR CCD, arkadan aydınlatmalı CMOS gibi özel teknolojiler geliştiriyorlar ve her geçen gün daha temiz yüksek ISO sonuçları üretiyorlar. Bu arada DSLR modelleri de armut toplamıyor haliyle
Soru: Son kararımı vermeden önce DSLR-benzerinin sahip olduğu avantajları da sıralarsan sevinirim.
Cevap: Elbette. Alt kısımda genel anlamda bir artı/eksi bölümü var. Burada Fuji’nin reklamını yapmıyorum bu arada

Bugün duyurusu yapıldı ve ben haber olarak girecektim ama sonra vazgeçtim. Hazır araştırmasını yapmışken konu mankeni olarak onu kullandım
Şuan kullandığım iki lensli zoom setinin 24-200mm aralığını kaspadığını düşündüğümde 24-720mm gerçekten de çok çekici bir odak uzaklığı aralığı. Hem geniş açı tarafında 24mm gibi güzel bir odak uzaklığı, hem de tele kısmında 720mm gibi takdire şayan bir odak uzaklığı sunuyor. Diğer firmaların da 20x ve üzeri zoom sunduğu lensleri de güzel odak aralığına sahipler.
HS10, 1/4000 asgari enstantane sunuyor yani bu konuda D3000 ile aynı değere sahip.
Uzun pozlamada sunulan 4 saniye ise oldukça az. Evdeki kompakt makinemiz, Canon SD880 IS, bile 15 saniye sunuyor. D3000′de bu değer 30 saniye. Yani uzun pozlama yapacağım diyorsanız alacağınız modelin azami enstantane değerine bakmayı unutmayın

DSLR’lerdeki ayna mekanizması DSLR-benzerlerinde olmadığı için optik bakaca sahip değiller, bunun yerine EVF olarak kısaltılan elektonik vizöre sahipler. Bu konuda Canon SX10 IS sınıf lideriymiş. D3000′ün bakacının köşegen uzunluğu 21.33mm iken, SH10′unki sadece 5.08mm (0.2 inç). DSLR-benzerlerinin sahip olduğu elektonik vizörler genelde tünelden içeri bakıyormuşsunuz hissini yaratan, düşük çözünürlüklü, küçük LCD’ler olmakta.
Bütünleşik flaşların güçleri kompakt makinelerde olduğu gibi düşük. D3000′ün 12m’sine karşı SH10 sadece 3.1m sunabilmekte.
Kompakt makinelerde lense filtre takamazken, DSLR-benzeri makinelerde takabiliyoruz. Mesela HS10, 58mm çapındaki filtrelere izin vermekte.
Çoğunluğu raw/ham çekim yapmanıza izin veriyor. Kompakt makinelerde bu imkana sahip olamıyoruz. Ham çekebilmek her zaman için esneklik sağladığı için önemli bir artı.
Tek bir makine ile satın alma sürecini sonlandırmanın verdiği rahatlık ama bunun yanında bazı imkanlar da yoksun kalma durumu

D3000′e 50mm f/1.4 lens takarak ışığın çok azaldığı durumlarda çekim yapabilecekken DSLR-benzeri makinelerde genelde f/2.8′in altına inemeyeceksiniz ve flaşı sık sık devreye alacaksınız.
Harici flaş takabiliyor oluşunuz ise bambaşka kapıları açacak. Manuel modun bulunması sayesinde harici flaşlarla çalışma imkanı da bulacaksınız yani strobist evreninin kapıları sonuna kadar açık
Soru: Fuji Finepix HS10 tek seçenecek değil herhalde. Ultra-zoom modellerinde başka hangi seçeneklere sahibiz?
Cevap: Her markanın çeşitlik özelliklerde bir modeli mevcut. Model isimlerini veriyorum, araştırmasını size bırakıyorum

Eğer konu hakkında talep gelirse ek bir satın alma yazısı hazırlarız
Olympus SP-800UZ: 28-840mm (30x)
Fuji HS10: 24-720mm (30x)
Olympus SP-565UZ : 26-676mm (26x)
Kodak Easyshare Z98: 26-624mm (24x)
Nikon P100: 26-678mm (26x)
Canon SX20: 28-560mm (20x)
Sony HX1: 28-560mm (20x)
Casio Exilim EX-FH20: 26 – 520 (20x)
Panasonic FZ28: 27-486mm (18x)
Soru: Tamam bilgilendirme için teşekkürler

Son olarak sen olsan ne yapardın?
Cevap: Herkesin kendine göre öncelikli çekim alanları mevcut, benim durumum da farklı değil. 30x zoom gerçekten çekici olsa da öncelikle kendime ‘buna ihtiyacım var mı?’ diye sormam lazım. Stadyumda Fenerbahçe-Galatasaray derbisini izlerken fotoğraflamak hoş olabilirdi elbet ama o kadar uzağa erişmek gibi bir ihtiyacım pek olmuyor. Canon EOS 5D kullanıcısı olarak görüntü kalitesi konusunda kolay kolay tatmin edilebilecek biri değilim.
Hala basmadım ama A3 baskılar almaya da başlayacağım o yüzden piksel seviyesinde görüntü kalitesi benim için 720mm’den daha önemli. Olympus’un SP-560UZ modelini kullanan arkadaşımdan ham ve jpeg fotoğraflar istemiş ve sonuçlarını pek beğenmemiştim. Görüntü kalitesi ciddi işler çok önemliyken gündelik hayatta o kadar da mühim değil bana göre. 5D ve iki lensimin (Sigma 24-70/2.8 ve 70-200/2.8) toplam ağırlığı 2.5kg’dan fazla olduğundan ve epey yer kapladığından genelde evde kalıyorlar

Bunun için küçük bir fotoğraf makinesi ben de istiyorum ama hızlı lens benim için olmazsa olmaz. Özetle gündelik kullanım için Olympus EP-2, Panasonic 20mm f/1.7 ikilisi gibi birşey düşünüyorum. Sayılara aldanmadan önceliklerinizi belirlemeniz, kararınızı dikkatli vermeniz bence çok önemli.
Artıları ve eksileri DSLR-benzeri
+ Çok geniş odak uzaklığı aralığının getirdiği esneklik
+ Lensle beraber düşündüğünüzde düşük ağırlık
+ Lensle beraber düşündüğünüzde küçük boyut
+ Lensle beraber düşündüğünüzde düşük fiyat
+ Manuel ayar imkanları ile fotoğraf üzerinde kontrole sahip olmanız
+ Çok büyük boyutta baskılar almayacaksanız kullanışlı sonuçlar vermesi
+ Geniş alan derinliğine ihtiyaç duyduğunuzda küçük algılayıcı nedeniyle f:2.8′de bile alan derinliğinin çok olması
+ Lensle beraber düşünüldüğünde yüksek fiyat/performans
+ Kimi modellerde harici flaş takılabilmesi
+ Saniyede çekim sayısı bakımından ileri seviye modeller mevcut.
- Çok küçük ve düşük çözünürlüklü elektronik vizörlerin kullanımı pek keyifli değil
- Küçük algılayıcı nedeniyle büyük boyutlu baskılarda DSLR’ye göre düşük görüntü kalitesi
- Tepki süresi ( deklanşör gecikmesi, AF hızı) olarak hala DSLR’lerden daha gerideler
- Sığ alan derinliğine ihtiyaç duyduğunuzda küçük algılayıcı nedeniyle f:2.8′de bile alan derinliğinin çok olması
- Kompakt modellerde olduğu gibi yüksek ISO değerlerinde düşük görüntü kalitesi ve yüksek gürültü.
.........
X MP olayını çok takılmayın. 10MP’in üzerine ihtiyacınız yok, eğer olduğunu düşünüyorsanız DSLR modellerine yönelmeniz daha mantıklı olacaktır.
X zoom olayına çok takılmayın. Sizin o kadar geniş bir aralığa ihtiyacınız var mı onu düşünün. 700-800mm ciddi bir odak uzaklığıdır ve elbette sahip olmak hoştur ama onun ağırlığının sürekli yanınızda olacağını unutmayın

Her zaman en iyisi olsun demek, teknolojik ürünlerde masraf demektir. Geçen senenin modelini daha uygun fiyatla alabilecekken son model ürün genelde yüksek bir açılış fiyatı ile karşınıza çıkar.
Kompakt mı DSLR-benzeri mi derseniz bile şunu alın diyemem çünkü ihtiyaçlarınız önemlidir. Eğer kendinizi fotoğraf alanında geliştirmek istiyorsanız mutlaka A/S/M modlarına sahip olan yani manuel ayar imkanı veren bir fotoğraf makinesi edinin, bu kompakt da olabilir, DSLR-benzeri de ya da doğrudan DSLR de