G.V 1.9 DDiS: 17" yerine 16" x 6,5J jant ebat sorunsalı ???

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan BRAVEHEART Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 26
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 18,731

BRAVEHEART

Kamp III
Merhaba,
2007 model SUZUKI Grand Vitara 1.9 DDiS aracımın üzerindeki 225/65R 17 lastikler yerine, bir süre sonra 235/70R 16 BF Goodrich AT lastik almayı istiyorum. Bu düşüncemi gerçekleştirmek için de, ÖNCELİKLE 1 takım 16" jant edinmem gerekiyor.

Aracımın kullanım kalvuzunda 16" jant ebatı olarak: 16 x 6 1/2J (16 x 6,5J) belirtilmiş. 16'yı anladımda, bu 6,5 ne oluyor ???
BF Goodrich AT lastikleri kullanmak istediğimden; "OFF-ROAD tipi jant olması daha uygun olur" gibi bir düşüncem de var ::smiley:
AMA "hem off-road'a uygun jant olsun, hem 16x6,5J olsun, hem de güzel görünümlü olsun" isteyince, iş biraz zorlaşıyor ???

ACABA 16x6,5J değil de, birkaç satış sitesinde gözüme çarpan 16x7 veya 16x8 ölçülerinde jant takabilir miyim ???
Bu jantlara 235/70R 16 AT lastikler uyar mı ???

Örneğin: M/T 16X8 8X165.1
pr_01_2179_max.jpg

veya

Off-Road tipi değil de, herhangi bir 16" ÖRNEĞİN;
SSW 110 4X100 SSW 108 4x100

pr_01_904_max.jpg
/
pr_01_902_max.jpg

Etiketler
Ynt: G.V 1.9 DDiS: 17" yerine 16" x jant ebat sorunsalı ???

cok ince bi konu :D biraz yardıcı olayım. :smiley:

>>lastıkten başlıyalım..235/70R 16 nedir ?/...235 mm . yere basar demek 23,5 santim../70 :? 23,5 santim'in %70 'şi 16,45 santim dir..bu jant bitimi ile asvalt arası yuksekligidr..

16: janta gectigi yer 16 inc tır 2,54 x 16:40,64 mm dir..

6,5J ..nedir jantta .:yere basan yeri ..et kalınlıgıdır..6,5x 2,54:16,5 cm dir ..

>>şu şekilde izah ediyim >>> 6,5J/ et kalınlıgındaki janta 5,5 - 6,5 - 7,5 . et kalınlıgına sahip lastıkler takılır..6,5 inc x 2,54 cm 16,5

>>>10j / inc et kalınlıgındaki janta 9,5 - 10,5 - 11,5 . et kalınlıgına sahip lastıkler takılır..yaklaşık olarak..

tam dogrusunu şu adresten bakın..>>http://www.1010tires.com/tiresizecalculator.asp

jantın göbek delik capı vardır buyuk kucuk gelirse ya tornada delik buyutulur..yada cember halka ile delik kucultulur..

2. bir konu bijon aralık mesafesini bilmeniz lazım ..? 5x 139,5 ::5 biconlu aralıkları da 139 mm demektır..

orjinali 17 inç olan araca hiç bakmadan 15 jant olmayacagını söyleyebilirim..nedenmi ..ön fren disk leri buyuk tür kesinlikle küçük jant olmaz .. 16 jantı alıp tekerlegi cıkarıp jant fren diskine geciyormu diye kontrol etmeniz gerek.. ;)

bilmem anlatabildimmi bu iş başlı başına bir mevzuu.. :smiley:

"OFF-ROAD tipi jant olması >>markalı vede made in usa olursa arac fiyatına yakın tutuyor.. ;D

Ynt: G.V 1.9 DDiS: 17" yerine 16" x 6,5J jant ebat sorunsalı ???

Detaylı açıklamanız için teşekkür ederim Oğuz Bey.

Lastik ebatlarını biliyordum AMA jant boyutlarında "6,5J" şeklinde ifade edilen değerin ne olduğunu çıkartamamıştım. Yine de tam anladığımı söyleyemem.

oguz1134' Alıntı:
6,5J ..nedir jantta .:yere basan yeri ..et kalınlıgıdır..6,5x 2,54:16,5 cm dir...

Şöyle ki; aracın kullanım klavuzunda; takılabilecek 2 boyuttan biri olan 225/70R 16 lastik ebadının yere basan kalınlığı 22,5cm
16 x 6,5J ebadındaki jantın et kalınlığı (yani, yere basan kısmının kalınlığı) ise 2,54 x 6,5 = 16,5 cm.
AMA gelin görün ki, teker ve jantın yere basan kısımlarının ölçüleri arasında 22,5 - 16,5 = 6cm fark var.
BU durumda 22,5 cm yere basan kalınlığa sahip lastiği, yine kullanım kalvuzunda belirtilen 16,5 cm et kalınlığına sahip janta nasıl takacağız???

225/65R 17 lastıkler..>>Rim Width Range: 6 - 7.5 in ..aralıgında et kalınlga sahıp jantlara takılırmış..

http://www.1010tires.com/ ...>>>Tire Size Calculator ..>> üstune tıklayın >>lastık ölçünüzü girin..olucak. ;)..gerekli bilgiyi yakalayacaksınız.. :smiley:

235/70R16 >>>Rim Width Range: 6 - 7.5 in ..aralıgında et kalınlga sahıp jantlara takılır.

örnek....::>295/75R16 >>>Rim Width Range: 7.5 - 9.5 inc ..aralıgında et kalınlga sahıp jantlara takılır.bu genişlikte lastık kullanıldıgında 8 inc jant gerekiyor..bu sefer tarıf ettım inşallah .

cok ince bi konu demiştim.. :smiley:

Bir kez daha teşekkürler Oğuz Bey. "Tire Size Calculator"da "Rim Size" diye bir satır da varmış, gözümden kaçmıştı.
Rim size dışında, bijon sayısı, bijon aralığı, bijon çapı vb de işin içinde olunca....Gerçekten ince konuymuş.

vitara va grand lar aynı>> 5 x 139,5 lada niva ,cj uyumlu >>fakat sizin kasanın ne oldugundan haberim yok. ;) bijon aralığı..

yeni alacagınız jantta karşınıza cıkacak ölçüler..15-16-17 gibi kac inç takılıçaksa onun ölçüsü.

et kalınlıgı..5-6-8-10 inc gibi hangi genişlikte lastık kullanacagızla alakalı..

orta göbek delik capı..

ofset ölçüsü..>>araca takıldıgında jantın yeride yada içerde yada dışarda durmasını saglar..cok dışta olursa çamurluk içine sürtme yapar ..dar olursa teker izi daralır..yol tutuş bozulup ..taklaya sebebiyet verilir.. :smiley:

jantın ön fren diskine + fren kaliperlerinin üzerine rahat gecmesi vede ,en az 1-2 cm aralık kalması iyi olur.. kurtarmıyor diye kaliperin degen yerini traşlayıp jantı oldurmak akıllı işi degil dir..sonrasında araya leblebi büyüklüğünde taş kacması frenlerin parcalanması demektır.. ;)

>>örnek veriyim ..kendi aracıma 205/80/16 lastık aldım 6,5 j orjinal jantında balon gibi olcagını kafamda düşündüm..ve 5 j özel janta taktım incecik+ yere basan yerini balık sırtı istıyordum ..istedigimi yaptım .camur lastıgi için.. :smiley: cok da iyi oldu..

piyasada satılan jantların %95 'i cin malı,, güzel göründünü söyleyebilirim..ama sizin aracı taşıyıcak kadar saglam oldugu konusunda şüpheliyim. ;) her düşülen çukur sonrası preste jant dogrulmaya gitmekde var.. ::smiley:

Ne zor işmiş; aracınıza uyumlu ebatlar arasında istediğiniz lastiği takabilmek için UYGUN jantı bulmak ??? ::smiley: :-\
225/70R 16 veya 235/70R 16 ebadında BF GoodRich AT lastik kullanabilmek için jant araştırayım dedim, işin içinden çıkamadım.
Sadece çapını ve şeklini belirlemekle olmuyorMUŞ bu jant seçimi :-\ ::smiley: :( Ne yapacağımı, nereden bakacığımı şaşırdım :-\ ::smiley: :(

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=77390.msg955178#msg955178

>>sizin aracın aynısı sizin gibi meraklı bi arkadaş >>bilmeden girmış bi işlere sonrada çıkamamış işin içinden.. ;) :smiley:

>>ibretlik bir durum ..ülkemizde kimse işini severek + bilerek yapmıyor..malesef.. :p

>>kurdun ensesi niye kalın hesabı .. ::smiley: ya her işi biz bilecez ..yada bilmediğimiz işlerden uzak duracaz .. :smiley:

satıcıya,ustaya ,tamirciye ,gözü kapalı güvenmek ..bence sakıncalı dır derim. :smiley:

oguz1134' Alıntı:
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=77390.msg955178#msg955178

>>sizin aracın aynısı sizin gibi meraklı bi arkadaş >>bilmeden girmış bi işlere sonrada çıkamamış işin içinden.. ;) :smiley:

>>ibretlik bir durum ..ülkemizde kimse işini severek + bilerek yapmıyor..malesef..
EVET, linktekileri okudum AMA başı yanan tüketici de en azından aracına uyumlu jant ve lastik ölçütlerini pek araştırmadan, öğrenmeden, direkt dalmış alış-verişe.
VEYA doğru ebatları bilmesine rağmen, daha büyük ebadın cazibesine kapılıp, satıcıya direk güvenmiş. Karşısındaki ticaret ahlakından ve esnaflıktan zerre payını almamış biri olunca, aldıkları elinde patlamış. NEYSE, "geçmiş olsun" demekten başka bir şey gelmez elimizden.

Ben bu jant konusunu, marka-model seçenklerinin çok daha fazla + uygun teknik özellikleri ve görünüm açısından doğru jantı bulabilme şansımın daha yüksek olduğu İstanbul veya Ankara'dan halletmeyi düşünüyorum...

KARARIMI VERDİM: Bir uyumsuzluk tespit etmezsem, bir engel çıkmazsa; 16", 16 x 7 ve 5 x 114,3 (40 ET) ölçütlerinde
şu Kor Metal marka janttan 4 adet alıp, BF Goodrich 235/70R 16 All Terrain T/A (AT) lastik takacağım.

587.jpg

40 5X114,3 60,1
et ölçüsü bijon aralığı ölçüsü delik çapı ölçüsü

ET : nedir ? orjinali >40 olana ..>misal 35 takarsanız lastikler 0,5 cm iceride kalır teker izi ufalır..yol tutuş kötüleşir..>>50 takarsanız tekerler dışarıda kalır belki çamurluğa sürtebilir.. ;) ..ama yol tutuşu iyileşir.. :smiley:

C.B.:> 60.1 (orta göbek delik ölçüsü.) jantın poryaya gectiği yerdeki deliğin capı dır mm. olarak ufak ise aldığınız torna edilecek ..büyük ise hazır cemberler var onlardan takılacak.. bunlar çözüm önerileridir en doğrusu 60,1 delikli olanını almak ve cuk ..gecirmek.. ;)

>>ilk iş jantcıda ön tekeri söküp yerine alınacak olan jantı boş olarak takmak ve fren diskinle uymuna bir göz atmak olmalı.. ;)
kolay gelsin derim.. :smiley:

Oğuz Bey,
Çok teşekkür ederim, gerçekten çok yardımcı oldunuz. Sizin aydınlatıcı bilgileriniz sayesinde bu noktaya gelebildim.

Her ne kadar Kor Metal jantın ET ölçütü 40 olsa da,
2006 sonrası yeni kasa G.V için olması gereken tüm ölçütlerin bir arada yazdığı bir yer bulamadım.
YANİ, ET ölçütünün ve delik çapının ne olması gerektiğini ben bilmiyorum. ::smiley:

ACABA son mesajınızda yadığınız ET ve delik çapı ölçütleri, 2006 sonrası yeni kasa G.V için olması gereken mi ??? ::smiley:
YOKSA benim almayı planladığım Kor Metal jantın ölçütleri mi ??? ::smiley:

>>2006 sonrası yeni kasa G.V

>>kedi ulaşamadı ciğere mundar dermiş.. ;D 0 fiyatı 100 milyara yakın olan bu aracları almayı binmeyi hiç aklımdan gecirmediğimden ;) hakkında hiç bir bilğim yok malesef ;)

>> ben merdiven şaseli 2005 modelden öteye gidemedim. malesef. :smiley: onuda alamadık binemedik oda parantez içinde.. ::smiley: ;D ;D ;D

oguz1134' Alıntı:
'' jant aplikasyon listesi '' diye >> gogılda aratın ..derim. :smiley:
Teşekkürler Oğuz Bey. Öyle yaptım. Ulaştığım sonuçlardan birini burada paylaşayım.
http://www.akojant.com/image/data/aplikasyon_listesi.pdf

JANT_aplikasyon_listesi.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,046
Kayıtlı Üye Sayımız
166,958
Kaydolan Son Üyemiz
seckincelem

Geri