Garmin ve Mac: Haritaları Nasıl Yükleyelim?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan OR Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 10
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 16,923

OR

Kamp I
Merhaba Arkadaşlar

Eğer Garmin GPS cihazınız var ve Mac kullanıcısı iseniz haritalarınızı cihaza nasıl yükleyeceksiniz? PC tarafında MapSource formatında kurduğunuz haritaları yine bu program aracılığı ile Garmin cihazınıza yükleyebilirsiniz. Bildiğim kadarı ile “MapSource” programının Mac versiyonu yok. Başka bir değişle elinizdeki haritaların Mac versiyonu yok demek. Peki Mac kullanıcısı iseniz bu işi nasıl yapacaksınız? Aşağıda anlatmaya çalıştım (Kullandığım cihaz: Garmin 62s).

Öncelikle bir PC bulalım:

Bir PC bulacaksak tüm bunlara ne gerek var diyebilirsiniz. Ancak PC'yi sadece haritaları Mac formatına dönüştürme işleminde kullanacaksınız. Daha sonra diğer bütün işlerinizi Mac tarafında yapabilirisiniz. Yani “MapSource” ile PC tarafında neler yapılabiliyorsa aynısını Mac tarafında da yapabilirsiniz. Kısacası benim gibi dominant bir Mac kullanıcısı iseniz bu yazı sizin için.

İşlem için gerekli olacak programlar:

Verdiğim linkte bu programların bazılarını bulabilirsiniz (http://www8.garmin.com/macosx/index.jsp). Bu sayfadaki "BaseCamp", "RoadTrip" ve "MapInstall" özellikle önemli ve kurmanızı öneririm. Bu sayfadaki diğer programları da kurmak isteyeceksiniz (Garmin Communicator Plugin ve POI loader gibi). Gerekli olacak diğer programlar "MapConvertor" ve "MapManager". Bahsedilen programlar şu işlevleri görecek:
BaseCamp: Mac tarafında MapSource benzeri işlev görüyor. MapManager: Mac bilgisayarınıza haritaları yüklemenizi sağlıyor. Yüklenen haritalar “BaseCamp” programında açılıyor (tıpkı MapSource gibi). Buradan indirebilirsiniz (http://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=3825). MapInstall: Haritaları Garmin cihazınıza yüklemenizi sağlar. MacConvertor: PC tarafındaki haritalarınızı Mac formatına çevirmeye yarar. Buradan programı indirebilirsiniz (http://www8.garmin.com/support/agree.jsp?id=3897).

Haritaları PC tarafında dönüştürüp alalım:

PC tarafına "MapConverter" programını indirin, kurun ve çalıştırın. Program PC tarafında “MapSource” şeklinde kurduğunuz tüm haritaları otomatik olarak tanıyacaktır. Bunları tek tek seçip Mac ile uyumlu formata çeviriniz. İşlem bittiğinde dönüştürdüğünüz her harita için “.gmapi” uzantılı bir dosya oluşacaktır.

Mac tarafında haritaları kuralım:

Çevirdiğiniz bu haritaları Mac tarafına taşıyın. “MapManager” programını kullanarak haritaları Mac tarafına kurun. Bu programı çalıştırdığınızda sizden haritaların yerini soracaktır, bulup okeyledikten sonra kurulum gerçekleşecektir. Kurulan haritalar “BaseCamp” içinde artık kullanılır hale gelecektir. “MapSource” ile PC tarafında neler yapılabiliyorsa Mac tarafında da “BaseCamp” ile bu işelri yapabilirsiniz sanırım. En azından ben biraz kurcalama şansı buldum ve oldukça benzer işlevler gördüğünü farkettim. Farklılıkları da olabilir ama henüz işin başındayım ve çok detaylı incelemedim. Çünkü “BaseCamp” programının PC versiyonu da var. Öyleyse bazı farkları olmalı diye düşünüyorum. Neyse geçelim bunları ve işimize dönelim. Sıra haritaları Garmin cihazına yüklemeye geldi.

Garmin cihazımıza haritaları yükleyelim:

Garmin cihazınızı Mac tarafına USB kablosu ile bağlayın. “MapInstall” programını çalıştırın ve ilerleyin. Program otomatik olarak cihazınızı görecektir. İlerleyin, sonraki aşamada daha önce yüklediğiniz haritalar karşınıza gelecektir. Drop-down menüden istediğiniz haritayı seçin. Ekranda o harita görünecektir. Tüm haritayı fare ile seçin. Haritalar bölge bölge şeklinde olduğu için isterseniz haritanın size lazım olan bölgesini seçerek de atabilirsiniz sanarım. Ben tüm haritayı fare ile seçerek yaptım. İşlem haritanın büyüklüğüne göre 5-10 dk sürebilir (kahveniz alıp balkondan yıldızları seyredin). İşlem burada bitiyor. Artık Garmin cihazınızı ve haritalarınızı Mac bilgisayarınızda kullanabilirsiniz. İngilizcesi olanlar şu linktekten gerekli açıklamaları okuyabilirler (http://www8.garmin.com/manuals/MapSource_MigratingGarminMapProductsfromWindowstoMacComputers.pdf).

Kolay gelsin diyelim ve klavyemiz sürçtüyse af ola.

Birazdan bu işlemlere ait “Screen Capture” örneklerini ekleyeceğim.

Orhan

Etiketler
Ynt: Garmin ve Mac: Haritaları nasıl yükleyelim?

"MapConverter" ile haritaları Mac formatına dönüştürün.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]

GarminMac_1.jpg

GarminMac_2.jpg

GarminMac_3.jpg

GarminMac_4.jpg

GarminMac_5.jpg

Devam

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]

Haritaları dönüştürdünüz. Şimdi bunları Mac tarafına alın. "MapManager" programı ile haritaları Mac tarafına kurun. Artık "BaseCamp" programı içinde haritalarınız görünecektir.

Şimdi "MapInstall" ile bu haritaları Garmin cihazınıza yükleyin.

[attachment=4]
[attachment=5]

GarminMac_8.jpg

GarminMac_9.jpg

GarminMac_10.jpg

GarminMac_6.jpg

GarminMac_7.jpg

Devam...

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]

GarminMac_11.jpg

GarminMac_12.jpg

GarminMac_13.jpg

GarminMac_14.jpg

GarminMac_15.jpg

Nihayet...

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]

GarminMac_16.jpg

GarminMac_17.jpg

GarminMac_18.jpg

Ynt: Garmin ve Mac: Haritaları Nasıl Yükleyelim?

Anlaşılan pek de Mac kullanan yokmuş.

selam yazdıkların illaki birine faydalı olmuştur. şimdide bana olacak insallah ik firsatta benim macte deniyecem

Öneriler için teşekkürler, ben de Mac kullanıyorum, bir hafta önce Etrex Legend HCx aldım, harita yüklemede ve bilgisayara bağlanmada sorun yaşıyorum. Evde ayrıca oğlumun PC'si var, önce Mapsource CD'sini oraya yükleyip neler yapabileceğime bakmam gerek. Topografik TR haritası zaten yüklü. Sizin söylediğiniz programları da bilgisayarıma yükledim.
Esas merak ettiğim şu: Google Earth üzerinde işaretlediğim parkurları GPS'ime aktarmak mümkün mü? Parkurları kendi bilgisayarımda, yani Mac'de işaretledim. Bu yıl yapacağımız bisiklet gezisinde kullanılacağı için gezi öncesi aktarmam gerek ama aynı işaretlemeyi PC'de tekrar yapma şansım olmayacak.

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Arif

Merhaba uzun zaman olmuş ama faydalı bilgiler için teşekkürler. Bende Mac kullanıcısıyım. Ayda yılda bir işim olunca Windowsta işimi hallediyorum o kadar.

Bahsettiklerinizi tamamen yapmadım ama ben sadece gideceğim rotayı çizip cihaza atıyorum ve iz takibi yapıyorum. Bu formatta .gpx oluyor. Cihazın "arşivli izler" kısmına atıyorum ve hiçbir işlem yapmıyorum. Direk görüyor fakat ok takibi yapmıyor ve kuzey yön referanslı çalışmıyor. Ayrıca sadece izler kısmına attığım zaman isimleri algılamıyor sadece "İZ" yazıyor. Sanırım Mapsource işleminden geçmediği için. Ben sadece çizdiğim izi kendi ismi ile görmesini istiyorum. Bunun için hangi işlemi yapmaıyım?

Teşekkürler...

Ynt: Garmin Ve Mac: Haritaları Nasıl Yükleyelim?

teşekkürler,

mac tarafına atarken sorun çıkıyor mac os x 10.9.1
sorun: share ederken mapmanager hata veriyor ve harita yüklenmiyor
bilginiz varmı ?

Ynt: Garmin Ve Mac: Haritaları Nasıl Yükleyelim?

mkoknar' Alıntı:
teşekkürler,

mac tarafına atarken sorun çıkıyor mac os x 10.9.1
sorun: share ederken mapmanager hata veriyor ve harita yüklenmiyor
bilginiz varmı ?

Ben sorunu MapInstall falan hiçbir şey kullanmadan sadece Garmin Base Map ile hallettim. Aleti takınca zaten direk tanıyor. Güncelleme varsa da yapıyor. Haritayı içeri atınca da olması gereken yere atıyor ve ismi de okunabiliyor gayet normal.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,006
Kayıtlı Üye Sayımız
166,753
Kaydolan Son Üyemiz
galaksiseo06

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR