Ynt: Gerber Bear Grylls Multi Tool & Fire Starter
Hiç bir sektör de azımsanmayacak gibi değil.Şöyle izah edeyim.50 dolarlık ürünü örnek olarak alırsak, Gerber bunu birinci el olarak ne kadara imal ediyor onu düşünmek gerekir.bu ürün bir parti de fabrikadan on binler ce adet olarak çıkıyor, sanıyor musunuz ki gerber bunu 30-40 dolara imal ediyor da 50 dolara satıyor?? En fazla olsun olsun 10 dolar olsun tekinin imalatı.Gerber in sadece bir tanesinde elde ettiği karı düşünün ki bu adamlar en ucuz piyasa fiyatını belirleyerek karın allahını sürümden yapıyor.Bir çok ürünü de distiribitor firmalara bir iskonto bedeli ile yolluyor, onlar da üstüne karını koyup perakendecilere dağıtıyorlar.En son kar konarak ise ürünler bize satılıyor.Bunu getirten outdoor tüccarları için ürünün gümrük bedeli, kargo bedeli vs vs bir çok masrafı var. Hele ki Türkiye gibi outdoor sektöründe gıt olan bir ülke de ki tüccar bu ürünü getirsin getirsin 20 tane getirsin.Adamın sürümden kazanma şansı yok.Her aletten 10-20 tl kazanmasını bekleyemezsiniz ki.Bu düşünce ile toplama vurduğunuzda 20 aletten 200 bilemedin 300 tl kar yapar. Kusura bakmayın ama bunun içinde uğraşmaya değmez.Aldığınız mal sizin ödeme vadenize kadar size kazandırmıyorsa her türlü zarar etmişsiniz demektir. Ben kesinlikle düşük kar marjı olduğunu söylemiyorum sadece mantıklı bir açıklaması olduğundan bahsediyorum. Hiç bir esnaf ben fiyatı boru kıvamında yapayım alan alır almayan almaz diye düşünmez.Hele ki internet alış verişinde sizin de bahsettiğiniz gibi yurt içi yurt dışı farkının kalmadığı bir devirde.Her kez iki taraf için de uygun olanını ve malı olabildiğince hızlı eritmeyi planlar.Ha deseniz ki x marka dünya çapında yaygın su gibi satılan bir ürün yurt dışında bu fiyat burada 5 katı, gelin o tüccara berabrer sövelim ama burada özel, kolay kolay satılmayacak, ancak hastasının alacağı bir üründen bahsediyoruz.Sözün özü yurt dışında ki adam bu aletten ne kadar kar ediyorsa, bizim tüccar da o kadar kar ediyor.Onlar ilk elden yüksek iskonto ile alım yaparak sürümden kazanç elde ediyor, bizimkiler de üstüne kar koyarak.
Yanlış anlaşıldığı için tekrar ve son kez söylüyorum, Ben kimseye oradan alma buradan al demiyorum, haddim değildir.Herkez bütçesine göre alış verişini dilediği yerden dilediği şekilde yapmakta özgürdür. Hiç bir şekilde kar marjı düşüktür su fiyatına malzeme satıyorlar demiyorum,Sadece mantıklı bir açıklaması olduğundan bahsediyorum. Ve de diyorum ki şapkayı öne alıp kendi ülkemiz esnafı hakkında ileri geri konuşmadan önce sizi iki kere düşünmeye davet ediyorum.