Gölyazı (Apolyont) Gölü Bursa

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan özlem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 10
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 12,702

özlem

Kamp III
KIŞIN ADA YAZIN YARIMADA​

Golyazi24ekimKarsidan3.jpg

Çok önceleri, Marmara Denizi'nin güneyinde bulunan Odryses (Mustafakemalpaşa) Çayı, Bandırma'dan denize dökülürmüş. Bugünkü Apolyond (Ulubat) Gölü de bulunmuyormuş. Bu gölün olduğu yerde Apollonya Krallığı, Mustafakemalpaşa'nın bulunduğu yerde de Melde Krallığı bulunmaktaymış. Apollonya kralının çok güzel bir kızı varmış. Mustafakemalpaşa'da bulunan Melde Kralı, oğluna bu kızı istemiş. Ancak kızın gönlü olmadığı için varmamış bu prense. Kral, bir tepe üzerinde saray yaptırarak, orada saklamış kızını. Bunun üzerine kızan Melde Kralı:
" Ben size öyle bir felaket vereyim de sizi su ile boğayım" demiş. Odryses (Mustafakemalpaşa) Çayı’nı Apollonya kentinin bulunduğu topraklara doğru çevirivermiş. Irmak, tüm Apollonya topraklarını sular altında bırakmış. Apollonya kenti ile, prensesin bulunduğu sarayın çevresi sularla çevrili birer ada olarak kalmış. Apolyond (Ulubat) Gölü de işte böyle oluşmuş.

UluabGol23kas03.jpg

ApolGolyaziGen4.jpg

Kışın gölün suyu 4 metrete kadar yükselir, yüzlerce dönüm arazi sular altında kalır ve beldede bulunan iki mahalleyi birbirine bağlayan köprünün altı su ile dolar. Böylece yazın kara ile birleşip bir yarımada olan belde kışın eşsiz güzellikte bir ada olmaktadır.

Golyazi18maySokak09goldenManz.jpg

Etiketler
Gölyazı (Apolyont) Gölü Tarihi Bursa

APOLLANİA AD RHYNDACUM

Apollania ad Rhyndacum M.Ö. I. yüzyıldan itibaren bilinmektedir. Roma Döneminde bir süre Adramittion (Edremit) 'na, bir süre de Kyzikos (Edincik) 'a bağlı kalmıştır. İmparator Hadrianus (M.S. 117-138) 'un Bithynia gezisi sırasında kente uğradığı, kentin kapısındaki adına konulmuş onur yazısından anlaşılmaktadır.

Bizans Dönemi'nde Apollania ad Rhyndacum, önce Bithynia Piskoposluğu'na bağlı kalmış, daha sonra Nicamedia ve kısa bir süre de Kios piskoposluklarına bağlanmıştır.

Osmanlılar 1302 yılında Baleum (Koyunhisar) Savaşı'ndan sonra, bu kaleye sığınan Kite Tekturu'nu kovalayarak ilk kez Apollania önlerine gelmişler; ancak bu kuşatma sırasında kaçak tekturun teslim edilmesi dolayısıyla anlaşmaya vararak geri çekilmişler, yalnızca Alyos adasını ele geçirmekle yetinmişlerdir. Bu adanın ele geçirilmesiyle, esasen Apollania ad Rhyndacum'un gölün çıkış kapısındaki berkitilmiş Lopadion kalesiyle ilişiği kesilmiş bulunuyordu.

Antik kentle ilgili arkeolojik bilgiler şöyle sıralanabilir:

kilise.jpg

Kalıntılar, karayolunun 3.7 kilometre güneyinden itibaren başlamaktadır. Antik yollar, halk arasında "Delik Taş" adıyla tanınan yerde yüzeyde görülmektedir. Birbirine paralel olarak uzanan iki yoldan batıdaki 1.7 metre genişliğindedir. Çok kullanılmış olduğu, tekerlek ve atların geçmiş olduğu yerlerdeki izlerden anlaşılmaktadır. Yolların uzantıları Nekrapol içlerine doğrudur.

Doğal kayalardan kesilmiş lahit tekneleri ve kapakların yaygın olarak görüldüğü Nekrapol Alanı'nda, antik yolların kenarında, 8.5 x 8.5 metre boyutlarında boyutlarında yüksek anıt mezarları bulunmakta idi. Aynı tip mezarlara göl kıyısında da rastlanmaktadır.

Dış kaleye halk arasında "Taş Kapı" denilmektedir. Yarımadanın en dar yerini denetim altında bulundurnak için yapılmıştır. Surda 8.5 x 8.5 metre boyutlarında kare prizma bir burç yükselmektedir. Bu burcun yapımında, kentteki açıkhava tiyatrosunun taşları kullanılmıştır. Surun duvar kalınlığı bazı yerlerde 5 metreyi bulmaktadır.

Antik kentin girişindeki kilise XIX. yüzyılda yapılmıştır. Giriş cephesi üçgen alınlıklıdır. Köşeler, pencere ve kapı çevreleri kesme taşlardan, kireç kum harcı ile örülmüştür. Kilisenin öteki cephelerinde de aynı tip pencereler kullanılmıştır. Batıdan "nartex" e girilmekte, bunun iki yanında silindirik iki oda yer almaktadır. çatıyı üçer adet iki kolonsal ahşap direkler-
taşımakta ve bu konum, kiliseyi üç sahına ayırmaktadır. Doğu yanlarda iki küçük, ortada ise bir büyük absis bulunmaktadır. Bunlar yarım kubbelerle örtülmüştür. Kilisenin duvarlarında renkli fresk izlerine rastlanmaktadır.

ApolGolyaziDuvar1_2.jpg

Çevre halkın "Gavur Mezarlığı" andığı sırtlarda yapılmış olan açıkhava tiyatrosunun "cavea" ve "orkestra" yerleri belirgindir. Ancak mimari parçaları sökülerek surların yapımında kullanılmıştır. Tiyatro 45 x 50 metre boyutlarındadır.

İç kale, beton bir köprü ile karaya bağlanarak yarımdaya dönüştürülen adayı çevirmektedir. Sur uzunluğu 4.5 kilometre dolayındadır.

okuz_baslari.jpg

Gerek görülen yerlerde burçlar yükseltilmiştir. Adanın kuzey doğusundaki burç günümüze değin sağlam kalmıştır. Bu burç, Roma mimarileriyle örülmüş, bu malzemeler arasına Hadrianus (M.S. 117-138) için düzenlenmiş bir onur yazıtı konulmuştur. Bunların arasında
15 kesik öküz başı kabartması birbirine griantlarla bağlanmıştır.

Bu burca bağlanan duvarlarda çok miktarda sütun artıkları kullanılmıştır. Hamamönü adlı yerde yoğunlaşan surlar, ev temelleri olarak devam eder. Bunların yapımında adak ve mezar stellerinin kullanılmış olduğu görülmektedir.

Ynt: Gölyazı (Apolyont) Gölü Bursa

Özlem,

Kısmetse şu İznik gezisinden sonra Uluabat'ı düşünüyorum.

Göl çevresi bahar döneminde daha güzel ama asıl balık avladıkları dönem ne zaman ona göre gidip teknelerle balığa çıksak çok keyifli olur.

Adalara mutlaka uğramamız lazım ;) :D

Sular yükselince Kemalpaşa tarafına su taşmasın diye uzun bir set bulunuyor.

Müthiş bereketli topraklar.

İznik gezisi bitti. Tamda herkesi hem nick :Dhem isim olarak ezberliyordum ki ayrıldık.
Bence havalar bozmadan hemen yapalım bu geziyi...Benim bu adada ayağımın değmedi bir karış, fotoğrafı çekilmemiş bir çakıl tanesi bile yoktur ama sizlerlede oraya tekrar gitmek isterim.

gölyazı özellikle fotoğraf için mükemmel bir yer.bursada gezi ve fotoğraf için ilk akla yerlerden biri olan cumalıkızık a görede insanları çok sıcak... nisan -haziran arası gezmenizi tavsiye ederim. zira temmuzdan sonra göl suları çekiliyo.tekne tutup nilüfer çiçeklerininde doğal ortamda fotoğraflanabileceği bir yer.

emin' Alıntı:
gölyazı özellikle fotoğraf için mükemmel bir yer.bursada gezi ve fotoğraf için ilk akla yerlerden biri olan cumalıkızık a görede insanları çok sıcak... nisan -haziran arası gezmenizi tavsiye ederim. zira temmuzdan sonra göl suları çekiliyo.tekne tutup nilüfer çiçeklerininde doğal ortamda fotoğraflanabileceği bir yer.

Burnumun dibinde olmasına rağmen bir türlü gidemedim. :'(
Lakin Cumalıkızığı çok önceden beri bilirim.
Son zamanlarda insanları cidden çok değişti.
Eğer kısa dönemde tek gezi olacaksa, C.Kızık yerine Gölyazı çok daha iyi bir tercih bence...
Hem Tirilye Mudanya da gezilebilir aynı günde... ;D

http://www.wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=6884&postdays=0&postorder=asc&start=0

Kısmetse ben bu haftasonu küçük bir fotosafari yapmayı düşünüyorum Apolyont Gölü ve çevresine.

Bursalı gezenbilir dostlarıma duyrulur.

Vaktiniz olursa ben pazar sabah erkenden Apolyont'ta olacağım. Gelirseniz sevinirim.

Numaram 0536 775 44 12

taiga' Alıntı:
Burnumun dibinde olmasına rağmen bir türlü gidemedim. :'(
Lakin Cumalıkızığı çok önceden beri bilirim.
Son zamanlarda insanları cidden çok değişti.
Eğer kısa dönemde tek gezi olacaksa, C.Kızık yerine Gölyazı çok daha iyi bir tercih bence...
Hem Tirilye Mudanya da gezilebilir aynı günde... ;D

http://www.wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=6884&postdays=0&postorder=asc&start=0

Diyorum ki baharda Nisan ayında özellikle Mudanya-Trilye-Gölyazı ve Cumalıkızık gezisi yapalım eğer uygun olursada 1 gece konaklamalı yaparız daha iyi olur hem koştur koştur gezme durumu olmaz..

Haftasonu Apolyont'a gelmeyen arkadaşlara duyrulur :D ;)

Pazar öğlen 12.00 gibi Gölyazı'daydım.
Harika bir gezi oldu.
Fotoğrafları ayarlamayı müteakip yükleyeceğim ve günün notlarını yazacağım.

Gezenbilir'e sevgilerimle.

Gölyazı fotoğraf notlarım sitemizde yerini aldı.

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=1559.msg8477#msg8477

Fotoğraflarım ve yazılarım hizmetinizde.

Gezenbilir'e sevgilerimle.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,089
Kayıtlı Üye Sayımız
166,828
Kaydolan Son Üyemiz
XOFA

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR