Merhabalar
yesplease,
Öncelikle şunu belirterek sorularınız en azından bazılarına kendimce yanıt vermeye çalıcağım: Bizde 2005 model 3 kapılı 1.6 Otomatik GV var. Eşim kullanıyor, neredeyse on yıl oldu. Araç çok temiz, kazasız, bakımlı, tamamen orijinal (fabrika çıkışı harici donanım yok), şu anda 130+ bin km'de ve gerek gündelik, gerekse olumsuz hava/yol koşullarında ve off-road gezilerimizde kullanıyoruz.
1- İç genişlik açısından iki aracın çok büyük farkları olmasa da kalın c sütunu nedeniyle yeni kasa biraz daha kasvetli, ayrıca bu farkın bir diğer nedeni de eski kasanın (bizimki) büyük camlarının verdiği ekstra ferahlık hissi.
2- Arka koltuklar yatınca bagaj elbette çok iyi oluyor. Ama kalıcı bir dizayn değişikliği düşünmedik. Evin tek aracı olacaksa ve uzun seyahatler iki kişiden fazlasıyla (parçalı yatan koltuklar sayesinde 2 yetişkin ve bir çocuk da kurtarır) yapılacaksa port-bagaj gerekebilir.
3- LPG ile ilgili bilgi veremem, hiç düşünmedik. Benzinli olarak 100 km'de 10 litrenin altına inmeniz için otoyol veya şehirlerarası yola çıkmanız gerekir. Dikkatli kullanılırsa o koşullarda 8 litreyi geçmeden seyahat bile mümkün. Şehiriçinde ise 12-13'lere kadar çıkacağını bilmekte yarar var.
4- Araç genel olarak sorunsuz. Yeni kasayı servisimdeki ustalar pek beğenmiyorlar.
5- İlaveler için eski kasanın daha gelişmiş yan sanayisi ve bilgi birikimi olduğu açık. Dikkat ederseniz ağır arazide yeni kasayı pek göremezsiniz. Yarışlarda da eski kasa epeyce tutulan bir model.
6- Sadece 1.6 kullandığım için diğer motorlara bir şey diyemem. Çok performanslı bir araç değil ama günlük ihtiyaçları karşılıyor.
7- 4 çekerde, bilhassa en ağır konumda kullanırsanız tüketimi hesaplamak bile istemezsiniz. Neyse ki bunu çok sık ve çok uzun yollarda yapmak gerekmiyor. Diğer konumlarda korkulacak bir durum yok. Ama herhangi bir dört çeker konumunu sürekli kullanmanız hâlinde 12 litrenin altına inebilmeniz zor.
8- Parça fiyatları kıyasını bilmiyorum ama eski kasanın daha az problem çıkardığı yönünde yaygın bir söylem var.
9- Yeni kasanın yol konforunun daha iyi, ama arazi yeteneklerinin çok daha kısıtlı olduğunu söyleyebilirim. Bir de kısa şasi olanlar arazide genel olarak daha iyiler (3 kapı>5kapı)
10- Belirgin bir arıza yok. Bunu servisteki arkadaşlarla da sık sık konuşuyoruz.
11- Yeni kasanın ikinci elini takip etmiyorum. Kıyas yapamam ama bu kasa hâlâ çok tutuluyor olsa gerek ki fiyatları hiç ucuzlamadı, aksine piyasasnın üstünde bir artışı var. Temiz ve kurcalanmamış araç bulmak da biraz araştırma gerektiriyor gibi geldi bana yine de.
12- Dediğiniz gibi bir fiyat dengesizliği varsa, bu eski kasanın daha çok tutulduğuna işaret ediyor ama yeni kasanın hangi handikapları yüzünden durumun böyle olduğunu iyi analiz etmek gerekir. 3 kapılı versiyonda otomatik versiyon yok bildiğim kadarıyla yeni kasada.
13- Araç üstü aksesuarda kıyas yapamayacağım. Büyük bir farklılık olmayacağını sanıyorum.
14- Bence 1.6 otomatik almak en mantıklısı ama illa 5 kapı alacaksanız böyle bir motor o kasada yok ne yazık ki.
15- Eski kasanın iç mekân işçilik kalitesi Japon araçlarının tipik seviyesinde. Yani yeterli. Yenisinde de gelişen teknoloji ve görsellik haricinde benzer bir seviye var. Tasarım zevk meselesidir ama yeni kasanın için biraz daha şık duruyor sanki.
16- Dokunmatik ekran konusunu bilmiyorumm. Hiç ihtiyaç duymadığım için araştırmadım.
17- Benim tercihim eskiden yana olurdu. O nedenle yenisiyle değiştirmeyi hiç düşünmedik.
Umarım biraz olsun yardımcı olabilmişimdir. Dilerim alacağınız Grand Vitara'nızla siz de bizim kadar mutlu olursunuz.
Selam ve saygılarımla