Grand Vitara İçin Sessiz + Güvenli Yol Tutuş Sağlayan Lastik Ebatı ve Markası ?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan BRAVEHEART Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 23
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 18,000

BRAVEHEART

Kamp III
Merhaba,
2007 model Grand Vitara 1.9 DDiS 5K üzerinde şu anda 225/65R 17 BRIDGESTONE lastikler var. Şöför kapısını açınca, sütunun iç tarafındaki etikette 225/65R 17 ve 225/70R 16 lastik ebatları için basınç değerleri yazıyor. Anlaşılan bu ebatların dışına çıkılması, özellikle yakıt tüketimi yönünden iyi olmaz AMA yine de sormak istiyorum.

1- Dört mevsim lastiği olarak: En sessiz + güvenilir yol tutuş sağlayan + yakıt tüketimi azaltmak adına en uygun lastik boyutları ve markası nedir?

2- Kar lastiği olarak: Yakıt tüketimini de çok fazla artrMAdan en iyi-güvenli yol tutuşu sağlayan lastik boyutları ve markası nedir?

Beni aydınlatırken, lütfen aynı (orjinal) jantlara uygun önerilerde bulunursanız memnun olurum. Bir de jant masrafı çıkmasın.
Off-Road tutkunu değilim, zorunlu kalmadıkça yol dışına çıkmak veya çamur tarlalarında batmak gibi bir düşüncem de yok AMA bol kasisli, çukurlu, sathı bozulmuş veya kışın karla kaplı, buzlanmış yol koşullarında da aracımı güvenle ve rahatlıkla kulllanmak isterim. Cevaplarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.

Etiketler
Ynt: Grand Vitara İçin Sessiz + Güvenli Yol Tutuş Sağlayan Lastik Ebatı ve Markası ?

Sevgili dostum henüz beklentilerinizi netleştiremediğinizi görüyorum :smiley:
Hem; bol kasisli, çukurlu, sathı bozulmuş veya kışın karla kaplı, buzlanmış yol koşullarında da aracımı güvenle ve rahatlıkla kulllanmak isterimdiyorsunuz hem de; en sessiz en güvenli lastiği arıyorsunuz.
Bildiğiniz gibi yol dışı koşullarına uygunluk arttıkça asfalt koşullarında hız azalır, ses artar. Hepsi birden olmuyor maalesef :smiley:
Ben yerinizde olsam AT tipi lastik alırdm (ama yerinizde değilim)
Lastikte yanak yüksekliği azaldıkça yol tutuş daha iyileşir. Size 225/65/17 diğerine göre daha uygun görünüyor
sevgiyle kalın

Ynt: Grand Vitara İçin Sessiz + Güvenli Yol Tutuş Sağlayan Lastik Ebatı ve Markası ?

Erdal Bey, aslında lastiklerden beklentim oldukça net. Belki biraz lüx olacak ama zaman içinde:
1- Kasisli, çukurlu, sathı bozulmuş ve asfalt yolda, sessiz ve en güvenli yol tutuşu sağlayanlardan 4 adet
2- Kışın karla kaplı, buzlu yollarda en güvenli yol tutuşu sağlayanlardan 4 adet
lastik almayı düşünüyorum.
Yaşadığım yerde kışın kar hemen hiç yağmaz ve buzlanma da pek olmaz. Kar lastiklerini ancak bunu gerektiren koşullara sahip yerlere giderken, yol tutuş ve sürüş güvenliği için, gerçici süre, yılda en fazla 2-3 ay takıp kullanma niyetindeyim.

Bunun dışında kalan yılın 9-10 ayında asfalt yolda sessiz ve yakıt tüketimini düşşüren (en azından artırmayan),
AYRICA bozuk satıhlı, kasisli ve çukurlu yollarda da güvenli yol tutuşu sergileyen farklı 4 adet lastik kullanabilirim.

EVET, her koşula ayrı 4 lastik belki gereksiz gibi görünebilir, masraflıdır AMA -dediğiniz gibi- hepsini bir arada sunabilen lastik marka-modeli de yok sanırım.

Merak ettiğim diğer bir konu da: Şu anda mevcut 225/65R 17 101S olan BRIDGESTONE lastiklerin yerine,
1- MICHELINE Energy MXV 235/65R 17 104H kullansam yakıt tüketimi çok artar mı?
2- Araca veya asfaltta yol tutuşuna herhangi olumsuz bir etkisi olur mu?

Sevgili Braveheart (isminizi belirtmediğiniz için böyle hitabediyorum ;) )
225*65*17 çap: 72,43 cm
235*65*17 çap: 73,73 cm dir yani çapta 1,30cm artış olur. Bu % 1,80 lik bir artıştır. Performansa, yol tutuşa ve yakıta pek etki etmez, hatta aracınızı yerden 0,65 cm yükselmesini sağlar :smiley:

Yaşadığınız yerde kar buz olmuyorsa 2.ci takım lastiğe gerek olmadığını düşünüyorum. Bir takım zincir alın gerekirse kar lastiği ile de gidilemeyen yerde gidersiniz ;)
Yurdumuzda asfalt yol dediğimizde otoyolları saymazsak her yer çukur, kasis dolu ::smiley: Bu nedenle size AT lastiği önermiştim. Hem MT ler gibi fazla ses yapmaz hem dağ, bayır, her yere gidersiniz, hem de paranız cebinizde kalır. Yol tutuşta, HT lerden aşağı kalmaz :smiley:

Sayın Erdal Bey, beni aydınlattığınız için teşekkür ederim. ANCAK şu çap olayına takıldım biraz.

Orjinali 225/65R 17 olan lastikler yerine 235/65R 17 düşünürsek, değişen tek parametre: 225 yerine 235 olması, yani lastiğin yola oturan kısmının kalınlığının 22,5 yerine 23,5cm olması anlamına gelmez mi? Bu da -belki pratikte hissedilemese bile- daha iyi bir yol tutuş sağlamaz mı?

Yanak kalınlığı aynı 65, jant ebatı aynı 17". Yanak ve jant ebatı aynı iken ve sadece yola oturan kısım 1cm kalınlaşıyorken çap nasıl artar ki?

Sanırım ben bişeyleri yanlış biliyor veya karıştırıyorum. Çapın arttığını farzedersek bu; hız ve km (katedilen yol) göstergelerinin, orjinal ebata göre ve yeni 235 lastikler için -belki ihmal edilebilir düzeyde de olsa- hatalı bilgi vermesine neden olmaz mı?

AMA en azından bir konuda tam olarak aynı şeyi söylüyoruz. Güzel ülkemizde otoyollar dışındaki tüm yollar (bunlara duble yollar da dahil) bozuk satıhlı, kasis ve çukur dolu. İşte 4 mevsim lastiği olarak bu tip yollara en uygun, en sağlam yol tutuşu ve sürüş güvenliği sağlayan lastik marka ve ebatını öğrenmek çabasındayım 2007 Grand Vitara 1.9 DDiS 5K için.

225*65*17 şu anlama geliyor;
225 : mm taban genişliği
65 : Yanak yüksekliği (% olarak taban genişliğinin oranı olarak genişliğe göre değişken)
17 : inch olarak jant çapı
Çap ise jant yüksekliği + 2 adet yanak yüksekliğidir
Bu durumda çapı cm olarak hesaplarsak;
çap = (22,5 x 0,65 x 2) + (17 x 2,54) =72,43 cm olur.
Aynı yöntemle diğerini de hesaplayabilsiniz. Bu konuda www.tirerack.com adresinden de yararlanabilirsiniz

Genel olarak araçlarda km/h göstergesi zaten %5 kadar fazla gösterir. %1,8 fark sizi gerçek hızınıza doğru yaklaştıracaktır ;) Benim discoda %5 büyük lastik var şimdi km/h göstergesi gps ile aynı gösteriyor yani normale geldi ;D

AT lastiklerin teknik yapısından dolayı çukur ve darbelere karşı HT lerden daha dayanıklı olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle AT ile her tür yolda daha rahat edersiniz. Tabii seçim sizin :-\

225 / 65 / 17 yerine kullanabileceğiniz 235 /65 / 17 ebadının çapının daha büyük olma nedeni (çok önemsiz farkı hissettirmeyecek kadar önemsiz) lastik yanağının 225'in % 65 i , diğerinde ise 235'in % 65 i olmasından kaynaklanır. Aslolan veri şudur: lastik yanağı arttıkça (büyüdükçe) konfor artar,vibrasyon ve yol satıhının kabine etkisi azalır. BUna karşılık virajlarda (sert ve limitlerde girilen virajlarda) lastik, yanağını daha fazla altına alma eğiliminde olacağından viraj performansı azalır. Yanak hesabı yaparken salt olarak 60-65-70 gibi duz mantıkla değil taban çapının % 60' , % 70'i diye düşünüp gerçek yüksekliği bulun ve ona göre değerlendirin. Buradan da hareketle, lastik çapı arttıkça yuvarlanma ölçüsü (dolayısıyla lastiğin çevresi) artacak buna paralel olarak: aracın akselerasyonu azalıp son hızı artacaktır.Birde günlük kullanımda ancak GPS ölçümü ile gerçek hızınızın gösterge hızından biraz fazla olduğu ortaya çıkacaktır.(ebatlada aşırı bir değişim ile bile 3-5 km) . LAstik çapı azaldığında da tersine son hız azalacak akselerasyon artacaktır.
Eğer sözettiğiniz şekilde araziye girmeyecekseniz, off roadla da ilginiz yoksa boşu boşuna dişli bir lastik arayışına girmeyin bridgestone, continental, michelin yada bilimum markaların gibi yumuşak hamurlu on road lastiklerinin, çukur bozuk satıh arayışınızı da karşılaması için 70 yanaklı olanlarına bakabilir, Boşuna da AT yada Başka bir sınıfı yapmayacağınız için taşımamış ve yakıt üzerinde etki yaratmamış olursunuz.İlk vitaramda cooper sport HT diye bir lastik kullanmıştım yumuşak sessiz yağmurda ve kuruda iyi, arazide ancak olabileceği kadar olan bir dört mevsim lastiği idi. Desen yapısı on road için tasarlanmış V profil idi arazide v desenden kurtarıyordu.
Bu konuda temel gerçeği erdal bey de söylemiş yolda ne kadar iyi giderseniz yol dışında o kadar kötü gidersiniz aynı şekide tam tersi de doğrudur.

Sayın Erdal Yaman ve Sayın Çağlar Bey, bıkmadan uzun uzun yazdığınız ve gerçekten aydınlatıcı cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

Lastikler ömrünü doldurunca, 4-mevsim lastiği olarak;
SANIRIM, ya şu anda üzerindeki BRIDGESTONE Dueler 225/65R 17 101S H/T veya MICHELINE Lattitude Tour 235/65R 17 alacağım.
Tabii, zaman içinde daha iyi yol tutuşu, sürüş güvenliği sağlayan ve daha sessizi üretimezse.

ikiside yol lastiğidir . Toprağa lastiğiniz değidiğinde tutunma adına iki lastikten de beklentiniz olmasın

Dostum Braveheart'ın affına sığınarak üstadları yakalamışken başka bir soru sormak istiyorum. Aynı araca sahibim (GVitara 08) ancak farklı olarak çok ağır olmasa da off road a çıkıyorum yasarergun hocamla. Aracımın orjinal 225/65/17 lastiklerini 245/70/16 BF Goodrich A/T ile değiştirdim. Jant bulamadığım için, fikrini aldığım Mehmet Becce Beyin önerisi ile Atatürk Sanayi sitesinde yaptırtıp getirttim, ancak lastikçi bu jantın elde monte edildiğini ve balans tutmasının zor olduğunu ifade etti. Gerçekten de asfalt kullanımında bu fark edilebiliyor. Sormak istediğim 16'' off road a uygun ve tabi yeni kasa GV ya uygun jant nerede bulabilirim? Braveheart hocam teşekkürler konuyu açtığın için..

Aracın son hali bu..

DSC00299k.JPG
[/img]

Umarım Ufuk Bey'de görür..

Arkadaşlar öncelikle hepinize merhabalar. Siteye az önce üye oldum ve sık kullanılanlarıma ekledim. :smiley:
Hazır lastik konusu açılmışken bende 2006 model yeni kasa grand vitara var. Ben şu X5 lerdeki gibi geniş lastik almak istiyorum. Ama yol tutuştan ödün vermek istemiyorum. Arabam benzinli otomatik model. Biraz daha fazla yakıt harcaması sorun değil. Bu konuda bilgim çok yetersiz. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürlerimi sunarım.

ksd' Alıntı:
Dostum Braveheart'ın affına sığınarak üstadları yakalamışken başka bir soru sormak istiyorum.
...........
Braveheart hocam teşekkürler konuyu açtığın için.
Ne demek, lafı mı olur, Sayın KSD. Grand Vitaralaraımız aynı, burası da bilgi paylaşım forumu. Sorularımıza verilen aydınlatıcı cevaplardan herkes yararlanabilir.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,096
Kayıtlı Üye Sayımız
166,832
Kaydolan Son Üyemiz
hasankaraalioglu

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR