Güneş Panelsiz Min. Gereksinimli Sistem Için Yorum Bekliyorum.

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Levent apaşoğlu Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 22
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,144

Levent apaşoğlu

Yeni Üye
Mesajlar
10
Tepkime Puanı
0
Merhaba, Forum'da en yeniyim Ankara'da yaşıyorum. S avunma sanayi sektöründeyim,ayrıca uzun yıllar otomobil yetkili servislerinde çalıştım(İlgili sorularınıza cevap bulmaya çalışırım)sizlerin yorumuna sunmak için bu paylaşımı yapıyorum. Karavanımda güneş paneli olmadan bir sistem tasarladım kendimce.Gezi öncesi aküleri şarj edeceğim, tv izlemek yada fazla gıda stoklamak gibi amacım yok.Bu yüzden TV olmayacak ve 12v küçük bir buzdalabı kullacağım. Isınmayı elektrik ile çözemeyeceğim için webasto edineceğim.Sizce aşağıdaki görselde gördüğünüz sistem iş görür mü?Ayrıca bu bağlantıda olması gereken elektrik kompenantları olmalı mı?(role sigorta v.s. )Olmalı ise hangi noktalarda.
Şimdiden teşekkürler.

 

Akünüzü en fazla -jel ise- teoride %80 ni kadaranı harcayabilirsiniz.​
Bence % 80 fazla. Çünkü zaten en fazla % 90 ı dolar akünün, ben yarı kapasitesini ölçülmesi taraftarıyım.




Alternatörden beslenecekse Havensis'in DC-DC şarj cihazı uygun bence.
Bence sadece aracınız Euro 6 ise, yani start stop varsa gerekli, yoksa gerekli değil.

Yine teoride jel aküleri ELO gibi bir röle ile doğrudan bağlamak sakıncalı denilmekte ama bağladım diyende vardı.

Bence ELO ya da ihtiyac yok. Bir far rölesi ile ( 30 / 40 amper ) iki akü bağlanabilir. Bu rölenin amacı da marş sırasında iki akünün bağlı olmaması. Bu röleyi kontrol etmenin iki seçeneği var ;
1- Manuel kontrol . ( Marş bittikten sonra anahtar ile ) Unutma olabilir. Ben anahtar yerine tek kanal RF uzaktan kumanda ile röleyi manuel kontrol ediyordum.
2- Otomatik kontrol . Eğer alternatörün D ucunda bir kablo çekebilirsiniz, her şarj başladığında ( motor 900 d/d ulaşınca , marş 300 .d/da devreden çıkar) iki aküyü birleştirir.
Her iki kutup artısı çıkışına sigorta unutulmamalı.


Kendi sistemimde ince hesap yapmayı bıraktım, artık ne yetiyorsa. Kamp mı yapıyoruz yoksa amper hesabımı yapıyoruz ilk günler belli olmuyordu. : )
Haklısınız, amper ölçmekten bıkınca gazlı sistemi tercih ettim.
 


Yeterli ve detaylı açıklama için teşekkürler.
 


Gayet açıklayıcı oldu, teşekkürler.
 



Hızlı kampevanım Güçlü'de bir güneş paneli kullanmıyorum. Akülerin dolması için aracın alternatörüne güveniyorum. Yani kamp ertesi gün mutlaka biraz gezmem gerekiyor böyle olunca. Güneş paneli sistemi sizin için hep dolu tutar. Bu önemli bir fayda sağlıyor.
 

Bu sorulara ezbere veya kulaktan dolma bilgilerle verilen tüm cevaplar ya yanlıştır ya gereksiz yatırımdır.

Elektrik ihtiyacınızı mutlaka kullandığınız tüm cihazları tek tek ne kadar süre çalıştığını ve ne harcadığını yazarak hesaplamalı, sonra buna uygun bir depolama ve şarj sistemi kurmalısınız.