Güney Şelalesi / Denizli

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan PASIFFLORA Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 14
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 31,180

PASIFFLORA

Kamp III
Yer
İstanbul
Geçtiğimiz yaz yıllık iznimin tatil dönüşü Denizli'ye annemlere gittiğimde yaz sıcağına dayanamadım ve bilgisayarımı açıp nereye gidebilirim diye bakarken Güney Şelalesi dikkatimi çekti.
Gerçekten görülmeye değer güzellikteydi... Bu güzel yerleri kendime saklamak yerine sitede paylaşmak istedim. Yolu düşenlerin gidip gördüğünde beğeneceğini tahmin ettiğim şelalenin resimlerini çekmeye doyamamıştım....
SL274981.jpg

Denizli’nin 76 km kuzeyindeki Güney ilçesine tepeden baktıktan sonra aşağı doğru inmeye başladığınızda bir ara kaybolduğunuzu sanıyorsunuz.
İğne yapraklı ağaçların, çalıların, ardıçların, zeytin ve kızılağacların yer aldığı ormanın içinden geçerek kıvrıla kıvrıla vadiye indiğinizde 5 – 6 km sonra Büyük Menderes nehri karşılıyor sizi.
SL274631.jpg

SL275031.jpg

Dinar dağlarından doğan Çivril yakınında Işıklı baraj gölünü geçtikten sonra, Çal ilçe sınırlarını aşarak Güney'in Adıgüzeller köyü yakınlarında Banaz ve Hamam çayları ile birleşen ancak yeteri kadar sulama amaçlı kullanılamayan Büyük Menderes nehri, burada derin vadilerden akıyor.
SL275032.jpg

Baraj inşaatının olduğu yoldan geçerek ilerlediğinizde Türkiye’nin 23. doğa harikası olan Güney Şelalesi ile karşılaşıyorsunuz.
SL274986.jpg

Kaynağını 200 metre gerilerdeki derelerden alan şelale suyu bünyesinde kireç de barındırıyor. Büyük Menderes nehrine yaklaşık 20 metre yüksekten nazlı nazlı dökülen şelalenin suyu kireçli olduğundan, şelale yatağında kalkerli basamaklar ve garip oluşumlar meydana gelmiş.
SL274963.jpg

SL274979.jpg

SL274976.jpg

SL275008.jpg

Bu kayaların üstü ise yumuşacık kadifeyi andıran yosunlarla örtülü.
SL274981.jpg

Su bitkilere hayat vermekle kalmamış, yıllarca süren akışı sonucu oluşmuş olan sarkıt ve dikitleriyle Damlataş Mağarası'nı oluşturmuş.
SL275014.jpg

SL272424.jpg

Şelalenin akış seti içinde oluşan bu mağarada, yüzülebilir nitelikte ve derinlikte mağara içi göl bulunuyor.
SL275010.jpg

Mağaranın kapı ve penceresini ise perde gibi akan şelale suyu kaplıyor.
SL272429.jpg

Şelalenin en üst bölümüne kadar çıkabilir, çevresini gezebilirsiniz. Şehrin dayanılmaz yaz sıcağından kaçıp şelale suyunu doyasıya hissediyorsunuz.
SL274995.jpg

SL274991.jpg

SL272396.jpg

SL272372.jpg

Şelaleye geldiğinizde, ya kır lokantasının vadiye bakan masalarında et ve balık yiyebilirsiniz yada piknik alanında mangalınızı yakıp kendiniz pişerebilirsiniz.
SL274965.jpg

SL274962.jpg

Etiketler
Ynt: Güney Şelalesi / Denizli

2007 yazında Güney şelalesine gitmeye niyetlenip, Menderes nehri üzerindeki garip köprüden aracımla geçmeye cesaret edemediğim için yarı yoldan dönmüştüm, ama şimdi neler kaçırdığımı daha iyi anlıyorum, paylaşımınız için teşekkürler...

Ben köylülerin uyarısıyla o köprüden geçmemek için baraj inşaatının yapıldığı yoldan giderek ulaştım şelaleye. Orada isim ve tel bilgisi alıyorlar ve döneceğiniz saati kaydediyorlar jandarmaya bildirmek için, köprüyle ilgili bilgilendiriyorlar. Birçok insan kestirme diye o yolu kullanıyormuş. Ben Ağustos 2008 de gittim, benim oraya gitmemden birkaç hafta önce üzerinden araç geçtiği sırada köprü çökmüş. Bahsi geçen köprünün fotoğrafını da 3.resimde görebilirsiniz.

drares' Alıntı:
2007 yazında Güney şelalesine gitmeye niyetlenip, Menderes nehri üzerindeki garip köprüden aracımla geçmeye cesaret edemediğim için yarı yoldan dönmüştüm, ama şimdi neler kaçırdığımı daha iyi anlıyorum, paylaşımınız için teşekkürler...

Köprü kesinlikle güven vermiyordu, çevrede danışabileceğim kimse de yoktu, bu nedenle risk almayıp döndüm, iyiki de dönmüşüm...

Haşmet, inşallah bu yıl yolumuz kesişirde tekrar ama bu sefer birlikte gideriz. Keza bende resim ve anlatımlardan izlediğim kadarıyla görülmeye değer bir doğal güzellik.
Bizler elimizdeki doğal zenginliklerin farkında değiliz. Kesinlikle kıyaslamak için söylemiyorum. Ama Kuzey Amerika'nın en fazla turist çeken yeri Niagara şelalesidir. Her ne kadar doğal oluşum süreci çok eski de olsa gelir getirdiğini gören yetkililer. bu 3 şelaleden oluşan şelalenin en büyük olan At Nalı isimli şelalesini adeta yeniden yapmışlardır. Grayderlerle ve arazi araçlarıyla. hatta daha çok ilgi var diye 11 km. ileriye şimdiki yerine taşınmış, botlorla gezme turları yapılabilir hale getirilmiştir. Bu arada turistler için gümrüksüz alış veriş yapabilecekleri onlarca mağaza açmışlar.
Böyle bir yatırımın kaçta kaçını biz hak eden doğal güzelliklerimiz için harcıyoruzki? Ben Selma ile de konuştum. böyle bir güzelliği bile kısıtlı bir insan zümresi biliyormuş.
Değerlerimizi gün yüzüne çıkarmak ve gezilesi, görülesi yerleri paylaşmak amacıyla kurulan bu siteye dolayısıyla ülkemin kültürel ve doğal güzelliklerinin tanınması babında emek veren herkese, ayrıca gezip gördüğü şelale hakkında resim ve bilgilerini paylaşan Selma'yada teşekkür ediyorum.

Selmacım, bu güzel şelalenin tanıtımın güzel fotoğraflarla yaptığın için teşekkürler, Denizli'de sadece Pamukkale'nin olmadığını bizlere anlatmış oldun, umarım bende bir gün burayı görmeye giderim.

Zerrin'cim Denizli'li olduğum halde bende bilmiyordum buraları. Nereleri görebilirim diye internette dolaşırken tesadüfen buldum. Hatta çok geziyorum diye bilgisayarıma, harita ve arabama el koymayı düşünen babam bile :D bu gezi sonunda fikrini değiştirdi. Seni de ne zaman istersen annemler misafir edebilir, hatta yazın yıllık izinlerde denk getirebilirsek ben İstanbul'dan sen Ankara'dan gelip Denizli'de buluşabiliriz, çok da güzel olur.
ceranus' Alıntı:
Selmacım, bu güzel şelalenin tanıtımın güzel fotoğraflarla yaptığın için teşekkürler, Denizli'de sadece Pamukkale'nin olmadığını bizlere anlatmış oldun, umarım bende bir gün burayı görmeye giderim.

Sayın PASIFFLORA,

Bu güzel yurt köşesini bizlere tanıttığınız için teşekkürler.

Cavid Sezen

Böyle güzel bir yeri bizlerle paylaştığın için çok teşekkürler.Ülkemizde buna benzer tanınmamış bir çok yer var bunlar keşfedildikce yurduzun güzellikleri bir kez daha gözler önüne seriliyor ve bizleri kendisine hayran bırakıyor .

İlk Kareyi gorunce inanamadım bu güzeliiğe bu kadar yakın olduğuma , daha sonra içimden söylendim neden bilmiyorum neden duymadım diye fakat bunda en büyük sorumsuzlugun Bu cennet Vatanı farklı bir rant sahasına cevirmek isteyenler oldugunu anladım. Biz ve bizim gibilerin ellerinden gelen cabayı göstermesi gerektiğine inanıyorum.

Bu sene şelalenin altındaki cindere barajında su tutulmaya başlandı ve o çürük köprü baraj gölünün altında kaldı.Şelale gerçekten görmeye değer bir yerdir.Piknikçi kirliliği (pet şişe,çöp vs)malesef oradada mevcuttur.

oguzkaan7' Alıntı:
İlk Kareyi gorunce inanamadım bu güzeliiğe bu kadar yakın olduğuma , daha sonra içimden söylendim neden bilmiyorum neden duymadım diye fakat bunda en büyük sorumsuzlugun Bu cennet Vatanı farklı bir rant sahasına cevirmek isteyenler oldugunu anladım. Biz ve bizim gibilerin ellerinden gelen cabayı göstermesi gerektiğine inanıyorum.

Malesef ki tanıtımı yapılmadığı için bilmiyoruz buraları. Bende yıllık iznimin bir kısmını ailemin yanında Denizli'de geçirirken internetten Denizli'ye yakın yerler diye arama yaptığımda tesadüf buldum bu şelaleyi. Öyle ki yolda sadece Denizli Aydın karayolunda '' Güney Şelalesi'' tabelası var. Sonra bir tane bile tabela yok. Artık ondan sonrası sizin harita kullanma yeteneğinize ve geçtiğiniz köylerde insanlara sorrarak bulmanıza bağlı ( oradaki insanlar da biliyorsa tabii)

Makrakanta' Alıntı:
Bu sene şelalenin altındaki cindere barajında su tutulmaya başlandı ve o çürük köprü baraj gölünün altında kaldı.Şelale gerçekten görmeye değer bir yerdir.Piknikçi kirliliği (pet şişe,çöp vs)malesef oradada mevcuttur.

O halde daha doğru dürüs bir yol da yapılmış diye tahmin ediyorum, yoksa halen inşaat alanının içinden mi geçmek gerekiyor şeleleye ulaşmak için!!!

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,632
Kayıtlı Üye Sayımız
166,926
Kaydolan Son Üyemiz
ONUR AYGÜN

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.