Hamsi Balığı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AYDURAN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 5
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 16,546

AYDURAN

Zirve
Mesajlar
5,669
Tepkime Puanı
27
Yaş
50
Yer
İstanbul / Maltepe
Hamsi (Engraulis encrasicolus), Engraulidae familyasından eti sevilerek yenilen bir balık türüdür.



Bilimsel sınıflandırma;

Alem: Animalia

Şube: Chordata

Sınıf: Actinopterygii

Takım: Clupeiformes

Familya: Engraulidae

Cins: Engraulis

Tür: E. encrasicolus

Binominal adı: Engraulis encrasicolus (Linnaeus, 1758)



Vücut iğ şeklinde hafif yassılaşmış olup yanlarda yuvarlaktır. Alt dudak mevcut değildir, üst çene ise uzun olup, sırt rengi koyu mavi siyahımsı, alt taraf açık renklidir. Yan tarafları parlaktır.

Karadenizin insan yaşamıyla birleşen balığıdır. Marmara Denizinde de bulunur. Sürüler halinde yaşar ve 20 cm'e kadar büyür. Ocak - Mart arasında beslenmek için sahillere yaklaşır. Gündüzleri 30-40 m. derinlerde, geceleri yüzeye yakınlarda dolaşır. 1 yaşından itibaren olgunluğa erişip 18°-20°C sularda, 25-60 m. derinliklerde ve az tuzlu sularda üreyip yaklaşık 40.000 yumurta döker. Ömürleri 4 yıl kadar dır.
 

Etiketler



Ynt: Hamsi Balığı

marmariscj7' Alıntı:
Mısır unlu tavasına bayılıyorum birde bizim buralara Karadeniz hamsisi geldimi hiç kaçırmam.

Hocam sizin oraların hamsisi, sokkan (sokan balığı) değilmi Karadeniz'li için hamsi neyse, Marmaris'li içinde sokkan aynı öneme sahip bildiğim kadarıyla.
 



Ynt: Hamsi Balığı

Marmaris te en çok yenen balıkların başındadır sokkan ama ben ne yazıkki sevmem benim en sevdiğim balık hamsi,lapa ve Bodrumun muhteşem kara izmaritidir .Ben Bodrum doğumluyum ama 1970 yılından beri Marmaris te yaşamaktayım o nedenle nedense sokkanı sevemedim birde Bodruma gelmeden önce Tuzla denilen yer vadır şimdiki adıyla Boğaziçi köyü oranın denize ve göle girip çıkan kefal ve çipurası muhteşemdir özellikle yazın sonu kışın başladığı ilk günlerde alınan kefalin hiç temizlenmeden közün üzerinde yapılan boklu kepap insanlara parmağını yedirtir,