Hangi Fotoğraf Makinası?..

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan amaç Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 22
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,754

amaç

Kamp II
Yer
istanbul
Hafta içinde fotograf makinası almaya karar verdim ama bu konuda çok tecrubesizim. Sizlerin yönendirmesiyle birtane almak istiyorum.(DSLR Canon veya Nikon)

2000 TL yi aşmayacak bir makina istiyorum. Hangi modelini almalıyım ve nerden.

Teşekkürederim.

Etiketler
Ynt: Hangi fotoğraf makinası

Diğer başlıkta limit 1500'dü, arada başlık açarken bi yerden para buldunuz heralde :D

Bir önceki başlıkta "dslr nedir" sorusu sormuştunuz, onu açıklayarak biraz olsun tam olarak istediğinizin ne olduğuna karar vermeniz açısından bir şeyler karalayayım.

Öncelikle makinayı ne için kullanacağınız önemli. Eş dost arasında anı olacak fotoğraflar çekip, bilgisayarda arşiv yapmak ya da amatörce takılarak çok masraf açmadan güzel kareler yakalamak istiyorsanız sizin alacağınız makina "kompakt dijital fotoğraf makinası" olmalıdır.

dijital-ixus-900-ti.jpg

Kompakt makinalarda objektif değişmez. Buna nazaran birçok objektifin yapabileceği özellikler tek makinada toplanmıştır. Yani makro için ayrı objektif, geniş açı için ayrı objektif ya da tele objektife ihtiyaç duymazsınız. Sınırları ölçüsünde size birçok çekimi yapabilme olanağı sunar. Kaliteli modellerinde, enstantane-diyafram ayarlarnını manuel olarak yapmanıza bile izin verir. Bu makinaların DSLR (dijital SLR) makinalara benzeyenlerine de DSLR-Like adı veriliyor. Örneğin aşağıdaki Canon S3 bir DSLR Like makinadır.

canons3is.jpg

DSLR (digital single lens reflex) makinalarda, vizörde görülen görüntü objektife gelen ışığın aynen yukarı yansıtılmasıyla oluşur. Yani ne görüyorsanız o'dur. Bu makinalarda makro çekmek için makro objektife, geniş açı bir manzara için geniş açı objektife, portre çekebilmek için de bir tele objektife ihtiyaç duyarsınız. Canon S3 fotoğrafında gördüğünüz IS yazısının olduğu özellik için de (görüntü sabitleme ya da titreşim engelleme) alacağınız objektiflerin fiyatı katlanır. Ayrıca duruma göre UV filtre, Polarize filtre vs. gibi ürünlerle maliyet iyice artar. Hatta birçok objektifi bir arada taşımak için çanta ve kasa ihtiyacınız var :D

canon5d.jpg

İşin özü ne çekmek istediğinizle alakalıdır. Kompakt ve SLR arasında bir seçim yapmadan Önce çekeceğiniz resim türüne karar vermeniz iyi olur. Eğer yalnız şipşak çekim isteniyorsa en iyi seçim bir kompakt makine olacaktır. Ancak çok Özel bir görüntüyü yakalamak için kaçınılmaz olan çok sayıda çeşitli objektif
ve aksesuar kullanılacaksa SLR'ler daha doğru seçimdir. SLR'nin başka üstünlüğü de görüntüyü çerçevelemekteki hassaslığıdır.

Bu iki makinanın da avantaj ve dezavantajları vardır.

Kabaca sıralarsak:

KOMPAKT MAKİNA AVANTAJLAR
- Işığın az olduğu ortamlarda bile vizör görüntüsü parlaktır.
- Küçük ve taşınması kolaydır.
- Çekim sırasında sessizdir, çünkü yansıtmalı aynası yoktur.

KOMPAKT MAKİNA DEZAVANTAJLAR
- Objektiften bağımsız bir noktadan baktığınız için bazı yanılsamalar olabilir
- Objektife takılan filtrelerin etkisi vizörden görünmez.
- Kendinden flaşlı olanlarda kırmızı göz oluşmaya meyillidir.
- Açıldıktan sonra çekim için bir müddet beklenir.

DSLR AVANTAJLAR
- Sensöre kaydedilen görüntü (filmli makinalarda -SLR- filme kaydedilen), vizördekinin aynısıdır.
- Yapılan ışık ölçümü yalnız objektife geleni ölçtüğünden doğrudur.
- Objektif ve aksesuarlarla birlikte birçok imkan sunar.
- Açılır açılmaz çekime hazırdır.

DSLR Dezavantajlar
- Çekim sırasında gürültülüdür. Nedeni, görüntü sensöre düşmeden önce aradaki aynanın kalkması gerekmesidir.
- Karmaşık yapısı yüzünden hata yapma riski çoktur.
- Kompakt makinalara göre ağırdır ve kullanımı zordur.
- Pahalıdır ve sürekli para yer :D

Kabaca benim vereceğim bilgiler bu kadar. Diğer arkadaşlar elbette başka bilgiler verip önerilerde bulunacaklardır. Zor bir aşamadasınız, kolay gelsin :smiley:

Ynt: Hangi Fotoğraf Makinası?..

cok güzel bir açıklama olmus tesekkurederim. Sizin makina sanırm canon :smiley:

Sizde kompakt almaktansa dslr almak daha mantıklı degılmı. Uzun sure kullanılacagından kullanma amacı da zamanla degişebilecektir. Hemde sizlerle bu formda mutlaka degişecektir. Daha sonra birtanede dslr amlaya ımkanlar elvermeyebılır. 2000 TL ye yukselttım ama almısken ıyı bırtane alalım mantıgıyla :smiley:.

amaç' Alıntı:
cok güzel bir açıklama olmus tesekkurederim. Sizin makina sanırm canon :smiley:

Çok belli ettim sanırım ;D

amaç' Alıntı:
Sizde kompakt almaktansa dslr almak daha mantıklı degılmı. Uzun sure kullanılacagından kullanma amacı da zamanla degişebilecektir. Hemde sizlerle bu formda mutlaka degişecektir. Daha sonra birtanede dslr amlaya ımkanlar elvermeyebılır. 2000 TL ye yukselttım ama almısken ıyı bırtane alalım mantıgıyla :smiley:.

Tamamen ne yapmak istediğinizle alakalı. Her ikisiyle de güzel kareler çekmek mümkün. Örneğin aşağıdaki iki fotoğraf kompakt bir makina olan Canon G7 ile çekilmiştir.

76c3c2eb2d63e062581dbea216aef246.jpg

a0985dc04ef21972569112a46329e4a9.jpg

Şimdi örneğin size DSLR bir makina alacağımızı varsayalım. Ekonomik bir makina olan Canon EOS400D alsak, 18-55mm kit lens'i ile birlikte 1500 TL.

Aradan 1 ay geçti, dediniz ki daha keskin ve ucuz bir objektif olsa da güzel portre çeksem. Bu durumda Canon F1.8 50mm objektif öneririm size. Yani yaklaşık 300 TL daha ödeyeceksiniz.

Sonra 1 yıl geçti, "ya ben manzara çekmeyi daha çok seviyorum, bir geniş açılı objektif alayım" dediniz. Canon F2.8 28mm objektif aldık bunun yanına, 870 TL.

En son bir de zoom objektifim olsun dediniz ve Canon F4.0-5.6 28-90mm objektif alacaksınız. 450 TL de onun fiyatı.

Topladık, 3120 TL'ye her kategorinin en ucuzu olan objektifler ve yine en makul fiyatlı makina ile bir kit yaptık. Bu objektiflere IS özelliği eklesek, fiyatları 4'e 5'e katlanabilir bile.

Peki bu birçok özelliği kapsayan bir kompakt makina için ne öderdik ona bakalım.

canon-powershot-sx1-is.jpg

http://www.tripodfoto.com/urun.php?PID=2808
http://www.letsgodigital.org/tr/20073/canon-powershot-sx1-is/

Hem de IS özellikli :p

;D ;D :D :D

Peki "sen neden DSLR aldın" diye soracak olursanız, şöyle yanıt vereyim. Öncelikle zaten halihazırda bir kompakt makinam var. Anlık görüntüleri onunla yakalıyorum. Onun dışında ciddi anlamda bir fotoğrafçılık hobim vardı. Zamanla üzerine yatırımlar yaparak geliştirmek istiyordum kendimi. Bu yüzden de DSLR'ye yöneldim. Ha sonra ne oldu, maddiyat yüzünden (size yazdığım gibi rakamlarda dolaşan objektif fiyatları gibi) pek fazla arttıramadım ekipmanlarımı. Ancak en kısa zamanda tekrar bir şeyler yapmak istiyorum.

Bunun dışında birkaç önerim daha olacak:
- ABD'den ürün almak isterseniz, fotoğraf makinası olmasın bu. Garanti konusu cidden önemli. Mümkünse makinayı Türkiye'den alın, objektifleri yurtdışından getirtebilirseniz öyle yapın.
- Uygun fiyatlı makina düşünürseniz, ikinci elleri kovalayın. Makinamı 2. el aldım ve çok temizdi. En ufak sıkıntı yaşamadım.

Not: Yazılarımda adı geçen marka ve modeller sadece fikir edinilmesi amaçlı olarak kullanılmış olup, "mutlak tavsiye"m değillerdir. Araştırılarak daha makul fiyatlı ve daha iyi ürünlerin bulunabilinmesi mümkündür.

Amerikadan aldıracaktım 15 gun once :smiley: İyi bir fikir değilmiş anladıgım kadarıyla.

Canon Powershot SX1 IS Dijital Fotoğraf Makinası + 2 GB Kart bu makınayı tavsıye edıyorsunuz yanlıs anlamadıysam :smiley:

amaç' Alıntı:
Amerikadan aldıracaktım 15 gun once :smiley: İyi bir fikir değilmiş anladıgım kadarıyla.

Bütçeyle ve gelecekteki düşüncelerinizle alakalı tamamen. Fotoğrafçılık hobisi üzerine kendinizi geliştirip, ilerletmeyi düşünüyorsanız DSLR elbette iyi fikir. Ancak istediğiniz sadece beğendiğiniz fotoğraflar çekmek ise kompakt yeter de artar bile.

amaç' Alıntı:
Canon Powershot SX1 IS Dijital Fotoğraf Makinası + 2 GB Kart bu makınayı tavsıye edıyorsunuz yanlıs anlamadıysam :smiley:

Yok ben onu örnek diye verdim sadece. İlk denk gelen makina oydu :D

Az önce fotoğraf örneklerini koyduğum makina G7 idi. Mesela G10 da fena görünmüyor:

http://www.yalcinlar.com.tr/product.asp?P_ID=3398

ya da Nikon düşünürseniz:

http://www.tripodfoto.com/urun.php?PID=2999

Eğer İngilizce'niz varsa (yoksa da örnek resimlere bakarsınız) şu sitelere göz atın karar vermeden önce:

http://www.steves-digicams.com/
http://www.dpreview.com/

Bu arada ben yatayım, geç olmuş ;D Aklınıza takılan olursa yazın bu başlığa. Bildiğim bir şeyse yanıtlarım, bilmediğimse de en azından bilen birileri görür sorunuzu :smiley: İyi geceler dilerim.

Ekleme:
Amerika ile ilgili kurduğunuz cümleyi uykum dolayısı ile "DSLR almak iyi bir fikir değilmiş" şeklinde algılamışım. Kusura bakmayınız ;D

Neye ihtiyacım oldugunu buldum sanıyorum. Bundan sonraki safha daha kolay olacak sanırım. Sabrınız ve ilginiz için teşekkürederim.

Fotoğrafa yeni başlıyorsanız ve hiç fotoğraf makinası sahibi değilseniz iyi bir kompakt makinayla başlamanızı öneririm. İşi ilerletmek istediğinizde, yani DSLR'ye geçmek istediğinizde zarara uğramış olmayacaksınız çünkü her hal-ü karda bir kompakt makinaya ihtiyaç oluyor. Tüm DSLR kullananların aynı zamanda bir kompakt makinaları da var. İkisinin yeri ayrı; DSLR makina büyük, aksesuarları çok olduğundan her gittiğiniz yere götürmek istemeyebiliyorsunuz. Kompakt makinanın en büyük avantajı taşınması kolay olması. Ayrıca macro çekimlerde gayet başarılı. Işığın yetersiz olduğu ortamlarda (gece) sizi tatmin eder.
Not:Bir ''Canon''cu olarak Canon'u önermeden geçemeyeceğim:smiley:

Nurtella' Alıntı:
Fotoğrafa yeni başlıyorsanız ve hiç fotoğraf makinası sahibi değilseniz iyi bir kompakt makinayla başlamanızı öneririm. İşi ilerletmek istediğinizde, yani DSLR'ye geçmek istediğinizde zarara uğramış olmayacaksınız çünkü her hal-ü karda bir kompakt makinaya ihtiyaç oluyor. Tüm DSLR kullananların aynı zamanda bir kompakt makinaları da var. İkisinin yeri ayrı; DSLR makina büyük, aksesuarları çok olduğundan her gittiğiniz yere götürmek istemeyebiliyorsunuz. Kompakt makinanın en büyük avantajı taşınması kolay olması. Ayrıca macro çekimlerde gayet başarılı. Işığın yetersiz olduğu ortamlarda (gece) sizi tatmin eder.
Not:Bir ''Canon''cu olarak Canon'u önermeden geçemeyeceğim:smiley:

Değerli fikirleriniz için teşekkürederim. Nıkoncular cok sessiz. :smiley:

arkadaşlar
merhaba
canon,nikon,v.s gibi fraction lara ayrılmayalım,fotoğrafı çeken bilgiğiniz üzere insandır
çoğu ünlü fotocular bu iki anılan markaların dışında kullanırlar,sizlerde biliirsiniz
amaç beyin bence iyi bir kursa gidip önce fotoğraf tekniğini öğrrenmesi lazım,sonra aldığı zevke göre nasıl bir yol çizerse ona göre marka ve model alır(fototrek ,ifsak v.b) kuruluşların kurslarına gitmeli bence
temeli aldıktan sonra net ten araştırabilir,net hiçbir zaman ciddi bir kursun yerini tutamaz,ayrıca oralarda atölye çalışmalarıda var
selamlar

unc' Alıntı:
arkadaşlar
merhaba
canon,nikon,v.s gibi fraction lara ayrılmayalım,fotoğrafı çeken bilgiğiniz üzere insandır
çoğu ünlü fotocular bu iki anılan markaların dışında kullanırlar,sizlerde biliirsiniz
amaç beyin bence iyi bir kursa gidip önce fotoğraf tekniğini öğrrenmesi lazım,sonra aldığı zevke göre nasıl bir yol çizerse ona göre marka ve model alır(fototrek ,ifsak v.b) kuruluşların kurslarına gitmeli bence
temeli aldıktan sonra net ten araştırabilir,net hiçbir zaman ciddi bir kursun yerini tutamaz,ayrıca oralarda atölye çalışmalarıda var
selamlar

Kursa verilecek parayı bence ekipmana ayırmak daha mantıklı. Ders notları okunarak alınan teorik bilgi, daha iyi bilenlerle birlikte yapılan foto-safari'lerle de pratik yapılır. Bu reçete bence çok daha başarılı olur :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,060
Kayıtlı Üye Sayımız
166,961
Kaydolan Son Üyemiz
Nehir Doğann

Çevrimiçi üyeler