Ynt: Haydarpaşa'dan Trenle Tahran - Hindistan - Nepal - Tayland - Kamboçya - Vietnam ve Laos
Tarih: 10 0cak 2008…
Tatvan treni.Kompartıman numarası 57...yatak örtüsü,nevresim,yastık ve kılıfları tertemiz.tebriz şehrine kadar yol parası olarak visa ile 75 tl ödedim. yolculuk süresi 60 saat...eğer bir şişe 70 lik zulanız ve de biraz kumanya ile 5 litrelik suyunuz varsa bol bol kitap okuyarak rahat bir yolculuk yapabilirsiniz.trende fazla yolcu olmadığından kompartımanıma hiç himseyi almadım...oh be...önümde kilometrelerce yol...zaman en büyük sermayem...bel kuşağımda 1.400 $+10 YTL param var. Garın içinde son anda aldığım 5 litre suya 5 YTL ödüyorum. (bu para ile Hindistan da 35 bardak çay veya kahve içip, 2 gecelik konaklama, yada 500-600 km orta tarifeli tren yolculuğu yapabileceğimi; Kamboçya da 40 tane kalamar şiş – Tayland da yanında 650 cl thai bira ile en az yarım kiloluk mercan cinsi beyaz etli balık (redfish) yiyebileceğimi öğrenince biraz koymuştu?!.)
Trende Nadir i tanıdım…İstanbul dan Tahran daki dükkanına giyim götürüyor.beni Tebriz yerine Tahran da inmem için ikna etmeye çalışıyor.amacı, gümrük kontrolünde yanındaki fazla malların bir kısmını bana ait gibi gösterip daha rahat geçiş yapmak…kardeşinin oteli olduğundan ve orada ucuz konaklayabileceğimden bahsedip tavlamaya çalışıyor…biz bunları bir zamanlar Bulgaristan dönüşünde Kapıkule garaj gümrüğünde yaşamıştık…Türkiye ye çantalar dolusu kaçak et sokan Bulgarlar da, (sigara-kaşkaval peynir vb.) rüşvet teklif ederek veya merhamet dilenerek çantalarını sahiplenmemizi istiyorlardı. işte böyle Nadir abim…o çok sempatik Azeri Türkçeni, çay ikramlarını sevdim…ama GEZGİN kuralları bu teklifinin kabul edilmesine izin vermiyor…yolum çok uzun…gezeceğim ülkeler ve uymak zorunda olduğum kanunlar çok…
Tanıştığım en sempatik gezgin Philip…elli yaşlarında anası yunanlı bir İngiliz.Trenin en öndeki lokantasında birer bira yudumlarken İranlı -kadını erkeği- herkesi güldürüp iyi kafa yaptık…(50 cl efes=6 YTL) Philip in yolculuğu Pakistan üzerinden Hindistan…ben kara yolunu kullanmaktan korktum çünkü Pakistan biraz riskli…zira bir-kaç hafta önce Bn.Butto’yu suikast ile öldürdüler.
40 saatin sonunda 57 numaralı 6 yataklı kompartımanın yalnız misafiri bendeniz bol kitap okuyarak Tatvan a ulaştım. (Necdet Şen in yazdığı ”nereye? ” adlı kitap-iki kez okundu)…yolda arada bir koridora çıkıp ülkelerine dönen İranlı lar ile konuşup sohbet ettik. yatak çarşaflarımı ve battaniyemi veren kompartıman görevlisi Haydar Amca ile dost olduk…(emekli olmadan tanışırsanız çok seveceksiniz.) Yollarda kar-kış gözümü korkutunca Nesrin den göndermesini istediğim kışlık spor ayakkabılarım -biraz da kitapla beraber- Tatvan’daki kargo bürosuna ulaşmış... taksici ile garaja kadar getirttiğim paketimi alırken (Hulusi Kentmen tiplemesi) Haydar Amca ile bir başka tren çalışanı Elazığ lı Mustafa Bey yardımcı oldular...
Vedalaşarak trenden inip Tatvan-Van feribotuna bindik...Gölü geçtikten sonra İran treni bizi karşılayacak ve Kapıköy sınırını geçerek Türkiye den ayrılacağız...