HDR Fotoğraf Tekniği

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan YOL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 12
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,054

YOL

SEDAT AÇIL
Mesajlar
10,389
Tepkime Puanı
512
Yer
İstanbul, Acıbadem
Web
www.sedatacil.com
Telsiz Çağrı Kodu
TB2FKL
Bu ay ki yazımınız içeriği HDR yani High Dynamic Range fotoğraf çekme tekniği. Gerçeküstü fotoğraflar çekmeye imkan tanıyan bu tekniği sizler için inceliyoruz.

Fotoğrafçılıkla uğraşan ister amatör ister profesyonel kullanıcıların ilk dikkat ettikleri konuların başında pozlama gelir. Doğru pozlama bir karenin duruşunu değiştirebildiği gibi, yanlış pozlama da iyi bir karenin kötü olmasına sebep olabilir. Pozlama teknolojileri artık cihazların içine girmiş olsa da, teknik imkanlar çok gelişmiş olsa da eninde sonunda bazı noktalarda sıkıntılar yaşanabilir.

Örneğin öğle saatlerinde bir odanın içinde durup pencere de kadraja alarak çekim yaptığınızda (içerde ışık kaynağının olmadığını varsayıyoruz) dışarıdan gelen ışık sebebi ile içerisi karanlık çıkar (ters ışık etkisi). Bunu engellemenin birkaç yolu olsa da hem içerisini doğru pozlayıp dışarıdaki manzarayı da doğru pozlamak epey maharet ister.

İşte bu ve bu gibi karışık ışıklandırmalı durumlarda (ki genelde ters ışıkta bu sorun olur) imdadımıza HDR fotoğraf tekniği yetişiyor. Önce HDR nedir ona bir göz atalım:

NEDİR BU HDR?

Ağırlıklı olarak yüksek kontrastlı manzaraların çekimi için kullanılan bir teknik olan High Dynamic Range fotoğraflar, görüntüdeki yüksek kontrast (aydınlık) ve düşük kontrast (karanlık) bölgelerin ortalamasının alınması mantığı ile meydana gelir.

Aydınlatma için kullanılan doğal ya da yapay ışık kaynaklarının aralığı çok yüksektir. Bu aralık o kadar geniştir ki Dynamic Range yani Dinamik Aralık oranı 100.000:1 gibi bir değere sahiptir. Ancak gözümüzün gördüğü ya da fotoğraf makinesinin kayıt edebildiği aralık bu kadar geniş değildir. 16 bit TIFF fotoğraflar için bu değer 65.536:1 olarak gözlemlenir.

İşte HDR tekniği kullanılarak çekilen fotoğraflarda ışık aralığı tek bir kare ile çektiğimiz fotoğarflardakinden çok daha fazla olur.

NİÇİN HDR?

Evet normal bir şekilde çekim yaPMak varken neden HDR kullanma gereksinim duyuyoruz. Bunun en önemli sebebi bazı fotoğrafların yüksek kontrasta sahip olmalarıdır. Örneğin karanlık bir dağ manzarasının arkasında parlak bir gökyüzü varsa ya da günışığı ile aydınlatılmış bir odada pencerelerden gelen ışık bulunuyorsa bu karelerin pozlama-sı doğru yapılamayabilir. İlk örnekteki dağ manzarasında gökyüzüne göre pozlama yapsanız, dağ karanlık çıkar, dağa göre yapsanız gökyüzü çok parlar. İkinci örnekte ise odanın içindeki ışık durumuna göre pozlama verseniz penceler parlak görünür. Tam tersini yapsanız odanın içi karanlık çıkar.

Hal böyle olunca aynı karenin 3 farklı pozlanmış halini birleştirmek hem daha iyi sonuç alınması hem de gerçeküstü bir görüntü elde edilmesi için HDR tekniği kullanılır. Ancak bu tekniğin biraz emek gerektirmesi, çekim sonrasında işleme ihtiyaç duyması pratik kullanımının hobi düzeyinde olmasına yol açmaktadır.

HDR FOTOĞRAF NASIL ÇEKİLİR?

Bu tekniği kullanarak çekim yaPMak için öncelikle bir dijital fotoğraf makinesine ihtiyacınız var. İkinci olarak makineyi sabit tutmak için bir tripod (bu önemli çünkü karelerin aynı kadraja sahip olması gerekiyor). Üçüncü ihtiyacınız olan şey ise çekimden sonra kullanacağınız uygun bir yazılım (Photoshop CS2, Photomatix benzeri bir program).

Fotoğraf makinesinin çok yüksek çözünürlükte olmasına, gelişmiş bir ürün veya pahalı olmasına gerek yok. Poz telafisi (eV) özelliği ya da manuel çekim modu olan herhangi bir kompakt ürün bile işinizi görebilir.

Böyle bir kare çekmek için önce makineyi bir yere sabitlemeniz gerekiyor. Bunun için tripod kullanırsanız iyi olur. Sağlam bir yere koyarak da sabitleme yapmanız mümkün. Ardından makinenin ilk kareyi normal pozlama değeri ile çekiyorsunuz. İkinci kareyi bu değerin bir altı (karanlık) ve bir üstü (aydınlık) olarak çekiyorsunuz. Elinizde aynı görüntünün üç farklı versiyonu oluyor. Biri karanlık, biri aydınlık, biri de normal.



Böyle bir görüntüyü oluşturmak için en az 2 kare kullanmanız gerekiyor (benim tasviyem 3 kare). Üst limit ise size bağlı. Ancak 8 kareden fazlası çok ciddi bir fark oluşturmayacağından tamamiyle size kalmış. Çok küçük poz değişiklikleri ile 20 � 25 kare bile çekebilirsiniz.

Ayrıca bu tip çekimler için biraz gelişmiş fotoğraf makinelerinde bulunan poz taraması (Bracketing) özelliğini de kullanabilirsiniz. Bu özellik yardımı ile aynı karenin seçtiğiniz bir adet normal, bir adet diyafram aydınlık ve bir adet karanlık versiyonu çekiliyor. Çekim sonrasında elinizde aynı manza-rının 3 farklı değerde pozlanmış versiyonları oluyor.

Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın HDR fotoğraflar elde etmek için elinizde aynı manzarının bir aydınlık bir de karanlık versiyonu olmak zorunda. Bu karanlık ve aydınlık versiyonlar arasındaki aralığı düşürerek kare sayısını artırmak mümkün. Bu sayfalardaki örneklerde de görebileceğiniz gibi biz 3 kare kullanmayı tercih ettik. Siz daha fazla kare ile de HDR fotoğraflar oluşturabilirsiniz.

Çekimlerden sonra elinizdeki kareler tek başına bir anlam ifade etmiyor. Yani HDR fotoğraf oluşturmak için ek yazılım gerekiyor. Bu iş için kullanabileceğiniz onlarca farklı yazılım olsa da en çok tercih edilenler Photoshop CS2 ve sadece bu iş için üretilen Photomatix. İlerleyen satırlarda her iki yazılımın HDR özelliklerini masaya yatıracağız. Aslında HDR imajların oluşturulma mantığı basit: Az pozlanan fotoğraftaki koyu bölgeler, çok pozlanan versiyondan alınırken, tam tersi bir durum da fazla pozlanan bölgelerdeki açık bölgeler için uygulanır. Böylece normalde fotoğraf makinesinin yapabilmesi mümkün olmayan her bir bölge için ayrı ayrı pozlama imkanı sağlanmış olur.

Ds01


Ds02


Ds03


Ds04




Adobe Photoshop CS2'de HDR
Dergimiz Photoshop'la ilgili olunca ister istemez konularımızı da ona göre ayarlamaya çalışıyoruz. HDR imajların bir araya getirilip tek bir kare oluşturulması için kullanılabilen Photoshop, bu hizmeti son sürümü olan CS2 ile veriyor. Bunun için yaPManız gereken tek şey yazılımı açıp File menüsünden Automate başlığına gelmek. Buradaki seçeneklerden en altta görünen Merge to HDR başlığını seçmeniz gerekiyor.

Ds05


Seçim sonrasında karşınıza bir menü çıkıyor. Buradan tek tek fotoğraf da seçebildiğiniz gibi bir klasör göstererek içindeki bütün fotoğrafları HDR tekniği ile birleştirmeniz mümkün. Fotoğrafları seçtikten sonra onların diyafram, enstantane ve poz değerleri geliyor. Bunları işaretleyip devam ettiğinizde ise ilk olarak çalışacağınız derinliği ve diyagramı seçeceğiniz alan geliyor. Burada fotoğrafınızı 16,8 ya da 32 bit olarak seçmeniz mümkün. 32 bit seçim yaparsanız OK tuşuna bastıktan sonra başka bir ayar yapamıyorsunuz. 16 ya da 8 bit seçerseniz bir sonraki aşamada HDR Conversion (HDR Dönüşümü) yöntemini seçebiliyorsunuz. Burada Exposure and Gama, Hihglight Compression, Equalize Histogram ve Local Adaptation seçenekleri bulunuyor. Bunlardan bazıları otamatik olarak ayar yaparken, bazı seçeneklerde kullanıcının müdahili de söz konusu.

Görüldüğü üzere Photoshop CS2'de HDR fotoğraflar elde etmek fazlasıyla kolay. Yeterki elinizde bu işe uygun şekilde çekilmiş fotoğraflar bulunsun.

Ds07


Photomatix
Bu yazılım Photoshop gibi birçok işi yaparken aynı zamanda HDR fotoğrafları düzenleyen bir program değil. Sadece HDR fotoğraf hazırlamak üzere tasarlanmış olan Photomatix, bu alanda en başarılı uygulamalardan biri. Yazılımın deneme sürümünü ve HDR fotoğraf teknikleri ile ilgili bilgileri http://www.hdrsoft.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.



Ds09


Aynı manzaranın 2 ya da daha fazla sayıda farklı pozlama ile çekilmiş fotoğraflarınızı ister File/Open menüsü ile isterseniz HDR menüsündeki Generate HDR komutu ile açabiliyorsunuz. Eğer Generate HDR komutunu kullanırsanız yazılım sizden bir klasör göstermenizi ve içinden gerekli fotoğrafları seçmenizi istiyor. Ardından seçilen fotoğrafların poz değerlerini giriyorsunuz. Yazılım size hangi fotoğrafın nasıl çekilmiş olduğunu tahmini olarak gösteriyor. Eğer değerlerin yanlış olduğunu düşünüyorsanız elle müdahale etme imkanınız var. Gerekli değerlerin girilmesinin ardından yazılım otomatik olarak HDR imajı oluşturuyor. Bu aşamadan sonra arzu ederseniz yine HDRI seçeğinde bulunan Tone Mapping özelliğini kullanabilirsiniz.

Tone Mapping, ton değerleri ile oynayarak bir nevi Photoshop'taki emboss efekti veren bir fonksiyon. Bunu üç boyutlu şekilde ve fazla manipüle etmeden yaptığından çok ilginç sonuçlara ulaşmak mümkün oluyor. Elde edilecek sonuç değişik ayarların farklı versiyonlarla kullanılması sonucu yüzlerle ifade edilebilecek kadar geniş olabilir.

Ds08


Tone Mappign değerleri içinde Luminosity, Strengh, Color Saturation, White Clip ve Black Clip gibi değerler bulunuyor. Bu değerleri değiştirerek farklı sonuçlar elde edilebiliyor. Özellikle Tone Mapping ile sürrealist ve gerçeküstü sonuçlar elde etmek mümkün. Bu biraz fotoğrafın doğasını değiştirmek ve manipüle etmek olsa da ortaya çıkan başarılı sonuçlar bizi fazlasıyla memnun etti.

Öte yandan bu iki yazılım dışında onlarca farklı eklenti ve program yardımı ile HDR imajlar üretmek mümkün.

Yüksek kontrastlı ya da ters ışıklı ortamlar için yapılan çekimlerde kullanılan bir teknik olan HDR yardımı ile hem daha geniş bir skalada pozlama yapabilir hem de sürrealist ve gerçeküstü görüntüler oluşturabiliriz. Basit bir dijital fotoğraf makinesi ve çekim sonrası bilgisayar ile biraz uğraşma ile oluşturulan HDR imajları kendiniz deneyerek de meydana getirmeniz mümkün. Anlatması bizden, uygulaması sizden.
http://www.hdrsoft.com/examples.html

Kaynak: www.photoshopmagazin.com (Özgür Çetin)
 

Etiketler
Ynt: HDR Fotoğraf Tekniği

Merhaba,
Tek kare fotoğraf ile HDR yapmak istiyorum.
O yüzden Photomatix programı yükledim bilgisayarıma.
Programı açıp "Generate HDR image" işaretliyorum (fotoğraflar .jpeg formatında).
"Select source images" ekranına seçtiğim fotpğrafları ekliyorum.
"OK" işaretleyince "Could not load images. Source images do not have the number of Channels" hatası veriyor.
Bu "channeld" dediği şey nedir.
Neden benim fotoğraflarımı seçmiyor ?
 


Ynt: HDR Fotoğraf Tekniği

Photoshopta tek karden olmuyor fakat photomatix programında yapılıyor. Buna da ''yalancı HDR'' diyorlar.
Aşağıdaki linkte yalancı HDRnin nasıl yapıldığı anlatılıyor. Seval hanım, belki karşılaştığınız sorunun sebebini burada bulabilirsiniz.

http://www.hakkiceylan.com/yalanci-hdr-nasil-yapilir-photomatix
 

Ynt: HDR Fotoğraf Tekniği

Teşekkür ederim.
Orada sadece nasıl kullanılacağı ile ilgili bilgi var.
Hata kodunu eşleştirebileceğim bir bilgi yok.
 



Ynt: HDR Fotoğraf Tekniği

Photomatix ile nasıl HDRI fotoğraf yapılacağına dair tutorial hazırlamıştım eskiden. Deviantart'taki galerimden kontrol ederseniz yardımcı olacaktır. (Not: İngilizce'dir)


http://infernall.deviantart.com/art/HDRI-Tutorial-24558338
 

Ynt: HDR Fotoğraf Tekniği

Bir diğer HDR programı da Mediachance'in Dynamic Photo HDR programı. Özellikle tek kare hdr için çok pratik. Tabii, tek kare hdr, hiç bir zaman birden çok kareden hdr yapmaya benzemez.
http://www.mediachance.com/hdri/index.html

Tek kareden bir örnek :

IMG 5281
 

Ynt: HDR Fotoğraf Tekniği

HDR icin farkli programlar kullaniyorum

Photoshop CS
HDRsoft Photomatix Pro
MediaChance Dynamic Photo HDR

tek kare fotograf icin bu uc programi da kullanabilirsiniz

Photoshop HDR icin minimum olarak 3 fotograf gerekmekte ve Photoshop ile tek kare HDR calismasi yapabilmek icin ayni fotograftan 3 kopya olusturup HDR olarak calisabilirsiniz.

Bu 3 fotografi HDR olarak actiginizda exif ayarlarini da (shutter, iso, F) yapabiliyorsunuz



[attachment=2]

[attachment=1]

Aycicekleri


IMG 1653
 







Ynt: HDR Fotoğraf Tekniği

HDR IN ESPRİSİ ZATEN 3 FARKLI POZLAMA ARALIĞINDAKİ RENK ARALIĞINI BİRLEŞTİRMEKTİR.TEK KAREYLE ANCAK DOĞAN GÖRÜNÜMLÜ ŞAHİN OLUR:smiley:AMA YİNE DE NORMAL ŞAHİNDEN FARKI OLUR..
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,489
Mesajlar
1,518,721
Kayıtlı Üye Sayımız
172,145
Kaydolan Son Üyemiz
compozer

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst