HGS hakkında

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Aka Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 46
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 21,687

Etiketler
sinif
Ynt: HGS hakkında

cevval cevahir bir gazeteci çıksa keşke. bu deli-dumrul düzeninde neden 3 başlı bir sistem olduğunu sorgulasa. neden ogs ve kgs var iken hgs denen bir ucubeyi icad ettiler diye sorsa. bu hgs ihalesinin arka sahnesinden ne tür paravan şirketler çıkacak acaba "ptt adı altında? tam da özelleştirmeler arifesinde?
ogs hızlı bir şekilde işleyen bir sistem iken kgs yi ogs-kgs arası melez bir ucube sisteme evriltmenin nasıl bir mantığı olabilir?
bakan olduktan sonra avrupa görmüş bazı zaat-ı alilerin "vignette" denen olgunun paralı ve çipli bir modifikasyonuna özenmiş olması olabilir mi acaba?
bana birisi bu üç (şimdilik iki) başlı deli dumrul sisteminin akla ve insanlığa uyan tek bir noktasını izah edebilir mi?

OGS HGS KGS hepsi radyo frekanslı tanımlama sistemidir. KGS sadece birkaç cm uzaktan algılama yapabilirken HGS metrelerce uzaklıktan algılama yapabilmektedir.
KGS yerine HGS'ye geçilmesi bence olumlu bir şey. Gişelerde durma zorunluluğunu ortadan kaldırmıştır. KGS kullanımında kart okuyucuya kol mesafesinde yaklaşamayan sürücüler, elinden kartı düşürenler, gişeye yanaşıp aracının içinde kartın nerede olduğunu arayıp duranlar, kartını unutup arkadaki araçlardan kart isteyenler... neler neler. HGS bu durumları ortadan kaldırıyor. Bende OGS olduğu için HGS'nin olumsuz yanlarını pek bilemiyorum. Daha önce KGS kartına sahipken, yukarıdaki olumsuzluklar yüzünden uzun kuyruklarda bekleyince, iki yıl önce artık OGS almıştım.

HGS yerine ne olabilirdi diye düşünürsek. Araç plakasını otomatik kamera sistemiyle okuyup belirleyen bir sistem olabilir.
Macaristan'da artık vignet yapıştırılmıyor. Birçok ülkede otoyol kullanımı zamana bağımlı olarak ücretlendiriliyor ve vignet pulu yapıştırılıyor. Avusturya gibi ülkelerde hem genel otoyol bedeli alınıyor hem de bazı geçişlerden gişelerde ücret toplanıyor. Almanya'da ise otoyollar ücretsiz. İtalya ve Yunanistan ise bizdeki gibi mesafeye göre farklı yerlerde ücret topluyorlar. Sırbistan'da ise nerden girersen gir çıkıştan aynı parayı alıyorlar.

Şeffaf PVC'ye yapıştırdığım etiketi dün kullanma fırsatım oldu, sorunsuz çalıştı.
Herhangi bir sorun yaşamadık.
Yardımlarınız için teşekkürler.

hgs (2).jpg

numan33' Alıntı:
Arkadaşlar,

ben HGS kartımı alırken, önümdeki kişiden memur arcına ait ruhsatı istedi. Adam, ruhsatın olmadığını söyledi. Memur, " Araç nerdeyse arayın, ruhsatın fotokopisini fakslasınlar" dedi. Adam, " Aracım yok! " dedi. Memur, " Aracınız yoksa, işlem yapamayız" dedi. Adam, " Yapmak zorundasınız. Televizyonda izledim. 31.Aralık son gün!" dedi. Memur, " Beyefendi, o mesaj aracı olanlar için " dedi. Adam, " Kardeşim, ben KGS kartımı da aynen böyle aldım. O zaman verdiler. KGS nin de son günü 31.Aralık. ben halen araç almadım. KGS içindeki param yanacak. HGS alıp, KGS içindeki parayı ona aktarmam lazım. " dedi. :smiley:

Ben gülmekten yardımcı olamadım ama, sıradaki diğer kişiler adamı ikna etmek için bayağı uğraştılar. Ve enteresan olan şey, adam ikna olmadı ve başka bir PTT şubesine gitti:smiley:

Yurdum insanına bayılıyorum. Onlar da olmasa, bu memlekette tebessüm edecek birşey kalmayacak..

Herkes şükretsin, Devlet kafasına göre verse de, en azından HGS miz OGS miz var!!!!!

Numan Bey,
Geçde okumuş olsam, hikayenize çok ama çok güldüm. Güldüm de ne diyeceğimi de bilemiyorum. Bu şimdi güzel mi, değil mi?

Dostlar,

Ben HGS Pulunu PTT den değil İş Bankasından aldım. Görevli memur panelvan tipinde Karavan sahibiyim diyip ruhsatı da gösterdiğim de, garanti olsun diye bunu veriyorum diyerek 2.sınıf bir pul verdi.
Yazışmaları takip ettim ama elimdeki HGS pulu ile ben şimdi doğru pul sahibimiyim, yoksa fazla bedel mi ödeyeceğim anlamış değilim. Bunu net olarak görevliler bile bilmediğine göre sanırım burada da net olarak bilen yok diye mi düşünmeliyim?

Selamlar,
Alpaslan

Merhaba Alp,

ruhsatında aradığın cevap yazılı Araç Sınıfı bölümünde N2 yada M2 yazıyorsa yapılan işlem doğrudur.

bariscim' Alıntı:
garanti olsun diye bunu veriyorum diyerek 2.sınıf bir pul verdi.
Yazışmaları takip ettim ama elimdeki HGS pulu ile ben şimdi doğru pul sahibimiyim, yoksa fazla bedel mi ödeyeceğim anlamış değilim. Bunu net olarak görevliler bile bilmediğine göre sanırım burada da net olarak bilen yok diye mi düşünmeliyim?

Karayollarında sınıf aracın dingil açıklığıyla ilgili. Dingil açıklığınız 3.2m'nin altındaysa 1. sınıf yeterli. Benim Küheylanda 2.85m olduğundan 1. sınıf oluyor. Detaylı bilgi için ;

http://www.kgm.gov.tr/Sayfalar/KGM/SiteTr/Otoyollar/OGS.aspx

Sprinterlerin en kısası bile 3.25 m aks mesafeli. Sizin karavan sanırım daha da uzundur. Karayolları açısından aracınız aks mesafesi 3.20 m den büyük olduğu için 2. sınıf araç sınıfına girmektedir.

bariscim' Alıntı:
Numan Bey,
Geçde okumuş olsam, hikayenize çok ama çok güldüm. Güldüm de ne diyeceğimi de bilemiyorum. Bu şimdi güzel mi, değil mi?

Alp Bey, sizi tebessüm ettirebilen herşey güzeldir :smiley:

KGS Kartımda, 7,80 kr. kalmış. Otoban PTT' leri, şehir merkezlerine yönlendiriyor, şehir merkezleri otoban ptt lerine yönlendiriyor. Halen aktaramadım!! Kafaya taksam, 7,80' i aktarmam için; 57,80 para harcamam gerekir.

Syg.

Gültekin' Alıntı:
Şeffaf PVC'ye yapıştırdığım etiketi dün kullanma fırsatım oldu, sorunsuz çalıştı.
Herhangi bir sorun yaşamadık.
Yardımlarınız için teşekkürler.
Gültekin Bey, HGS kartınızın fotoğrafında anten ve çip bölümü açıkça görülüyor. Kartınızı bükmemeye dikkat edin. Bükmeden katlamadan kullandığınızda bir şey olmaz gibi duruyor. Güle güle kullanınız. :smiley:

fsirin' Alıntı:
Gültekin Bey, HGS kartınızın fotoğrafında anten ve çip bölümü açıkça görülüyor. Kartınızı bükmemeye dikkat edin. Bükmeden katlamadan kullandığınızda bir şey olmaz gibi duruyor. Güle güle kullanınız. :smiley:

Teşekkürler Ferhat Bey.
Açılması son derece gıcık ve zor olan, sert pvc ambalajdan kestim bir parça.
(Bunun gibi bir ambalajdı http://www.egemenambalaj.com/vakum/18.jpg )
Kasıtlı olarak bükmezseniz, sanırım kolay kolay bir iş gelmez başına.
Zaten cama koli bandıyla tutturdum, el-ayak atında değil.

Camı değiştirince, daha kibar bir şekilde yapıştıracağım.

Saygılar...

güngör' Alıntı:
Merhaba Alp,

ruhsatında aradığın cevap yazılı Araç Sınıfı bölümünde N2 yada M2 yazıyorsa yapılan işlem doğrudur.

fsirin' Alıntı:
Karayollarında sınıf aracın dingil açıklığıyla ilgili. Dingil açıklığınız 3.2m'nin altındaysa 1. sınıf yeterli. Benim Küheylanda 2.85m olduğundan 1. sınıf oluyor. Detaylı bilgi için ;

http://www.kgm.gov.tr/Sayfalar/KGM/SiteTr/Otoyollar/OGS.aspx

aslanahmet' Alıntı:
Sprinterlerin en kısası bile 3.25 m aks mesafeli. Sizin karavan sanırım daha da uzundur. Karayolları açısından aracınız aks mesafesi 3.20 m den büyük olduğu için 2. sınıf araç sınıfına girmektedir.

Merhaba Levent, Merhaba Dostlar,
Ruhsat hala geçici ruhsat ama sınıf M1 olarak yazıyor. Ancak bankadaki memur arkadaş da aks mesafesinden söz etmişti. Benim kararsızlığımı fark etmesi de belki 2 sınıf pul verme sebebi olabilir. Bu aks mesafesi nerde yazar, ben ölçebilirmiyim?

Ferhat Beyin verdiği bilgi ve Hakan Beyin tesbiti doğrultusunda sanırım ben haketmişim 2. sınıf olmayı :D

Şeyi merak ediyorum, sanırım yine buralarda bir yerlerde okumuştum; yanlış yaparak 1. sınıf pul aldınız ama aracınız aslında 2.sınıf gerektiriyor; bu durumda aynı pul hesabından farkını alıyormuş devlet babamız, tersi olursa şayet ben yanlış yaptıysam 2.sınıf pul aldık ama aslında 1.sınıf yeterli idiyse, bunuda dikkate alıyor olabilirler mi, ne dersiniz??? Yok yok, buna kimse cevap vermesin, bunun cevabı "ASLA" olarak çok belli :smiley:

Selamlar,
Alp

numan33' Alıntı:
Alp Bey, sizi tebessüm ettirebilen herşey güzeldir :smiley:

KGS Kartımda, 7,80 kr. kalmış. Otoban PTT' leri, şehir merkezlerine yönlendiriyor, şehir merkezleri otoban ptt lerine yönlendiriyor. Halen aktaramadım!! Kafaya taksam, 7,80' i aktarmam için; 57,80 para harcamam gerekir.

Syg.

Tebessüm ne demek valla katılmıştım gülmekten. Sonra meraklandılar evdekiler, onlara da okudum, ikinci turu ailecek katılarak yaptık :D :D :D
Alp

mhmtabi' Alıntı:
aşağıdaki bağlantıda gereken bilgiler verilmiş.
http://hgsmusteri.ptt.gov.tr/bosCSC/

Teşekkürler Mehmet Bey,
Çok açıklayıcı oldu, benim araç kesin 3.20 den fazladır ama yine de sayısal olarak bilmek isteğimden yarın ilk iş ölçeceğim.
Alpaslan

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,843
Kayıtlı Üye Sayımız
166,944
Kaydolan Son Üyemiz
Bir öğretmen

Çevrimiçi üyeler

Geri