Hindistan Bombay

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan PashaX Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 16
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 11,052

PashaX

Ana Kamp
Yer
Istanbul
Herkese merhaba,

Yeni bir üye olarak bende gezilreim ile ilgili bilgileri payleşmek istiyorum.
Bu siteyi bulduğum için oldukça mutluyum, genellikle geziler hakkında bilgi edinmek için yurtdışı sitelere bakmak gerekiyordu.

2007 yılında Hindistan / Bombay (Mumbai) a bir iş gezimiz oldu.
Benim aktarıcaklarım ve yaşadıklarım pek güzel olmasa da paylaşmakta fayda var sanırım.

Daha hava alanına inince sizi baskı altına alan sıcak nemli hava ve o enteresan koku ile karşılanıyorsunuz.
Taxi ler genellikle eski Murat 124 tarzı bastığınız yere dikkat edin ayağınız asfalta değebilir çünkü arabanın tabanında delikler var.

Uçağımız gece yarısı indiği için otele taxi ile gidiyoruz ama o da ne yolun her iki tarafında yollarda yatan insanlar var.
Sanki toplu katliam yapılmış. Halbuki bunlar sadece uyuyorlar.

Şunu söyliyebilirim ki Hindistan sadece en fakir değil aynı zamanda dünyadaki en pis yerlerden biri.
Ve bu durum onlar için normal dolaısı ile bir sıkıntı duymuyorlar yada iyileştirme için bir çaba yok.
Zaten evlerin yarısında tuvalet yok. Tuvalet her yer. Yolda çömelmiş ayakta işini görenlere rastlarsanız yadırgamayın.

Baharatlı - ama bizimki ne benzemiyor- yemellerle aranız iyideğilse kesin yanınızda yemek için buradan birşeyler götürün.
Dışardan birşey yemek isterseniz hangi hastalıktan gittiğinizibulmak için 1 hafta otopsi yapmaları gerekir.
Bir iş görüşmemeiz vardı bizi oranın iyi bir oteline götürdüler - sanırım. Garsonun beyaz gömleğinin kolları kararmış gelen boş bardakta sıvanmış yağ vardı.
Kibarlık için salata yedik onunda hangisu ile yıkandığını unutmaya çalışarak.

Zaten çoğu elleriile yiyor çatal bıçak kullanmak yok. Hindistanda kast sistemi ile sınıflar birbirinden ayrılıyor.
Alt sınıftan biri üstünün yanında konuşamaz yiyemez vs vs. Üst sınıftan biri ilede evlenemez.

Yakın zamana kadar ateşe tapanlar ölülerini ağaçlara asıyorlarmış ve kuşların vs hayvanların yemelerini sağlıyorlarmış.
Bunun dışında bir dolu din var.

İngilizcem iyi ben herkesle anlaşırım diyorsanız çok eğleneceksiniz. İlk günü atlatırsanız gerisi daha kolay :smiley:
Konuşurken kafalarını iki yana sallıyorlarsa bu sizi sallıyorlar demek değil yanlış anlamayın bu sizidinliyorlar demek.

5 yıldızlı otelde kalın derim zaten 5 ten 4 e düşünce bir anda 5 sıra atlamış gibi bir yer çıkabilir karşınıza.
Koca Bombay da 1 tane İngiltere Kraliçesini karşılamak için yapılmış tarihi eser diyebileceğimiz kapı var onun dışında sadece kalabalık ve sefalet.

Hatta Bombay ın diğer yerlere göre daha iyi olduğunu söylediler bize. Hindistana ruhunu tazelenek vs için gidenleri anlıyamıyorum.
Bana sorarsanız ben gezmeyi yeni yerleri görmeyi ve tecrübe etmeyi seven biriyim, bu sebeple Hindistana gezmeye gidilir mi derseniz aman derim başka bir yere yelken açın. Yok ben çok gezdim burayı da deniycem derseniz oldukça enteresan şeyler göreceğinizi garanti edebilirim.

Bu arada araba kiralamayı düşünmeyin. Yol sağdan akıyor bize ters ten öte herkes birbirine korna çalıyor ve kuralsız bir trafik var.
Ama hiç kuralsız hakkaten, arka koltukta otur ve tadını çıkart. 10 dk. geriliyorun sonra onada alışıyorsun.

Otoban denen yer de gidiş geliş ve kim daha kalabalık geliyorsa diğer tarafı tarlaya kadar atma hakkı var.
Kimse bunun için diğerine kızmıyor çünkü normal.
Hiç mi iy birşey yok, yok valla ben turizm adına görmedim.

Dilencilere dikkat bazısı yapıştımı bırakmıyor cevap vermeye gelmiyor.

Bu ilk yazım olduğu için idare ediverin, becerebilirsem resimde ekliycem.

Saygı &Sevgi

** daha fazla resim ekliyemiyorum / nasıl ekliyebileceğimi öğretir misiniz.

Ynt: Hindistan Bombay

part.5

Yazdıklarımdan ve resimlerimden sonra hep kötü şeyleri belirtmişim diye kızanlar olabilir,
ama ben bunları gördüm bunları çektim. Bir başkasının seyahati çok daha iyi geçmiş olabilir.

merhaba

Hindistan i cok guzel ozetlemissiniz ,
ilk tercihim degil ama belki ileriki yillarda gidebilecegim bir yerdi , daha once anlatanlar da olmus idi
ancak bu resimler kafamdaki Hindistan bugusunu tamamen sildi :smiley:
paylasiminiz icin tesekkur ederim ,

yanliz bir seyi cok merak ettim , trafik ile ilgili olan resimde ( arabanin icinden cekilmis olan kare icin) kim-kime yol verdi ?
gerilim filmi sahnesi gibi olmus :smiley:

orası şehirler arası yol - trafik hindistanda testen akıyor
dediğim gibi hangi taraf daha güçlü ise diğerini yol dışına atıyor
bir sonraki kareyi çekemedim o sırada kendimi korumaya almıştım :smiley:

saka gibi :smiley:))))
eger resim olmasa idi gercekten inandirici olmaz idi belki ,
cok guzel yakalanmis bir kare bence , tesaduf mu bilmiyorum ama
cok cok tebrik ederim
burdan sunu da cikardim , olur ya eger bir gun gidersem , kesinlikle arabayi ben KULLANMICAM :smiley: trafige kapali alanda bile :smiley: ( denemek anlaminda bile ), bos yere maceraya hic gerek yok degil mi ?

PashaX' Alıntı:
orası şehirler arası yol - trafik hindistanda testen akıyor
dediğim gibi hangi taraf daha güçlü ise diğerini yol dışına atıyor
bir sonraki kareyi çekemedim o sırada kendimi korumaya almıştım :smiley:

mecera istediğiniz zaman bu yolu birde gece gitmeyi denerin derim.
ona ait resim yok ama birsürü far karşıdan doğrudan size doğru gelirken
emin olun çok eğleneceksiniz :smiley:
biz bir yerden sonra artık duaya başladık yol bitsin diye ve yola bakmayı bıraktık

:smiley:))))
o sahneyi yasamak istedigimi pek sanmiyorum
size cok gecmis olsun ,
bilgiler ve resimler icin tekrar tesekkur ederim ,
cok eglenceli idi benim icin

PashaX' Alıntı:
mecera istediğiniz zaman bu yolu birde gece gitmeyi denerin derim.
ona ait resim yok ama birsürü far karşıdan doğrudan size doğru gelirken
emin olun çok eğleneceksiniz :smiley:
biz bir yerden sonra artık duaya başladık yol bitsin diye ve yola bakmayı bıraktık

Yorumlara aynen katılıyorum. sabahın 3'ünde 40 derece nemli hava ve yol kenarlarında yatan insan manzarası Mumbai'y gelir gelmez insanı çarpıyor.

Ama Hindistan'ın asıl gezilecek yerleri buraları değil tabii.
Eğer bol(!) baharatlı ve bol(!) acılı yemeklerle aranız iyi değilse biraz sıkıntı duyabilirsiniz. Bunun dışında ucuz ve güzel King Fisher birasını denemenizi tavsiye ederim.

Ben den de birkaç kare... Tüplü taksiye dikkat !!!

IMG_1556_s.jpg

IMG_1567_s.jpg

IMG_1570_s.jpg

IMG_1574_s.jpg

IMG_1564_s.jpg

Tarihi yerleri görmek için yürümek gerekiyor. Etraınızı saran dilencilere ve size birşeyler satmak isteyen satıcılara dikkat.

IMG_1582_s.jpg

IMG_1584_s.jpg

IMG_1576_s.jpg

IMG_1581_s.jpg

;D ;D ;D ;D
soylediginiz ii olmus tup olayini
resimden pek secilmiyor , ciplak goz sok etkisi daha fazla olur saniyorum
cok guzel kareler , tesekkur ederim

2006 yilinda tayland uzerinden gecmistim mumbai ye( simdiki adi mumbai, ingiliz isgali sirasindaki ismi olan bombay, isgal sona erip ingilizler sehri terkedince mumbai olarak degismistir, gunumuzde resmi adi mumbai olarak gecmektedir) gezinizde anlattiklariniz her ne kadar dogru olsa da anlatim uslubunuza katilmadigimi belirtmek isterim, bir gezgin bulundugu ortama ayak uydurabilmeli diye dusunuyorum, evet mumbai gercekten insanlarin sokaklarda yasadigi, pis bir sehir fakat insanlar bu sekilde yasiyorlar ve yuzlerinden mutlu olduklari belli oluyor, ben kendi seyahatimde 600 rupilik bir otelde kalmistim(ortalama 10 dolar) tuvalet ve duslar ortak kullanimdi, burayi secmemin nedeni, diger gezginlerle iletisim kurup, onlarin deneyimlerinden faydalanmakti, eger buraya seyahat edecekseniz gate of india nin arka tarafinda bulunan hostelleri tavsiye ederim, pistir mistir ama gercekten hindistandir;), yemeklerde eger gozunuzu kaparsaniz bi sure sonra guzel gelmeye basliyor, tuvalatle samimi olma ihtimaliniz yuksek, ama hindistanin tadi boyle cikar, cikin dolasin yolda yururken uyuyan insanlara basmamaya dikkat edin, cok sicak ve nemli bi donemde gitmisseniz sinemaya girip bir hint filmi izleyin, inanin hintce bilmenize gerek yok, bizim eski turk filmleri tadinda filmler, sokakta yururken boolywood simsarlari tarafinda cevrilirseniz sasirmayin, bana bi kart verip 500 rupi karsiligi figuranlik yaparmisin demislerdi, adini bilmedigim bi hint filminde cafede arkada oturmuslugum vardir:smiley:, trafik diye bisey yok sasirmayin, her saniye kendileri bile niye oldugunu bilmeden kornaya basarlar, tam bir kakafoni mevcut sehirde, tadini cikarin her saniye yeni bir surpriz sizi bekliyor hindistanda..

Sanırım ben sizin gezgin kategorinize girmiyorum. Zaten gidiş amacım daha çok iş içindi.
Bu arada sadece gördüklerimi resimlerim ve izlenimlerimi aktardım. Ben beğenmedim.
Sizin hoşunuza gittiyse ne mutlu size. Zaten yazımda belittim bu benim görüşüm ama herkesin
görüşünede mutlaka ki saygım sonsuz.

PashaX' Alıntı:
** daha fazla resim ekliyemiyorum / nasıl ekliyebileceğimi öğretir misiniz.

PashaX' Alıntı:
En fazla 5 resim gönderebildiğim - becerebildiğim için part.2

Hocam, bizim de tavsiyemiz mesaj başına 5 fotoğraf...Bir mesajda çok sayıda fotoğraf olduğu zaman birçok arkadaşımızın bağlantı hızıyla veya kullandığı bilgisayarla alakalı olarak sayfalarda geç açılma veya kilitlenme olabiliyor...Bu neden bizler mesaj başına; fotoğraf olarak 5 adet fotoğraf, video olarak ise 1-2 adet video öneriyoruz...Bu nedenle fotoğraflarınızı birden fazla mesaja yaymanız iyi olmuş...

PashaX' Alıntı:
Yazdıklarımdan ve resimlerimden sonra hep kötü şeyleri belirtmişim diye kızanlar olabilir,
ama ben bunları gördüm bunları çektim. Bir başkasının seyahati çok daha iyi geçmiş olabilir.

Hindistan gezinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim öncelikle...Gördüklerinizi bizlere aktardığınız için kimsenin size kızacağını (ki, kimsenin öyle bir hakkı yok), yada en azından olumsuz düşüneceğini sanmıyorum...Sonuçta siz gittiniz ve gördüklerinizi bizlere aktardınız...Gezilen yerlerde görülenler her zaman göze hoş gelen şeyler olmayabilir...Sizin gördüklerinizde dünyamızda var olan bir ülkenin gerçekleri, ama iyi ama kötü...Önemli olan gördüklerinizin iyi olması değildi, gördüklerinizi bizlere iyi bir şekilde aktarabilmekti...Bu bağlamda, ben şahsen yazınızı çok beğendim...Emeğinize sağlık...Bundan sonrada paylaşımlarınızın devamını diliyorum...

Ayrıca Gezi Edebiyatı, şuan hazırlık aşamasında olan ve üzerinde çalıştığım bir konu...Bu konuyu bitirip de siz dostlara sunduğum zaman; Gezi Yazısı Nedir?, Gezi Yazısının Maddeleri, Bir Seyahat Eseri Nasıl Yazılır?, Gezi Yazılarının Çeşitleri, Gezi Yazısı Türünün Gelişimi, Gezi Yazısı Türünün Özellikleri, Türk Edebiyatında Gezi Yazısı gibi birçok konuya cevap bulabileceğiz...Bu konuyu hazırlarken bende birçok şeyi yeni öğrendim ve öğreniyorum...Umarım bu konuyu bitirince siz dostlarda bildiklerinizi ilave edersiniz ve sitemize bilgilendirme amaçlı güzel bir konu daha kazandırmış oluruz...Bu konuyu bitirdiğimde ilgili linki buradan da duyururum...

PashaX' Alıntı:
Sanırım ben sizin gezgin kategorinize girmiyorum. Zaten gidiş amacım daha çok iş içindi.
Bu arada sadece gördüklerimi resimlerim ve izlenimlerimi aktardım. Ben beğenmedim.
Sizin hoşunuza gittiyse ne mutlu size. Zaten yazımda belittim bu benim görüşüm ama herkesin
görüşünede mutlaka ki saygım sonsuz.

İş amaçlı da olsa önemli olan gitmek, görmek ve gördüklerinizi aktarmaktır...Belki gezgin ruhuyla gitmemiş olabilirsiniz...Ama bu, gezi yazısı yazmaya engel değildir...Sitemizde güzel bir aile ortamı içerisinde gezip gördüklerimizi, yaşadıklarımızı, hatta yiyip içtiklerimizi anlatarak karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuyoruz...Sizde bu yönde bir paylaşım sunduğunuz için teşekkür ederim...Görüşmek ümidiyle...Sevgi ve saygılarımla...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,073
Kayıtlı Üye Sayımız
166,822
Kaydolan Son Üyemiz
burhand

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR