2004 Mart ayında yalova milletvekili yasa teklifi verdi.Ve hala o teklif her zamanki yerinde durmaya devam ediyor.Umudumuzu yitirmeyelim.
Hatta o yasaya zamanında müdahil olmuş ve kavşaklarda motosiklerin öncelikli olduğu cümlesini ekletmiştik. Ama yasa kaldı malesef.
TBMM de görüşme bekleyen o trafik yasası, aynı yasama dönemi içinde görüşülüp sonuçlandırılamadığı için hukuk diliyle Kadük oldu. Yani çöpe gitti.
Şuan hazırlanan yeni bir trafik yasası var. Basında söz edilen konu bu.
Alt komisyon-Üst komisyon derken Genel kurulda görüşma sırasına girer ve öncelikli yasa tekliflerinden sıra gelirse görüşülür.
Kabul ya da red edilir.
İşleyiş budur...
Ancak hız sınırları denen konu farklı şeydir.
Yasa alt sınırı belirlerken asıl hız limitleri Karayolları trafik komisyonunca hazırlanan yönetmeliğe göre belirlenir.
Bu komisyona Emniyet Genel Müdürlüğü başkanlık yaparken sekretaryasını da yürütür.
Komisyonda, Karayolları temsilcisi ve Ulaştırma bakanlığı temsilcisi bulunur.
Bir süre önce bunların hepsi ile tek tek görüşüldü (benimde içinde bulunduğum bir gurup EMOK yöneticisi tarfından) konu üzerinde günler süren çalışmalar yapıldı.
Yıllardır karayolu kalitesini artırmadıklarını söyleyen karayolları temsilcisi ikna edildi, AB üyelerindeki durumlar incelendi, bu konuda FEMA aracılığı ile oluşturulmuş şikayetler kendilerine sunuldu.......
Ve motosikletlerin hız sınırları otomobillerle eşitlendi. Taslağa aynen böyle geçti.
Merak edenlere, bu sefer kapının nasıl açıldığını, kimlerle hangi konuda ve hangi tarihlerde neler görüşüldüğünü özelden yazabilirim. Hemde belgeleriyle.
Yukarda sözünü ettiğim yönetmelik taslağı, resmi gazetede yayınlanınca yürürlüğe girecek. (Yasa böyle)
Sedece bu konu değil. Bazılarını kızdıracak olsa da CE ya da TSE uygunluk belgesi taşımayan kask giyilmesi durumunda, sürücüye kasksız işlemi yapılması da işleme kondu.
Dahası daha önce kask ile birlikte kullanılması zorunlu olan zorunlu gözlük kullanımı yönetmelikten çıkarıldı.
Şuan bu konuda bir sıkıntı kalmadı.
Tek sorun, Emniyet genel müdürlüğü araç devirlerinin, noterler yerine kendilerinde yapılmasını istiyor ama alt yapıyı hazırlayamadıkları için bu konuyu yönetmeliğ yazıp yayınlayamıyorlar.
Bu konuyu çözmeden de yönetmeliği resmi gazetede yayımlayıp yürürlüğe sokmak istemiyorlar.
Şuan bu konuda çalışma yapıyorlar. Sonuçlanınca, içinde bir çok konuyu da içeren 73 sayfalık yönetmelik resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girecek..
Konu Budur.
_________________
Mehmet Binli
Ankara
0 Rh(+)