İnsuyu Mağarası

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan PASIFFLORA Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 19
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 19,088

PASIFFLORA

Kamp III
Yer
İstanbul
Gezmekten büyük keyif aldığım yerlerden biride mağaralardır. İnsuyu mağarasına çocukluğumda gitmiştim ve yıllar sonra geçtiğimiz yaz bir kez daha gittiğimde çok üzüldüm; çocukluğumda hayal meyal hatırladığım kadarıyla mağaranın bazı yerlerinde ( Dilek Gölü ) sular vardı, şimdi ise o sular çekilmiş ve kurumuş. :( :( :(

İnsuyu Mağarası, Burdur-Antalya karayolunun 13. kilometresinde, Burdur'un güneydoğusundaki Sarpgüney Tepesi'nin (1606m) Madırna Ovası'na bakan yüzünde yer alıyor. İnsuyu Mağarası'ndan 2 km. uzakta Kızılin Mağarası bulunuyor. Yükseltisi 1230 metre olan İnsuyu Mağarası'nın ölçülen uzunluğu yaklaşık 2150 m. İnsuyu'nun, Kızılin Mağarası ile irtibatlı olma olasılığı oldukça yüksek.

SL275234.jpg

SL275230.jpg

Etiketler
Ynt: İnsuyu Mağarası

Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olan İnsuyu Mağarası, ilk kez 1952 yılında Timuçin Aygen tarafından bulunup, devamında her yıl incelemesi sürdürülerek 1961 yılında Hürriyet Gazetesi'nde 29-31 Mayıs tarihlerinde bir röportajla kamuoyuna tanıtılmıştır. 1965 yılında MAD tarafından araştırılan mağaranın damlataş oluşumları ve göllerle kaplı birinci bölümü, valilik tarafından turizme açılmıştır. 1965 yılında yapılan araştırmada mağaranın yaklaşık 2 km uzunluğunda olduğu ve büyük bir göl ile son bulduğu saptanmıştır.

SL275228.jpg

SL275084.jpg

Çevrede bulunan tarlaları sulamak amacıyla aşırı miktarda su çekilmesi nedeniyle, mağara içindeki gölün su seviyesi düşmüş ve mağaranın yeni galerileri ortaya çıkmıştır. 1999 yılında mağaraya yapılan ikinci bir etkinlikte mağarada dalış gerçekleştirilmiştir. Gölün solunda yapılan 8 m'lik ilk dalış sonucunda kolun ilerisinde çok büyük bir salon olduğu saptanmıştır. Daha sonra bu salona 22 m derinliğinde dalış yapılmış ve büyük bir salon bulunmuştur. Salonun ölçüleri yaklaşık 30 x 30 m. yüksekliği 15 m'dir. Salonun farklı iki tane girişinin olduğu, tavanının ve dibinin çok kalın bir silt tabakasıyla kaplı olduğu saptanmıştır.

SL275197.jpg

SL275182.jpg

SL275162.jpg

SL275132.jpg

SL275129.jpg

İnsuyu mağarası 10 bin yılda oluşmuştur. Yukarıdan damlayan kireçli suların katılaşmasıyla oluşan kolonlar ve tavandan aşağıya sarkan kalker birikintileriyle bir saray görünümündedir.

SL275205.jpg

SL275204.jpg

SL275200.jpg

SL275111.jpg

SL275104.jpg

Dilek Gölü’nde bulunan dikit, 6 metrelik boyuyla Türkiye’nin en büyük dikiti ve bir doğa harikasıdır.

Resim031.jpg

597 metrelik bölümü gezilebilen mağaranın içinde birbirleriyle bağlantılı irili ufaklı 9 adet göl vardır. Bunlardan "Büyük Göl" adıyla anılanı 512 m2’lik alanıyla Türkiye’nin en büyük yer altı gölüdür. Bu arada gerçekte 6 km. uzunlukta olduğu sanılan mağarada 2 km’lik yeni bölümleri bulunmuştur. Büyük Göl’den başlayan gizemli yolculuk sonucunda ilginç kalsit kristallerinin oluşturduğu "Kristal Bahçesi", sarkıt ve dikitlerin süslediği galeriler, koridorlar, göller ve görkemli mağara oluşumları ortaya çıkarımıştır.

SL275123.jpg

SL275101.jpg

SL275209.jpg

SL275210.jpg

İnsuyu Mağarası ile ilgili yaptığım araştırmalar sırasında, Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri (TAY) Projesi’nin sayfasından edindiğim bazı bilgiler dikkatimi çekti;

Mağara içinde birçok farklı tür yarasa yaşamaktadır (Rhinolophus euryale, Rhinolophus meheyli, Rhinolophus blasii, Myotis myotis, Myotis capaccinii, Miniopterus schreibersii) [Benda-Horacek 1998:265, 266, 267, 269, 282, 299]. Ayrıca, kış uykusunda 200-300 adet, Myotis capaccinii ve 50 adet Miniopterus schreibersii türüne rastlanmıştır [Spitzenberger 1973:28]. Mağarada Millipide isimli çok sayıda ayağı olan ve Troglobitik İzopod isimli çok küçük tesbih böceğine benzeyen canlı türleri mevcuttur [Başar 1968a:19 - Başar 1977:24]

İnsuyu Mağarasının bir efsanesi var, bu efsaneye göre;

Sagalassos kentinin yüce kralı Severianus biricik kızı Asume’yi soylu bir ailenin oğluyla evlendirir. Ancak çiftler geçinemezler. Yüce kral çok üzülür, üzüldüğü kadar da kızgındır. Adamlarına emir verir ve çifti cezalandırmak için İnsuyu Mağarasının en uzak köşesinde ölüme terk eder.
Günler geçer, çift insuyu mağarasının şifalı suyundan içerek beslenir. Bu arada ne olduysa çift birbirini sevmeye başlar. Onların büyüyen sevgisi bir ışık olur mağaranın çıkış kapısını gösterir. Mağaranın mı yoksa prensin mi büyüsüdür bilinmez, o günden sonra mağarayı ziyaret eden her karı koca aynı yastıkta kocamış, sevgililer ise hiçbir zaman ayrılmamıştır.

SL275078.jpg

1992 yılında gitmiştim İnsuyu'na. Çok güzel bir doğa harikası. Tekrar gezmiş gibi oldum. Paylaşım için teşekkürler. :smiley:

Anlatımınız ve fotoğraflar için teşekkürler.Bende 1993 yılında gitmiştim doğa harikası içinde ufak göller vardı bende fograflar çekmiştim.Siz sular çekilmiş su yok yazmışsınız şaşırdım.

Bu yaz ağustos ayında bizde ailece Burdur İnsuyundan başlayıp Datça'ya kadar gezdik.Ben de birkaç tane İnsuyu fotoğrafı ekleyeyim dedim.
P1030390c.jpg

Mağaranın dehlizleri
P1030326c.jpg

Sarkıt ve dikitler insanı büyülüyor.
P1030334c.jpg

P1030335c.jpg

Mağaranın gölleri gerçekten kurumuş vaziyette.

P1030352c.jpg

Kızyla damadını buraya hapseden Kral Sagalasos çok güzel bir aşk yaşanacağını bilememiş herhalde.İki sevgili hiç ayrılmamışlar.Ayrılmak istemeyen sevgililer de yıllardır buraya gelirlermiş.Bu yüzden herhalde ziyarete gelenlere baktım sevgililer çoğunluktaydı.Ben de eşim ve oğlumla gittim.

P1030353c.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,247
Kayıtlı Üye Sayımız
166,890
Kaydolan Son Üyemiz
sudeninnotlari

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR