<div class="bbWrapper"><b>Ynt: İran-ermenistan Ve Azerbaycan Hakkında Bilgi.</b><br />
<br />
İran ve Azebaycan'a motosiklet ile gitmiş birisi olarak bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışayım:<br />
<br />
1- . (Ben İran ve Azerbaycan'da kullanmaya gerek duymadım)<br />
<br />
2- Türk ehliyeti geçerli.<br />
<br />
3- İran için Triptik belgesi ve 200 dolar veya muadili bir paranın geçici depozito olarak Türk Turing kurumu banka hesabına yatırılması gerekli. Dönüşte Triptik belgesini iade ettiğinizde verdiğiniz Banka hs.no'suna havale ile iade ediyorlar.<br />
<br />
4- Yeşil Kart (sigorta) için Turing'in listesinde İran var, Ermenistan ve Azerbaycan yok. Tedbiren almakta fayda var. Azeri gümrüğünde sigorta sordular ve yok deyince ufak bir rüşvetle bıraktılar ama sonradan farkettim ki 1 aylık turist vizeme rağmen motosiklet için 72 saatlik transit geçiş vermişler. <br />
<br />
5- Özel araçlar için yakıt harcı alındığını hiç duymadım.<br />
<br />
6- Otel için İran'da tek çare sormak. Zaten Türk/Müslüman olduğunuzu anlayınca çoğu kez insanlar sizi evinde misafir etmek isteyeceklerdir.<br />
<br />
7- On günlük süre yeterli olamayabilir çünkü:<br />
8- İran üzerinden giderseniz ya Ermenistana ya da Azerbaycan'a geçersiniz ama daha sonra bu ikinci ülkelerin birinden üçüncüsüne geçemezsiniz çünkü Ermeni/Azeri sınır kapısı kapalıdır, aynen Türkiye/Ermenistan sınır kapısının kapalı olduğu gibi. Dolayısıyla bu üç ülkeyi birden gezmek isterseniz araya Gürcistanı da eklemek durumundasınız. Ayrıca "Ermenistan damgalı pasaport gören Azeri sınır polisi sorun yaratabiliyor, ama Azerbaycan damgalı pasaporta Ermeni sınırında sorun yok." Bu nedenle önce Azerbaycan’a gitmek gerekiyor.<br />
Yani rotanızın Gürcistan- Azerbaycan- İran -Ermenistan şeklinde olması gerekiyor ki, Ermenistan'dan sonra Türkiye'ye dönmek için tekrar İran veya Gürcistan'dan geçmek gerekiyor. Gürcistan için de vize gerekmiyor tabi.<br />
<br />
9- "Azerbaycan’a kara yoluyla gidecek vatandaşlarımızın vizelerini Azerbaycan’ın Türkiye’de bulunan dış temsilciliklerinden almaları gerekmektedir." <br />
<br />
"Umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımız Ermenistan’a giriş yapacakları sınır kapısında vize alabilmektedirler." <br />
<br />
10- Kasko yaptırmakta fayda var. <br />
<br />
<b>Kısaca:</b> <br />
<br />
<b>İran</b>'da trafiğin akışı çılgınca, çok hızlı araç kullanıyorlar ve karşıdan gelene aldırmadan sollama yapmak yaygın. Gümrükte rüşvet yok.<br />
<b>Azerbaycan</b> sınır giriş çıkışlarında rüşvet alınması yaygın. Görevliler laubali, "Bir millet iki devlet" deyimini de takmıyorlar. <br />
<b>Ermenistan</b> sınırında sigorta yaptırmak gerekli diye biliyorum. Zaman ve mekan belitmeyen başka motordaşın Ermenistan tesbiti: "Sınır kapısında her kademede ısrarla rüşvet isteyen görevliler vardı. Para vermek istemeyince pasaportumu geri vermeyip, üzerine bir de Türkçe küfür ettiler."<br />
<br />
<b>Kişisel fikrim (Karayoluyla özel araç için): </b><br />
<br />
- Son politik gelişmeler ışığında Ermenistan'a gitmezdim.<br />
- Azerbaycan'a da gitmezdim. Zaten Bakü dışında başka bir şey yok. Orası da büyük şehir, pahalı ve trafik kaosu halinde artık.<br />
- <b>İran'a giderdim.</b> Diğerlerine göre güvenli ülke, orta İran'da sıcaktan kavrulunca da kapağı Hazar kıyılarına atıp ucuz bir ev kiralayıp birkaç gün keyfime bakardım. (Dileyene, notlarımı bulabilirsem kaldığım evin bilgisini verebilirim.)<br />
- <b>Rusya'ya giderdim.</b><br />
<br />
<b>NOT:</b> Aynı soruları DH'de de sormuşsunuz, yeni farkettim ve c/p yapıyorum oraya.</div>