Ynt: İSPARK Bunu Nasıl Yapabiliyor?
Öncelikle bunlar birer Trafik cezası değil. Bu sizin aracınızın İspark'ın park ücreti aldığı yerlerdeki bırakma parasıdır. Bu da nasıl olurmuş? Siz aracınızı bırakıyorsunuz, görevli geliyor. Sizden diyelim ki park parasını alıyor. Sonra İspark görevlisinin çalışma saati doldu. Bu durumda sizden para da alamayacak. Ancak sizin aracınız orada ! Bu durumda ellerinde bulunan sayaçlarda sizin bilgileriniz var. Aracı kaçta getirdiğiniz, kaç para ödediğiniz gibi. Sonra görevli giderken arada kalan tutarı ne yapıyor? Sizin aracınıza dahası plakanıza park ücreti olarak yazıyor. Sonra bu tutarlar ruhsatlarda kayıtlı adreslere bildiriliyor. Eğer ödemezseniz yasal yollarla(Haciz gibi !) alırız yazısı geliyor. Ödemediniz mi? Böyle de oluyor. Bir gün kapınıza haciz görevlileri geliyor. Çalıştığım işyerinde 5-6 araca yaklaşık 300 TL gibi bir tutar çıktı. İşin 2 kötü yanı var. Birincisi tutarlar o denli küçük ki yapacağınız itiraz ya da yasal başvuru buna değmiyor. İkincisi belki de bir yanlışlık sonucu plaka yanlış yazılıyor. İsparkı arıyorsunuz, durumu anlatıyorsunuz. Buna göre ücret iptal edilme olasılığı oluyor. Ancak ne olursa olsun, tümüyle ben senin cebindeki paraya göz diktim, alacağım düşüncesi ! Bu ülkeyi öyle bir duruma getirdiler ki akaryakıtta vergi kazığı, doğalgazda döviz kazığı, elektrikte fiyat ayarlaması saçmalaması, araç satışlarında ötv hortumlaması (Özür dileyerek !), kredi kartlarında kart ücreti soygunu, kredilerde dosya parası, ev telefonlarında sabit ücret kakışlaması, sağlıkta katılım payının %70'e çıkması gibi sıralama gittikçe uzuyor. Bu toplumu soyan soyana. Bugüne dek hiç toplum yararına bir indirim görmedik. Toplumdan da ses çıkmıyor. Oh ne ala ! Allah sonumuzu iyi etsin ! Sonra diyorlarki bankalarımız şöyle güçlü, böyle iyi, kriz teğet geçti. E doğaldır, bunca kişiyi ben de soysam bende sıkıntıda olmam. Nasıl olur bilmiyorum, ancak esen kalın !
Selçuk Dönmez